Roze rejbanke

srijeda, 26.09.2007.

Tajni sastanak Sanader-Milanović


S: "Tu lipo jena betonska riva Pula-Zadar i da vidiš, e!"
M: "Hik! Ne mogu više piti... Ni mi dobro, tu mi je želudec"

- 00:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 24.09.2007.

Zašto više ne glasam za HSP

Rožić i Tadić

Dosada sam bio u dobokom uvjerenju da će već jednom pametne snage HSP-a (Tadić, Rožić, Tomašić) uspjeti maknuti Đapića s mjesta predsjednika stranke i da će konačno ta stranka uspjeti se odmaknuti od seljačkog i nazadnog imidža koji je propagirao dosadašnji predsjednik Antoan Džapić te postati prava sila u hrvatskom političkom životu - jedna stranka intelektualaca domoljuba. Ali ništa od toga.
Đapić je glavni razlog zašto HSP nikad neće napredovati u nekom pozitivnom smjeru. Razloga je mnogo. Jer se Đapić bespotrebno išao bratimiti s Branimirom Glavašem, govnom i lisicom par excellence. Jer ima dikciju i naglasak kao da je jutros sišao "sabrda" (što očito paše velikom dijelu HSP-ovog glasačkog tijela). Jer plače kada izgubi stolicu gradonačelnika. Jer ima političke inteligencije koliko i moja baba. Jer svaki put kad neko izbaci neku konzervativnu ideju u Saboru, on trči da se složi s njom jer, po njemu, HSP bez ikakvog pogovora mora biti desna, konzervativna stranka. Činjenica da to ne mora biti nimalo u suglasnosti sa stvarnošću nije važno. Hrvatski sustav vrijednosti se ipak promijenio od vremena Starčevića i Kvaternika.
Đapić je glavni razlog zašto su Tadić i Rožić pobjegli od HSP-a. Iako nisu direktno naveli razloge odlaska, mislim da nam je svima jasno - dosta im je bilo mešetarenja po Osijeku, dosta im je bilo nazadnih stavova koje propagira Đapić i konačno bilo im je dosta da ih se povezuje s takvom magistarskog-rada-prepisivačkom sirovinom kao što je Đapić koji se stalno prepucava oko stvari koje uistinu nisu važne za Hrvatsku već su važne da održe Đapića glavnom facom u Osijeku. I dosta im je bilo Đapićevog stava "Bolje prvi u Galiji, nego drugi u Rimu."
HSP je odlaskom Tadića i Rožića definitivno izgubio nešto puno manje što se kasnije može pokazati kao vrlo važno - moj zacementirani glas za njih. Do jutros je HSP imao moj glas. Sad kad nema njih dvojice, mogu definitivno reći da su izgubili moj glas je apsolutno više nemam nikakve motivacije da glasam za njih. Posebice Tadić koji je po meni bio "poster boy" za ono što ja očekujem od poštenog, pametnog i odlučnog političara. Nek se HSP jebe. Dosad sam na svim izborima glasao za njih. Više ne. Neka sad traže glasove među onom populacijom koja sluša Thompsona, zamuckuje na riječima dužim od tri sloga i uzvikuje "Zar smo se za ovo borili?!?" Ti su mi najdraži...
Poruka političkim strankama: Onaj tko pridobije Tadića u svoju stranku, pridobit će i moj glas. Možda moj glas nije nešto, ali ja se duboko nadam da ima onih sličnih meni kojima je na kraju krajeva ipak najvažnije kod političara da je pametan i pošten. Možda sam u manjini, ali tako stvari stoje.

- 15:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Supereuro - Survival of the fittest

Super Euro

Danas je euro, od svog osnutka dosegao najvišu razinu u povijesti i trenutno se trguje 1 euro za 1.4077 dolara. Ovo je najniža razina na koju je dolar pao u zadnjih petnaest godina, od Zaljevskog rata. Uzroci su jasni - golemi vanjski dug SAD-a, potaknut velikim izdavanjima za rat u Iraku te kretenoidna ekonomska politika koju provodi Busheva administracija. Kako to utječe na Europu, a time i Hrvatsku koja će uskoro postati dio Europe?
Jačanjem eura ili obrnuto, slabljenjem dolara, europski proizvodi postaju skuplji u zemljama čija je nacionalna valuta usko vezana za dolar ili koje imaju državne rezerve u eurima. A to uključuje veoma mnogo zemalja na Bliskom i Dalekom Istoku te Sjevernoj i Južnoj Americi, što obremenjuje europsku izvozno orijentiranu industriju. 'Super euro' naoko donosi teška vremena za europsku ekonomiju. Ali samo naoko.
Super euro, ako duže ostane na ovoj razini na kojoj je danas će dovesti do toga da će one tvrtke koje izvoze u dolarom vezana tržišta biti prisiljene smanjiti troškove proizvodnje kako bi ostale konkurentne na tim tržištima. To će rezultirati dvama ishodima - oni koji neće biti sposobni smanjiti troškove ili održati istu kvalitetu svojih proizvoda pri istim cijenama će propasti. Oni dovoljno jaki i sposobni da smanje cijene, istodobno održavajući kvalitetu na visokoj razini će izaći iz ovog razdoblja jači i kompetentniji, što će ih ultimativno učiniti konkurentnijima i na domaćem i na stranom tržištu. Ovakva razdoblja su vremena "čeličenja" ekonomije - nije sve u niskim kamatama i inflaciji. Neke ekonomske vrijednosti se stvaraju i u teškim vremenima recesija iz kojih oni jači i sposobniji izlaze kao pobjednici. Globalni pobjednici.
Ovakve i slične stvari će nas uskoro (ulaskom u Europsku Uniju) morati početi podrobnije zanimati, jer više kontrola nad općim ekonomskim stvarima više neće biti u rukama HNB-a i Vlade RH, već u rukama Središnje Europske Banke koja će više zastupati interese moćnih i bogatih, a ne jedne Hrvatske. A jak euro na koji Hrvatska kao država može malo utjecati može imati razorne učinke na našu ionako klimavu ekonomsku situaciju.

- 00:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 23.09.2007.

Koliko knjige na našoj polici govore o nama samima?

Theodore Sturgeon - Venera plus X

Nedavno sam preslagivao svoju kućnu biblioteku i primijetio sam da, da jedna polica može mnogo reći o čovjeku. Evo što je na mojoj polici:

Asimov: "Kraj večnosti"
Balašević : "Dodir svile"
Balašević: "Jedan od onih života"
Baumann, Hopkins, Nolletti, Soluri: "What's Out There"
Bernard: "Century - mini edition"
Blanchard: "Macroeconomics"
Brosnan: "Nebeski Gospodari"
Clark: "Izgubljeni svetovi 2001."
Clark: "Matica Zemlja"
Clark: "Sastanak s Ramom"
Clark: "S druge strane neba"
Clark: "Svetlost zemaljska"
Clinton: "Moj život"
Dick: "Sanjaju li androidi električne ovce?"
Domazet - Lošo: "Gospodari Kaosa"
Feynman: "Surely you're joking, Mr. Feynman!"
Fitzmaurice: "Poems I Wish I'd Written"
Hathaway: "Vodič kroz svemir"
Hawking: "Budućnost svemira i drugi eseji"
Hornby: "Nogometna groznica"
Huxley: "Vrli novi svet"
Jesenjin: "Pjesme"
Martinet, Thomson: "A Practical English Grammar: Exercises 1"
Moore: "Stupid white men"
Muljević, Paar, Petković, Rudež, Androić: "NIKOLA TESLA - istraživač, izumitelj, genij"
Pirandello: "Šest osoba traži autora"
Pratchett, Gaiman, Martin, Vinge: MONOLITH 003 - almanah znanstvene fantastike
Sturgeon: "Venera plus X"
Šehović: "Ilijasbegovići - Cronica Travuniana"
Tolkien: "Gospodari Prstenova"
Živković: "Najbolje svetske SF priče 1984."

Da, za one koje zanima, ovdje, na ovom linku, možete downloadati sve knjige iz pera Đorđa Balaševića. Male, su oko megabajt, pa tko voli...

Kakve vi knjige imate na svojoj polici (onoj najistaknutijoj, ne one zakučaste knjige koje držite po tavanu da skupljaju prašinu) i da li one puno govore o vama? I šta vam ovaj popis govori o meni?

- 18:58 - Komentari (1) - Isprintaj - #

nedjelja, 09.09.2007.

Hrvatski proračun I - Kako veoma jednostavno uštediti 100 milijuna kuna

Kruh

U Hrvatskoj trenutno postoji 429 općina u čijim vijećima djeluje, ovisno o općini deset do dvadeset vijećnika. Svi ti vijećnici (sa meni jedino poznatom iznimkom Bjelovara) primaju mjesečne naknade u iznosu od prosječno 900 kuna. Uz malo jednostavne matematike, to godišnje ispada 429x15x900x12=69,498,000 kn. 69,5 milijuna kuna otišlo u vjetar za plaće ljudima za posao koji više nego kompetentno može obaviti 51 čovjek. Točnije 51 vijećnik osam milijunskog New Yorka. Da bolje opišemo problem: U Hrvatskoj imamo 1 vijećnika na 690 stanovnika. U New Yorku ima 1 vijećnik na 161,067 stanovnika. To je dvjesto dvadeset i tri više ljudi. Odmah mi je toplo oko srca kad znam da da se njih cca 6500 neradnika skrbi o dobrobiti nas četiri milijuna.
Naravno, postavlja se pitanje: Zašto neka vlast ne ukine naknade vijećnicima ili barem smanji broj općina? Neće, jerbo te naknade održavaju stabilnu glasačku bazu strankama na vlasti. Drže ih sretnima i ugojenima. Jadne li nam države kad te 900 kuna drži odanim stranci...
U Zakonu o političkim strankama stoji članak 19. koji kaže: "Dio sredstava za rad političkih stranaka koji se osigurava u državnom proračunu za iduću proračunsku godinu iznosi 0,056% sredstava tekućih izdataka proračuna iz prethodne godine." Projekcija rashoda u proračunu za 2007. iznosi 103,9 milijardi kuna. Opet jednostavnom računicom dolazimo do zapanjujuće brojke od 58,1 milijuna kuna danih strankama koje se već ionako financiraju iz članarina svojih članova. Također, pare bačene u vjetar, koje su se mogle iskoristiti na stotine boljih načina, a ne na razne janjetine debelih šefova stranki i na jumbo plakate koje će nas svakog dana početi iritirati iza svakog ugla proklamirajući jednu od tih preplaćenih guzica.
69,5 + 58,1 = 127,6 milijuna kuna... Ma just fakin predivno! Ono što uistinu Hrvatskoj treba nije nitko od postojećih mutikaša, već pošten i iskren altruist na vlasti koji će u korijenu sasjeći ovakve i slične malverzacije i staviti građane i državu ispred sebe, stranke i očuvanja vlastite guzice na vlasti. Trebamo radikala na vlasti, kao što Zvone Radikalni kaže: Dosta je bilo kompromisa, vrijeme je za radikalna rješenja.

- 09:25 - Komentari (2) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 03.09.2007.

Bu! Ja sam vaš zli Google! Buahaha!!!

Zli Gugl

U najnovijem broju The Economista cover story je naslova "Tko se boji Googlea još?" U tekstu se obrađuje tema dominacije Googlea u svijetu tražilica i njegovom utjecaju na razne tvrtke i općenito na svijet informacija. Posebna pažnja je posvećena tome što Google radi s osobnim informacijama svojih korisnika i o tome kako Google u svojim rukama drži kolekciju vjerojatno najvrjednijih marketinških informacija na planeti - počevši od interesa korisnika proizašlih od njihovih upita na engineu pa do mejlova, kalendara, dokumenata itd., itd., do kojih Google ima pristup ako koristite neki iz široke palete njihovih proizvoda i ako ste glupi.
Sve informacije i njihova kompletnost o vama do kojih Google ima pristup je rezultat vašeg neznanja i manjka paranoidnosti. Kada god se spojite na internet, vaš provider vam dodjeljuje jednu IP adresu iz svog zakupljenog bloka. Prema vašoj dodijeljenoj IP adresi, može se otprilike odrediti vaša lokacija, npr. Zagreb, Split, Babina Greda. Ova informacija o vama je neizbježna, osim ako ste vrlo napredan korisnik i pomnije ste upoznati s internet tehnologijama. Kada god posjetite neku web stranicu, informacije koje server dobiva o vama su: lokacija, rezolucija, operativni sustav, browser, stranica koju ste prethodno posjetili i još neke stvari koje ovise o vašim cookiejima. Ovo ne znači da Google, koji je preko svoje tražilice i oglašivačkog programa AdSense najprisutniji server na internetu, mora znati vaše navike, interese i eventualno skrivene fetiše :) .
Kako spriječiti Google da to sazna? Brisanjem cookieja nakon svakog surfanja (za što u Firefoxu postoji pogodna opcija 'Clear Private Data' s opcijom da se osobni podaci brišu pri svakom zatvaranju Firefoxa) Google ne dobiva specifične podatke o vama i o vašim navikama surfanja - time ovi podaci postaju fragmentirani i nespecifični - nitko s pristupom Googleovom serveru ne može sa sigurnošću reći šta i gdje ste vi osobno surfali zadnjih mjesec dana. Tako podaci dostupni Googleu postaju više statistički negoli specifični, kakvi oni budu ako ne brišete cookieje. Za one paranoidnije i one koji imaju šta skrivati na internetu ima mnogo browsera koji predaju serveru samo IP adresu i mnogo besplatnih proxy servera koji zameću trag vaše prave web adrese. Na kraju krajeva, Firefox je open-source program, tako da ga eventualno možete i sami programirati da bude iznimno tajnovit pri surfovanju.
Ali ono što želim reći je: Koji kurac? Ako niste kriminalac ili perverznjak, stvarno nemate razloga skrivati ove informacije. Kog ionako boli kurac za vaše slike s ljetovanja, gdje kupujete pizzu, što vam je vaša najfrendica Zrinka rekla jučer i zašto više volite Coca-Colu nego Pepsi? Privatnost? Zaboravite. Taj pojam je nestao 1957., lansiranjem prvog satelita. A na internetu ste anonimni samo za one koje ne zanima puno tko ste.Ilegalnim radnjama na internetu iz bilo koje imalo civiliziranije zemlje na svijetu riskirate skoro uhićenje i nekoliko ovećih rupa na svom kompjuteru. Šta ako Google zna da volim slavonsku pizzu s puno feferona i zanimam se za kupnju gumenog rublja? Vau. Mogu oni analizirati i analizirati podatke o meni. Knock yourself out guys! Jebe mi se. Ionako mi Yahoo! često puta izbaci puno bolje rezultate kada tražim neke specifičnije podatke. Tko vas ionako tjera da koristite Google? Ako ste dovoljno pametni da se spojite na internet, trebali bi biti dovoljno pametni da znate kakve to posljedice za sobom nosi. O ovoj temi bi se dalo još razglabati, ali nemam vremena i želje.

- 16:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se