Roze rejbanke

ponedjeljak, 24.09.2007.

Supereuro - Survival of the fittest

Super Euro

Danas je euro, od svog osnutka dosegao najvišu razinu u povijesti i trenutno se trguje 1 euro za 1.4077 dolara. Ovo je najniža razina na koju je dolar pao u zadnjih petnaest godina, od Zaljevskog rata. Uzroci su jasni - golemi vanjski dug SAD-a, potaknut velikim izdavanjima za rat u Iraku te kretenoidna ekonomska politika koju provodi Busheva administracija. Kako to utječe na Europu, a time i Hrvatsku koja će uskoro postati dio Europe?
Jačanjem eura ili obrnuto, slabljenjem dolara, europski proizvodi postaju skuplji u zemljama čija je nacionalna valuta usko vezana za dolar ili koje imaju državne rezerve u eurima. A to uključuje veoma mnogo zemalja na Bliskom i Dalekom Istoku te Sjevernoj i Južnoj Americi, što obremenjuje europsku izvozno orijentiranu industriju. 'Super euro' naoko donosi teška vremena za europsku ekonomiju. Ali samo naoko.
Super euro, ako duže ostane na ovoj razini na kojoj je danas će dovesti do toga da će one tvrtke koje izvoze u dolarom vezana tržišta biti prisiljene smanjiti troškove proizvodnje kako bi ostale konkurentne na tim tržištima. To će rezultirati dvama ishodima - oni koji neće biti sposobni smanjiti troškove ili održati istu kvalitetu svojih proizvoda pri istim cijenama će propasti. Oni dovoljno jaki i sposobni da smanje cijene, istodobno održavajući kvalitetu na visokoj razini će izaći iz ovog razdoblja jači i kompetentniji, što će ih ultimativno učiniti konkurentnijima i na domaćem i na stranom tržištu. Ovakva razdoblja su vremena "čeličenja" ekonomije - nije sve u niskim kamatama i inflaciji. Neke ekonomske vrijednosti se stvaraju i u teškim vremenima recesija iz kojih oni jači i sposobniji izlaze kao pobjednici. Globalni pobjednici.
Ovakve i slične stvari će nas uskoro (ulaskom u Europsku Uniju) morati početi podrobnije zanimati, jer više kontrola nad općim ekonomskim stvarima više neće biti u rukama HNB-a i Vlade RH, već u rukama Središnje Europske Banke koja će više zastupati interese moćnih i bogatih, a ne jedne Hrvatske. A jak euro na koji Hrvatska kao država može malo utjecati može imati razorne učinke na našu ionako klimavu ekonomsku situaciju.

- 00:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #