Roze rejbanke

nedjelja, 03.06.2007.

Mozambik - zemlja s Kalašnjikovom na zastavi

grb MozambikaI tako ja nešto čitam Kalašnjikovu i u nekom tamo tekstu piše da na mozambičkoj (moram priznati da ovu riječ koristim po prvi put) zastavi stoji AK-47, poznatiji u našim krajevima kao Kalaš ili Kalašnjikov. I tako ja ukucam na Wikipediji Mozambik - kad ono tamo stvarno, crno na bijelo stoji otvorena knjiga i preko nje ukriženi štihača i kalašnjikov. Veoma neobično, moram priznati... :)

Daljnjim istraživanjem po internetu našao sam ovo objašnjenje za znakovlje na mozambičkoj zastavi i grbu na stanici WorldFlags101.com.


Značenje zastave Mozambika:
Crvena pruga predstavlja mozambičku borbu za nezavisnost, zelena predstavlja zemlju, crna predstavlja afrički kontinent i žuta pruga predstavlja mineralna bogatstva Mozambika. Žuta zvijezda predstavlja socijalističko uvjerenje zemlje. Otvorena knjiga predstavlja obrazovanje, a štihača seljake i agrikulturu. Na koncu - puška predstavlja odlučnost nacije da obrani svoju slobodu.


Povijest mozabičke zastave
Mozambička zastava je usvojena 1. svibnja 1983. Mozambik se osamostalio od Portugala 25. lipnja 1975. Mozambička zastava se temelji na zastavi Frelimoa (Mozambički oslobodilački front), organizacije koja je vodila kampanju za nezavisnost Mozambika. Frelimova zastava je praktična ista kao i trenutna mozambička, samo što na Frelimovoj nema amblema. Takva zastava je kratko korištena kao tranziscijska zastava kada je vođa Frelimoa postao prvi predsjednik nezavisnog Mozambika 1975.

Zanimljivosti
Mozambička zastava je jedina zastava na svijetu na kojoj je nacrtana puška, točnije AK-47,

Već je dva puta održana sjednica mozambičkog parlamenta u kojoj se raspravljalo o novoj zastavi (1999, 2005). Oba puta je prijedlog za novom zastavom odbijen.

grb Mozambika


Ovo naravno je vrlo lijepa pričica, ali otkako su dobili nezavisnost od Portugala, ova zemlja na jugoistoku Afrike je bila rastrgana građanskim ratom sve do 1994., do prvih demokratskih izbora. Do tada je Mozambik pripadao komunističkom bloku i stalnom ratu i neslaganju sa susjednim zemljama. Za one koje zanima više o jedinoj zemlji koja ističe kalašnjikov na zastavi, evo linka http://en.wikipedia.org/wiki/Mozambique, pa čitajte. Uživajte!

- 22:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #