ReForum

< studeni, 2008  
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

11/2008 (1)
04/2007 (12)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Najave
Zatvaranje nezavisnih knjižara
29. studenog 2008.
u 19.30 sati
Galerija Kortil
Strossmayerova 1, Rijeka
(zgrada HKD-a na Sušaku)

Što je ReForum?
ReForum je serijal okruglih stolova izrastao iz prezentacija časopisa Re, te ga osmišljavaju i organiziraju pojedini članovi uredništva toga časopisa. To je serijal teoretskih i stručnih rasprava koji svoju formu nalazi u okruglim stolovima, a raspravlja se o umjetnosti, kulturi, znanosti i općevažnim društvenim temama, s posebnom usmjerenosti na lokalnu, regionalnu i hrvatsku kulturnu djelatnost. Sudionici ReForuma budu znanstvenici, sveučilišni profesori, priznati kulturni djelatnici, priznati aktivisti i drugi.
ReForumi su se dosad održavali dvaput godišnje, prateći ritam izlaska časopisa. Zbog kapaciteta i resursa organizatora, koji je u međuvremenu na sebe preuzeo organizaciju 1. Riječkog sajma knjiga i festivala časopisa (KIČMA), te pogodnosti za kvalitetnu recepciju kod zainteresirane publike i javnosti, odlučili smo se za jedan forum godišnje.
Dosad održani forumi | Nova duhovna obnova, religijska ne/tolerancija te crkvena i sekularizirana država [20. svibnja 2004. MMC Palach] moderatorica: prof.dr.sc. Snježana Prijić-Samaržija (sveučilišna profesorica filozofije), gosti sudionici: prof.dr.sc. Elvio Baccarini (sveučilišni profesor filozofije), doc.dr.sc. Marijan Jurčević (sveučilišni nastavnik filozofije), Iris Vidmar (studentica filozofije), Igor Babić (student filozofije), Ana Buneta (studentica filozofije i kroatistike) | S kim i kako studenti tiskaju? [3. prosinca 2004. MMC Palach] moderator: Aljoša Pužar (Filozofski fakultet u Rijeci), gosti sudionici: Igor Bezinović (časopis Diskrepancija), Srećko Horvat (časopis Čemu), Mislav Žitko (časopis K), Domagoj Vidović (časopis Ka/Os), Jasmina Skočilić (časopis Pro tempore) | Sablažnjava li nas išta danas? [11. lipnja 2005. Narodna čitaonica] moderator: Nebojša Zelič (riječki glumac i mladi filozof), gosti sudionici: Nataša Petrinjak (novinarka Zareza), Ines Matijević (likovna umjetnica), Marina Perazić (pjevačica), Krešo Kovačiček (voditelj Galerije O.K.), Žak Valenta (teoretičar, pedagog i umjetnik plesa i kazališta) | Mainstream i alternativni film: predstavljačke i uporabne vrijednosti (reprezentacija, identitet, ideologija) [14. travnja 2006. Hrvatski kulturni dom Sušak] moderator: Dražen Ilinčić (novinar HTR-a), gosti sudionici: Sanja Sarnavka (B.a.b.e.), Tin Gazivoda, Andrea Feldman (Institut Vlade Gotovca), Dragan Rubeša (filmski kritičar – Novi list), Oliver Sertić (Revija Amaterskog Filma), Davor Mišković (Udruga Drugo more), Igor Bajok (Liburnia Film Festival). | Blogerska književnost [13. travnja 2007. Indigo lounge bar / 14. travnja 2007. Internet klub Cont] moderator: Dario Rukavina (poznati hrvatski blog-književnik, među prvim tiskanim), gosti sudionici: Kruno Lokotar (urednik u Algoritmu, blogerski nakladnik), Davor Šišović (novinar Glasa Istre i blogerski nakladnik), Deniver Vukelić (kulturni djelatnik i blog‐književnik), Vlado Bulić (književnik), Sandra Obradović (novinarka Bjelovarsko‐bilogorskoga Radija i blog-književnica), Tihomir Horvat (blog‐književnik), Maja Hrgović (novinarka Zareza i blog-književnica), Sonja Miličević (blog‐književnica) i Kruno Čudina (blog‐književnik); sljedeći dan održan je Festival blogerske književnosti na kojem je nastupila većina sudionika ReForuma te Vlado Gašperov i Jelena Tondini.

Što je Re?
Časopis za umjetnost i kulturu Re pokrenut je 2001. godine kao studentski časopis za književnost i jezik na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Rad uredništva na promicanju časopisa, novi, raznovrsni autori i ulazak novih kreativnih osoba u uredništvo časopis je transformiralo u prepoznatljivu periodiku bogate i kvalitetne raznolikosti sadržaja iz umjetnosti i kulture mladih (i/ili neafirmiranih) autora. S vremenom je časopis izašao iz studentskih okvira, pokušavajući svojim specifičnim profilom popuniti prazan prostor na časopisnoj sceni (kako lokalnoj, tako i nacionalnoj), te mu je od 2004. godine nakladnik Udruga za umjetnost i kulturu mladih parNas.
O nastanku – danas časopis uređuje dvanaestero mladih urednika, a u njemu se objavljuju umjetničko-kreativni i stručno-publicistički radovi iz područja umjetnosti i kulture, po sljedećim rubrikama: (S)misao, Kulturologija, Proza, Poezija, Književnost, Likovnost, Kazalište, Film, Glazba, Strip i Filozofija. Časopis izlazi dvaput godišnje – početkom lipnja i prosinca, a nakon izlaska svakog broja organizira se prezentacija, koja uvijek bude povodom za javno kulturno događanje (književne večeri, susreti s poznatim hrvatskim književnicima, teoretske i stručne rasprave te okrugli stolovi o kulturnim i općevažnim temama, s posebnom usmjerenosti na kulturnu djelatnost u Hrvatskoj).
Korisnicima ovoga projekta smatramo ponajprije mlade ljude koji u časopisu, njegovim internetskim stranicama (www.parnas.hr) i događajima koje njegovo uredništvo organizira pronalaze svoj interes, te svu ostalu zainteresiranu javnost. Uredništvo ostvaruje suradnju s časopisima i studentskim organizacijama i izvan riječke makroregije (Pula, Zagreb, Osijek, Split), kao i izvan države (Sarajevo, Beograd, Novi Sad, Podgorica), a izradom internetskih stranica otvorili smo vrata za posve divergentnu publiku.
O imenu – ideja cijelog časopisa, uključujući sve njegove moguće promjene, sadržana je u njegovu imenu – prefiks /re-/ upućuje na činjenicu da se PONOVO događa nešto, što je nažalost već predugo bilo potisnuto u drugi plan.

21.11.2008., petak

ReForum 06Nakon duge pauze ReForum se nastavlja - problematizirajući zatvaranje i nestajanje malih, nezavisnih, nenakladničkih knjižara. Iako se u Rijeci događa suprotno (vrijeme će pokazati je li to tek "labuđi pijev" ili početak bolje budućnosti), stanje je vrlo ozbiljno i zabrinjavajuće. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite i podržite nas u nastojanju da upozorimo javnost i osvijestimo navedeni problem.
Forum će se održati u subotu, 29. 11. 2008. u galeriji Kortil (zgrada HKD-a na Sušaku, Strossmayerova 1, Rijeka) s početkom u 19.30 sati.
U nastavku vam predstavljamo radni sinopsis šestog ReForuma, pa slobodno komentirajte.


Zatvaranje knjižara kao globalni/lokalni fenomen

Premise:
1. Zatvaraju se tzv. nezavisne (nenakladničke) i tzv. kvartovske, manje knjižare / kulturni punktovi s nekomercijalnijom ponudom.
2. Veliki nakladnici/knjižari opstaju, rastu, istiskuju s atraktivnih lokacija nekad profitabilnije poslovne subjekte (i još uvijek ih ne zabrinjava svjetski trend propadanja, cjepkanja velikih knjižarskih lanaca, što padaju pod naletom nelojalne konkurencije u vidu hipermarketa i internetske prodaje).
3. Dosadašnje nacionalne mjere (Sporazum o jedinstvenoj cijeni knjige, potpora za knjižarske programe) nisu urodile plodom, jer ne zahvaćaju u bit problema.
4. Nužnost participacije javnog kapitala, odnosno postavljanje nacionalne i lokalne platforme za deficitarnu djelatnost.

Promišljanje teme u dvama smjerovima: lokalne vlasti i njihove mogućnosti i državna vlast kroz krovno Ministarstvo kulture, zatim Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo financija itd.
Lokalne vlasti i mogućnosti: Primjer Rijeke kao pozitivan pomak u tretiranju problema. Smanjena početna cijena najma poslovnog prostora uz nužno poštivanje strogih (u zakonskim okvirima) odredbi natječaja. Rezultat: Knjižara kao kulturni punkt. Što se još može? Neplaćanje spomeničke rente?
Državna vlast i mogućnosti: Smanjenje poreznih davanja za deficitarnu djelatnost, subvencioniranje kvalitetne radne snage. Problem u knjižarama često je nedovoljno informiran kadar, puki prodavači. Bolje ljude valja bolje platiti, dakle država bi mogla subvencionirati davanja za radnika koji bi tako mogao biti visokokvalificiran. Novoosnovana Udruga neovisnih knjižara i antikvarijata predlaže i revidiranje Zakona o javnoj nabavi, kojim se opet ide na ruku nakladnicima.

Posebna tema za raspravu: legislativa. Zakon o knjizi kao jedina alternativa lošem Sporazumu o jedinstvenoj cijeni knjige (niti jedan nakladnik još nije ni opomenut za kršenje Sporazuma, a da se i ne govori o tome da je on „obavezan“ samo za potpisnike). Treba li nam zakon ili stvari treba u potpunosti prepustiti tržištu? Primjer Srbije koja radi na krovnom Zakonu o kulturi, ali i prema primjeru nekih
europskih zemalja na Nacionalnom centru za knjigu, kao krovnoj organizaciji stručnjaka, a ne političara. Na Ministarstvu kulture je da u takvoj konstelaciji brine o proračunu (i kroz suradnju s drugim ministrastvima u pronalaženju načina da se „zagrabi“ u njihove, puno bogatije kase), a stvar se prepusti stručnjacima.

Cilj: Ravnopravan odnos komercijalno isplativih knjižara (u koje ljudi, što god znali o navikama čitanja, ipak zalaze, pa makar kupovali knjige kao poklone, ukrase na polici, udovoljavanje trendovima i snobizmu...) i kvartovski kulturnih punktova u kojima se s voditeljem može popričati o knjizi, posjetiti kakvo događanje knjige, a da nije prezentacija ili reklamna akcija, u kojoj se može kupiti i tzv. neisplativa knjiga s područja znanosti, humanistike itd.

Gosti:
Dubravka Đurić Nemec (Ministarstvo kulture)
Slobodanka Mišković (Grad Rijeka)
Marijan Kuduz (predsjednik Udruge knjižara pri Zajednici nakladnika i knjižara)
Mišo Nejašmić (Superknjižara)
Valerij Jurešić (Udruga neovisnih knjižara i antikvarijata)
Nenad Bartolčić (Moderna vremena)
Gordana Mesarek (VBZ)

Moderator:
Branko Čegec (Meandar)

- 21:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #