ReForum

  travanj, 2007 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

11/2008 (1)
04/2007 (12)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Najave
Zatvaranje nezavisnih knjižara
29. studenog 2008.
u 19.30 sati
Galerija Kortil
Strossmayerova 1, Rijeka
(zgrada HKD-a na Sušaku)

Što je ReForum?
ReForum je serijal okruglih stolova izrastao iz prezentacija časopisa Re, te ga osmišljavaju i organiziraju pojedini članovi uredništva toga časopisa. To je serijal teoretskih i stručnih rasprava koji svoju formu nalazi u okruglim stolovima, a raspravlja se o umjetnosti, kulturi, znanosti i općevažnim društvenim temama, s posebnom usmjerenosti na lokalnu, regionalnu i hrvatsku kulturnu djelatnost. Sudionici ReForuma budu znanstvenici, sveučilišni profesori, priznati kulturni djelatnici, priznati aktivisti i drugi.
ReForumi su se dosad održavali dvaput godišnje, prateći ritam izlaska časopisa. Zbog kapaciteta i resursa organizatora, koji je u međuvremenu na sebe preuzeo organizaciju 1. Riječkog sajma knjiga i festivala časopisa (KIČMA), te pogodnosti za kvalitetnu recepciju kod zainteresirane publike i javnosti, odlučili smo se za jedan forum godišnje.
Dosad održani forumi | Nova duhovna obnova, religijska ne/tolerancija te crkvena i sekularizirana država [20. svibnja 2004. MMC Palach] moderatorica: prof.dr.sc. Snježana Prijić-Samaržija (sveučilišna profesorica filozofije), gosti sudionici: prof.dr.sc. Elvio Baccarini (sveučilišni profesor filozofije), doc.dr.sc. Marijan Jurčević (sveučilišni nastavnik filozofije), Iris Vidmar (studentica filozofije), Igor Babić (student filozofije), Ana Buneta (studentica filozofije i kroatistike) | S kim i kako studenti tiskaju? [3. prosinca 2004. MMC Palach] moderator: Aljoša Pužar (Filozofski fakultet u Rijeci), gosti sudionici: Igor Bezinović (časopis Diskrepancija), Srećko Horvat (časopis Čemu), Mislav Žitko (časopis K), Domagoj Vidović (časopis Ka/Os), Jasmina Skočilić (časopis Pro tempore) | Sablažnjava li nas išta danas? [11. lipnja 2005. Narodna čitaonica] moderator: Nebojša Zelič (riječki glumac i mladi filozof), gosti sudionici: Nataša Petrinjak (novinarka Zareza), Ines Matijević (likovna umjetnica), Marina Perazić (pjevačica), Krešo Kovačiček (voditelj Galerije O.K.), Žak Valenta (teoretičar, pedagog i umjetnik plesa i kazališta) | Mainstream i alternativni film: predstavljačke i uporabne vrijednosti (reprezentacija, identitet, ideologija) [14. travnja 2006. Hrvatski kulturni dom Sušak] moderator: Dražen Ilinčić (novinar HTR-a), gosti sudionici: Sanja Sarnavka (B.a.b.e.), Tin Gazivoda, Andrea Feldman (Institut Vlade Gotovca), Dragan Rubeša (filmski kritičar – Novi list), Oliver Sertić (Revija Amaterskog Filma), Davor Mišković (Udruga Drugo more), Igor Bajok (Liburnia Film Festival). | Blogerska književnost [13. travnja 2007. Indigo lounge bar / 14. travnja 2007. Internet klub Cont] moderator: Dario Rukavina (poznati hrvatski blog-književnik, među prvim tiskanim), gosti sudionici: Kruno Lokotar (urednik u Algoritmu, blogerski nakladnik), Davor Šišović (novinar Glasa Istre i blogerski nakladnik), Deniver Vukelić (kulturni djelatnik i blog‐književnik), Vlado Bulić (književnik), Sandra Obradović (novinarka Bjelovarsko‐bilogorskoga Radija i blog-književnica), Tihomir Horvat (blog‐književnik), Maja Hrgović (novinarka Zareza i blog-književnica), Sonja Miličević (blog‐književnica) i Kruno Čudina (blog‐književnik); sljedeći dan održan je Festival blogerske književnosti na kojem je nastupila većina sudionika ReForuma te Vlado Gašperov i Jelena Tondini.

Što je Re?
Časopis za umjetnost i kulturu Re pokrenut je 2001. godine kao studentski časopis za književnost i jezik na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Rad uredništva na promicanju časopisa, novi, raznovrsni autori i ulazak novih kreativnih osoba u uredništvo časopis je transformiralo u prepoznatljivu periodiku bogate i kvalitetne raznolikosti sadržaja iz umjetnosti i kulture mladih (i/ili neafirmiranih) autora. S vremenom je časopis izašao iz studentskih okvira, pokušavajući svojim specifičnim profilom popuniti prazan prostor na časopisnoj sceni (kako lokalnoj, tako i nacionalnoj), te mu je od 2004. godine nakladnik Udruga za umjetnost i kulturu mladih parNas.
O nastanku – danas časopis uređuje dvanaestero mladih urednika, a u njemu se objavljuju umjetničko-kreativni i stručno-publicistički radovi iz područja umjetnosti i kulture, po sljedećim rubrikama: (S)misao, Kulturologija, Proza, Poezija, Književnost, Likovnost, Kazalište, Film, Glazba, Strip i Filozofija. Časopis izlazi dvaput godišnje – početkom lipnja i prosinca, a nakon izlaska svakog broja organizira se prezentacija, koja uvijek bude povodom za javno kulturno događanje (književne večeri, susreti s poznatim hrvatskim književnicima, teoretske i stručne rasprave te okrugli stolovi o kulturnim i općevažnim temama, s posebnom usmjerenosti na kulturnu djelatnost u Hrvatskoj).
Korisnicima ovoga projekta smatramo ponajprije mlade ljude koji u časopisu, njegovim internetskim stranicama (www.parnas.hr) i događajima koje njegovo uredništvo organizira pronalaze svoj interes, te svu ostalu zainteresiranu javnost. Uredništvo ostvaruje suradnju s časopisima i studentskim organizacijama i izvan riječke makroregije (Pula, Zagreb, Osijek, Split), kao i izvan države (Sarajevo, Beograd, Novi Sad, Podgorica), a izradom internetskih stranica otvorili smo vrata za posve divergentnu publiku.
O imenu – ideja cijelog časopisa, uključujući sve njegove moguće promjene, sadržana je u njegovu imenu – prefiks /re-/ upućuje na činjenicu da se PONOVO događa nešto, što je nažalost već predugo bilo potisnuto u drugi plan.

18.04.2007., srijeda

Književnost s bloga više se ne može zaobilaziti

evo jednog oglednog primjera sukoba interesa :) novinar piše komentar na događaj koji je organizirao. mislim, stvarno... dakle, tekst je evo danas objavljen u novom listu. na webu je i fotka, ali nju mogu pogledati samo sretnici pretplaćeni na online izdanje riječkog dnevnika. a baš smo lepi: dominiraju dvije biljarske kugle bookalete i mene, kao i dariov pametni potiljak. dario, a di je bilandžić?

UZ PETI ReForum UDRUGE ZA UMJETNOST I KULTURU MLADIH »parNas« POSVEĆEN BLOGERSKOJ KNJIŽEVNOSTI


Blogerskom festivalskom feštom u internet caffeu »Cont«, u kojoj nije bilo pobjednika i gubitnika, proteklog tjedna završio je peti ReForum, manifestacija koja se održava dvaput godišnje, a osamostaljeno je književno-kulturno-umjetničko događanje u organizaciji Udruge »parNas« koja izdaje i časopis »Re«. U nešto boljim produkcijskim uvjetima no proteklih godina, a zahvaljujući uvrštavanju u Program javnih potreba u kulturi Grada Rijeke, ovogodišnji je forum bio dvodnevno okupljanje aktera blogerske scene u Hrvatskoj, potaknuto svojevrsnim tematom blogerske poezije u posljednjem, 11. broju časopisa »Re«.
Prvi dan, u petak, u lounge baru »Indigo« održan je okrugli stol na temu blogerske književnosti, a sudionici su u nešto više od sat i pol programa prisutnima predstavili blogersku književnu scenu – od njenih pjesničkih početaka pa do recentnih ukoričenja i sve sadržajnije afirmacije u tiskanim medijima.


»Filtriranje« blogera

Gosti poput proslavljenog i nagrađivanog blogera Vlade Bulića, zatim Krune Lokotara, urednika i FAK-ovog gurua svjesnog mogućnosti bloga kao još jednoga alata za književno emancipiranje, ili prvoga ukoričenog blogera Darija Rukavine, moderatora tribine, kao i ostali znani i manje znani blogeri, redom su priče, a redom poetsko-proznih oprimjerenja rekreirali dio atmosfere s bloga kao demokratičnog i otvorenog medija dostupnog svima. No i takvoga na kojemu u punom smislu riječi ima svega, kakvosno i količinski, što opet dovodi do goruće potrebe za kakvim-takvim usustavljivanjem ili filtracijom sadržaja za korisnike koji nemaju vremena probijati se kroz šumu novih i starih blogova.
»Filtrirani« blogeri predstavili su se zato u subotu u »Contu« u bogatom interaktivnom programu koji je uključivao čitanja, komentiranja, bloganje, nagrade... Voditelj je opet bio Dario Rukavina – Porto, a svojim su se pjesmama i prozom predstavili: Sandra Obradović – Echoe, Tihomir – Wall, Sonja Miličević – Misericordia, Vlado Bulić (»pokojni« Denis Lalić), Maja Hrgović – Manistra, Deniver Vukelić – Korvin, Vlado Gašperov – Miško, Dario Rukavina – Porto te riječka gošća »izvan protokola« j-zlo.
Pokušaj da se rekreira interaktivnost i otvorenost što karakteriziraju blog kao medij naznačila je još medijska najava pokretanja bloga na adresi: reforum.blog.hr na kojemu će i online posjetitelji moći komentirati pročitano. Tijekom večeri tako je na kompjutorima u »Contu« bio otvoren upravo navedeni blog na koji su online i »offline« posjetitelji ostavljani svoje komentare na tekstove koji su bili upisivani na blog u trenucima čitanja. Nakon pauze koja je uslijedila poslije čitanja, literati su s bloga dobili priliku komentirati brojne komentare, što je ujedno označilo i vrhunac te kraj ovoga, za riječke prilike, unikatnog književnog događanja.


Brojač posjeta

Dva događanja u kojima se riječkoj, ali i online javnosti predstavio dio blogerske populacije što se bavi književnošću, s teorijskog je i praktičnog aspekta pokazalo da je književnost na blogu mlada, živa, te da u mnogim svojim oprimjerenjima ne zaostaje za »papirnatom«. Također, književnost je to koja se ni strukturno ne razlikuje mnogo (ili uopće) od svoje Gutenbergove inačice, što ponekad može i začuditi s obzirom na (neiskorišteni) potencijal elektroničkog medija. No činjenica da brojač posjeta koji se vrti na svakom blogu sve više parira broju prodanih primjeraka knjiga dala je misliti i samim nakladnicima i urednicima, koji svoje nove pulene sve češće traže upravo među blogerskom populacijom.
Blogerska književnost, odnosno književnost na blogu kao njeno točnije određenje, postaje tako faktor koji se više ne može zaobilaziti želi li se steći potpuni uvid u književnu produkciju nekoga prostora. Uz sve ograde pritom postavljene.

Davor MANDIĆ

- 11:41 - Komentari (5) - Isprintaj - #