svibanj, 2007  
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Svibanj 2007 (2)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
recepti karakterkluba

Linkovi
Blog.hr
Forum.hr
Monitor.hr

recepti karakter kluba
10.05.2007., četvrtak
RECEPTI ZA UGLJIKOHIDRATNI DAN

SLADOLED TORTA OD JAGODA I VANILIJE

Image Hosted by ImageShack.us

Potrebno:
- 250g sladoleda od jagoda
- 250g sladoleda od vanilije
- 100g tucenog slatkog vrhnja
- 100g svjezih jagoda
- 40g badema
- listici mente

Priprema:
Sladolede ostavite da malo omeksaju. Zatim kalup za tortu oblozite celofanom i u njega stavite sladoled od vanilije. Poravnajte pa prekrijte sladoledom od jagoda, pospite grubo nasjeckanim bademima i stavite u zamrzivac na 2 sata da se dobro stisne. Nakon toga tortu izvadite iz kalupa i ukrasite tucenim slatkim vrhnjem, jagodama i listicima mente.

Lijep pozdrav preko bare salje vam Lorraine


Image Hosted by ImageShack.us
BRESKVE MELBA
Sastojci (za 6 osoba)
175 gr šećera
Sok polovice limuna
1 žlica višnjevače (ovo je grijeh!!!)
460 gr malina
6 svježih, oguljenih breskvi; mogu poslušiti i one iz konzerve, ali....
570 ml sladoleda od vanilije

Priprema:
Stavite 280 ml vode u posudu zajedno sa šećerom, sokom od limuna, višnjevačom, i malinama. Kada provri, kuhajte na jakoj vatri oko 5 minuta, te maknite sa vatre i pustite da se ohladi. Kada se ohladi, stavite u blender i miksajte dok ne postane kremasto, te procijedite kroz fino sito. Ohladite u hladnjaku.
Stavite svaku breskvu u zdjelicu, dodajte kuglicu sladoleda te prelijte po vrhu sa žlicom umaka od malina.
strong>KNEDLE SA ŠLJIVAMA

Image Hosted by ImageShack.us

Za 4 osobe potrebno je:

5 srednje velikih krumpira koji se skuhaju pod korom
Komadić maslaca ili par žličica ulja (ovisno o afinitetima)
malo soli
dva jaja
20 - 30 dkg brašna
12 šljiva (po mogućnosti iz svog vrta - pretjerujem-naravno)

10-tak dkg prezla (krušnih mrvica)
0,5 l ulja ili u istoj količini maslaca

Priprema:
Sa skuhanog krumpira guliti koru i protisnuti ga kroz ono što moja svekrva zove, pazi sad: štrukapatato, a ja ne zovem nego samo uzmem. U vrući krumpir dodati jaje, sol i maslac i na kraju postepeno miješajući (mijesiti) dodavati brašno da bi se dobila glatka smjesa koja se podijeli na 12 jednakih dijelova. U ruku se uzme svaki komadić prstom se izdubi rupa, ali pažljivo da se ne probije na drugu stranu, utisne šljiva (bez koštice), zatvori i ubaci u kipuću vodu i pusti kuhati dok ne ispliva na vrh.
Posebno u velikoj plitkoj posudi poprži se prezla na maslacu (ulju) i na to stave knedle okrećući ih na sve strane kako bi se potpuno prekrile prezlom.

Za posip se može koristit samo šećer, šećer i cimet, nekakav voćni sirup. U svakom slučaju, ovo je nešto što mi vraća miris iz djetinjstva.

Za danas toliko od vaše zbrkane

Demjan


>SALATA OD BROKULE S TJESTENINOM

Image Hosted by ImageShack.us

Potrebno:
- 250g brokule
- 250g kuhane tjestenine u obliku skoljke (moze i neka druga)
- 2/3 salice mlijeka
- 1 zlicica maslinovog ulja
- 1 zlicica cesnjaka u prahu ili 2 cesnja cesnjaka (usitnjena)
- sir mozzarella (za one koji su zavrsili s dijetom)

Priprema: Tjesteninu skuhajte u blago slanoj vodi. Kad je kuhana, ocijedite i ostavite u nekoj zdjeli koju obicno koristite za salatu. U medjuvremenu u drugom manjem loncu zajedno skuhajte brokulu sa mlijekom, maslinovim uljem i cesnjakom, negdje oko 10 minuta ili dok brokula malo omeksa. Kad je kuhano prelijte preko tjestenine. Za one koji su zavrsili s dijetom: preko svega dodajte komadice mozzarelle.Lorraine


strong>TJESTENINA SA ŠPINATOM

Image Hosted by ImageShack.us

1/2 kg špinata
1 kapula
malo češnjaka i peršina
2-3 srednje velike rajčice
Vegeta, sol, papar
tjestenina

Na malo maslinovog ulja prodinstajte kapulu, češnjak i nekoliko sitno nasjeckanih rajčica, dodajte prethodno skuhani i nasjeckani špinat, malo vegete ili soli, papra te kratko prokuhajte da se sastojci izmiješaju, te gotovom smjesom prelijte tjesteninu prema želji
Ugodan vikend želi vam vaša

Ledena,


Ugljikohidratni dan: Pesto pizza

Image Hosted by ImageShack.us

Potrebno:
- 200g spinat
- 2 zlice svjezeg bosiljka
- 2 zlice umaka od paradajza
- 1 cesanj cesnjaka
- 2 paradajza
- 1 zlica maslinovog ulja
- pinjoli (po zelji)

Priprema: Tijesto za pizzu pripemite vec prema uobicajenom vasem receptu ili kupite gotovo. Spinat, bosiljak, cesnjak i umak od paradajza dobro izmiksajte u blenderu. Tijesto premazite maslinovim uljem, naslazite kolutove dva paradajza i preko toga prelijte smjesu koju ste prethodno izmiksali u blenderu (mikseru). Pecite oko 10 minuta, na 200C. Na kraju pospite pinjolima, no nije nuzno.



Za one nadobudne: 1/2 kg brašna (najbolje i najsigurnije je podravkino za razvučena tijesta)
malo soli
malo ulja
odokativnom metodom tople vode (cca 3 dcl)
žličica octa

Zamijesiti sve zajedno rukom (mikserom) u posudi dok se masa ne izjednači, istresti na stol sa posutim brašnom i umijesiti glatku kuglu (mora biti mekana kao, kao, kao.....kad balon napunite vodom pa se s tim igrate smijeh)
podijeliti je na dva dijela i ostaviti da leži pokriveno pola sata ( to je dovoljno vremena za napraviti nadjev)
tijesto se poslije stavlja na pobrašnjavljeni stolnjak, razvalja valjkom (lazanjurom, oklagijom) dok god se može, a onda se prstićima razvlači (oblik koji na kraju mora imati je krug)
Čak i ne mora biti tanko kao flis papir
Ako vam ostanu malo deblji krajevi, neka, to je super (suprotno općem javnom mijenju)
Nadjev se stavlja uzduž cijelog ruba, dakle, radimo jako debelu kružnicu
Sredina mora biti prazna i namazana uljem (tanko, tanko)
Preko nadjeva se prebaci sami porub pa se počne sve skupa frkati u krug dok tijesto u sredini ne zaprijeti pucanjem zbog čega se razreže nožem. Tijesto se zarola do kraja i takodobijemo nešto nalik zračnici na biciklu pa to lijepo posložimo kako znamo i umijemo u rol, tepsiju, protvan, nešto u čemu obično pečemo (ne znam kako se to 'rvacki kaže)
Natapkamo od gore malo vode i malo ulja i peč
emo.

U subotu sam bila na placu i kod svog dragog stričeka Ivice kupila organski uzgojen špinat.
Za ručak ću zarolati u kore samo špinat i to bez sira, kako se to obično radi. Jednom sam probala bez sira i jako mi se svidjelo.
Ako vas ima onih koji imaju jaku potrebu mlijekom neutralizirati plinove (otrove) iz špinata, onda od ovog recepta ništa. Ja to ne radim jer sam luda za špinatom bez iti kapi mlijeka.
Ali zato možete staviti blitvu. Probala sam i to, odlično je. Malo podsjeća na soparnik (nešto što se jelo kad sam bila mala, što se isto može pojesti za ovaj ručak, ali o tome drugi put).
Odlična je kombinacija špinata sa šparogama i koprivom, zalivenim maslinovim uljem, i to još sve u tijestu. Mrak!!!!
Špinat se napola skuha, procjedi, ali ne iscjedi, isjecka, a ako imate i ove druge sastojke sve ih jednako obradite, posolite i poslažete na gotove kore ili napravljeno tijesto, natapkate malo vodom malo uljem i pečete.

Večera se može pripremiti odmah i sad, uz ručak, tako da kad budete krepavale od gladi čekajući večeru, nećete morati razbijati glavu o pripremanju iste.
U jedno od tijesta možete staviti nadjev od jabuka koje možete narezati na ploškice ili ih naribati. Uz jabuke se stavi šećer (ja stavljam onaj od trske, smeđi) i to u minimalnoj količini i obavezno: cimet. Kao poseban dodatak možete staviti mljevene bademe, lješnjake, orahe, grožđice. Netko u to stavlja i krušne mrvice (ja ne).
Druga varijanta je sa višnjama u koju bih se usudila kao dodatak staviti male komadičke čokolade kao u muffinu. Sline mi cure.
Eto, pa dobar tek!

Demjan


Slojevita integralna pizza

Svima vama koji se pitate zašto je pizza uvijek od bijeloga brašna, odlučili smo u meni uvrstiti integralnu pizzu, što nije jedini kuriozitet vezan uz nju. Osim punim okusom cjelovitoga brašna, iznenadit će vas i slojevitošću.

Vrijeme pripreme:1 h
Zahtjevnost:Srednje zahtjevno

Sastojci za 4 osobe

Za tijesto:

-400 g integralnog brašna
-1 vrećica suhog instant kvasca
-5 žlica maslinova ulja
-1 žličica soli
-250 ml tople vode

Za nadjev:

-250 g patlidžana
-150 g tikvica
-50 ml maslinova ulja
-1 staklenka Umaka za pizzu Podravka (350 g)
-50 g pinjola

Priprema:

1. Brašno pomiješajte s kvascem, dodajte ulje, vodu i sol pa zamijesite glatko tijesto. Neka se diže na toplome mjestu oko 20 minuta.
2. Patlidžane narežite na tanje ploške, malo posolite i nakon kratkog stajanja ocijedite. Tikvice narežite na uzdužne ploške. Patlidžane i tikvice popecite na maslinovu ulju i ohladite.
3. Pripremljeno tijesto podijelite na tri dijela i na pobrašnjenoj dasci svaki dio razvaljajte u krug promjera 20 cm. Okrugli kalup premažite s malo ulja i stavite list razvaljanog tijesta.
4. Po tijestu rasporedite pola količine umaka za pizzu, povrće i pinjole. Zatim stavite drugi list tijesta pa ponovite postupak. Na kraju poklopite trećim listom tijesta.
5. Površinu izbodite vilicom i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 35 minuta.

Posluživanje:

Pečenu pizzu malo ohladite, a zatim narežite i poslužite.

Savjet:

Za posipanje daske kod valjanja tijesta upotrijebite oštro brašno.
Ovo možete i zamrznuti.

Zamrzavanje: Tijesto za pizzu pripremite prema 1. koraku recepta. Razvaljajte ga na tri jednaka dijela prema 3. koraku i pecite na 200°C oko 10 minuta. Ohlađeno tijesto rasporedite u veću vrećicu ili zamotajte u foliju tako da između svakog lista tijesta bude sloj plastične folije.
Odmrzavanje: Neka se pizza na limu odmrzava na sobnoj temperaturi 30-ak minuta. Za to vrijeme pripremite nadjev (2. i 4. korak). Pecite je na 200°C 20 minuta.
Trajnost: 60 dana
101dalmatinka


Pandoleti
Suhi pandoleti, izvrsni i kada odstoje, idealni su za praznične, rođendanske i svadbene proslave koje iziskuju dugotrajnu pripremu i veću količinu kolača. Postoje li one, razbit će sve predrasude o suhim kolačima.


Vrijeme pripreme: 40 min
Zahtjevnost: Jednostavno
Energetska vrijednost:345 kcal / 1442 kJ

Sastojci:

-700 g pšeničnog oštrog brašna tip 400
-prstohvat soli
-1 vrećica praška za pecivo
-6 jaja
-200 g sladila ( najbolje voćnog šećera, DM )
-100 g maslaca
-100 g grubo nasjeckanih badema
-100 g grožđica

Priprema:

1. Brašnu dodajte sol, prašak za pecivo, jaja, sladilo i maslac te zamijesite tijesto.
2. Umiješajte bademe i grožđice.
3. Tijesto uvaljajte u tanke duge valjke te složite razmaknute u tepsiji.
4. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C dok ne dobiju lijepu boju (oko 25 minuta).
5. Još vruće režite na kose ploške.

Savjet

Ovi suhi kolačići prikladni su za duže čuvanje u poklopljenoj posudi.


101dalmatinka



Za buritose by angie potrebno vam je :
Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlargeSlibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service - Click to enlarge
1 svježa paprika ,1 svježa rajčica ,pola manje glavice luka ,1 tikvica, šaka šampinjona,tekuća rajčica ( 2 jušne žlice)
sol,papar ili tabasco umak,2 češnja češnjaka,malo bosiljka ,kupovne tortilje od pšeničnog brašna.
Luk nasjeckajte sitno,izdinstajte ga na kavenoj žličici maslinovog ili suncokretovog ulja ,podljevajući dok ne postane kašastkada voda iskipi dodajte na kockice narezane paprike koje popržite,zatim na kockice narezane tikvice rajčicu i šaku šampinjona.kad se svi sastojci lagano prodinstaju dodajte još dl vode (biti će sočnije)začinite s malo soli tabasca ili papra po želji.
Napunite tortilje ,savijte ih poput palačinke prelijte umakom od rajčice kojem ste dodali sitno nasjeckani češnjak i bosiljak.
Pecite u pećnici na 200 C oko 15 min.
Dobar tek!
Angie




RATATOUILLE
Image Hosted by ImageShack.us
Sastojci:
3 patlidžana, ogulljena i narezan
4 tikvice, narezane
1 crvena paprika, ocišcena i narezana
1 zelena paprika, ocišcena i narezana
12 mladih lukova
4 velike rajcice, ocišcene od sjemenki i narezane
3 cešnja bijelog luka, sitno nasjeckanog
Timijan
1 lovorov listopad sol i svježe mljeveni crni papar
0,5 l maslinovog ulja (po potrebi i više)

Pripremite svo povrce, vodeci racuna da sacuvate sok od rajcice prilikom cišcenja sjemenki. Stavite ulje na grijanje u veliku tavu za prženje. Ispržite patlidžane u ulju dok ne posmede. Izvadite ga, i dobro ocijedite na kuhinjskom papiru. Isto ponovite pojedinacno sa tikvicama, paprikom, i lukkom.
Svo prženo povrce stavite u posudu za kuhanje zajedno sa bijelim lukom, rajcicom, sokom od rajcice, timijanom, lovorovim listom, soli i paprom, dodajte 2 žlice ulja od pecenja i 2 žlice vode. Pokrijte sa poklopcem i kuhajte 45 minuta do 1 satna vrlo visokoj temperaturi. S vremena na vrijeme promiješajte. Prije posluživanja uklonite timijan i lovorov list, te dodajte soli i papra po ukusu.
Ledena



VOĆNI DAN

KONFETI OD POVRCA
Potrebno:
- 1 salica naribanog crvenog kupusa
- 1/2 salice naribane mrkve
- 1 salica tanko narezanih tikvica
- 2 zlicice maslinovog ulja
- 2 zlicice vinskog octa
- 1 zlicica secera
- 2 dl vode
- 1 cesanj cesnjaka
- sol, papar
- 1/4 zlicice limunovog soka
- 1 zlicica timijana

Priprema: U manji lonac stavite 2 dl vode, pa dodajte secer, crveni kupus, ocat i mrkvu. Kuhajte oko 2-3 minute, ocijedite i ostavite sa strane. Tikvice operite, osusite i narezite na tanke listice. Zagrijite u posudi maslinovo ulje i cesnjak. Dodajte tikvice, kupus, mrkvu, sol, papar, limunov sok i timijan. Pomijesajte dobro sve zajedno da se sastojci prozmu i posluzite odmah. Mozete jesti samostalno kao salatu na vitaminski dan ili kao prilog uz ribu.Lorraine

Przene jabuke

Image Hosted by ImageShack.us

Potrebno:
- zlica margarina
- 6 jabuka
- 1 zlicica limunovog soka
- 2 zlice smedjeg secera
- 1/2 zlicice soli
- 1 zlica cimeta

Priprema: Jabuke ogulite, ocistite i narezite na kolutove. U loncu otopite zlicu margarina pa dodajte jabuke. Zatim preko jabuka prelijte zlicu limunovog soka, pa smedji secer i na kraju malo soli. Poklopite i kuhajte 15 minuta ili dok jabuke ne omeksaju. Kada je gotovo, pospite sa zlicicom cimeta.

Banane-ogulite dvije banane,
premažite ih žlicom maslaca i uvaljajte u cimet.
Prepecite ih na tavi ili teflonu. Na prepečene banane nakapajte žličicu meda!-


Kuglice od suhih šljiva
mikserom usitnite 8 suhih šljiva,
dodajte narezanu naranču i 1 žlicu mljevenih oraha ili lješnjaka..
iz te smjese napravite kuglice i uvaljajte ih u kokosovo brašno


Pečene jabuke sa marmeladom
Izdubite 6 jabuka te im odstranite sjemenke.
Poslazite ih u posudu koju ste oblozili papirom za pecenje.
Jabuke napunite vasom omiljenom marmeladom ili dzemom (bez secera), te ih pecite 15 min na 180'C. Za vrijeme pecenja jabuke povremeno zalijevajte sokom od narance kojem ste dodali zlicicu zacina za savijacu od jabuka.
Za rucak pojedite 4 jabuke, a 2 za veceru sacuvajte


Pečene jabuke sa orasima
6 jabuka - sredinu izdubite i ocistite od sjemenke. Neka donji dio jabuka ostane cijel.
Pomijesajte 2 zlice mljevenih oraha sa zlicom grozdjica koje ste oprali i osusili. Smjesom punite jabuke i kuhajte 15 min (najbolje na pari), ili ih pecite 15 min na 180'C.
Za rucak 4, a za veceru 2 jabuke pojesti dok su tople.


Naribane pečene jabuke2 jabuke naribajte na ribež, dodajte grožđice i mljevene orahe i bademe.. položite ih na mastan papir i stavite u pećnicu..180 stupneva 15min.. bademi će se fino spržiti a sokovi od jabuke će se pomiješati sa orasima

Žena sa Balkana



Voćni doručak
U jednu zdjelicu sam izrezala na kockice pola banane, jabuku, malo svježeg ananasa (ima ga sad već za 8 kuna kilo!), naranču i krušku, žlicu grožđica i sve zalila sokom od pola limuna i prstohvatom (obožavam ovaj izraz u receptima, zašto, pobogu, ne izmisle izraz šakohvat?) kokosovog brašna... mmm. Izvrsno je!!!
Wanda


Topli kompot
Napravila sam kompot od jabuka, krušaka, limunovih kriški, malo suhih marelica i šljiva, par sušenih datula i tek malo cimeta. Ohne zucker! Prstohvat again.naughty Ukusno je, zdravo je i imam osjećaj toplog obroka kad pojedem topli kompot. Pojest ću pun tanjur za ručak i za večeru. Jest da se hranjivi sastojci voća kuhanjem gube, ali možemo štogod i žrtvovati za osjećaj punijeg želuca .
Wanda



Frape

Frape od banane i jagoda, umjesto mlijeka dodajte mrvljeni led ako bas morate.


Voće u foliji
Image Hosted by ImageShack.us

razno voce (jabuke, breskve, banane…)
limunov sok
maslac ili margarin
Voce ogulite, po potrebi prerezite u manje komade i ocistite mu jezgru. Poprskajte ga limunovim sokom, umocite u otopljeni maslac ili margarin (nece vas udebljat malo margarina ili maslaca danas ;)), pa umotajte u foliju. Pecite uz rub rostilja do 10 min. (moze i mikrovalna ili pecnica u ovo zimsko doba). Peceno voce izvadite iz folije, pa slozite na topli pladanj.
Po zelji peceno voce posuti narezanim oguljenim bademima i orasima.

Lorraine


PROTEINSKI DAN

TUNA S RUZMARINOM

Image Hosted by ImageShack.us

Potrebno: (za 4 osobe)
- 1/2 kg tune
- 2 zlicice maslinovog ulja
- 2 zlicice limunovog soka
- sol, papar
- 2 cesnja cesnjaka
- grancica ruzmarina, ili 2 zlicice suhog

Priprema:
Tunu narezite na filete, operite i dobro prosusite u papirnatim rucnicima. Zatim svaki filet premazite mjesavinom maslinovog ulja i limunovog soka, te posolite i popaprite po vlastitom ukusu. Na kraju u svaki file zabodite na nekoliko mjesta ruzmarin i komadice cesnjaka. Tako pripremljene filete pecite na grillu vec prema uobicajnim postupcima, ili par minuta sa svake strane. Posluzite uz omiljenju salatu.


Image Hosted by ImageShack.us
PROLJETNA SALATA
Sastojci (za 6 osoba)
1 glavica salate, oprana i narezana
1 krastavac, narezan
1 korijen hrena, opran i sitno nariban
3 rajčice, oprane i narezane
340 gramska konzerva tune, ocijeđena
12 crnih maslina, iskoštenih
6 mladih lukova
200 ml maslinovog ulja
Par listića svježe metvice
3 kaplje Tabasco umaka
90 ml vinskog octa
Sol i svježe mljeven crni papar

Priprema:
Pripremite svo povrće. U veliku zdjelu stavite tunu , hren, salatu, rajčice i krastavce. U mikseru usitnite masline, mladi luk, metvicu, maslinovo ulje, Tabasco, vinski ocat, sol i papar, dok ne postane kremasto. Sa tim umakom prelijte povrće u zdjeli, pažljivo promješajte i hladno poslužite

Image Hosted by ImageShack.us
SALATA NICOISE
Sastojci (za 6 osoba):
1 glavica zelene salate
2 tvrdo kuhana jaja, narezana na četvrtine
2 velike rajčice, razrezane na četvrtine
6 fileta inćuna
10 crnih maslina, iskoštenih
1 žlica kapara
1 manji krastavac, narezan, ali ne oguljen
200 gramska konzerva tune, ocijeđena
4 velika srca artičoka, narezana na četvrtine
Umak:
90 ml maslinovog ulja
2 žlice vinskog crvenog ili bijelog octa
˝ češnja bijelog luka, nasjeckana
1 žličica senfa
Sol, svježe mljeveni crni papar i sok od limuna

Priprema:
Dobro operite salatu, osušite i natrgajte ju na manje komadiće, za zalogaj. Pripremite ostale sastojke za salatu, te ih pomiješajte u većoj zdjeli, vodeći računa da ne polomite jaja. Smiješajte sastojke za umak zajedno i izmješajte ih dobro, do stvaranja emulzije. Prelijte umak preko salate neposredno pred posluživanje.



SALATA OD MLADOG ŠPINATA, JAJA I ROTKVICA
Image Hosted by ImageShack.us

Listove svježeg, mladog špinata dobro operite, isjeckajte na manje komadiće, dodajte rotkvice, tvrdo kuhana jaja i začinite sa soli, paprom, malo ulja i octa (ili limunovog soka). Brzo i fino.

PRŽENI ŠPINAT

Image Hosted by ImageShack.us

Na vrelo maslinovo ulje bacite očišćene i svježe oprane, još mokre listove špinata i posolite ih. U tren će splasnuti, tek kratko ih provrtite, da omekšaju, ali ne previše. Poslužite također uz tvrdo kuhana jaja. Po želji možete dodati malo octa. Brzo i fino againJ


Image Hosted by ImageShack.us

POTREBNO:
-300 g svježeg špinata
-150 g kuhane šunke, isjeckane na kockice
-3-4 mlada luka
-10ak krupnih, ali tanko i lisnato nasjeckanih šampinjona
- 1 tvrdo kuhano jaje
sve preliti sa prethodno pripremljenim dressingom od:
-par žlica limunova soka
-malo maslinovog ulja
-2 češnja češnjaka
-papar
-sol

>MORSKI PLODOVI S CHILIJEM

Image Hosted by ImageShack.us

Potrebno:
- 1 zlicica maslinovog ulja
- 1/2 glavice crvenog luka
- 4 cesnja cesnjaka
- 1/2 korjena celera
- 500g repova skampi
- 500g ociscenog oslica
- 500g tune (moze iz konzerve)
- 1 konzerva pelata
- 1 konzerva graha
- 1 zlicica chilija u prahu
- 1/2 zlicice korijandra
- 1 zlicica papra
- 1 zlicica secera
- 1 zlicica soli

Priprema: U loncu zagrijte maslinovo ulje, pa dodajte nasjeckani luk, cesnjak, celer i morske plodove. Pirjajte dok riba ne omeksa pa dodajte pelate. Smanjte plamen pa dodajte grah i zacine. Dobro promjesajte i pojacajte plamen da sve zajedno prokuha. kad prokuha opet smanjite plamen i kuhajte na lagano jos 30 minuta. Ovako pripremljeni morski plodovi dobro pasu ljeti uz neizostavnu pogacu koju malo premazete cesnjakom i posipate persinom

Ljetna juha od krastavaca

Image Hosted by ImageShack.us

Sastojci (za jednu osobu):
3dl jogurta
1 krastavac
Sol
Češnjaka po ukusu

Krastavac ogulite i naribajte, češnjak usitnite. U jogurt umješajte krastavac i češnjak. Možete dodati i malo kiselog mlijeka, te malo vode, do željene gustoće. Dodajte soli, po ukusu, a možete dodati i malo svježe mljevenog papra.
Smjesu stavite u frižider da se dobro ohladi, i takvo hladno i poslužite.

Ljetna salata od tune

Image Hosted by ImageShack.us

Sastojci:

3 paprike, od svake boje jednu
3 krastavca
Mladi luk, oko pola kg
1 sir kvargl
1 konzerva tune
Sol, papar, sok 1 limuna

Paprike, krastavce očistite i narežite što tanje. Osobno koristim multipraktik, koji to doista sitno, sitno nasjecka, ali može i bez toga. Također nasjeckajte i mladi luk. Pomješajte, dodajte dobro ocijeđenu tunu (ako je tuna iz ulja, ne dodavajte u salatu više ništa. Ako nije, po želji, ali je izvanredno i bez ulja), naribajte suhi sir, dodajte soli i papra po ukusu, te dodajte sok od limuna, također po ukusu. Servirajte hladno kao predjelo, ili glavno jelo nakon ukusne juhe.



Piletina s limunom
Za dva obroka trebamo:

400 g pileceg fileta
sok od jednog limuna
sol
origano
bosiljak
limunina trava
cešnjak
papar
žlica maslinovog ulja

PRIPREMA:
Pilece filete narežemo na male kockice koje ostavimo u zdjeli, posolimo ih, popaprimo, dodamo cešnjak i zacine te prelijemo limunovim sokom. Ostavimo u hladnjaku nekoliko sati (može i preko noci).
Nakon toga kockice popecemo a zatim dinstamo (po potrebi prelijevamo sa vodom). Maknemo s vatre i dodamo žlicu maslinovog ulja te dobro pomiješamo.
Serviramo uz salatu.

Image Hosted by ImageShack.us


Lorraine


Omlet s povrćem
Nasjeckate 20 dekagrama povrća koje volite (primjerice paprike, luk). Razmutite 2 jaja i dodajte povrće. Pecite na žlici vrućeg ulja.
Pečeni omlet posolite i poparite. Možete posuti i nasjeckanim peršinom.
Uz krišku integralnog kruha i zelenu salatu.
Ruby


Zapečeno povrće sa sirom
Blanširajte 50 dekagrama različitog povrća (možete kupiti zamrznuti carski miks). Ocijeđeno povrće složite u vatrostalnu posudu, dodajte 10 dekagrama naribanog sira i žlicu naribanog parmezana. Peći 15min/200°C.
Pečeno povrće pospite nasjeckanim peršinom i origanom.
Uz krišku kruha.

Za večeru prepolovite količine od ručka pri pripremi.

Image Hosted by ImageShack.us

Ruby



Ukusni saft
Na 1/2 kg mesa ide 1 luk (kapula) narezani na kockice.
Izdinstamo luk nakon čega dodamo meso narezano također na kockice samo krupnije. (Mene je moja mama naučila da se najgušći saft dobije ako meso dinstamo sve dok ne ostane bez kapi vode, čak i još minutu preko toga nakon čega se počne podlijevati vodom da ne zagori. Zbilja je tako jako gusto gusto.)
Zatim treba malo posoliti, dodati češnjak i rajčicu.
Bilo bi dobro dodati još i pokoju kapljicu vina što ću ja i napraviti, baš me briga, griješiti je ljudski, a na kraju tek peršin da ne izgubi čar.

Ovo je najjednostavniji, a meni i najdraži oblik gulaša. To uvijek mogu jesti bez dodataka i to sa žlicom, a bilo bi dobro još naribati sa strane kupus salatu.
Demjan


Bukovače u bijelom umaku

narezati jedan luk i popržiti na malo ulja
dodati krupno narzane bukovače prethodno očišćene i dinstati dok ne ispari voda
podliti sa vrhnjem za kuhanje
dodati začine po želji
uliti malo bijelog vina (ne morate)

Servirati sa parmezanom i salatom po želji
Demjan


Riblja juha, raža i prokulice

Lešo prokulice na salatu začinjene solju, bosiljkom, maslinovim uljem i sa tri kapi jabučnog octa

Juha od raže i raža
U vodu stavimo kuhati povrće: mrkvu, luk, korjen celera, peršina, pastrnjak, sol, a kad sve bude kuhano dodati očišćenu ražu na nekih 5 do 10 min.
Izvaditi ražu, začiniti je sa maslinovim uljem
Procjediti juhu i staviti je još malo prokuhati sa malo maslinovog ulja, par kapi limuna i sitno nasjeckanim peršinovim listom.
Demjan


ODRESCI OD TUNE
Image Hosted by ImageShack.us
Sastojci:
6 svježih odrezaka tune
4 žlice maslinovog ulja
2 žlice svježe sjeckanog zacinskog bilja (bosiljak, timijan, peršun...)

Preljev:
1 rajcica
1 žlica vinskog octa
2 žlice maslinovog ulja
1 žlica svježe sjeckanog zacinskog bilja
Sol, svježe mljeven crni papar

Odstranite kosti iz tune, oblikujte meso u krugove, te go uokolo ucvrstite po potrebi cackalicama. Stavite odrezak na plitki tanjur i prelijte sa maslinovim uljem, te posipajte sa mješavinom zacina.
Zagrijte roštilj, tavu za pecenje sve dok ne bude jako vruca. Stavite ribu i pecite ju sa iste strane sve dok ne bude hrskava izvana, a iznutra tek lagano ružicasta – to ce potrajati od 8 do 10 minuta.
Ogulite rajcicu te nasjeckajte na male kockice. Napravite vinaigrette umak mješajuci zajedno ocat, maslinovo ulje i zacinsko bilje. Dobro zacinite sa solju i paparom. Umiješajte u rajcicu, te servirajte uz ribu.

Ledena


Marinirani skampi s rostilja

Image Hosted by ImageShack.us

Potrebno:
- 1kg skampi
- 3 cesnja cesnjaka
- sok od jednog limuna
- 2dl maslinovog ulja
- 1 grancica persina
- 1 zlica kecapa
- 1 zlica svjezeg ili suhog origana
- 1 zlicica soli
- 1 zlicica papra

Priprema: Skampe i sve sastojke pomijesajte zajedno u velikoj zdjeli. Prekrite folijom i ostavite u hladnjaku 2 sata. Nakon toga izvadite skampe i redajte ih na stapic za raznjice. Takve pecite na rostilju, uz povremeno kapanje preostalom marinadom.
Lorraine


ŠKROBNI DAN

Za desert....Voćna riža:

Image Hosted by ImageShack.us

Sastojci:
Ananas
3-4 banane
125 gr riže
ľ litre mlijeka
Limunova korica

Možete koristiti svježi ananas, kao i onaj iz kompota. Pristavite mlijeko sa šećerom, rižom i naribanom limunovom koricom.
Kada je kuhano, narežite banane i pomiješajte. Ukrasite ananasom, prelijte sokom od ananasa i stavite da se ohladi.

Svakako, možete kombinirati i ostalo voće – naranče, jagode, već prema ukusu..


Sve vas puno pozdravlja Ledena


Složenac od riže i kukuruza
Na žličici maslinovog ulja popržite kapulu. Tome dodajte nasjeckanu zelenu i crvenu papriku. Nakon minutu, dvije dodajte malčicu vode (da pokrije dno lonca) i ostavite da se dinsta. U to ubaciti malo kukuruza i zgotoviti sa začinima (vegeta, papar, lovorov list ili što god).
Prije svega toga posebno skuhati rižu (tko voli integralnu, bilo bi dobro skuhati upravo nju) i pomiješati sa prethodno poprženim povrćem.
Uz to možete i salatu. A i šnitu kruha.
Ruby


Složenac od krumpira i gljiva
Trebaju vam 3 krumpira očišćena i narezana na ploške, pakiranje šampinjona (može 5 komada cijelih pa narezati ili kupiti one u konzervi), brokula, 1 žlica maslinovog ulja, 2 žlice vegete i 3 žlice vode.
Sve skupa izmiješati u vatrostalnoj posudi i staviti peći na 200 °C oko 25 min.

Image Hosted by ImageShack.us
Ruby




Fino varivo
U vodu stavite kuhati na kockice narezani luk (kapulu), mrkve, krumpir i češnjak. Možete staviti još i tikvice, brokulu, karfiol, kupus, kelj...što vam drago). Ja osobno volim bez svih tih silnih dodataka.
Po želji stavite vegete, papra, soli, peršina itd.
Kad je skoro kuhano dodate prethodno namočenu leću i kuhajte još 10 - 15 min. Umjesto leće možete staviti grašak
Za kraj slobodno napravite zapržak. Možete suhi od integralnog ili rižinog brašna ili na ulju. Odlično je za ovo sezamovo ulje, a može i maslinovo.

Ja zapržak radim na sezamovom jer mi je to doktor preporučio za bolju probavu.
Možete napraviti uz to još i zelenu salatu, jako usko narezanu, sa kukuruzom. Demjan




Ječam (za škrobni dan)
Večer prije nego kuhamo ječam namočimo ga u vodu, prije kuhanja ga ocijedimo, nasjeckamo crveni luk, malo ga propržimo i stavimo ječam, vegete i prelijemo sokom od rajčice i kuhamo dok ječam ne omekša i pred kraj posipamo peršinovim listom.
Odlično je zasitno a da ne pričam koliko je zdravo. Dobar tek
strong>M.B.



Police-pole-pečeni krumpir
nema ništa jednostavije od ovoga...uzmete po dva srednje velika do velika krumpira po osobi, operite ih ali im ne skidajte koru. prerežite ih po pola i premažite ravni dio koji ide na pleh/tepsiju s malo maslaca. po želji pospite začinskim biljem da tokom pečenja sve te arome uđu u krumpir i začine ga.
zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i ostavite peći dok ih ne budete mogli probosti čačkalicom a da ne upotrebljavate čekić smijeh
101dalmatinka


Manestra od raznog povrca

Image Hosted by ImageShack.us

Potrebno:
- manja glavica luka
- 200g mahuna
- 2 srednja krumpira
- 2 srednje velike mrkve
- manja limenka kukuruza (po zelji)
- korjen 1 celera
- 2-3 paradajza
- sol i papar po zelji
- grancica persina
- 1 cesanj cesnjaka
- zlica brasna (po potrebi)
- 1 zlica maslinovog ulja

Priprema:
Na maslinovom ulju kratko propirjajte luk dok ne pozuti, pa dodajte na kockice narezan krumpir, mrkvu, mahune, kukuruz i celer. Pirjajte oko 10 minuta, pa dodajte narezani paradajz. Kuhajte dok voda ne ispari, pa dodjte obilato vode i sve zacine i pustite u polupokrivenoj posudi da se kuha jedno pola sata. Po potrebi dodajte malo brasna pomijesanoj s vodom, da se manestra zgusne.
Lorraine



Riža ala maslinjak by 101d Buraz
trebaju vam:

- šaka riže po osobi ( koristite rižu za rižota jer ona bolje upija začine )
- maslinovo ulje
- par česna češnjaka
- voda za zaljevanje tokom kuhanja
- začini ( majčina dušica ilitiga basilico, ružmarin, origano - sve po želji i mogućnosti )

operite rižu u vrućoj vodi dok voda ne postane bistra i onda ju ostavite 5 minuta u zadnjoj vodi da malo omekša.
dotle na malo maslinovog ulja prepržite češnjak dok ne pozlati ( možete ga poslje izvaditi tko ne voli češnjak ) i zatim dodajte procjeđenu rižu i izmješajte dobro dok se sve ne upije. kad se riža već počne pržiti dodavajte polako vodu i mješajte kao rižoto. dodajte začine i kuhajte kao i svaki rižoto. dodajite vode dok riža ne postane a dente i zatim ostavite da se malo ohladi i kako se kaže ''stisne''.

savjet: u ovaj recept se može dodavati i kukuruz, grašak, gljive...sve što vam padne na pamet. naravno ovisno o vašoj želji ( ili danu dijete )
101dalmatinka



PEKARSKI KRUMPIR
Image Hosted by ImageShack.us
Sastojci:
1 kg krumpira, narezan na tanke kriške
1 velika glavica luka, fino nasjeckana
Sol, svježe mljeveni crni papar
430 ml vruceg temeljca
60 gr maslaca

Zagrijte pecnicu na 180 C. Namažite putrom široku, plitku posudu za pecenje (narodski receno – tepsiju). Poslažite kriške krumpira na dno posude, posujte sa nešto luka, posolite i popaprite. Nastavite istim redom dok ne potrošite sve sastojke, završavajuci sa redom krumpira. Prelijte temeljcem, te po vrhu poslažite listice maslaca. Stavite posudu na najviši položaj u pecnici i pecite oko 45 minuta. Krumpir mora biti mekan kada ga se probode sa oštrim nožem, a po vrhu bi trebao biti zlatno – smedi.
Ledena


Vjerujem da svi pate za jednom dobrom proljetnom juhom.

Image Hosted by ImageShack.us

1 tikvica
3 krumpira
2 mrkve
2 šake graška
150 g zelenih mahuna
300 g pilećih prsa
sol, papar
1/2 vezice vlasca za posip
malo biljnih začina (peršin, lovorov list)

Priprema:

Najlakše je sve izrezati na kockice (osim lovorovog lista koji se izvadi iz juhe nakon kuhanja), ubaciti u lonac i pustiti da se samo skuha.


Toliko od mene za danas

Demjan



strong>JUHA OD CIKLE

Image Hosted by ImageShack.us

Za 4 osobe potrebno je:

1/2 kg cikle
2 krumpira
1 luk
sol
papar

1 žlica škrobnog ili glatkog brašna
5 dkg maslaca

slatko vrhnje
sol
vlasac

Oguljeno i narezano povrće stavit kuhati zajedno. Posoliti i popapriti.
Skuhano povrće propasirati ili izblendati.
Napravit zapržak od maslaca i brašna i dodati u juhu i staviti da zakipi.
Servirati u tanjure sa dodatkom slatkog vrhnja u koje smo umiksali sol i vlasac.


Dobar tek!

Toliko od vaše sretne i motivirane

Demjan


- 12:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #
Ovdje ćemo vam, naši dragi karakteri, posložiti sve recepte koje smo tokom ovh mjeseci objavili. Razvrstat ćemo tako da ćete imati dobar pregled kako bi ih mogli svakodnevno pregledavati i iskušavati.
Naravno, svaka vaša digresija, primjedba, pa čak i novi recept, biti će dobro došla.
Ne zamjerite, za početak ne bude veliki broj recepata. Ali malo, po malo, posložit ćemo sve recepte koje smo objavili na Karakterclubu.
- 11:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se