četvrtak, 03.08.2017.

Kratki horor filmovi vol. 2 - Krvatska

I6357456zrezak

U prošlom volumenu rubrike 'Kratki horor filmovi' osvrnuli smo se na neke od poznatih predstavnika kratkog horor filma, a drugi dio bit će nešto drugačiji, budući da će biti prikazani domaći kratki horor filmovi, naših redatelja, nekadašnjih studenata režije, amaterskih filmskih ekipa i ostalih čiji su filmovi ispunili preduvjete 'hrvatski' i 'ispod 30 minuta'.

Kao i kratkometražna filmska baza svake druge nacije, i Hrvatska ima interesantne uratke koji su većinski amaterski napravljeni, s često minimalnim iznosom financija i praćenošću, stoga će rubrika 'Krvatska' biti idealna brošura za istraživanje nekih od naših ostvarenja.

U ovoj listi, prokomentirat će se sljedeći naslovi: Crna ovca u restoranu za zombije, Dan Mrtvih, Gmaz, Govornica, How to Survive a Zombie Apocalypse trilogija, Igrica, Momentum Mortem, Potjera, Prozor, Tri želje i Zorgazam.


Crna ovca u restoranu za zombije (2008)

Izr45254ezak

IMDB
Cijeli film

Trominutni uradak Kristijana Kaurića i Brojka Film Productions splet je bennyhillovskog i chaplinovskog retro horor filma, koji je ustvari horor samo po zombie tematici, inače je ovdje riječ o čistoj kratkoj nijemoj komediji. Kaos u zombie restoranu koji nastane fuzija je nes(p)retnih okolnosti, dojmljivog načina snimanja i korištenja dobrih praktičnih i digitalnih efekata. Neloše, malo prekratko.


Dan Mrtvih (2008)

danmrtvih

Cijeli film

Dario Lonjak predstavlja nam svoja dva kratka horor filma, Dan Mrtvih i Zorgazam (koji je abecedno posljednji na ovoj listi). Dan Mrtvih vuče kako je opetovano riječ o domaćem zombie filmu, međutim, riječ je o horor komediji, gdje glavni lik Robert proživljava užasan dan i kreće u osvetu svima koji su mu dan učinili lošim, nešto u stilu Falling Downa, samo nasilnije. U filmu vidimo Anđu iz Nightmare Stagea, redatelja Maria Kovača, a glavnog lika utjelovljuje poznato lice Roberta Ugrine. Dan Mrtvih zabavno je 10-minutno djelce koje u principu nema nekih grešaka, niti iznadprosječno pamtljivih trenutaka, no ono što se ne može zanemariti svakako je poveće korištenje krvavih scena, koje su vrlo dobro realizirane i prikazane.


Gmaz (2013)

gmazk

IMDB
Cijeli film

Gmaz ili Reptiloid kratki je SF horor iz 2013. godine u režiji Marina Mandira. Dva policajca odlaze u šumu istražiti ubojstvo čovjeka, zbog čega se jedan od njih izgubi i nastaje potraga i potjera, no ono što živi u šumi nije ljudsko biće. Gmaz je, s jedne strane, iskorak u domaćem filmu, s naglaskom na izričito korištenje specijalnih efekata za realizaciju gušterolikog stvora, s netipičnom radnjom za naše podneblje, no s druge strane, riječ je o neadekvatnom horor uratku koji ima hrpu grešaka. Kao da se sva energija usmjerila u što bolje kreiranje gmaza, a zaboravilo se na sve osnovne filmske segmente - priču, dijaloge, pokrete kamere, kadrove. Pola sata ovog filma prilično je zamorno gledati, budući da svjedočimo cat & mouse igri između murjaka i gmaza, koja traje previše i postane naporna. Valja nadodati da je i gmaz na nekim dijelovima neuvjerljivo napravljen, a u nekima je ok ispao. Razumijem da je i KinoKlub Zagreb zaslužan za neke stvari i da se treba dosta love da se snimi pristojan film ovakve tematike, no unatoč tome, moram prokomentirati ono što sam vidio, a to nažalost, nije dobro.


Govornica (2012)

govornica

IMDB
Cijeli film

Telefon u javnoj govornici zvoni, dolazi žena i javi se te vodi diskusiju s nepoznatom osobom pet i nešto minuta, da bi za krajnji ishod taj govornik ustvari na svoj način prenosio smrt. Neefektivan film scenarista Christiana Kolacija i redatelja Ronalda Brzaka koji na mene nije ostavio nikakav dojam, Manceova glazba najbolje je što sam mogao izvući, ni dijalog nažalost nije bio previše interesantan, s druge strane, glumica Elena Brumini dobro je odradila svoj posao.


How to Survive a Zombie Apocalypse (2012, 2013)

howtosurvive

Cijeli film 1
Cijeli film 2
Cijeli film 3

Trilogija osječkog fotografa i filmaša Vedrana Marjanovića Wekstera, pravi je priručnik za preživljavanje zombie apokalipse na jedan humorističan način. Ne zna se hoće li biti i novih nastavaka, no prema priloženom, željno ih iščekujem. HTSZA odličan je i zabavan kratkometražni projekt, čiji je prvi dio probio barijere naše i okolnih zemalja i dosegao veliku gledanost izvan naših prostora, prvi segment uvršten je kao dio horor antologije Zombieworld. Odličan humor, interesantne radnje, veoma dobri specijalni efekti, uzevši u obzir da je film sniman otprilike sa 0 kuna budžeta. Što se tiče ostalih dijelova, nešto su duži od prvog, jednako zanimljivi i upečatljivi, a likovi su već dobili svoj obris junaka (Domagoj Mrkonjić utjelovljuje lika kojemu je specijalno oružje sic od bicikla) i na lak način film vas može uvesti u iščekivanje toga što će se dalje događati i na kakve ćemo savjete u ''priručniku'' dalje dobiti, odnosno kako će se oni vizualno realizirati. Nema se što reći, u filmiće je vidno uloženo jako puno truda, a ono što primarno pršti iz cijele trilogije svakako je filmski entuzijazam i znanje cjelokupne ekipe.



Igrica (2016)

igrica

Cijeli film

Filmaš Filip Zadro donosi nam s Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu 3. filmsku vježbu, kratki horor film nazvan 'Igrica'. Igrica je prilično ugodno iznenađujuć projekt koji smješta u fokus dječaka koji je opsjednut igranjem video-igrica, a kojemu nakon što mama ode izvan kuće, ulazi neželjeni i nepoznati gost. Dijelovi u prvom licu odmah su mi nagovijestili kako će ovdje biti riječ o pothvatu u kojeg se, iako kratko traje, uložilo puno truda i razglabanja oko pojedinih scena, budući da film u principu nema loš trenutak, sve je odrađeno na mjestu, određena jeza prolazi kroz film, jednostavno zato što ništa nije pojašnjeno kako, što i zašto se događa. Film vas baca u žrvanj i laganu uznemirujuću igru između dječaka i nepoznatog entiteta. Efektivan i dobar horor.


Momentum Mortem (2012)

momentummortem

IMDB
Cijeli film

Toni Juričić zaslužan je za film Momentum Mortem - veoma jednostavno ostvariv projekt koji u fokusu ima jednog jedinog lika, kojega gledamo kako priča sa samim sobom, odnosno sa svojom drugom ličnošću, navodnim serijskim ubojicom ili sa samom Smrti. Podvojena ličnost i dijalog-monolog s njom odrađen je vrlo dobro i simplicirano, bez neke potrage za kompleksnijim sadržajem ili nešto bogatijim kadrovima. Jedini glumac Dean Cukon vješto je odradio svoj posao, iako je trud oko izgovora engleskog jezika mogao biti veći, ako se već planiralo na tom jeziku bazirati scenarij. Sve u svemu - solidan uradak.


Potjera (2015)

potjera

Cijeli film

1. filmska vježba studenata filmske i TV režije Akademije dramske umjetnosti u ZG-u, pod palicom Filipa Zadre, zove se Potjera. Ovo je jedan atmosferičan hororčić koji ponovno, kao i Zadrina Igrica, ne daje previše pozadine oko nastalih događanja, što stvara određenu napetost i neizvjesnost. Čovjek se šeće praznim ulicama i odjednom ga krene proganjati troje likova pod bijelim maskama. Jednostavno, brzo, dojmljivo. Posebno se valja pridati pažnja igranju kamerama i kutovima snimanja, što je vjerojatno koristilo kao jedna od stvari koje filmska vježba mora sadržavati. Zadro, dosta s vježbama, kreni u pravi filmski projekt, mogli bi gledati nešto vrlo dobro.


Prozor (2011)

prozor

IMDB
Cijeli film

Prozor je veoma amaterski projekt Marija Celije, koji u svoje dvije minute i sa slabom vidljivosti prikazuje jedno izvršeno i jedno potencijalno ubojstvo. Prozor je ovdje izričito simbolička stavka, nedovoljno po meni pojašnjena te mi je žao što je ovaj film ostao nedorečen i prilično nepregledan, niti se baš shvaća što je pjesnik htio reći. Produkciju je odradio mmArt 2011. godine.


Tri želje (2013)

trizelje

Cijeli film

Osječki redatelj Luka Pejić priredio nam je 2013. godine kratki uskršnji horor film 'Tri želje'. Djevojčica zaželi tri želje, koje joj se 15 godina kasnije počnu ostvarivati. Ovaj crno-bijeli film zanimljiva je igra svijetlima, kamerom, šminkom, s odličnim naratorom, dobrim glumcima i zanimljivim kadrovima. S obzirom da sam dobro upoznat s redateljskim podvizima braće Pejić, ne sumnjam kako će se i budućnosti priređivati kvalitetni kratkometražni horor uradci (Hotel Zlo), dok ćemo se, nažalost, za neki dugometražni, morati dobrano strpiti.


Zorgazam (2010)

zorgazam

IMDB
Cijeli film

Drugi film Daria Lonjaka, Zorgazam, predstavlja distopijsku budućnost, gdje američka vlada 2019. godine širi smrtonosni virus koji ubija 70% populacije. Još jedan od ciljeva virusa bio je ostatak populacije učiniti ovisnima o svoja dva proizvoda - WcDonalds i Koka Kola. Gledamo radnju iz 2021. u Zagrebu. Nagrađen kao najbolji SF na Trash Film Festivalu, Zorgazam je oku jako ugodno ostvarenje koje se ne libi pokazati i pokoju stvarčicu previše (ili izvan okvira naše kinematografije). Dodajmo još pri tom da je efekte radio Miroslav Lakobrija, a priča je nastala prema 'Igri tucanja' Tarika Kulenovića. Odličan make-up, odlični efekti i hrpa dobrog crnog humora upakiranog u efektivne scene. Svakako preporuka svima.


To bi bilo to zasad, nadam se da će vam ova lista pripomoći pronaći neke od domaćih kratkih horor filmova, većina ih se isplati pogledati, a i ne oduzima previše vremena. Baza ih broji još, no izabrao sam neke od najreprezentativnijih za prokomentirati.

03:36 | Komentari (0) | Isprintaj | #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>