utorak, 21.02.2017.

The Sacrament (2013)

 photo MV5BMjE1ODg1MzM3Ml5BMl5BanBnXkFtZTgwMDg3NDQyMTE._V1_SY1000_SX675_AL__zpsjxcizv4y.jpg

Sve u svemu: 3 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

Novinar i snimatelj kreću na put s tipom koji želi pronaći svoju sestru, u izolacijskom naseljenom mjestu nazvan Eden Parish, mjestu u kojemu stanovnici vjernici uzdržavaju jedni druge bez kontakta s vanjskim svijetom, no po dolasku tamo polako primjećuju kako mjesto nije onakvim kakvim se čini...

 photo the-sacrament-3_zpsscmce7pv.jpg

Redatelj Ti West 2013. predstavio nam je svoj found footage horor, napravljen prema istinitim događajima koji su se odvili u Jonestownu 1978. godine, izolacijskom mjestu u Gvajani pokrenutom od strane Jima Jonesa, vođe kulta koji je natjerao preko 900 ljudi da na okupu popiju otrovni koktel i počine masovno samoubojstvo. To je ujedno i drugi najveći broj umrlih nakon pada blizanaca 2001. godine. Takav istinit događaj me zanimao kako će biti prenesen na film, no naravno, West je prilagodio scenarij određenim promjenama stvarnih događaja i ostavio suštinu ove bizarne priče te dodao neke svoje, lakše ostvarive zamisli. Dakle, priča prati novinarski duo, glavnog lika u potrazi sa sestrom preobraćenom s droge na ekstremnu religioznost, kako surađuju i kako održavaju odnose u mjestu koje ih sve više počinje uznemiravati, što im se više stanovnici tog mjesta obraćaju i dolaze u doticaj s njima. No ipak, idila tog mjesta i fascinacija za mogućnošću izolacije u današnjem svijetu potakla ih je na pozitivno mišljenje o mjestu, sve dok se nije dogodio intervju s vođom i osnivačem zajednice, nakon kojeg se radnja ozbiljno zakuhtava. Moram reći da sam u suštini zadovoljan viđenim, nije nešto ispalo s obzirom kako se priča kvalitetno gradila, ali ovaj horor u sebi ima neku intrigantnost (a možda samo zbog istinite priče) koja vas vuče da film pogledate s interesom do kraja.


 photo sacrament_05_zps02cu3afe.jpg

Zajednica "bogu iza nogu" (u ovom kontekstu i ima smisla ta fraza) omogućuje da vas priča zadrži sve više i više, no s obzirom da si možete zaspoilati radnju filma jednostavnim prethodnim znanjem o tim događajima, film najbolje funkcionira onima koji nisu upoznati sa slijedom događaja ili onima koji ne znaju kako je do svega toga došlo. Dobra gluma svih prisutnih dodatno pojačava napetost i neizvjesnost filma te se stvara pogodna hororična atmosfera, što je možda i najveći plus filma.
Nažalost, film također i pati od nekih stvari. Scenaristički gledano, film ima određene trenutke gdje se jednostavno teško otrgnuti od dojma da je situacija mogla biti bolje izvedena i povoljnija po protagoniste, dok su s druge strane, neke stvari bile pretjerane i nerealistične. Neke promjene naspram stvarnih događaja baš i ne pašu kompletnom konceptu filma, a i FF koji je već skoro svima dozlogrdio, ovdje je u pojedinim situacijama bio banalan i nepotreban. Razumljivo je da su neke scene fiktivne naravi i da ne treba sve biti potpuno realistično, ali veća nakupina takvih scena može stvoriti gubitak dobivene atmosfere koja se postepenom gradacijom stvarala u filmu.

 photo the-sacrament1_zpsuxkriaoh.jpg

Konačan dojam? Smatram da trebate pogledati ovaj film, barem da vidite na koji je način obradio stvarnost i kako je atmosferično snimljen. Logično je za pretpostaviti da će se nailaziti na nebulozne scene, ali sveukupan dojam ostaje da je ovo jedan dobar prikaz stvaranja solidne horor triler atmosfere.

15:20 | Komentari (0) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>