nedjelja, 10.05.2015.

The Oblong Box (1969)



Sve u svemu: 2,5 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

Pri kraju devetnaestog stoljeća, aristokrat Edward Markham nastradao je u afričkom obredu, nakon kojega ga njegov brat Julian drži zatvorenoga u kući, budući da se smatra ludim te da predstavlja opasnost za ljude. Nevolje nastanu kada Edward putem svog odvjetnika i pomagača uspije izaći i praviti probleme prisutnima...



S kolegom filmofilom sam u posljednje vrijeme periodično zapeo na hororičnoj karijeri legendarnog Vincenta Pricea, čije sam filmove u dugogodišnjoj "karijeri" pisanja i gledanja alarmantno zapostavio, dok sam Karloffa, Lugosija i povremeno Cushinga i Leeja bolje popratio. S obzirom da smo već prožvakali poveći broj Priceovih filmova, dotakli smo se i nekih njegovih manje poznatih, a riječ je konkretno o ekranizaciji kratke priče Edgara Allana Poea pod nazivom The Oblong Box. Zanimljivo, ali kratka Poova priča ima veoma malo dodirnih točaka s radnjom ovog filma te se skoro pa jedina referenca može pronaći u naslovu, a zašto je tomu tako, ne bih znao. Ukratko, Oblong Box je priča o obiteljskim problemima, kaosu, prevarama, utajama i osvetama, sve ono što je idealan plot za solidan scenarij koji može pronaći širi opus publike na malim i velikim ekranima, no priča oko filma ide u nešto drugačijem smjeru, barem kod mene. Riječ je o omanjem kaosu od sat i dvadesetak minuta gdje se isprepliću lik i djelo Vincenta Pricea kao brata Juliana i Christophera Leeja kao eksperimentalnog doktora Newhartta te ostalih meni nepoznatih glumaca koji su upotpunili ovu prazninu koja je meni ostavljena nakon pogledanog filma. Brdo klišeja, nepobitno trapavo odrađenih situacija i nepotrebnih dijaloga moglo se susresti ovdje, a film mi je uistinu, osim pojedinih glumaca potpuni trashy uradak s izostankom tog termina u bilo kojem opisu.



Radnja počinje i završava nekako nezanimljivo i prilično nezgrapno, mnoge scene su napravljene čisto reda radi i nepotrebne su prirode, a neki događaji i akcije kao što je susret čovjeka s maskom s krčmom punom nabrđanih osoba i jeftinih žena je apsolutni urnebes. Vide se i obrisi found footagea u nekim načinima snimanja, prvenstveno kada pratimo manevre Edwarda Markhama kako napada pojedince oko sebe, što nije nužno napravljeno loše, ali je svakako za današnje poimanje prilično komično napravljeno, no i za tadašnje standarde film nije uspio dotaknuti se nekih kvalitetnijih kadrovskih rješenja, a da ne govorim o slabijoj realizaciji scenarija i priče. S druge strane, film čak ni nije snimljen kao klasičan horor pa se stoga ne može gledati s neke napete strane i jezivih scena, iako su dvije horor ikone prisutne i radnja je poovski strukturirana. Viktorijansko ozračje u filmu označava i treće Priceovo sudjelovanje u Poovim ekranizacijama, a ujedno i prvi susret njega i Leeja na projektu. No, unatoč neoprostivim greškama u razvijanju radnje i nekontroliranim banalnostima, ovaj mali mračni horor pronaći će svoju publiku koja će ga privoljeti, no osobno, nisam ljubitelj sporih razvoja događaja, stoga nisam ni previše zazirao u stare horore, no svakako je nužno i potrebito nekada se posvetiti korijenima koji su obilježili žanr, koliko god Oblong Box možda i nije sudjelovao u tome.



Ljubitelji Poa neće doći na svoje pošto ovo nema veze s Poom, ljubitelji Pricea i Leeja pogledat će još jedan njihov klasičan horor izlet s klasično odlično odrađenim ulogama, a ljubitelji horora ovdje bi se mogli dobrano razočarati. Stoga je moja ocjena veliki prosjek koji vuče prema dolje, no, s obzirom da se film može popratiti iz više perspektiva, valja ostaviti mjesta i za ostale utiske i ukuse. Mene se osobno film nije dojmio.

16:51 | Komentari (0) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>