ponedjeljak, 06.04.2015.

End of the Line (2007)



Sve u svemu: 3,5 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Karen je mlada medicinska sestra koja uzima podzemni vlak kao prijevoz kući. Čekajući vlak upoznaje se s par osoba na ugodan i neugodan način i nakon što uđe u vlak i upozna se s ostatkom putnika, vlak se zaustavi negdje u tunelu i počinje dinamična potjera i jurnjava sa sektašima, monstrumima i Apokalipsom...



Prije par dana naletio sam na ovaj film i ubrzo sam ga stavio kao prioritet, mimo velike liste željenih filmova, da ga se mora što prije pogledati. Atraktivan poster, zanimljiv plot i neloše kritike i ocjene natjerale su me da vidim što nam sprema ovaj kanadski uradak. Iako je lista glumaca potpuno meni nepoznata te ih nisam nigdje prije primjećivao, rad redatelja također je omalen te osim horora Slashers za kojega sam čuo, nema ništa pamtljivo iza sebe. Stoga je priličan rizik, kakve god kritike bile, ući u neki skoro pa nezavisni projekt i prokomentirati njegove karakteristike, jer se obično teško dobiva na jedinstvenosti kad je u pitanju produkcijski slabiji film. No, na svu sreću nisam doživio takve oblike manjkavosti, jer je End of the Line nevjerojatno kreativan i "independent" film, prepun raznoraznih scena koje ne vuku toliko na ostale horore, osim eventualno mjesta radnje (The Midnight Meat Train, Creep ili Stag Night). Iako je gluma jako amaterska i čak u nekim momentima mogu reći loša, crnohumorni elementi, ok efekti, misterioznost i poprilična količina napetih scena rezultirali su kod mene kao veoma zabavan projekt kojega ću preporučivati dalje.



Sam početak filma otvara veoma jeziva scena i narednih 10-ak minuta još nekoliko poslije nje, što nagovještava napetu radnju. Tako se kroz većinu filma držala ta napetost sve dok nije malo opala kada su počeli izlaziti iz vlaka u tunele, tada se film više bazirao na akciji i koljaži, što znači da je film u svojem trajanju izmijenio dva podžanra horora kakvi se danas mogu vidjeti: napet i scary u prvom dijelu, u drugom dijelu pun gore, torture scena punih krvi. Osim vidljivo amaterske glume i nekih čudnijih kadrovskih rješenja, ne mogu se požaliti da je film podbacio na tehničkim karakteristikama, što dovoljno govore i nerijetki uplivi neobičnih kreacija koje uopće ne izgledaju loše, što možete vidjeti i na jednoj od slika. Nadalje, kako film dalje odmiče, tako vam se sve više diže želudac na neke postupke i na neobično brz nestanak protagonista, odnosno velike količine ubojstava i to nekih potpuno neočekivanih, koje ne biste poželjeli da se dogode. Kroz radnje definirano je mnogo raznoraznih pojava, od religioznih fanatika koji ubijaju sa zanimljivim nožem s drškom u obliku križa, mačevima do monstruma s crvenim očima i povremenim ukletim prikazama, sve kako bi trebalo biti posloženo za nekakav osobni doživljaj redatelja i vizije o smaku svijeta.



Sve što želite vidjeti u nekom horroru bit će vam uglavnom stavljeno ovdje na pladanj. Nije bajan, nije sjajan, nije nešto što će se prepričavati generacijama, ali je zabavan, napet i može poslužiti svakom ljubitelju horora i njihovom afinitetu. End of the Line je ugodno iznenađenje.

15:30 | Komentari (0) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>