četvrtak, 12.03.2015.

Theatre of Blood (1973)



Sve u svemu: 4,5 / 5 thumbup
Više o filmu: Imdb.com
Video

Glumac koji je portretirao mnoge Shakespearove uspješnice ne može se složiti s lošim kritikama određenih kritičara te se upućuje u osvetu na veoma poetičan i maštovit način...



Kako sam već naveo u prethodne dvije recenzije (serijal dr. Phibesa), prijatelja i mene uhvatila je želja da pregledamo sve značajne filmove Vincenta Pricea u određenom periodu, a odmah poslije recenziranih (Dr. Phibes oba dijela, The Tingler, House of Wax i nekomentiranih House of Usher i The Bat) uputili smo se u gledanje Theatre of Blood, filma koji je prilično tematski sličan konceptu prvog dr. Phibesa. Slasheri sedamdesetih godina nisu dobili svoj određeni zamah, tek do sljedećeg desetljeća kada se dogodio boom generacije, no naravno, bilo je zabilježenih istupa kao što su A Bay of Blood, božićni Black Christmas i Silent Night, Bloody Night ili klasici poput Texas Chain Saw Massacre ili Carpenterov Halloween, a i Theatre of Blood jedan je od njih uz neponovljivog Pricea. Priča je jednostavna, ali jako zanimljiva i puna mogućnosti za napraviti kreativnu i kvalitetnu podlogu na kojoj će raditi iskusni majstori glume i ostatak filmske ekipe, tako da je scenaristički film veoma jak i ne podliježe nekim stereotipima, uspio se učiniti jedinstvenim i samoživim. Ponovno s podznakom komedije, ovdje opet ne vidimo toliko humoristilčnih elemenata koliko jezivih i klasičnih horor poteza, no povremeno ćete se sigurno nasmijati kad vidite Pricea u raznoraznim kostimima, a to samo potvrđuje svestranost i njegovu glumačku veličinu. Theatre of Blood veoma je zabavan horor koji vam ne može biti dosadan ako mu se dosljedno posvetite, očekivat ćete malo, a vidjet ćete svačega.



Theatre je dakle spoj britanskog humora i njihovog najboljeg dramatičara Williama Shakespeara kojega je Vincent Price oduvijek imao želju utjeloviti, odnosno naravno, njegove legendarne likove, a ovaj izvanredan spoj Shakespearovih drama znatno mu je vješto to omogućio te on i sam govori kako mu je ovo jedna od najdražih uloga u karijeri. Nakon svakog ubojstva, koja su ponovno odrađena veoma maštovito, sablasno, humoristično i znalački, Price, odnosno njegov lik Edward Lionheart, recitira dijelove drame koja je u tom trenutku služila kao idealno "oružje" za ubojstvo, a inspektori koji Lionhearta traže moraju prepoznati kako će i na koji način ubojica dalje djelovati, odnosno, kojem će se sljedećem Shakespearovom djelu posvetiti. Kako sam već rekao, način snimanja i dinamičnost radnje praktički vas vode do kraja filma, jednostavno ću teško razumjeti osobu koja kaže da je u ovom filmu pronašla monotoniju ili nekakvu stranputicu koja kasnije nije uspjela film vratiti na pravi put. Sve što je ovdje viđeno, odrađeno je s velikom dozom opreza, pametnih rješenja i kvalitetnim razvojem priče koji je, uz veoma mali broj lokacija gdje se snimao film - ispao veoma intrigantan, što zbog kostima, seta i općenito šarma te ere nastajanja filmova.



Obvezno vam preporučam ovaj film gdje ćete pronaći sve što je film zamislio: mračnu, moody atmosferu pomiješanu s humorističnim elementima, odličnom glumom i pravim kazališnim dojmom. Vincent Price je ovom ulogom još jednom dokazao tko je "gazda" u svijetu horor filma, a možda čak u nekim segmentima i glume općenito. Odličan slasher kojemu ću se sigurno vraćati.

17:42 | Komentari (0) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>