četvrtak, 26.02.2015.

What We Do in the Shadows (2014)



Sve u svemu: 4 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Pratimo zajednički život trojice cimera vampira koji se snalaze u plaćanju stanarine, noćnom i ljubavnom životu, dnevnim ljudskim obvezama i sve što ide uz to...naravno, uz veliku dozu humora i neprilika...



What We Do in the Shadows novi je novozelandski horor komedija film koji je pobrao nagrade, dobre kritike i naklonost publike. Novozelanđanima očito jako dobro ide s takvom tematikom, još od Jacksonovih uspjeha koncem osamdesetih i tijekom devedesetih, nastavilo se s nešto slabijim Black Sheep, a prošle smo godine dobili Housebound, dobru komediju i sada ovaj vampirski film. Jemaine Clement i Taika Waititi su istovremeno i redatelji, scenaristi i glavni glumci ove parodije i skidam im kapu na odrađenom poslu u svakom obliku pravljenja i realizacije ovog projekta. Ogroman trud uložen u snimanje, priču i razvoj događaja i ubiranje temeljnih karakteristika vampirskog svijeta veoma je opravdan. Povrh svega toga, u svemu tome razmišljalo se i o razvitku kvalitetnog humora koji se kao tumor polako širi kroz cijeli film, iz scene u scenu pronalazite nešto humoristično i vrijedno lakšeg ili pak šireg osmijeha. Zadnji put sam se s ovakvom količinom humora u horor komediji (koja nije parodija sama po sebi kao Scary Movie ili Haunted House) susreo u Tucker & Dale vs. Evil, a od tog odličnog filma je podosta vremena prošlo, stoga mi je baš drago da sam, nakon dobrog Housebounda, kojem je ipak nešto nedostajalo, ostao jako zadovoljan viđenim, a još je riječ o vampirima, koji su mi uvijek trn u oku.



Kako je već navedeno, trojica vampira žive zajedno, uz četvrtog kolegu vampira Petera starog previše godina, stoga je prisiljen biti u neprestanom mraku i spavati, a zajednički život za sobom može donijeti mnogo humorističnih trenutaka, što smo i uspjeli doživjeti. Iako je sve u principu bazirano na light dosjetkama, gestama i čudnim pokretima koji rezultiraju nečijom smrću ili ozljedom, film se može najbolje označiti riječju 'simpatičan'. Odlična gluma, vrhunska snalaženja u teže ostvarljivim situacijama i odlični dijalozi igraju veliku ulogu u ostvarenju povremene nelagode koju svaki okarakterizirani horror mora imati, iako je toga puno manje negoli smiješnih dijelova. Imamo prilike vidjeti i vukodlake i mnogo stereotipiziranih stvari vezanih uz ''vampirsku'' kulturu, koji su naravno, iskorišteni kako bi isparodirali neke određene filmove i žanr općenito.



Recenzija je kratke prirode s obzirom da sam prije dosta vremena pogledao film, no međutim, nikako da ga ne recenziram na vrijeme pa se nisam ni sjetio svih dijelova kojih sam se možda trebao sjetiti kako bih ih spomenuo, no vjerujem da sam vam doznačio kakav mi je film. Vrlo dobra zajebancija popraćena vrsnim parodiranjem i smiješnim trenutcima, dobri efekti, šminka, sve...uz neke male manjkavosti, komotno se može govoriti o najboljoj horor komediji unazad nekoliko godina.

17:41 | Komentari (0) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>