petak, 13.02.2015.

Scary or Die (2012)



Sve u svemu: 2 / 5 headbang
Više o filmu: Imdb.com
Video

Scary or Die antologijski je horor film sastavljen od pet međusobno nepovezanih priča koje se događaju u Los Angelesu, susrećemo se sa zombijima, vampirima, klaunovima i ljudima koji nikako ne žele umrijeti...



Pojednostavljeni omnibus sastavljen od strane trojice ljudi - Boba Badwaya, Michaela Emanuela i Igora Meglica govori o pet horor priča koje su, iako u opisima filma piše interlocking - što znači da se negdje sudaraju, itekako nepovezane. U narednom tekstu opisat ću svaku od njih koliko se može pričati o njima s obzirom da svaka traje 15-ak ili manje minuta. Osobno, nisam ljubitelj poluamaterskih horora koji misle da imaju za ispričati nešto više, a ustvari to ni ne ponude. S druge strane, sam sebi činim grešku kada krenem gledati slabo ocijenjeni horor koji nije ni na jednoj listi te nigdje nije previše primjećivan. No, volim omnibuse i volim više priča u jednom dugometražnom projektu. Nisam ni očekivao da će me film na bilo koji način više obogatiti, ali ponekad se morate uputiti i na rizične uratke. Scary or Die stoga je nakupina prilično bezveznih horor pričica koje neće, niti su ni po čemu posebne ili drugačije od nečega što je već negdje bilo napravljeno. Manjak inovativnosti, nekreativnost i gubitak vještine na nekim krucijalnim trenutcima rezultirali su lošim antologijskim filmom, jednim od mnogih, nažalost, mada sam o filmu čak i čitao dobrih kritika, a i vidio usporedbe s klasikom Creepshow.



The Crossing je ime prve priče, a govori o ljudima koji se u blizini meksičke granice bave ''rješavanjem'' ilegalnih imigranata. Nakon što su pokušali zakopati jednoga od njih, ubrzo otkrivaju kako se tijela prethodnih žrtava počinju polako ustajati iz zemlje. Kao prva priča nije ostavila nikakav poseban dojam, no moram reći kako opet nisam ništa ni očekivao, pa se nisam toliko previše ni razočarao. Je da je sve to bedasto i neobjašnjeno, a može se primijetiti i kako granični policajci snajperisti već znaju za zombije blizu granice, ali doživljavaju to kao normalnu pojavu.
TaeJung's Lament govori o tipu kojemu umre žena i kojemu se na jednom izlasku svidi jedna žena koja istovremeno biva oteta. Kada ju je spasio i pronašao, odvela ga je u svoje okupljalište gdje otkrivamo kako je riječ o klanu vampira koje goni sam Van Helsing. Ovo mi je možda i najintrigantnija priča od svih, iako je riječ o vampirima koje rijetko kad preferiram koliko bih možda trebao. Solidno snimljeno, dobra gluma i zabavna ideja.
Re-Membered je priča o policajcu koji je plaćen da ukloni jednu osobu koji nakon toga prevozi u prtljažniku, sve dok ne otkrije dokaze da je još uvijek riječ o živoj osobi. Ovo je kratko, jasno, nema se tu što previše pričati, čak je i temeljna radnja mogući spoiler. Ništa, apsolutno ništa posebno ili pamtljivo.
Četvrta priča zove se Clowned te je ona na neki način predstavnik cijelog filma, što možemo vidjeti i po plakatu i po traileru i po mnogim drugim segmentima, očito je da se najviše nade polagalo u klauna koji na jednoj rođendanskoj zabavi ugrize glavnog glumca koji na kraju i sam postane klaun gladan ljudskog mesa. Klaun odlično izgleda, ali priča je sama po sebi prilično mlaka i bezvezna, jedino što je spašava je odlična šminka, sve ostalo je opet za zaborav.
Peta priča je za zaboraviti odmah, očajan epilog na kraju omnibusa, riječ je o Lover Come Back, ženi koja se vraća iz mrtvih da se osveti mužu koji je vara s drugom. Traje par minuta, ali sasvim dovoljno za moguće ubrzavanje.




Kad se sve spoji, Scary or Die loš je omnibus koji me nije uspio oduševiti, osim u par momenata kada sam onako, ponovno dobio želju za nastavkom gledanja, no u globalu gledano - žao mi je što sam se upućivao u ovakvu avanturu, tko zna kada ću opet.

17:53 | Komentari (0) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>