subota, 27.12.2014.

Children of the Corn (1984)



Sve u svemu: 2,5 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

Mladi par se pronađe u naizgled napuštenom gradiću nakon što se izgube s glavne ceste i nakon što doživljavaju nesreću. Tražeći pomoć nailaze na dječji kult koji vjeruju da se ljudsko postojanje treba zaustaviti nakon navršene osamnaeste godine...



Prilično creepy djelo koje mi je ostalo u sjećanju kada sam ga jednom davno vidio na TV-u nastalo je po kratkoj priči Stephena Kinga, a prvi dio je realizirao Fritz Kiersch. Zanimljivo je to da mi se ovaj serijal nikada nije pretjerano sviđao, odnosno, nikada nisam sve do prije tjedan dana dobio želju da ga pogledam u cijelosti, a to znači osam regularnih nastavaka te remake ovog filma iz 2009. godine. Veoma naporan posao, no kako sam gotovo sve horror serijale pogledao, vrijeme je da se posvetim ovim užasima. Ako ćemo direktno u glavu - prvi dio je prilično loš i bezvezan film, onda samo mogu pretpostaviti što će me čekati kada dođem do negdje šestog ili sedmog nastavka. Istina - radnja je jako zanimljiva, djeca koja štuju nekog nepoznatog boga iz kukuruzišta koji se oslovljava sa Onaj koji hoda iza redova kojemu ne znamo niti izgled niti porijeklo, a samo su neke naznake među fanovima priče kako bi ta neman, čudovište ili demon mogao izgledati. Stephen King nikada točno nije precizirao kako stvar izgleda, a sve tvrdnje je rekao da su istovremeno i točne i netočne. Zanimljiv koncept bolesne djece koja ubijaju čak i svoje roditelje bio je veoma kontroverzan, a takav je i dan danas, a isto tako, u filmu možemo vidjeti i ubojstvo djeteta što se također smatralo veoma riskantnim, odnosno ekscentričnim potezom. Što onda nedostaje filmu? Malo je reći podosta toga, ali nikako ne mogu shvatiti kako su se neke scene i događaji toliko nabrzaka odradili da se jednostavno nije moglo pripaziti na poveću količinu rupa u scenariju od kojih će jako patiti ovaj film i nikada neće biti smatran ničim posebnim osim blijedog pokušaja ekranizacije odlične ideje.



Sama ideja kukuruzišta i napuštenog gradića može biti svestrana i puno se toga može iskoristiti, jurnjava i bijeg može biti veoma zanimljiv i potkrijepljen brojnim mjestima, oružjem i intrigantnim likovima, no činilo se kako se u sat i pol to jako teško moglo ostvariti, a ubacivale su se brojne nepotrebne i klišejaste scene. Iako je film prilično jeziv i morbidan u trenutcima, može se reći da sam pozitivno iznenađen glumom pojedine djece i način na koji se žrtve odnose sa situacijom u kojoj se nalaze. Djeca mogu biti naporna u filmovima, no kada su djeca glavni antagonisti i kada ih ima na desetke, teško se može izbjeći činjenica da ih sve želite dobro odalamiti i preodgojiti, no, vođa djece, dječak po imenu Isaac ustvari je tada bio čovjek od 25 godina, no pristajala mu je uloga dječaka zbog toga što obolijeva od poremećaja hormona rasta. Njega se zbog specifičnog glasa i izgleda može gledati s druge, nešto manje negativne strane. Efekti u filmu nisu kvalitetni, no mogu se tolerirati zbog budžeta od svega 800 000 dolara, a kraj filma barem u kratkim crtama prikazuje misterioznog boga, a obris nastao od eksplozije možete vidjeti na potonjoj slici. Žanrovski se film mijenja iz čistog horrora u elemente obilteljske komedije u zadnjih 15 minuta što mi za kraj nikako nije pasalo te sam jedva čekao da se ta agonija završi.



Ima nešto pozitivnih dijelova, ima dosta toga negativnog...stoga ću prvom dijelu prvenstveno zbog Kinga dati prosječnu ocjenu, a sve što dalje slijedi u serijalu srušit će prosječnost moga ocjenjivanja za barem dvije ocjene, barem mislim da će tako biti. Children of the Corn trebao je tu stati i to je to, sasvim dovoljno bedasto i mlako a da se prave i ostali slični ili gori filmovi.

12:27 | Komentari (0) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>