petak, 07.02.2014.

World War Z (2013)



Sve u svemu: 4 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Pokušavajući spriječiti iznenadnu pandemiju zaraženih ljudi, odnosno krvožednih zombija, američka vojska zapošljava Gerryja Lanea, umirovljenog vojnika koji u borbi s vremenom i resursima pokušava naći rješenje protiv katastrofa koja prijeti uništenju čovječanstva...



Po statistikama, WWZ bi se mogao smatrati najkomercijalnijim zombie filmom ikada, film u kojega je uloženo skoro 200 milijuna dolara svakako je nadišao i neke druge filmove katastrofe, a unatoč svim izdatcima uloženim u film, WWZ je i dalje zaradio više nego što je potrošio te je jako dobro prošao u kino blagajnama i u online prodaji, kao i u kupnji fizičkog materijala. WWZ je inspiriran istoimenom novelom Maxa Brooksa izdanom 2006. godine, a nakon što su Bryan Cranston i Ed Harris odbili glavnu ulogu zbog gustog rasporeda, posla protagoniste uhvatio se iznenađujuće, ali svakako intrigantno, Brad Pitt. Zanimljivo je vidjeti Pitta u ekranizaciji ovako turbulentne i dinamične priče, s iznimno teškom i avanturističkom radnjom, a nevjerojatno je dobra stvar ta što film nije podbacio kao brojni pokušaji stvaranja filmova katastrofe kao što je recimo 2012. Vjerojatno je i sam Pitt pridodao reklamiranju i promidžbi finalnog proizvoda, a redatelja Marca Fostera svakako treba pohvaliti jer je napravio uvelike kompliciranije djelo od Quantum of Solace, iliti 22. Bonda čiji je redatelj također.
WWZ je veoma dinamičan, atmosferičan i zabavan horror sa zombie tematikom. Osim Walking Dead serije i nekoliko europskih uradaka, nismo uspjeli vidjeti neke uspješne zombijevske spačke neko vrijeme, no WWZ je to popravio. Tome, kako sam već rekao, pridodaje i briljantno spreman glavni glumac.



Radnja je vrlo dobro složena, nisam siguran koliko prati tijek novele, ali sve se čini kao da je na svome mjestu i kao da je ispunjenje cilja samog autora dobro izvedeno. Brojni efekti, kompjuterizacije i ostalih stvari ne manjka, kao što je logično u svijetu filmova katastrofe, ali neki od efekata doista su fascinirajući, jedna od pamtljivijih scena svakako je slika iznad, koja prikazuje navalu ''zaraženih'' kako jedan preko drugoga pokušavaju preskočiti ogroman Jeruzalemski zid. Epic scena. Zaraženi vas uvelike mogu podsjetiti na one iz filma 28 Days Later, također, sama priča dosta teži i prilično je slična nekoliko zombie filmova. Kako se film privodi kraju, tako i rating same turbulentnosti i brzine opada, zaraženih je dosta manje te se priča prebacuje u zatvoreni prostor, što je također zanimljiv kontrast naspram dosadašnjih sukoba na otvorenom, koje je puno teže za odraditi. Snimiti film u PG-13 verziji, a da ga ne omekšava s previše ljubavnih klišeja redatelju je jako dobro pošlo za rukom. Iako je možda teško pričati o nekom priklanjanju zombie tematici, već više filmu katastrofe koji je iskoristio takvu priču, ovo svakako može biti svrstan u jedan od najskupljih horror filmova uopće, mislim da je za sad samo Wolfman remakeu ispod njega, u kojega je uloženo 170 milijuna.



WWZ je vrlo dobar i akcijski ispunjen film, Brad Pitt je kao i uvijek dosljedan, zombiji su krvoločni, radnja je potrefila moja očekivanja.

13:25 | Komentari (0) | Isprintaj | #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>