četvrtak, 29.08.2013.

Humanoids from the Deep (1980)




Sve u svemu: 2 / 5 headbang
Više o filmu: Imdb.com
Video

Znanstveni eksperimenti koji su pošli u krivome smjeru prouzrokovali su u obližnjem ribarskom gradiću teror i kaos stvarajući mutante koji ubijaju mušku, a siluju žensku populaciju...




Humanoids from the Deep film je kojega je u današnje vrijeme teško pronaći, osim ako u njegovu potragu ne idete s velikom namjerom. Ne ostavivši veliki utisak u horror svijetu, ali opet zarađujući skromnu zaradu za svoju kuću New World Pictures, ovo je film kojega se ipak nije uspjelo toliko upamtiti i koji nije sudeći po većoj količini kriterija uspio ostati poznat među gledateljima. Gledajući film u tada moderno doba, mogla se primijetiti očita referenca na neke horrore i znanstveno-fantastične filmove pedesetih koji su tada žarili i palili kinematografima, no s ipak nešto morbidnijim i brutalnijim prikazima koji ipak nisu bili toliko karakteristični ni za to razdoblje. Produkcija filma bila je ponuđena Joe-u Danteu (koji mi se činio kao bolja opcija), no nakon što ju je odbio te se uloga prihvatila redateljica Barbara Peeters. Nikada nisam čuo za nju, no zavirujući u njenu oskudnu filmografiju, svjestan sam i zašto. Humanoids from the Deep jednostavno je loš horror koji mi nije uspio prenijeti atmosferu osamdesetih i koju nisam uspio doživjeti u ovom demoralizirajućem uradku.




Remake filma ostvaren je 16 godina poslije, no nisam siguran zbog čega i kako je nastao, ali sam po kritikama vidio da je još slabije prošao od originala, tako da je sam pothvat od početka bio stvoren za neuspjeh. No da se vratimo originalu...neuspjela prva interakcija mene i filma dogodila se već pri početku filma kada se radnja dosta sporo razvijala, iako film relativno kratko traje (80 min), jedva sam ga nekako uspio pogledati do kraja. Izrazito slična ubojstva, nepristupačni glumci, ne previše zanimljiva čudovišta razlog su zašto mi se uporno zijevalo tijekom cijelog filma. Gluma je navučena i vidi se kako nisu u pitanju neka veća imena, osim preminulih Douga McClurea i Vica Morrowa koji su možda donijeli filmu na popularnosti. Film teži ka brutalnosti i nekim nasty splatter scenama, ali tražiti neki smisao u ovoj nakupini ubojstava nebitnih karaktera jednostavno - nema smisla. Isto tako, kraj filma je možda upućivao na drugi dio, ali, na svu sreću, do toga nije došlo. No, neki od efekata i maski nikako nisu loše te su one jedne od svijetlih točaka filma.




Na neki način htio sam si ispuniti tu želju da pogledam neki od SF horrora osamdesetih i tu sam si želju barem djelomično ispunio, no osim toga što sam imao ogromnu želju prema takvom obliku filma, ništa pametnije nisam dobio. Ne mogu reći da je film potpuna katastrofa, ali nailazio sam na puno kvalitetnije uratke i mislim da je i ovaj mogao biti jedan od njih.

17:23 | Komentari (0) | Isprintaj | #

subota, 17.08.2013.

Boogeyman 3 (2008)




Sve u svemu: 2,5 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

Kada studentica svjedoči navodnom samoubojstvu svoje cimerice, događaji u domu studenata postaju supernaturalni i najmanje ugodni nakon što neka nadnaravna pojava počinje ubijati studente jednog po jednog...




Prije godinu dana pogledao sam prva dva dijela Boogeyman serijala, zaključivši kako je dvojka nekoliko stepenica iznad jedinice i da se totalno promijenio prvotni kostur serijala - od nadnaravnih pojava iz prvog dobili smo serijskoga ubojicu u drugom dijelu. Poklonici horror žanra uvelike su pohvalili tu naglu promjenu jer je dosta neuobičajena, ali je čak solidno i popraćena te nitko nije očekivao nakon slabog originala nešto puno bolje. No, što očekivati od trojke koja je izašla samo godinu poslije dvojke? Teško je za povjerovati kako ovaj serijal može nešto bolje ponuditi jer u svijetu filmova on i nije baš ostao upamćen u dobrom svjetlu, ali za jedan neobavezan horror film - trojka je zadovoljavajući prosjek. Nikako ne više od toga, a ovdje se opet na neki vraćamo koracima iz jedinice, što bi se reklo - korak naprijed, nazad dva. Boogeyman 3 je ipak podbacio nasprem dvojke, ali mi je i dalje pristupačniji i pregledniji od jedinice. Dakle, ovaj serijal se završava u nekoj osrednjoj kvaliteti s novim tinejdžerima koje proganja problem oko babaroge, a događaji iz drugog dijela ovdje se nastavljaju razvijati.




Gledano s kritičkog gledišta, film je prilično nedovršen i malo toga je ustvari zadovoljavajuće realizirano. Za pustiti mozak na pašu trebat će vam malo više truda, ali ako to jednom napravite, gledanje filma neće biti problem. Atraktivne tinejdžerice i nenametljivi studenti začudo nisu uopće problem pri gledanju filma, znate kako inače znaju biti iritantni i nikome zanimljivi pa da ih se što prije čekate riješiti, no ovdje to na sreću nije slučaj. Problematika filma krije se u brojnim drugim aspektima, ali barem glumci i likovi nisu podbacili. Sam Boogeyman je kreatura koja zahtijeva mnogo rada na sebi i ne smije biti obična ili nezanimljiva, a ovdje je možemo najčešće vidjeti i u par trenutaka prikaže nam se u punom sjaju i savršeno jasno možete vidjeti kako zapravo izgleda to biće iz mraka. Sad, je li pogođen njegov izgled ostaje diskutabilno, ali osobno nemam zamjerki, Boogeyman je creepy i zna se pojaviti u pravim situacijama te se oko njega ne pretjeruje. Scene ubojstava su iznenađujuće solidne, gore na slici možete vidjeti jedan od najatraktivnijih ubojstava takvoga kalibra, ovoliko krvi nije se moglo vidjeti ni u najranijim Freddyjevim pothvatima. Other than that, sve ostalo u vezi filma pada u vodu te nisam uspio naći nekakve scene osim ubojstava da su me privukle ili zainteresirale.




Kraj serijala mogao je biti bolji, ali, nećemo pretjerivati, ionako se nije očekivalo previše. Drugi dio je podigao serijal, treći ga opet malo spustio, ali to tako ide. Sve u svemu, Boogeyman 3 jeste gledljiv film, sat i pol će relativno optimalno proći, ali nadati se nečemu revolucionarnom se uopće ne morate.

17:17 | Komentari (0) | Isprintaj | #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>