četvrtak, 18.07.2013.

V/H/S 2 (2013)



Sve u svemu: 4 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Dva privatna istražitelja u potrazi za nestalim studentom provaljuju u njegovu kuću i pronalaze kolekciju video kazeta s upaljenim ekranima. Počevši s pregledavanjem video materijala, doživljavaju užasne prizore svake kazete i shvaćaju kako je nestanak studenta usko povezan s njima...



Prethodnik ovog horrora koji je izašao samo godinu dana prije na mene je ostavio pozitivne dojmove i određenu uznemirenost kada sam ga gledao, upravo zbog misterioznosti i koncepta koji gledatelja teško može ostaviti ravnodušnim. Pobrao je solidne kritike i zaradio dosta novaca, a na neki način sam čekao da se dogodi i dvojka. Koncept je ostao sličan, ali ne isti, u paragrafu iznad možete pročitati o čemu se radi, a 'omnibus' priča koje se događaju sastavljene su upravo od tih video kazeta preko kojih se puštaju. Za razliku od jedinice koja je imala pet priča, ovdje se susrećemo s četiri priče različitih redatelja. V/H/S 2 po svojoj je strukturi apsolutno bolji od prethodnika, koncept se učvrstio i iskustvo je odigralo svoju ulogu pa se tako može reći da je ovo jedan od boljih horror omnibusa što sam u zadnje vrijeme pogledao. Iskreno se nadam novome nastavku gdje ćemo se upoznati s potpuno novim originalnim pričama kao što smo ih imali prilike vidjeti i ovdje.
Prva priča Adama Wingarda govori o čovjeku koji je u prometnoj nesreći izgubio oko, a u posebnoj novoj klinici ugrađeno mu je novo bioničko oko. Ubrzo otkriva kako mu se kroz to bioničko oko počinju priviđati duhovi. Zanimljiv koncept prve priče proveden je tako da je 'found footage' stil snimanja stavljen kroz oko glavnoga lika, tako da mi zapravo gledamo ono što on gleda. Jako zanimljiv koncept, a priču obavezno pogledajte sami jer je prilično napeta i jeziva. Vrlo dobra priča.



Druga priča pod imenom 'A Ride in the Park' prati ekstremnog biciklista kako si na kapu ugrađuje kameru i snima svoju vožnju kroz šumske staze. Tijekom vožnje izleti mu krvava žena i počinje susretati zombije, kojih i on postaje dio. Još jedna zanimljiva koncepcija svakako je inovativno unijela svježinu u horror filmove, jer mi gledamo zombija iz njegove perspektive, odnosno pratimo njegov petnaestominutni pohod. Zanimljiva koncepcija, dobra akcija, vrlo dobar segment.
Treća priča je po mnogima najbolje odjeknula iznad svih, zove se 'Safe Haven' i govori o ekipi snimatelja koja uspije nagovoriti vođu jedne sekte da uđu u njihove prostorije i snime prilog o njima. Nakon što su ušli u prostoriju, sve što je moglo poći po zlu pošlo je. Ovaj segment jednostavno morate pogledati kako bi vidjeli što je zapravo posrijedi jer je to poprilično teško za objasniti. Definitivno je potvrđeno: ovaj segment je uvjerljivo nešto što se mora zabilježiti u povijesti horror filmova, ovakvo nešto dobro dugo nisam vidio.
Četvrta priča vrti se oko klinaca koji su jedva čekali da im roditelji odu i da im ogromna vikendica ostane na korištenje, no u kasnu večer klince počinju posjećivati nitko drugi nego vanzemaljci. Priča je prilično ok, nije toliko često viđena, ali je možda najmanje zastupljena od svih u drugom dijelu. No, kako god, nikako nije za baciti, solidna je i odiše također nekom uznemirenošću. Kada se i zadnja kazeta prestala emitirati, kraj filma se prilično neugodno, ali jako dobro završava.



Ono što sam uvijek volio kod ovakvih priča je ta da zapravo nitko ništa ne otkrije što se dogodilo u temeljnoj radnji, zašto te kazete postoje, tko ih je snimio, tko je sve to nabavio itd. Upravo ta misterioznost je ono što je mene držalo prikovanim za ekran sat i pol vremena. Jako se radujem trojci, a vama preporučam VHS 2.

16:53 | Komentari (0) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>