ponedjeljak, 13.05.2013.

Evil Dead (2013)




Sve svemu: 4 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Petoro prijatelja odlazi u kolibu duboko u šumi gdje ubrzo otkrivaju tajanstvenu knjigu - knjigu Smrti, koja je prizvala demone iz šume. Oni ubrzo počinju opsjedati prisutne i ubijati ih na razne načine, a na jednoj je osobi ostalo da se suoči s njima i da uđe u borbu za opstanak...




Za one manje upućene u ovaj film, Evil Dead je film koji je na neki način 'oživio' istoimeni film iz 1981. godine. Iako se ne može reći da je ovo još jedan u moru remakeova, već je ovo na neki način 'reboot' filma preko kojeg su autori na svoj način odlučili prikazati što se u šumi izdogađalo, naravno, na temelju konkretnih situacija iz originala. Vjerojatno ni jedna prerada, obrada ili remake neće moći dostići legendarnost koju je postigao prethodnik, ali se ovogodišnji Evil Dead poprilično približio tom naumu. Iako je ovaj film ipak priča za sebe, može se reći da je vrlo dobro uspio ispričati priču staru trideset i nešto godina. Original je režirao Sam Raimi i film je iznjedrio jednog horror heroja, Asha Campbella koji je nastavio svoju sagu u još dva nastavka. Nova Zla Smrt ipak ne prati te trendove te se uopće ne čini kako će nastaviti s nastavcima, a govorkalo se kako će napraviti drugi nastavak filma Army of Darkness, svojevrsnog trećeg dijela Evil Dead-a. No, da ne zbunjujem dalje neupućene čitatelje, činjenica da se trebate zaputiti u kino ili pogledati općenito ovaj film svakako je potvrđena. Kritike su govorile kako je riječ o 'najstrašnijem' horroru svih vremena, što naravno uopće ne drži vodu, ali da se u jednom filmu uspjelo okupiti velikih količina krvi, splatter scena i jezivih trenutaka, to je istina.




Film kroz skoro cijelo svoje trajanje odiše brutalnošću. Otkako se počne događati akcija (već pri početku filma), neprestano se nešto događa te se film nikako ne može okarakterizirati kao dosadan ili monoton, jedino u tom pogledu da se nekoliko gledatelja može zgaditi na određene brutalne scene. U usporedbi s 'originalom', koji je bio morbidan i prilično mračan, ovdje možemo vidjeti puno veću dozu splatter i brutalnih scena koje su potpomognute s raznim inovativnim sredstvima. Mrak koji se odvija tijekom većine filma dodatno je upotpunjen sa turobnom i bezizlaznom atmosferom kojom su likovi okruženi, a ne smijem zaboraviti spomenuti ni sasvim solidnu glumu kojoj stvarno ne mogu pronaći nekih većih zamjerki. Demoni su nešto drugačiji, brutalniji, više nasilni i znatno opasniji. U periodu od pola sata našim su se junacima dogodila tolika nevjerojatna iskustva prema kojima se nikako ne može dati naslutiti da će itko od njih preživjeti sve do kraja, no međutim, to se ipak dogodilo. No, za razliku od prethodnika, ovdje imamo ipak nešto drugačije posložen kraj i osoba koja ostaje neočekivan je ishod, kao i sama motivacija dolaska u kolibu, naime, ovdje je riječ o djevojci koja se pokušava odviknuti od droge, a koliba će joj poslužiti kao nekakav oblik komune, dok u originalu nismo imali takav slučaj. Iako se govorilo kako nema specijalnih efekata te je sve ustvari hand-made, očite su neke scene u kojima se ipak služe računalom, makar je takva količina scena gotovo zanemariva.




Svakako sam uvjeren kako je ovo jedan od boljih reinkarnacija starijih horrora, no sudeći po svim najavama i kritikama koje su nas pratile godinu dana prije izdavanja filma, nisam se previše ni iznenadio, makar ovakvu brutalnost spojenu sa nemalim brojem scary scena dugo nisam vidio u kombinaciji. Vidi se da još postoje tvorci filmova koji pokušavaju oživjeti splatter horrore, a nadam se da će se tako i nastaviti. Evil Dead je svakako film kojeg biste trebali pogledati.

01:05 | Komentari (0) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>