utorak, 20.09.2011.

Creature (2011)



Sve u svemu: 1,5 / 5 headbang
Više o filmu: Imdb.com
Video

U nekom zabačneom predjelu Louisiane, grupica mladih odlazi u duboka močvarna područja i otkriva tajnu stvorenja koje godinama šeta i ubija ljude...



Bojim se da nikada ne bih ni uspio doći do ovog filma, da nisam na jednoj stranici ugledao poražavajući podatak, a taj je da je ovaj horror u tisuću i nešto kina zaradio možda nešto više od 300,000 dolara. Ovakvu statistiku stvarno dugo nisam vidio, a pratim dosta kino zarade. Zapravo, mislim da je rijetko tko i znao da se ovaj horror odjednom pojavio u kinematografima, pa je vjerojatno i to uvjet za neuspjeh, loša reklama. Sudeći po onome što sam vidio u kućnoj atmosferi, mislim da je ljudima koji su ga gledali sve samo ne drago što su potrošili novce za kino. Creature je, bez ikakvog premišljanja, izlizano smeće od filma. Apsolutno nikakve nade nisam ni polagao, nakon jeftinog plakata, lošeg i nezanimljivog trailera, te kraha što se tiče zarade. Čak ga ni Sid Haig, koji nije dobio neku značajniju ulogu, nije uspio izvući iz potonja koje mu je bilo suđeno. Način na koji smo dobili glavnog negativca, odnosno swampy boya, je neodoljiv. Priča koja nas je retrospekcijom vratila u prošlost je nevjerojatno loše izrealizirana i priča je sama po sebi, kao uvod ogroman klišej.



Radnja teče nizbrdo u svakom smislu, što se tiče kvalitete, glume, efekata i priče. Svaki twist koji se dogodi u filmu nažalost nije mogao ispasti dobar, jer nije imao nikakav temelj da se prema njemu nešto smisleno napravi. Čak bi bilo bolje kada bi film bio jednostavan, tipa da oni dolazi na izlet u močvaru, a odjednom ih počne klati čudovište koje je bez ikakve pozadinske priče nastalo i ubija ljude. Sa dubljim raspravama nije se ničeg dobrog dogodilo. Gluma je u par trenutaka loša, a u par trenutaka očajna. Likovi i njihove karakerizacije su bedaste, nisu do kraja razrađene, a nažalost, likovi su mi previše iritantni, jer se opet ponavlja rutina klasičnih horror priča, sex, lesbo-scene, klanja. Jedino možda što nalazim pozitivno u svemu ovome su ubojstva, ima tu puno krvoprolića, ne količinski, nego pojedinačno, čudovište je doista sadistički nastrojeno. No kako rekoh, to bi vjerojatno bilo nešto što je O.K. u ovom moru loših stvari. Ako se ikad budete uputili u gledanje ovog filma, obavezno to napravite sa ekipom i pod utjecajem nekih opijata, jer se na taj način čak možete i nasmijati na par scena.



Creature je film koji me ostavio sa dojmom da ni u prvu ruku nije imao potencijala, a redatelj Fred Andrews, kojemu je ovo prvi film, mogao bi biti i zadnji. Šteta je vidjeti Sid Haiga u ovakvom smeću.

23:16 | Komentari (0) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>