nedjelja, 17.07.2011.

The X Files sezona 1: Epizode 01-10



Epizoda 01: Pilot

Ocjena epizode: 3 / 5 zijev

U prvoj pilot epizodi upoznajemo se sa dva glavna lika, agentima FBI-a Fox Mulderom i Danom Scully, kojoj su dodijelili poseban odsjek u segmentima FBI-a, a to su dosjei X, mini-organizacija koja se bavi proučavanjem paranormalnih pojava. Već pri uvodu možemo vidjeti interakciju izvanzemaljaca, koji su već postali sinonim cjelokupne serije. Dobivaju zadatak da odu u Oregon gdje su se dogodila četiri ubojstva klinaca 89' generacije, i gdje svaki od žrtava na dnu leđa ima neobična dva ožiljka, koja po Mulderu ukazuju na otmice izvanzemaljaca.

Prva epizoda u principu ne nudi ništa, a nudi sve. Po radnji je poprilično sterilna, ali takav mora biti uvod u svaku seriju, upoznavanje je neizbježno, ali naravno, korisno. Efekti i neke neobične pojave nisu toliko zastupljene koliko u sljedećim epizodama, a trajanje od 45 minuta će se provesti kroz veliku većinu serije. O glumi neću previše razglabati, činjenica je da su za ove uloge odabrani pravi glumci i da je to već tolika navika vidjeti njihova lica da se jednostavno te uloge ne mogu zamisliti u nečijoj drugog interpretaciji.



Epizoda 02: Deep Throat

Ocjena epizode: 3 / 5 zijev

Mulder i Scully isražuju neobično ponašanje vojnika i generala vojne baze u Idahu, gdje su u zadnje vrijeme oteti vojni piloti i gdje se na nebu primjećuju svjetlucave točke u obliku NLO-a. Sa svojom istragom dovode u opasnost svoje položaje u FBI-u i životnu sigurnost...

Sa drugom epizodom se može pomisliti da će se serija bazirati na bićima u svemiru, ali to se već mijenja sa sljedećom epizodom. Deep Throat je prikladan naziv ove epizode jer se prvi put spominje i pojavljuje Mulderov savjetnik iz sjene istog naziva. Misteriozno je njegovo porijeklo i njegovo stajalište, ali bez njega bi Mulder imao gadne probleme. Ni ova epizoda ne nudi ništa posebno, upoznajemo se još sa karakterima dvaju agenata i postaju nam sve prisniji. Ok epizoda po radnji, ali to još nije to.

Epizoda 03: Squeeze

Ocjena epizode: 5 / 5 thumbup

X Files po prvi puta dijeli seriju na dva djela: prvi segment serije koji se bazira na vladi i izvanzemaljcima, i drugi (meni draži) koji se bazira na ostale neobjašnjive pojave koje nisu usko povezane. Ovdje se imamo priliku upoznati sa bićem iz kanalizacije koje svojim žrtvama vadi jetra i hrani se njima, a ubojstva budu počinjena tako da se nigdje nikad ne zabilježi odakle je došao i kamo je pobjegao počinitelj.

U ovoj odličnoj (meni jednoj od najdražih) epizodi, Mulder i Scully imaju pune ruke posla sa jednim od najinteresantnijih i najinovativnijih negativaca u seriji. Kao mali sam se uvijek užasavao ove epizode koja ima odlične efekte, a sada mi je ostala takva u pamćenju i uvijek kad se sjetim X Filesa, mislim da ću prvenstveno svoje gledanje uputiti ovoj epizodi. Jaki glumci, odlična radnja i odličan negativac.



Epizoda 04: Conduit

Ocjena epizode: 3,5 / 5 party

Nakon velikog blještavila na jezeru Okobogee, tinejdžerica Ruby nestaje nakon što je kampirala sa svojom majkom i mlađim bratom. U stožeru FBI-a, Blevins govori Scully da je Mulder zatražio putne troškove za putovanje na jezero, nakon što je pročitao vijest u novinama o nestanku. Sumnjajući da ide u potragu za svojom nestalom sestrom, Scully mu se ipak pridruži i nazoči neobičnim pojavama kojima bi čak i skeptik povjerovao.

Epizoda nema neku interesantnu radnju, ali je odlično uobličena sa dobrim efektima i dobrom glumom svih glumaca. Brzo prođe njeno trajanje i po prvi put vidimo Mulderovu bol za svojom mlađom sestrom.

Epizoda 05: The Jersey Devil

Ocjena epizode: 4 / 5 party

Šumama New Jerseya hara biće koje ubija svakog tko se približi njenom području. Iako mještani prikrivaju pravu istinu o porijeklu bića, Mulder i Scully pokušavaju na sve načine otkriti i na kraju stati na kraj ovom, po svemu zvjerskom, ali ljudskom biću.

Iako ima ponešto nelogičnih scena i razvoja priče, Jersey Devil je sasvim zabavna epizoda za pogledati. Ni u jednom trenutku nije dosadna ni zamorna, a krasi je dosta akcije i dobra količina napetih scena. Jedna od jako dobrih epizoda.



Epizoda 06: Shadows

Ocjena epizode: 4 / 5 party

Dva lopova pronađena su mrtva nakon što su pokušali opljačkati Lauren Kyte na bankomatu. Agenti nepoznatog porijekla zovu Muldera i Scully da otkriju što se dogodilo pljačkašima, koji su u sebi na obdukciji imali preveliku dozu elektriciteta i smrskano grlo iznutra. Lauren Kyte daje otkaz nakon smrti Howarda Gravesa, koji se na neki način vratio sudeći po snimci sa bankomata i po svemu što upućuje na njega.

Kao malog me je oduvijek plašio uvod u bilo koju epizodu serije, posebno pojava duha u njemu. Otada sam tražio bilo koju epizodu Dosjea X koja bi mogla imati razvoj priče o duhovima. Prva je bila Shadows, koja na neki neobičan način oživljava osobu i tom duhu daje električne sposobnosti, koje su mi na neki način smanjile dojam. Sve u svemu, ovo je jedna od vrlo dobrih epizoda, interesantna je, ima zanimljiv zaplet i gluma je na razini. Efekti su nešto zaštekali pri kraju, ali nije neka velika stvar. Vrlo dobra epizoda.

Epizoda 07: Ghost in the Machine

Ocjena epizode: 3 / 5 zijev

U glavnom stožeru kompanije Eurisko, kompjuteraš Brad Wilszcek i njegov nadređeni prepiru se oko napredovanja računalne tehnologije koju je Brad izmislio. Nakon što je projekt odbijen, šef Benjamin Drake krenuo je pisati memo o ukidanju COS-a (Centralnog Operativnog Sustava). Po svemu sudeći, izgleda da je njegovu smrt u toaletu izazvao sam stroj zaključavajući elektronska vrata i stvarajući visoki napon električne energije koja ga na kraju usmrćuje.

1993. godine računala su već bila u visokoj upotrebi, iako sa znatno manjom količinom sposobnosti i sa većom količinom rizika, što je potaklo Chrisa Cartera da napravi epizodu koja će Muldera i Scully odvući u razglabanje i razotkrivanje mana nove tehnologije koja je promijenila svijet. Realno gledajući, epizoda mi nije pretjerano sjela. Na neki način iskače iz dosadašnjih epizoda i budućih, a to iskakanje u ovom slučaju nije ispalo nešto posebno, ni pretjerano kvalitetno. Da je malo bolja ideja, sigurno bi bila i bolja epizoda.



Epizoda 08: Ice

Ocjena epizode: 5 / 5 thumbup

Mulder, Scully i troje znanstvenika odlaze u arktičku bazu kako bi istražili neobičnu smrt prethodnih znanstvenika. Tamo otkrivaju kako se moraju suočiti sa novim oblikom života koji ulazi u tijelo čovjeka i tjera ga da ubije drugog.

Evo još jedna od odličnih epizoda koja se po mnogima može poistovjetiti sa Carpenterovim The Thing, horror klasikom koji na istu šemu obrađuje ubojstva jednog izvanzemljca. Poistovjećivanje s tim, naravno, nikako ne može biti mana. Efekti u ovoj epizodi su stvarno kvalitetni i scene snimanja su također zanimljivo vizualno napravljene, akcije ima napretek, tako da se u 45 min epizode stvarno može stvoriti jedna predobra zabava.

Epizoda 09: Space

Ocjena epizode: 3 / 5 zijev

Zapovjednica kontrolnih letova iz NASA-e poziva Muldera i Scully u svoju glavnu bazu vjerujući kako netko sabotira njihove letove i nanosi potencijalnu smrt njihovim pilotima. Mulder susreće poručnika Belta, svojeg junaka iz djetinjstva, koji se od njihovog dolaska dosta čudno ponaša. Je li on uzrok svake sabotaže ili netko upravlja njegovim komandama?

Space je prva dodirna točka između X Filesa i NASA-e, gdje se dosta prijateljski ponašaju prema Mulderu i Scully koji na dosta uspješne načine staju na kraj ovoj neobičnoj zavrzlami. Epizoda nije nešto posebno interesantna, na neki način odskače od prvog dijela serije, jer se praktički ni na kraju epizode ne uspije do kraja otkriti porijeklo svih banalnih momenata koji se događaju tokom trajanja. Nekako previše teče polako, a akcijske scene su manje-više premlake i nedorečene. U globalu, Space je mogao biti puno bolji i imati nešto bolje dočaranu priču.



Epizoda 10: Fallen Angel

Ocjena epizode: 3,5 / 5 party

Nepoznata letjelica srušila se u Townsendu u Wisconsinu i natjerala je da vlada proglasu taj prostor 'karantenom'. Deep Throat govori Mulderu o tome i Mulder se upućuje u istraživanje letjelice, a i vojska i on traže jednu stvar: izvanzemaljskog pilota koji je pobjegao.

Prilično interesatna radnja koja nas vraća u one 'alien' epizode X Filesa. Deep Throat se ponovno pojavljuje i sada otkrivamo nešto više o njemu nego što smo prvi puta saznali. Mulder je ovdje u velikoj većini najbitniji i uz njegovu savršenu glumu stvarno se na neki način može uživati u ovoj epizodi. Efekti također nisu loši, ali radnja mi je možda malo zamorna kada se kreće u neko razrađivanje samog problema. Kao i prošla epizoda, i ova se mogla puno bolje realizirati, ali u globalu je čak i vrlo dobra.

16:23 | Komentari (0) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>