nedjelja, 03.07.2011.

51 (2011)



Sve u svemu: 1,5 / 5 headbang
Više o filmu: Imdb.com
Video

Poznata je činjenica da je jedno od najtajnovitijih mjesta na svijetu svakako američki hangar pod nazivom Area 51, gdje se godinama zabranjuje ulaz ljudima. Doduše, par reportera dobiva limitirani ulaz pod vodstvom generala i vojnika, a priča o nepostojanosti i uvjeravanju reportera da izvanzemaljci ne postoje se opovrgava kad se jedan od njih oslobodi i od baze napravi krvoločni holokaust...



Ovogodišnji After Dark Horrorfest (koji je ove godine u svoje ime dobio Originals?) sam počeo pregledavati sa ovim filmom iz SyFy produkcije. Čim čujete za tu famoznu kuću, moram vam dati do znanja da to u najboljem slučaju može biti samo prosječan, u rijetkosti i solidan film. Tako je, kako sam i mislio, i ovdje. 51 obrađuje temu svima nam poznate vojne baze koja u sebi ima nešto zabranjeno za sve ljude, osim američke vojske. Navodno se tu čuvaju ostaci NLO-a, zabilježeni su satelitski snimci života u svemiru i čak čuvaju neke žive ili mrtve uzorke pravih extra-terrestrialsa iliti naški, izvanzemaljaca. Tematika nije čak ni loša i nema puno filmova koji se baš detaljno dotiču te famozne baze, ali veliki je problem što je krivoj osobi, koja nije kvalificirana za ovakve egzibicije to palo na pamet...široku i ogromnu tezu o izvanzemaljcima staviti u ovaj jeftin horror. Ali dobro je, koliko sam se nadao, toliko sam i dobio. Nisam imao pretjerana očekivanja i to me možda čak i spasilo pa sam ovom šrotu dao čak i predobru ocjenu. 51 je zasad, poslije odvratnog Alien Dead, možda najgore prikazao izvanzemaljski život i postojanje istih.



Svaki put se sve više zadivim koliko se loših filmova može snimiti sa ovakvom tehnikom 21. stoljeća, s tim da je sada tehnologija oko efekata strašno uznapredovala. Efekti u ovom filmu su jadni, puno toga je napravljeno kao sa ciljem da nasmije gledatelja, ima ih puno jadnih, ali se na svu sreću može naći eventualno 3-4 dobra ulijetanja čudovišta i općenito njihovog izgleda. Krv ne može biti plastičnija, a pojavljivanje monstruma je samo u par kadrova, s ciljem da se prikrije njegova slabo napravljena konstrukcija. Zvukovi koje ispuštaju karakteri kada se nađu na piku neprijatelja su očaravajući, izvađeni iz igara tipa Duke Nukem, ili iz nekih ostalih starih, već polako i antičkih filmskih zvukova. Nema što, inventivnost na prvom mjestu. Gluma je u filmu podijeljena ovisno po likovima, od nekih sam karaktera očekivao puno više, a dobio sam lošu interpretaciju glumca i lošu podlogu scenarista da se taj lik iskaže. Dobri glumci (kojih je 10%) nisu se mogli iskazati, ali je zato lošima dano puno prostora, kojeg naravno nisu iskoristili. Postoji puno nepotrebnih dijaloga, scena, općenito statista koji se uopće ne ubrajaju u cjelokupnu sliku filma. Popunjavanje minutaže je i ovdje jako uočljivo te se iz tog crnila nikako ne može naći nešto dobro, jer je sve isforsirano, bezlično i krajnje dosadno.



Ako vas zanima teorija o zavjeri i sve njene dubinske tajne unutar tih prostora, u širokom luku zaobiđite ovaj film jer ćete dobiti veliko razočaranje i zapravo, ništa realnih, a ni fiktivnih odgovora. 51 je jednostavno smeće od horrora kojeg valja zaboraviti.

13:35 | Komentari (0) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>