srijeda, 25.05.2011.

The Hole (2009)



Sve u svemu: 3 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

U novu kuću u mirnom gradiću useljavaju majka i dvojica braće, koji nakon par dana otkrivaju u svom podrumu neobično duboku rupu za koju se kasnije ispostavlja da oslobađa njihove najveće strahove i noćne more.



Joe Dante opet se vraća u triler/horror vode sa ovim filmom. Po meni majstor specijalnih efekata ponovno se okušao u kreiranju demona i nemani i tako nam stvorio još jedan inventivan film. Za one koji ne znaju tko je on, neka pogledaju duhovite Gremlinse od dva dijela i The Howling, jedan od najboljih werewolf filmova. The Hole je dakle više fantasy triler nego što je horror, iako bi se neki koji tvrde da su napravili 'horrorčinu' mogli posramiti nakon ovolike količine napetih scena koje pruža ovaj film. Ne kažem da je to sada nešto ultra strašno ili da diže adrenalin do znojenja, ali nikako se nisam nadao ovoj lijepoj i ugodnoj količini atmosferičnosti. Kao da sam gledao čistokrvni 80s horror, samo sa, naravno, suvremenim efektima. U principu...nije da sam sada nešto pretjerano zadovoljan, film je ispao kakav je ispao, ali oko ove ideje o rupi koja budi najveće strahove moglo se puno toga višeg i zabavnijeg napraviti, tako da je upravo zbog toga film dobio neki impozantniji prosjek iliti solidnu trojku.



Jedan od malobrojnijih aspekata koji se moraju istaknuti su svakako glumci. Sve moje pohvale idu malom Nathanu Gambleu, koji je maestralno odglumio ulogu uplašenog, pa kasnije zabavnog i hrabrog dječaka u borbi protiv zla. Chris Massoglia kao njegov stariji brat nije me se nešto dojmio, izgleda mi nekako 'prenježno' za ulogu koju je dobio, dok je karakterno sasvim solidan. Lijepu Haley Benett nadam se da ću i dalje viđati. Tijek radnje me se u globalu nije dojmio. Ponavljam da se puno toga moglo izvući iz te 'rupe', puno više ideja i puno više 'likova' je moglo izaći iz nje, a što se tiče karaktera, moglo ih se više ubaciti kako bi demona i njihovih strahova bilo što više. Ovako pri sredini filma upada se u laganu monotoniju koja je potrkrijepljena nesuvislim dijalozima koji na kraju ispadaju kaotično. Kraj filma je stvarno zanimljiv, a mogao bi otvoriti i mogućnost nastavka, ali ne vjerujem da će više biti pod palicom Dantea, jer su mu tako usrali i Howling serijal...jedan od najvećih promašaja filmske industrije, dok je njegov original bio odličan.



Zapravo, jedino s čim se ovaj film, a i Joe Dante može pohvaliti su već njegovi iskusni specijalni efekti, dobri glumci i zanimljiv kraj, a mlaka priča, tijek radnje i općenito neki dijalozi padaju u vodu. Čista solidnost. Pogledajte ako želite, ako ne, ne brinite, neće vas posjetiti Danteovi demoni.

17:15 | Komentari (1) | Isprintaj | #

petak, 20.05.2011.

Zombieland (2009)



Sve u svemu: 4 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Apokalipsa je poharala Ameriku...mrtvi hodaju zemljom. Skoro pa jedini preživjeli su jedan štreberčić koji ide prema svojim roditeljima u Ohio, rendžer koji traži zemlji svoju omiljenu čokoladicu i dvije sestre koje se žele otići besplatno provesti u najveći lunapark...jedina zapreka su im zombiji protiv kojih kreće zabavna i nimalo ozbiljna borba...



Stigla nam je još jedna horror komedija, i još jedna koja se bazira na zombijima. Sjetimo se Shaun of the Dead 2004. godine koji je meni osobno priuštio genijalnu zabavu i velike količine smijeha. Zombieland je film koji se bazira na (očigledno po naslovu) zombijima, iako ovdje ima dosta scenarija koji se temelji na ova glavna četiri lika kojima je karakter izgrađen do maksimuma i gdje se maksimalno pazilo na izgradnju likova koje su odlično upotpunili kvalitetni glumci. Zombieland je, kako sam već rekao parodija, možemo u njoj naći mnogo scena u kojima bi smo se mogli prisjetiti nekih ranijih zombie filmova poput najsvježijeg primjerka, a to je Dawn of the Dead remake. Dosta je poveznica, zombiji su dosta slični, agresivniji, povećana im je stamina i imaju odlične maske i šminku. Da odmah kažem mišljenje, dojmila me se ova parodija. Nije me nešto posebno nasmijala, ali me svakako zabavila i priuštila mi je sat i pol dobre zajebancije.



Već sam napisao da je gluma jako dobra, od poznatijih imamo samo Woodya Harlesona, a ostali trojac čine Jesse Eisenberg, Emma Stone i Abigail Breslin. Kroz cijeli film pratimo negativne i pozitivne strane svakog lika, njihove nesuglasice, zajedničke borbe i emotivne strane, što je upotpunjeno humorističnim scenama i neobičnim, ali upečatljivim dijalozima. Možda jedina mana mi je taj mali nedostatak dobrog humora. Bilo je scena na kojima sam se nasmijao, ali nekako to nije bilo to naspram onog što sam doživio u Shaun of the Dead. Efekti su na mjestu, vidi se da se pazilo na borbene trenutke, a i ubojstva i zanimljivo rješavanje zombija su također nešto sasvim novo. Koliko god da se snimalo novih zombie filmova, a takvi filmovi postoje već 50-tak godina, uvijek ću cijeniti one koji i dan danas uspiju uvesti u običnu rutinu nešto sasvim novo. Romero je to napravio, a sada i redatelj Ruben Fleischer, iako u verziji komedije. Film ima dosta akcije, iako možda mislim da se trebalo ubaciti još malo više adrenalina da stvar bude totalno tip-top. Još jedna mala trivia je za ljubitelje Billa Murraya, a ta je da se on pojavljuje i to u svom vlastitom licu.



Zombieland je definitivno bilo veliko osvježenje za pogledati, bit će dobra zajebancija svakoj vrsti gledatelja, bilo horrorljupcu ili ne. Siguran sam da će vam priuštiti vrlo dobru zabavu.

11:11 | Komentari (1) | Isprintaj | #

nedjelja, 15.05.2011.

Hatchet II (2010)



Sve u svemu: 3,5 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Marybeth uspijeva pobjeći iz močvare i od užasa koji se nalaze u njoj i odlazi do Reverenda Zombiea kako bi okupila skupinu najboljih lovaca i krenula u lov na ondašnju horror legendu, Victora Crowleya.



Prije možda tri godine sam recenzirao prvi dio ovog novog slasher serijala, za kojeg se sprema i trojka za par godina. Reakcije su mi bile podijeljene, pošto su mi tadašnje recenzije bile dosta šture, ne mogu vam reći konačno mišljenje o filmu jer sam onda drugačije gledao na filmove. Sada kada sam ajmo reći 'zreliji', uputit ću se u ponovno gledanje pa vjerojatno jednog dana osvježiti tu škrtost. Dakle, dame i gospodo, predstavljen nam je Victor Crowley po drugi put, nakon što su ga u jedinici iskasapili na sve moguće načine, zapalili itd...shvatili smo da je besmrtan. U dvojci se odmah nastavlja radnja iz jedinice, glavna glumica je promijenjena i utjelovljuje ju Danielle Haris, slatkica koja je poznata po dosta horror poznatih filmova, a viđamo opet i Kanea Hoddera koji je ponovno Crowley i Tonya Todda koji je opet mućkavi Reverend Zombie. Dakle, ne mijenja se puno toga, opet je krvoproliće po močvari krenulo, samo se dogodila jedna promjena...drugi nastavak je znatno zabavniji i bolji.



Ubojstva su, kao i prvom nastavku, jako dobro realizirana, istina, ima tu nešto CGI krvi i nekoliko pretjeranih i sirovih situacija, ali bože moj, pa slasher je, još k tome horror, pa se to nekako i može zanemariti. No kako bilo, zabavno je bilo vidjeti ubojicu na djelu i stvarno su ubojstva, koliko god morbidna ili puna krvi, ispala zabavna za pogledati. Akcije u filmu ne manjka, eventualno pri početku filma kada se upoznajemo s radnjom i sa likovima. Otprilike nakon sredine filma sve kreće u stopostotnu brzinu i atmosfera postaje puno napetija i dinamičnija. Ima zapravo dosta problema u filmu koji su se trebali razraditi, kao na primjer cjelokupna priča, jer se praktički akcija odvija u zadnjih pola sata i u tom vremenu umre dosta ljudi, možda sam navikao na uobičajene filmove, ali mislim da se to ipak trebalo nekako rasporediti duž cijelog ili barem polovicom filma. Kraj filma nas ostavlja u dubokom dvoumljenju što bi se kasnije moglo događati, tako da si je scenarist i redatelj Adam Green priskrbio fanove i još neke nove gledatelje za nadolazeću trojku. Već sam nabrojao ekipu koja stoji iza ovog djelca, ostatak su zanimljivi 'lovci' koji imaju nekih svojih mana, ali to je stvar karaktera, ne glumca. Zabavno je bilo gledati iskusne ljude i krvnike protiv još goreg Crowleya u akciji.



Nakon solidne jedinice moram priznati da mi je Hatchet II puno ležernije sjeo. Iskreno se nadam da će takva biti i trojka i da ćemo nastaviti gledati Victora Crowleya u njegovim hirovima. Nova slasher legenda se rodila...dajte joj priliku. Nije baš Voorhees, nije ni Myers...on je Crowley.

11:24 | Komentari (0) | Isprintaj | #

srijeda, 11.05.2011.

Tucker & Dale vs Evil (2010)



Sve u svemu: 4,5 / 5 thumbup
Više o filmu: Imdb.com
Video

Tucker & Dale su dva hillbillya koji odlaze na odmor u svoju vikendicu negdje u šumskim planinama. Iako su mislili da će mirno provesti odmor, pored njih se tamo nalazi i grupa teenagera koji su uvjereni da ova dvojica šire zlo i da ih treba napasti...



Nešto često ove godine vidim horrore po kinima...pa čak je i ovaj film završio u Cinestaru kao kino projekcija i rečeno mi je da dosta ljudi obraća pozornost na ovakve tipove filmova. Tucker & Dale vs Evil je dakle, horror komedija iliti bliže komedija sa elementima horrora, ali osjetio sam potrebu da svoje mišljenje podijelim s vama o ovom jako zanimljivom uradku unatoč tomu što nije čisti horror. Obično nisam ljubitelj parodija, jer me većinom razočaraju. Naravno, uvijek ima par izuzetaka koje i dan danas kad bih pogledao, smijao bih se do suza, kao što je to slučaj sa Shaun of the Dead ili Scary Movie 1 ili 2. Zombieland još nisam imao prilike pogledati. Iako ovaj film nisam gledao u kinu, ostat će mi urezan kao jedna jako dobra i kvalitetna zajebancija na koju sam u par puta iskreno pustio suzu na neke komične dijelove. Ovo si uzmite pod obavezno štivo, jedna od najboljih sprdancija svih vrsta horrora sklepana u film koji je sam po sebi sprdancija istog.



U filmu ne glume nešto poznati glumci, ali su uvjerljivo kvalitetni, zabavni karakteri i taj spoj koji je glumio Tuckera & Dalea bih volio gledati u još nekoj horror komediji. Dečki su briljirali. Prema ostalim glumcima gledatelj dobije neku iritirajuću crtu, ali se sve to obuzda kada se shvati da je sve to jedna zajebancija od filma i da se ne treba gledati u pravom smislu. Iako ovakvi filmovi često ispadnu kontradiktorni, ovaj 'horror' može jedino biti svrstan pod jednu jedinstvenu skupinu, jer je možda i jedini pogodio u 'sridu'. Jedna od najvećih aduta su svakako ubojstva, iliti 'samoubojstva'. Domišljatosti uopće ne manjka, efekti u filmu su odlični, samo pazite da ne naletite ne workprint verziju jer ćete se možda loše iznenaditi...ali kao što rekoh, to je samo workprint gdje se tek radi na efektima. Film u principu jako brzo prođe jer se stalno nešto zanimljivo događa i naprosto ne možete vjerovati koliko se toga uspjelo dogoditi iz puke slučajnosti, ne mogu vam objasniti o čemu se radi, ali nadam se da ćete što prije i sami otkriti. Kao što sam već napomenuo, nećete požaliti zbog humora, na film sam se uspio pošteno nasmijati na par scena za koje jednostavno nisam mogao vjerovati da će se dogoditi. Dijalozi u filmu su također odlični, radilo se i na kvaliteti, ne samo na sprdanciji.



Nadam se da će ovaj film ući pod obavezno horror štivo, a i da će naći neke svoje poklonike u svijetu komedije. Ovo je bila jedna kvalitetna zabava i nikad neću prežaliti ako ne naprave nastavak ili nešto slično sa ovom dvojicom.

10:53 | Komentari (1) | Isprintaj | #

nedjelja, 08.05.2011.

Werewolf in a Women's Prison (2006)



Sve u svemu: 1,5 / 5 headbang
Više o filmu: Imdb.com
Video

Radnja je smještena u fiktivnu američku državu Canpuna, gdje je Sarah sa svojim dečkom kampirala u šumi. Njenog dečka ubija vukodlak, ali joj to nitko ne vjeruje te ju šalju u zatvor za žene gdje će ona, ugrižena od vukodlaka, kasnije napraviti teror u zatvoru...



Ohoho, na što se sve može naići u ovo moderno internetsko doba...da nije bilo ove suvremene tehnologije, teško da bi ikad u ruke moglo pasti ovo horror djelce. No, nije da bi se baš dogodio smak svijeta da sam ovo propustio. Ne bi nikako. Werewolf in...i tako dalje je jedan B horror koji je čak i dobio nagradu 2007. godine kao najbolji B horror...ne znam na koju foru, ali dobio ju je. Redatelj Jeff Leroy očito ima puno poznanstava kada mu je čak i Rue Morgue napisao da je ovo film na šemu Američkog vukodlaka u Londonu. Vjerujte, to su sve laži. Ovaj horror je takva sprdačina da čak nekad mislim da su se i redatelj i scenarist pošteno nasmijali kada su vidjeli što su napravili. Barem da je horror parodičan, ali ne, on je toliko smiješno kreiran da se jednostavno moraš smijati, a istovremeno se i gaditi istom djelu. Po samom naslovu možete zaključiti da je riječ o spektaklu i da ćete ugledati još jedno jeftino smeće.



Inače, radnja je podijeljena na dva dijela, prvi je onaj horror dio koji se oslanja na vukodlaka i na sve probleme koji se tiču vukodlaka. Drugi je onaj erotični dio koji se tiče tih žena u tom zatvoru i način na koji se odvija sistem tog zatvora. Dakle, da se zaključiti da je film prepun golih sisa, lezbijskih scena, ljubljenja, diranja po intimnim mjestima i naravno, nekih sado-mazo fora. Nisu sve scene ni tako loše odrađene jer su na svu sreću ubačene neke zgodne glumice pa to još nekako i prolazi, ali ima par epic scena koje se svakako moraju popratiti. Gluma u filmu je ultra očajna, početnička i neozbiljna...ali opet, nisam se ni nadao nekom Hopkinsu ili nekoj Jolie u ovoj jeftinjari. U globalu film je također i dosadan, slušaš te neke glupe dijaloge, pa se onda dogodi scena sa preloše napravljenim vukodlakom kojemu se ističu žarke crvene oči, gledaš lezbo scene i tako sve do kraja...još jedan horror koji ne vodi smislu.



Kako vidite, žao mi je što sam ovo pogledao, mislio sam se barem nasmijati ili pasti oči na lijepim glumicama, ali dobio sam slabo toga, jer je sve uništeno lošim efektima, lošom glumom i općenito lošom pripremom. Jako slab film.

17:20 | Komentari (0) | Isprintaj | #

srijeda, 04.05.2011.

Insidious (2010)



Sve u svemu: 4,5 / 5 thumbup
Više o filmu: Imdb.com
Video

Obitelj koja se sastoji od majke, oca i tri sina se useljava u novu kuću. Već u prvih par noći osjeća se neugodnost i prisutnost. Najstariji sin Dalton doživljava nesreću i upada u neobjašnjivu komu iz koje će ga roditelji morati izvaditi samo putem medija, jer im je sin upao u paklenu dimenziju pod imenom 'The Further'...



Koliko sam god čitao reakcija na slike i na trailer ovog filma, nisam mogao shvatiti što je tu gledateljima bilo toliko uznemirujuće i strašno. Inače nisam preveliki ljubitelj opsjednute djece, opsjednutih kuća i filmova s duhovima, ali voljno sam se uputio u gledanje ovog novog horrora o kojemu sam vidio zavidne ocjene i čuo samo riječi hvale. Radnja je općenito nešto totalno drugačije nego ostali ovakvi haunted filmovi. Naime, ovdje se isprepliću i demonske i spiritualne nemani pa tako stvarno možemo vidjeti svega i ugodno se iznenaditi nekim novim horror kreaturama. Redatelj James Wan prošlih godina nas je počastio sa filmovima Saw, Dead Silence i Death Sentence, koji su zapravo i jedini njegovi ozbiljniji redateljski filmovi. Suradnju je ponovio sa Leigh Wanellom, scenaristom koji je zaslužan i za Saw serijal do četvrtog nastavka, a koji se ovdje pojavljuje i kao glumac. Insidious je, kako vidite i po ocjeni, film koji me nikako nije razočarao i za kojeg mislim da je puno bolji od Paranormal Activitya i ostalih novijih ghost filmova. Uživao sam gledajući ga, nekad sa otvorenim, a nekad sa poluotvorenim očima.



Da, istina je da je film napetiji i puno uznemiravajući od nekog prosjeka, osobno me je samo tajlandski Shutter više zatrzao od ovog horrora. Drago mi je da su i Ameri nešto tako napeto i bez prolijevanja krvi u stanju napraviti. Film je vizualno jako dobro napravljen, ima puno mračnih scena koje su svejedno vidljive i lako dostupne za gledanje, osobno me očarava to što napete scene većinom nemaju sounda, tako da se jedino čuju koraci glumaca, otvaranje vrata ili slično...to je ono što dodatno potencira strah. Efekti u filmu su također odlični, nije bilo previše pretjerivanja, a ono što je napravljeno, napravljeno je odlično. Gluma također nije krahirala, svaki karakter je bio na mjestu, nije bilo nikakvog viška u dijalogu, a ni manjka. Eventualno jedina mana je možda to što je film u par navrata predvidljiv pa se očito može prepoznati što će se dogoditi u sceni nakon. Već sam spomenuo kreature koje se pojavljuju u filmu, a koje su stvarno impresivne za vidjeti. Kao što sam se nekad ugodno znao iznenaditi na Hellraiserove Cenobite, sada se tako mogu i za ove nemani koje su rijetko gdje viđene, možda i nigdje u ovako dobrom obliku. Film je brutalno dobro zaradio u kinima, a nije se puno u njega uložilo, milijun i pol dolara. Potrebno je samo malo maštovitosti i inovativnosti te naravno dobra ekipa da se dobro zaradi na onom što voliš raditi.



Insidious je jedan brutalno dobar horror sa odličnim efektima, izvrsnom glumačkom postavom i odličnom radnjom. Nisam se iskreno nadao onako dobrom završetku filma, kojeg nikako ne smijete propustiti. Odličan film, tople preporuke, gledali ga u kinu ili ne.

16:15 | Komentari (0) | Isprintaj | #

ponedjeljak, 02.05.2011.

Creep (2004)



Sve u svemu: 3,5 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

U jednoj londoskoj podzemnoj željeznici djevojka je zapela i ne može se izvući iz nje jer je radno vrijeme prošlo, a ljudi oko nje počinju umirati jedan po jedan, tako da ne može imati mirnu noć do jutra...ostaje joj samo bježati po labirintima ispod gradskih ulica.



Podzemne željeznice...imao sam se već prilika susretati s takvim horrorima i filmovima općenito, oni koji mi sad padaju na pamet su svakako Stag Night i Midnight Meat Train i akcijski film s John Travoltom, The Taking of Pelham 123. Creep je film koji se 2005. godine prikazivao u kinima i jedan je od horrora o kojemu sam pročitao stvarno uglavnom pozitivne kritike. Kupio sam ga po jako jeftinoj cijeni od 10,00 kn u Tisku, gdje sam dobio DVD bez ikakvih dodataka, samo trailer i prijevod na balkanske jezike. Početak filma kreće se u klasičnoj razradi radnje da se upoznamo sa osnovnim sadržajem i sa glumicom koja će kasnije završiti u škripcu. Ona je jedna bogatunka koja se bahato raznosi sa parama i koja je krenula prema kući metroom. Neki dan sam se vozio s metroom i naprosto ne mogu vjerovati da u pol noći nikoga nema i da te nitko ne može čuti, ali dobro, film je film. Creep je horror koji me zadržao itekako budnim iako sam ga gledao u pola 3 ujutro. Zabavan, atmosferičan i napet horror.



Glumica Franka Potente u ovom je horroru pokazala većinu svoje kvalitete, iako je nekada znala premalo emocija ubaciti u određenu scenu u kojoj je npr. trebalo biti više straha, tuge ili agresivnosti. Nije nešto bitno narušila sliku cijelog filma, iako se na početku filma stvori takav dojam o njoj da skoro jedva pa čekaš da ju ubojica smakne. O ubojici ne treba previše govoriti, pogledat ćete sami o čemu je riječ, a osobno, ja se nisam nešto previše obradovao kad sam vidio zapravo o čemu se radi, iako je vidno da su scenaristi htjeli ubaciti nešto novo i time zadovoljiti zahtjevniju publiku. Ima dosta klaustrofobije u filmu na koju valja obratiti pozornost jer je u svom trajanju uspješno odrađena i igra svjetlom i svi dijelovi priče su jako dobro uklopljeni u cjelokupnom gledanju. Iako tijek radnje baš nešto i ne obećava i ne navodi da se sa žestinom dočeka kraj, zanimljiv je i svakako film treba sa pozornosti pratiti da se sve shvati. Što se tiče napetih scena, ima ih dosta, puno se toga može napraviti od širine (ili uskosti prostora, kako hoćete), i scenarist, a ujedno i redatelj Christopher Smith je sve to uspio nekako uklopiti u jedan interesantan i mračan film.



Isplatilo se tih bizarnih 10 kn dati za ovu dobru zabavu, dobio je skoro pa četvorku od mene, a mislim da je toliko i zaslužio. S obzirom što se sve gleda, ovo je još i jako dobro. Na kraju krajeva, film nije ipak nešto toliko posebno da se pamti, ali svakako je najbolji film u kojemu se vide svi nedostatci podzemnih željeznica, hehe.

22:44 | Komentari (1) | Isprintaj | #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>