srijeda, 25.05.2011.

The Hole (2009)



Sve u svemu: 3 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

U novu kuću u mirnom gradiću useljavaju majka i dvojica braće, koji nakon par dana otkrivaju u svom podrumu neobično duboku rupu za koju se kasnije ispostavlja da oslobađa njihove najveće strahove i noćne more.



Joe Dante opet se vraća u triler/horror vode sa ovim filmom. Po meni majstor specijalnih efekata ponovno se okušao u kreiranju demona i nemani i tako nam stvorio još jedan inventivan film. Za one koji ne znaju tko je on, neka pogledaju duhovite Gremlinse od dva dijela i The Howling, jedan od najboljih werewolf filmova. The Hole je dakle više fantasy triler nego što je horror, iako bi se neki koji tvrde da su napravili 'horrorčinu' mogli posramiti nakon ovolike količine napetih scena koje pruža ovaj film. Ne kažem da je to sada nešto ultra strašno ili da diže adrenalin do znojenja, ali nikako se nisam nadao ovoj lijepoj i ugodnoj količini atmosferičnosti. Kao da sam gledao čistokrvni 80s horror, samo sa, naravno, suvremenim efektima. U principu...nije da sam sada nešto pretjerano zadovoljan, film je ispao kakav je ispao, ali oko ove ideje o rupi koja budi najveće strahove moglo se puno toga višeg i zabavnijeg napraviti, tako da je upravo zbog toga film dobio neki impozantniji prosjek iliti solidnu trojku.



Jedan od malobrojnijih aspekata koji se moraju istaknuti su svakako glumci. Sve moje pohvale idu malom Nathanu Gambleu, koji je maestralno odglumio ulogu uplašenog, pa kasnije zabavnog i hrabrog dječaka u borbi protiv zla. Chris Massoglia kao njegov stariji brat nije me se nešto dojmio, izgleda mi nekako 'prenježno' za ulogu koju je dobio, dok je karakterno sasvim solidan. Lijepu Haley Benett nadam se da ću i dalje viđati. Tijek radnje me se u globalu nije dojmio. Ponavljam da se puno toga moglo izvući iz te 'rupe', puno više ideja i puno više 'likova' je moglo izaći iz nje, a što se tiče karaktera, moglo ih se više ubaciti kako bi demona i njihovih strahova bilo što više. Ovako pri sredini filma upada se u laganu monotoniju koja je potrkrijepljena nesuvislim dijalozima koji na kraju ispadaju kaotično. Kraj filma je stvarno zanimljiv, a mogao bi otvoriti i mogućnost nastavka, ali ne vjerujem da će više biti pod palicom Dantea, jer su mu tako usrali i Howling serijal...jedan od najvećih promašaja filmske industrije, dok je njegov original bio odličan.



Zapravo, jedino s čim se ovaj film, a i Joe Dante može pohvaliti su već njegovi iskusni specijalni efekti, dobri glumci i zanimljiv kraj, a mlaka priča, tijek radnje i općenito neki dijalozi padaju u vodu. Čista solidnost. Pogledajte ako želite, ako ne, ne brinite, neće vas posjetiti Danteovi demoni.

17:15 | Komentari (1) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>