srijeda, 04.08.2010.

The Return of the Living Dead (1985)



Sve u svemu: 4,5 / 5 thumbup
Više o filmu: Imdb.com
Video

Dvojica skladištara iz čiste znatiželje odlaze provjeriti u podrum bačve koje sadrže otrovan plin i mrtva tijela ostavljene od strane američke vojske. Plin se slučajno oslobađa i raširuje se po cijelom užem području i iz zemlje budi mrtve…



Mnogo sam vidio i čitao o ovom filmskom serijalu od 5 nastavaka. Prvi nastavak o kojemu ću sad pričati jedan je od najpoznatijih zombie filmova u horror vodama. Ujedno jedan i od najzabavnijih. Kad budete gledali ovaj film, nemojte očekivati tipičan zombie film u kojemu je samo makljaža ljudi bitna. Ovdje se susrećemo sa potpuno novom (starom) vrstom zombija: naime, ovi zombiji mogu pričati. Brzi su, okretni, žude za mozgovima i samo ih se može ubiti kada ih se spali, uvijek idu u čoporu. Valja priznati da nisam očekivao ovako poseban film, sve je nekako opušteno rađeno i jako sam zadovoljan viđenim. Svi glumci od reda su pokazali svoje znanje (ne treba nešto previše), svoje vještine (bacanje po zombijima i slično) i komunikacijske sposobnosti u ovakvim situacijama. ROTLD je serijal koji je jako dobro počeo, makar čujem da je neslavno završio.



Radnja filma je savršeno izbalansirana, nisam od zombie filmova očekivao takvu mirnoću u pisanju scenarija, sve se stiglo obaviti na vrijeme i film čak i manje traje nego što bi trebao trajati. Brzo se krenula zakuhtavati radnja, tako da se nije moralo čekati na upoznavanje likova i inih stvari, to uopće nije ovdje bilo bitno.
Zadovoljan sam naravno i sa efektima, zombiji su predobro napravljeni i jako su simpatični, barem ovi neki koji se ističu. Njihov 'dar govora' nije nužno htio pokvariti film niti ga je, ali kako film nosi podžanr komedije, to čak i savršeno paše.
Glumci su apsolutno pogođeni i smiješno okarakterizirani, za neke ti nije žao hoće li poginuti, za neke opet je, kako to i inače bude.
Načini ubojstava: e ovdje stvarno svega i svačega možemo vidjeti, toliko kaskaderstva i akcije dugo nisam vidio, smrti su različite, intrigantne i smiješno odrađene. Valjalo bi spomenuti jednu urnebesnu scenu: zombiji napadnu kola hitne pomoći i rastrgaju tehničare i jedan od njih uzima radio i javi Hitnoj da pošalju još pomoći :D, isto tako su napravili i s policijskim autom. Urnebesno i pamtljivo.



Način širenja zaraze je isto pametno osmišljen i dobro realiziran, izlazak zombija iz grobova je isto jedan od rijetko dobrih scena u takvim filmovima.
Ma što reći, nabrojao sam sve dobre stvari oko ovog zato što loših skoro pa i nema, jako mi je drago što sam ga pogledao i mislim da ću večeras krenuti gledati dvojku. 80s filmovi nisu skraćeni sa dobrim djelima, to sigurno. ROTLD je svakako jedan od odličnih horrora tog doba.

14:04 | Komentari (0) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>