srijeda, 17.03.2010.

Carrie (1976)



Sve u svemu: 5 / 5 thumbup
Više o filmu: Imdb.com
Video

You were warned never to push Carrie to the limits. Now you must face the evil consequences...

Djevojku neobičnog i dosta povučenog ponašanja ostali vršnjaci maltretiraju i stalno ju oko njenog izgleda zajebavaju. Na samu maturalnu večer dobiva poziv za ples od jednog privlačnog dečkića i problemi počinju kada se otkrije da je Carrie cura koja ima telekinetičke moći i da je sposobna naškoditi svakome tko joj stane na put…uključujući i njene najbližnje…



Carrie je film poznat kao prva ekranizacije neke Kingove novele ikad, isto tako film odlikuje ta činjenica da je jedan od najboljih psihološko-dramskih horrora koji je ikad postojao, bez ikakve sumnje. Film obrađuje svevremensku problematiku i to je ono što film zapravo najviše i podiže, što je realno prikazan život nekih klinaca i klinki u školi i izvan nje, te koji imaju problema sa obitelji itd itd…no da ne duljim previše, ukratko ću reći da je Carrie jedan od najboljih filmova koje sam ikad gledao. Možda će vam ova rečenica zvučati pretenciozno, čak i ovima koji su gledali film i misle da je jako dobar, ali ja sam se toliko zainteresirao da nisam propustio niti jednu scenu jer me je film uspio totalno zalijepiti za ekran. Mnogi isto znaju reći da je film dosadnjikav ili nešto slično, ali vjerujte mi da ja nisam uspio naći takvu scenu, a recept protiv dosade je jednostavan: morali biste se samo malo informirati o horroru prije gledanja i samo se udubiti u stolicu i ne dati da vas išta prekida okolo, jer film će onda izgubiti čar i stvarno će postati dosadan, jedva ćete čekati zadnjih pola sata kada se vidi prava akcija.



Tako je, film u biti u prvih 40-tak minuta ne nudi previše horror scena, ovdje više imamo elemanata drame i trilera, kasnije to postaje onaj dobri stari Kingov izričaj. Sissy Spacek glumi povučenu glavnu aktericu Carrie, a ovdje vidimo još i neka poznatija lica kao što su John Travolta kao nadobudni teenager i Betty Buckley koju vidimo u Oz-u. Gluma je jako dobro odrađena, a za Sissy imam samo riječi pohvale. Moram reći da su svi efekti u filmu isto jako kvalitetni odrađeni i na nivou, scene sa vatrom, micanjem stvari i krvlju su jako dobro napravljene.
Ako gledamo film i sa scary aspekta, možemo reći da ima dosta uznemirujućih kadrova, neobilčnih zvukova u stilu 70-tih i onog klasičnog ženskog deranja, što stvara dodatnu jezu samoj atmosferi. Prilično dobro ukomponirano.



Što više reći? U svakom slučaju nemojte propustiti ovaj horror klasik, meni je ovo treći put da ga gledam, i definitivno najbolji. Ako na neki način ne možete nabaviti original iz 1976, imate i remake Carrie iz 2002. godine. Nikako dobar kao ovaj, ali nije loš. Carrie je stvarno odličan film. Preporučam!

03:06 | Komentari (0) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>