subota, 20.02.2010.

The Blair Witch Project (1999)



Sve u svemu: 3 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

U listopadu 1994. godine troje studenata odlučilo je snimiti dokumentarni film u šumi koja nosi priču o jednoj lokalnoj legendi, vještici iz Blaira, gdje nestaju blizu mjesta Burkittsville u Marylandu. Godinu dana poslije nađene su snimke troje studenata...



Film je snimljen prema ''istinitom'' događaju, o lokalnoj legendi se prije pričalo jako mnogo, pa je odjednom stvar utihnula i taman se pojavio ovaj film koji je dosegao svjetsku prepoznatljivost i obaveznu lokaciju u videotekama pod žanrom ''horror''. E sad, sinoć mi nije prvi put bio da sam pogledao ovaj film, gledao sam ga prije kojih 5 godina kada mi je bio dosadan, ali dosta napet i strašan. Danas...pa, mogu samo reći da je film uznemirujuć. Radnja kreće sa pripremom snimanja filma, kada se troje redatelja okuplja i prikuplja hranu i opremu kako bi u roku od 3 do 5 dana završili sa filmom. Kada su shvatili da su se izgubili usred nedodžije u šumi, kreću problemi i tu zapravo počinje pravi doživljaj filma. Sav ovaj uvod od nekih pola sata otkriva neku povijest o legendi, mišljenje mještana i kratko upoznavanje sa likovima u priči.



Šteta što je film izgubio svoju autentičnost sa ''istinitim'' događajima jer su godinu - dvije nakon ljudi shvatili da se radi o namještaljci. Danas je to smiješno i pomisliti, ali eto...film je uspio i od relativno malog budžeta zaradio je oko 200 milijuna dolara. Što sada u filmu ne valja? Ne valja to što ti u par trenutaka jednostavno dosadi konverzacija među kamermanom i likom koji hoda ispred ili pokraj, takve se scene provlače kroz cijeli film i to jednostavno izgubi svoju misao i kreće u blagu dosadu. Sreća što takve scene završavaju sa nekim prepadom ili nečim sličnim. Još par stvari da vam kažem: kamera u filmu je snimana u prvom licu, tj. kao da vi koji gledate držite kameru, tako da izgleda kao jedan pravi dokumentarni igrani film.
Isto tako jedan veliki plus koji film ima je taj što se ni u jednoj sceni ne prikazuje zbog čega nastaje panika, nikada se ne vidi lice ''vještice'' ili nečeg što ih prepadne, što gledatelju stvara dodatno razmišljanje o izgledu antagonista i dodatan nazovi ''strah''. Žao mi je što u filmu nema toliko scare scena koliko sam očekivao da će biti nakon prvog gledanja, kraj je jednostavno prejeben i ujedno i najnapetiji u cijelom filmu.



Ako ste jednom u životu pogledali ovaj film, ali da je prošlo mnogo vremena otkako ste, vjerojatno ćete mu se htjeti vratiti i podijeliti doživljaje sa frendovima. Ako ste odgledali film i da ste svjesni svake scene koja se događala i sve što treba biti u horrorima, nećete mu se više htjeti vratiti baš zbog tih par napornih scena u borbi za preživljavanjem u šumi. Inače, dobar film koji je na pametan način pridobio mnoštvo gledatelja i uvrštava se u jedan od najpoznatijih horrora za mlađe generacije. Pomalo dosadnjikav, ali dobar.

12:11 | Komentari (4) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>