utorak, 21.11.2017.

Wish Upon (2017)

Wish_Upon_Final_Poster

Sve u svemu: 2 / 5 headbang
Više o filmu: Imdb.com
Video

Nakon što joj se majka objesila kad je bila veoma mala, tinejdžerica Clare pronalazi u otpadu staru kutiju na kojoj su ispisana drevna kineska slova. Nakon što sazna da joj kutija može ispunjavati želje, nevolje kreću kada se za svaku ostvarenu želju pojavljuju i određene posljedice...

wish-upon-2017-2

Wish Upon jedan je od tipičnih američkih horor filmova današnjeg vremena. Isto tako, kutija koja ispunjava želje i kako te želje sadrže i posljedične akte nakon ispunjenja mogli smo vidjeti u nekolicini horor omnibusa koji su se dotakli takve tematike, primjerice arheoloških pronalazaka ili drevnih indijskih/kineskih/indoeuropskih stvarčica. Što mislim pod tipični američki horor film? Vjerojatno možete povući paralele kada se susretnete s ovakvim filmovima, od načina snimanja, do neobjašnjivo lagano predvidive naracije, pa sve do kulminacije događaja kada jednostavno unaprijed znate što će se dogoditi. Ta tipičnost i sterilnost naglašavaju kako američki horor film ozbiljno putuje prema dnu te gubi (nažalost, po kino statistikama čak i dobiva) relevantnu publiku te će sve više zaglupljivati generacije i mase koje worshipaju horor film i tako ćemo do kraja nabasati na dno dna žanrovske industrije. Ipak, tu su uvijek europski i filmovi s drugih kontinenata da nam dočaraju pravi, istinski horor. Vratimo se na Wish Upon: prilično bazična radnja otkriva nam kako će fabula teći prilično očekivano - upoznamo likove, pozitivne i negativne, zatraži se prva od sedam želja, ispuni se uz očekivanu posljedicu (smrt bližnje osobe), i tako sveeee do samog kraja, kada se u priči pojavljuje drevni demon čiji je token upravo ta kutija. Veoma slabašan i proziran film.

589e3004f78ced2b365567d0_o_U_v1

Klasična priča o prevelikim željama i pomalo preambicioznim za jednu djevojku u odrastanju povlače određene radnje koje nadopunjavaju film, ali na iznimno loš i očekivan način. Možda ovo ne bi bio loš film da je njegov izgled i ponašanje B produkcije svanulo negdje u osamdesetima, kada je bilo interesantno raditi horor od doslovno svačega, pa čak i od rombaste kutije. Blesavoću filma nakratko uljepšavaju ok i solidna ubojstva, koja su također poluamaterski odrađena, ali daju određeni dašak pozitive u učmalosti ovog scenarija, tipičnih tinejdžerskih izdrkavanja s glupim dijalozima itd. Btw, gluma je ispodprosječna ili u najboljem slučaju osrednja, tako da ni s te strane nismo dobili nekakav bolji prosjek, no ipak, film ne možemo usporediti s nekim puno gorim ovogodišnjim naslovima tipa Bye Bye Man, no ne možemo ga stavljati ni u korpu s nekim prosječnim ovogodišnjim naslovima, jer je jednostavno konceptualno, tematski, glumački, efektivno, atmosferski i logistički ispod njih.

wish-upon-2017-3

Ne bih previše duljio o Wish Upon, jednostavno mi nije sjeo i očekivao sam ipak malo bolju razradu priče oko drevne glazbene kutije i da će to sve nekako na kraju imati bolji ishod. Preskok plus.

14:09 | Komentari (0) | Isprintaj | #

ponedjeljak, 20.11.2017.

Viy (1967)

52452434

Sve u svemu: 4,5 / 5 thumbup
Više o filmu: Imdb.com
Video

Mladi svećenik dobio je zadatak biti na bdijenju uz preminulu vješticu u staroj drvenoj crkvici u izoliranom selu. Tri dana potpuno sam mora preživjeti sve što će mu se uz to tijelo događati, a samo ga njegova vjera može zaštititi...

MV5_BOWEw_ZTMx_NGEt_Mz_Jl_Mi00_NDgw_LTlm_Yzct_Yjgz_NWNm_Nj_Ni_Nm_Yw_L2lt_YWdl_Xk_Ey

Svakako je vrijedno imati ovaj prvi sovjetski horor film prokomentiran na blogu. A usputno, riječ je o veoma posebnom i kvalitetnom europskom filmu pred kojim bi se mogli pokoriti brojni filmovi iz toga razdoblja. Viy je film produciran od strane Mosfilma i baziran na Gogoljevoj istoimenoj priči, a koja je dobila ime prema glavnom demonu iz radnje. Intrigantnost filma svakako se krije u njegovoj maestralno dočaranoj atmosferi, izolaciji mjesta u kojem se radnja odvija te svi fantasy elementi koji su okupirali film, kako bi dobio na autentičnosti i originalnosti. Kao što je to običaj u sovjetskim i ruskim filmovima, riječ je o brojnom glumačkom popisu, pa tako možemo svjedočiti hrpi glumaca i statista koji pridodaju epičnosti filma, iako su mjesta radnje u nemalom broju slučajeva klaustrofobična i suženija. Viy je apsolutno pobijedio sa svojom atmosferom, odličnom glumom i brojnim praktičnim efektima koje nitko nije očekivao sve do poslije sredine filma.

still-from-viy-1967

Film traje mizernih 77 minuta, tako da svatko može odvojiti vrijeme i posvetiti se ovom fantasy uratku. Dakako, Rusi ne bi bili Rusi da u filmu ne prednjači vodka i da joj se ne odaje posebna pažnja u određenim dijaloškim segmentima. Što se tiče elemenata filma strave, vidljivi su u već spomenutoj atmosferi, no ono što je najvažnije to je možda posljednjih pola sata filma - apsolutni raspašoj s raznoraznim demonima, kosturima, vješticama, prepun zanimljivih scena i praktičnih efekata, primjerice scene kada si svećenik oko sebe napravi magični krug koji ga štiti od opasnosti te nitko tko je nevjernik ili demon ne može taj krug probiti, pa tako imamo scenu kada lijes s vješticom unutra udara po krugu, ili scene kada se vještica ustaje i krene ga napastovati prve dvije noći, sve dok se treću noć ne dogodi potpuno rasulo. Kako je već spomenuto, gluma je na visokoj razini i vidno je da se oko svega potrudilo da se dovede do maksimalne razine, vještica je također obmanjujuća, lijepa i veoma efektivna u svojim pojavama.

The_Witch

S obzirom da sam film pogledao prije tri mjeseca, recka je bazirana na sjećanju i pamtljivim trenutcima pa je malo kraća, no svakako za ovaj vrijedan i kvalitetan film svima mogu dati tople preporuke! Ako može išta više biti fantasy horor od ovog filma u tom razdoblju - svaka čast.

12:49 | Komentari (0) | Isprintaj | #

utorak, 07.11.2017.

Jigsaw (2017)

623542234

Sve u svemu: 3 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

Tijela se počinju pojavljivati u gradu, sva označena s poznatim simbolom serijskog ubojice Jigsawa, no problem je što se ti događaji odvijaju deset godina nakon njegove smrti...

Jigsaw-2017

Eto, vrijeme je da ovu sramotnu stanku na blogu od tri i nešto mjeseci prekinem s osmim (da, osmim) nastavkom mog zasad najdražeg horor serijala. Pogledao sam nekoliko hororaca (pretežito domaćih zbog diplomskog rada), no nikako da se uhvatim i prokomentiram ih ovdje, no Saw ipak zavrjeđuje da se vruć iz kina uputim u komentiranje. Istina, ne mogu reći da mi je serijal i dalje ostao jednako drag kao kad sam prije 10 godina bio mladac kojega je nevjerojatno interesirao koncept svakog budućeg nastavka, zamke, Jigsaw kao persona, sve te zavrzlame, no čovjek kada malo dođe svijesti i u glavi postane malo zreliji, shvati da visoke ocjene koje je davao svim nastavcima u serijalu baš i ne drže vodu. No, ako sam ih tada tako doživljavao, neka ocjene i tekstovi takvi kakvi jesu ostanu. Zato smo sada, sedam godina nakon što su nas uvjeravali da je sa Saw svemirom gotovo, dobili najkompliciraniji nastavak dosad. Odmah da vam kažem, nemojte ići gledati ovaj film u kino ako niste pogledali barem 80% serijala dosad (najbolje bi bilo sve), jer je osmi nastavak miks nekog reboota, povratka u prošlost, budućih događaja, sadašnjih, starih i novih likova, ma ukratko, bućkuriš samo takav. I bez imalo ustručavanja reći ću potpuno nepotreban bućkuriš. Nisam očekivao iskreno da ću ikada vidjeti Jigsawa ponovno na djelu (ili njegove suradnike hmm?), no što ćete, novci su uvijek producentskim kućama primarna stvar i bilo je pitanje vremena kada će se radnja dodatno zakomplicirati i kada će se krug koji se zatvorio sa sedmim dijelom ponovno otvoriti i davati neke nove okvire. Jigsaw tako predstavlja najlošiji, ali svakako i dalje zabavan nastavak koji će imati brdo svojih poklonika, no kritike mu i nisu baš bile naklonjene, za razliku od kino zarada. Redoslijed serijala po osobnom nahođenju sada je: 1,2,6,4,5,3,7,8.

6746453

Ono što je održavalo Saw serijal na životu su naravno brutalno osmišljene zamke i načini ubojstava. Iako je ovdje riječ o najslabije razrađenim zamkama (kao da su se forsirali za neke stvari), i dalje se možemo zabaviti gledajući načine na koje je ubojica sve osmislio, a kako se žrtve pokušavaju izvući iz raznoraznih oštrica, sječiva, bodlji itd. Film jako brzo prođe, konstantno se nešto događa i nema praznog hoda, iako se da primijetiti kako je dinamika možda malo i previše naglašena, kao da su htjeli strpati sve moguće ideje i objašnjenja u sat i pol vremena trajanja, što opet s druge strane nije dobro. Gluma je mlaka, barem što se žrtava tiče, glavniji likovi sasvim fino barataju ulogama, a sam postotak uživljavanja u film po meni dostiže svoju visinu tek u drugoj polovici. Dotad kao da gledate light verziju Sawa kakvog smo znali, a kada sam prvi puta pogledao trailer i kada sam čuo izjavu lika nakon što je vidio Jigsaw lutku: Not creepy at all!, lagano mi se smučilo. To Saw serijal jednostavno ne smije biti i to ne smije postati, a nažalost, na dobrom je putu da postane horor akcija bez ikakvih mračnih elemenata i napete atmosfere. Previše se vremena izdvaja na razbijanje napetosti između zamki, previše toga se objašnjava, previše toga bolje da se ni nije objasnilo nakon što smo određeno objašnjenje dobili. Ne mogu previše zamjerki reći za način snimanja, dobro poznati ali malo uređeni theme song i efekte, sve je na mjestu. Što se samog twista (i mnogo malih twistova) tiče, ne bih previše komentirao količinu blesavoće koju su nam pripremili i zbog koje će serijal nastaviti živjeti. Na vama je da prosudite što misliti o konačnom kraju ovog nastavka.

jigsaw-trailer-00

S obzirom da sam nerijetko subjektivan po pitanju ovog serijala, većina se možda neće složiti s mojom ocjenom Jigsaw filma, no govorimo li o kvaliteti horor filmova u posljednje vrijeme i o pronalasku kvalitetnih horor akcija s dobrim grafičkim nasiljem, Saw ipak tu prednjači, odnosno, tu prednjače dobri budžeti iza tog filma. Govorimo li o ovom nastavku kao dijelu Saw cjeline, očekivano ga stavljam na potonje mjesto, a vjerujem da će tako, nažalost, biti sa svakim sljedećim nastavkom. No, garantiram vam ako ništa drugo dobru zabavu, Saw je još uvijek u svojim momentima onaj dobri stari Saw, iako se duh serijala izgubio još tamo krajem prošlog desetljeća. Očekujte neočekivano s twistom, ali ne očekujte da ćete njime biti zadovoljni.

19:41 | Komentari (0) | Isprintaj | #

četvrtak, 03.08.2017.

Kratki horor filmovi vol. 2 - Krvatska

I6357456zrezak

U prošlom volumenu rubrike 'Kratki horor filmovi' osvrnuli smo se na neke od poznatih predstavnika kratkog horor filma, a drugi dio bit će nešto drugačiji, budući da će biti prikazani domaći kratki horor filmovi, naših redatelja, nekadašnjih studenata režije, amaterskih filmskih ekipa i ostalih čiji su filmovi ispunili preduvjete 'hrvatski' i 'ispod 30 minuta'.

Kao i kratkometražna filmska baza svake druge nacije, i Hrvatska ima interesantne uratke koji su većinski amaterski napravljeni, s često minimalnim iznosom financija i praćenošću, stoga će rubrika 'Krvatska' biti idealna brošura za istraživanje nekih od naših ostvarenja.

U ovoj listi, prokomentirat će se sljedeći naslovi: Crna ovca u restoranu za zombije, Dan Mrtvih, Gmaz, Govornica, How to Survive a Zombie Apocalypse trilogija, Igrica, Momentum Mortem, Potjera, Prozor, Tri želje i Zorgazam.


Crna ovca u restoranu za zombije (2008)

Izr45254ezak

IMDB
Cijeli film

Trominutni uradak Kristijana Kaurića i Brojka Film Productions splet je bennyhillovskog i chaplinovskog retro horor filma, koji je ustvari horor samo po zombie tematici, inače je ovdje riječ o čistoj kratkoj nijemoj komediji. Kaos u zombie restoranu koji nastane fuzija je nes(p)retnih okolnosti, dojmljivog načina snimanja i korištenja dobrih praktičnih i digitalnih efekata. Neloše, malo prekratko.


Dan Mrtvih (2008)

danmrtvih

Cijeli film

Dario Lonjak predstavlja nam svoja dva kratka horor filma, Dan Mrtvih i Zorgazam (koji je abecedno posljednji na ovoj listi). Dan Mrtvih vuče kako je opetovano riječ o domaćem zombie filmu, međutim, riječ je o horor komediji, gdje glavni lik Robert proživljava užasan dan i kreće u osvetu svima koji su mu dan učinili lošim, nešto u stilu Falling Downa, samo nasilnije. U filmu vidimo Anđu iz Nightmare Stagea, redatelja Maria Kovača, a glavnog lika utjelovljuje poznato lice Roberta Ugrine. Dan Mrtvih zabavno je 10-minutno djelce koje u principu nema nekih grešaka, niti iznadprosječno pamtljivih trenutaka, no ono što se ne može zanemariti svakako je poveće korištenje krvavih scena, koje su vrlo dobro realizirane i prikazane.


Gmaz (2013)

gmazk

IMDB
Cijeli film

Gmaz ili Reptiloid kratki je SF horor iz 2013. godine u režiji Marina Mandira. Dva policajca odlaze u šumu istražiti ubojstvo čovjeka, zbog čega se jedan od njih izgubi i nastaje potraga i potjera, no ono što živi u šumi nije ljudsko biće. Gmaz je, s jedne strane, iskorak u domaćem filmu, s naglaskom na izričito korištenje specijalnih efekata za realizaciju gušterolikog stvora, s netipičnom radnjom za naše podneblje, no s druge strane, riječ je o neadekvatnom horor uratku koji ima hrpu grešaka. Kao da se sva energija usmjerila u što bolje kreiranje gmaza, a zaboravilo se na sve osnovne filmske segmente - priču, dijaloge, pokrete kamere, kadrove. Pola sata ovog filma prilično je zamorno gledati, budući da svjedočimo cat & mouse igri između murjaka i gmaza, koja traje previše i postane naporna. Valja nadodati da je i gmaz na nekim dijelovima neuvjerljivo napravljen, a u nekima je ok ispao. Razumijem da je i KinoKlub Zagreb zaslužan za neke stvari i da se treba dosta love da se snimi pristojan film ovakve tematike, no unatoč tome, moram prokomentirati ono što sam vidio, a to nažalost, nije dobro.


Govornica (2012)

govornica

IMDB
Cijeli film

Telefon u javnoj govornici zvoni, dolazi žena i javi se te vodi diskusiju s nepoznatom osobom pet i nešto minuta, da bi za krajnji ishod taj govornik ustvari na svoj način prenosio smrt. Neefektivan film scenarista Christiana Kolacija i redatelja Ronalda Brzaka koji na mene nije ostavio nikakav dojam, Manceova glazba najbolje je što sam mogao izvući, ni dijalog nažalost nije bio previše interesantan, s druge strane, glumica Elena Brumini dobro je odradila svoj posao.


How to Survive a Zombie Apocalypse (2012, 2013)

howtosurvive

Cijeli film 1
Cijeli film 2
Cijeli film 3

Trilogija osječkog fotografa i filmaša Vedrana Marjanovića Wekstera, pravi je priručnik za preživljavanje zombie apokalipse na jedan humorističan način. Ne zna se hoće li biti i novih nastavaka, no prema priloženom, željno ih iščekujem. HTSZA odličan je i zabavan kratkometražni projekt, čiji je prvi dio probio barijere naše i okolnih zemalja i dosegao veliku gledanost izvan naših prostora, prvi segment uvršten je kao dio horor antologije Zombieworld. Odličan humor, interesantne radnje, veoma dobri specijalni efekti, uzevši u obzir da je film sniman otprilike sa 0 kuna budžeta. Što se tiče ostalih dijelova, nešto su duži od prvog, jednako zanimljivi i upečatljivi, a likovi su već dobili svoj obris junaka (Domagoj Mrkonjić utjelovljuje lika kojemu je specijalno oružje sic od bicikla) i na lak način film vas može uvesti u iščekivanje toga što će se dalje događati i na kakve ćemo savjete u ''priručniku'' dalje dobiti, odnosno kako će se oni vizualno realizirati. Nema se što reći, u filmiće je vidno uloženo jako puno truda, a ono što primarno pršti iz cijele trilogije svakako je filmski entuzijazam i znanje cjelokupne ekipe.Igrica (2016)

igrica

Cijeli film

Filmaš Filip Zadro donosi nam s Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu 3. filmsku vježbu, kratki horor film nazvan 'Igrica'. Igrica je prilično ugodno iznenađujuć projekt koji smješta u fokus dječaka koji je opsjednut igranjem video-igrica, a kojemu nakon što mama ode izvan kuće, ulazi neželjeni i nepoznati gost. Dijelovi u prvom licu odmah su mi nagovijestili kako će ovdje biti riječ o pothvatu u kojeg se, iako kratko traje, uložilo puno truda i razglabanja oko pojedinih scena, budući da film u principu nema loš trenutak, sve je odrađeno na mjestu, određena jeza prolazi kroz film, jednostavno zato što ništa nije pojašnjeno kako, što i zašto se događa. Film vas baca u žrvanj i laganu uznemirujuću igru između dječaka i nepoznatog entiteta. Efektivan i dobar horor.


Momentum Mortem (2012)

momentummortem

IMDB
Cijeli film

Toni Juričić zaslužan je za film Momentum Mortem - veoma jednostavno ostvariv projekt koji u fokusu ima jednog jedinog lika, kojega gledamo kako priča sa samim sobom, odnosno sa svojom drugom ličnošću, navodnim serijskim ubojicom ili sa samom Smrti. Podvojena ličnost i dijalog-monolog s njom odrađen je vrlo dobro i simplicirano, bez neke potrage za kompleksnijim sadržajem ili nešto bogatijim kadrovima. Jedini glumac Dean Cukon vješto je odradio svoj posao, iako je trud oko izgovora engleskog jezika mogao biti veći, ako se već planiralo na tom jeziku bazirati scenarij. Sve u svemu - solidan uradak.


Potjera (2015)

potjera

Cijeli film

1. filmska vježba studenata filmske i TV režije Akademije dramske umjetnosti u ZG-u, pod palicom Filipa Zadre, zove se Potjera. Ovo je jedan atmosferičan hororčić koji ponovno, kao i Zadrina Igrica, ne daje previše pozadine oko nastalih događanja, što stvara određenu napetost i neizvjesnost. Čovjek se šeće praznim ulicama i odjednom ga krene proganjati troje likova pod bijelim maskama. Jednostavno, brzo, dojmljivo. Posebno se valja pridati pažnja igranju kamerama i kutovima snimanja, što je vjerojatno koristilo kao jedna od stvari koje filmska vježba mora sadržavati. Zadro, dosta s vježbama, kreni u pravi filmski projekt, mogli bi gledati nešto vrlo dobro.


Prozor (2011)

prozor

IMDB
Cijeli film

Prozor je veoma amaterski projekt Marija Celije, koji u svoje dvije minute i sa slabom vidljivosti prikazuje jedno izvršeno i jedno potencijalno ubojstvo. Prozor je ovdje izričito simbolička stavka, nedovoljno po meni pojašnjena te mi je žao što je ovaj film ostao nedorečen i prilično nepregledan, niti se baš shvaća što je pjesnik htio reći. Produkciju je odradio mmArt 2011. godine.


Tri želje (2013)

trizelje

Cijeli film

Osječki redatelj Luka Pejić priredio nam je 2013. godine kratki uskršnji horor film 'Tri želje'. Djevojčica zaželi tri želje, koje joj se 15 godina kasnije počnu ostvarivati. Ovaj crno-bijeli film zanimljiva je igra svijetlima, kamerom, šminkom, s odličnim naratorom, dobrim glumcima i zanimljivim kadrovima. S obzirom da sam dobro upoznat s redateljskim podvizima braće Pejić, ne sumnjam kako će se i budućnosti priređivati kvalitetni kratkometražni horor uradci (Hotel Zlo), dok ćemo se, nažalost, za neki dugometražni, morati dobrano strpiti.


Zorgazam (2010)

zorgazam

IMDB
Cijeli film

Drugi film Daria Lonjaka, Zorgazam, predstavlja distopijsku budućnost, gdje američka vlada 2019. godine širi smrtonosni virus koji ubija 70% populacije. Još jedan od ciljeva virusa bio je ostatak populacije učiniti ovisnima o svoja dva proizvoda - WcDonalds i Koka Kola. Gledamo radnju iz 2021. u Zagrebu. Nagrađen kao najbolji SF na Trash Film Festivalu, Zorgazam je oku jako ugodno ostvarenje koje se ne libi pokazati i pokoju stvarčicu previše (ili izvan okvira naše kinematografije). Dodajmo još pri tom da je efekte radio Miroslav Lakobrija, a priča je nastala prema 'Igri tucanja' Tarika Kulenovića. Odličan make-up, odlični efekti i hrpa dobrog crnog humora upakiranog u efektivne scene. Svakako preporuka svima.


To bi bilo to zasad, nadam se da će vam ova lista pripomoći pronaći neke od domaćih kratkih horor filmova, većina ih se isplati pogledati, a i ne oduzima previše vremena. Baza ih broji još, no izabrao sam neke od najreprezentativnijih za prokomentirati.

03:36 | Komentari (0) | Isprintaj | #

utorak, 11.07.2017.

Zagorski specijalitet (2011)

MV5_BNz_Yy_ZTU1_Mm_Qt_MWMz_MS00_YWVh_LWFk_ZGQt_Mj_Qy_ZTBl_Zm_Zj

Sve u svemu: 3,5 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Cijeli film

Paintball ekipa razdvoji se na napuštenim terenima negdje u šumi, a dvoje od njih nailaze na lokalne stanovnike koji pod 'zagorskim specijalitetom' ne misle na životinjsko meso...

DavidKapac02

Ovih dana ufuravam se sve više u gledanje domaćih hororaca radi diplomskog rada, pa mislim da bi kraj mog petogodišnjeg studiranja bio idealan za napraviti presjek hrvatskog horor filma, a blog je kao i uvijek idealna platforma za taj pothvat. Prije nego što napravim novi članak 'Kratki horor filmovi vol. 2' gdje će biti hrpica domaćih kratkometražnih uradaka, osvrnuo bih se na ovo srednjemetražno djelo Davida Kapaca, koji je zaslužan i za scenarij uz kolegu Andriju Mardešića. Riječ je o hrvatskoj verziji 'The Texas Chainsaw Massacra', 'Wrong Turna' i sličnih filmova napravljenima na lokacijama u prirodi, ruralnim dijelovima izvan dosega civilizacije, no prilično sam siguran kako je ovo jedan od rijetkih žanrovskih filmova napravljenih u ovoj dekadi, a da su nešto opsežnijeg trajanja i s iole poznatijim domaćim filmskim i televizijskim licima. Tako da, prije svega, pohvale na hrabrosti i drmanju učmale domaće filmografije nečim novim i svježim (iako ne izvan granica Hrvatske), a da je više ovakvih pokušaja i realizacija nekog žanrovskog uratka, automatski bi se rađala i takva publika. No, s obzirom da je kod nas stanje svijesti samo po sebi horor, ljude odviše ni ne zanima gledati i slušati naš jezik i glumce u nekom hororcu, čisto zbog čestog stvaranja autorefleksije i možda neželjenog poistovjećivanja s emocijama takvog filma. Ipak, ovdje je riječ o kanibalizmu koji je u zabavnih 45 minuta prenio dobru atmosferu, solidnu glumu, upečatljive dijaloge i reference na brojne američke filmove.

n0hdk2q7hgl118fd8k20p8t4lck

Interesantna je stvar vidjeti i aktivnu protagonisticu u ovom djelu, pa smo tako dobili i prvu horor heroinu Ivanu Roščić, no o nekim detaljima bolje je pogledati samu radnju filma. Druga interesantnost je da se film prikazivao na prvom programu HTV-a vrlo brzo nakon izlaska, što, nećete me kriviti, prilično začuđuje s obzirom na žanr. Akcijske scene odrađene su korektno, iako nema puno grafičkog nasilja, a s obzirom da je riječ o dijalektalnom filmu, za neke dijelove bilo je poželjno staviti podnaslove.
U principu, nema se puno za reći, sigurno ćete, ako ste ljubitelj žanra, naići na brojne reference drugih filmova, ali mislim da ćete kao i ja uživati u jednom vrlo dobrom hrvatskom hororu, koji je imao potencijala biti i puno više, da je bilo eventualno više sredstava, no iskustva, kompetentnosti i pripreme za dobar horor nije manjkalo.

04:46 | Komentari (0) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se