e napisano 24.05.2010. ... objavljujem danas ... - RAZLUČIVANJA - Blog.hr

RAZLUČIVANJA

08.08.2010., nedjelja


napisano 24.05.2010. ... objavljujem danas ...
Đurđevdan je ...
a ja nisam
s onom
koju volim....
....




. . . ljubav, suvišna


Đurđevdan Bijelo dugme YouTube ... nema zvijezde Danice



** đurđevdan, jurjevo

Jurjevo (srp. Đurđevdan) je blagdan svetog Jurja, 23. travnja, koji Pravoslavna crkva obilježava 6. svibnja prema julijanskom kalendaru.

Usto, to je i najveći romski blagdan (romski: Ederlezi) kojim se slavi povratak proljeća. Mnoge tradicije koje su uz njega povezane potječu iz zajedničke tradicije mnogih naroda istočnog Sredozemlja. Na taj dan Romi se osobito svečano odijevaju, stavlja se nakit, odjekuje romska glazba i pleše se romsko kolo. Domovi se ukrašavaju cvijećem i raspupanim grančicama u znak dobrodošlice proljeću. Obredi ovog praznika uključuju kupanje u vodi s cvjetovima, a ponegdje se i zidovi kuća peru vodom. Obično A5 na ovaj dan jede janje. Kao tradicionalno nomadski narod Romi su ovim blagdanom obilježavali prekid zimovanja i, pokrećući svoje čerge, ponovno polazili na put.

Slična predaja sačuvala se i među Arapima, kako kršćanima, tako i muslimanima na Bliskom istoku, a potječe od štovanja poganskoga božanstva proljeća i plodnosti koje se arapski naziva Hader, što znači "Zeleni."

To objašnjava i naziv "zeleni" što ga svetom Jurju daje hrvatska narodna pjesma (npr. "Prešel je prešel pisani Vuzem, došel je došel Jura zeleni"), te mnogobrojne jurjevske običaje vezane uz zelenilo i plodnost, osobito na sjeverozapadu Hrvatske.

Dobavljeno iz "http://hr.wikipedia.org/wiki/Jurjevo"


post uredjen za objavu 05.08. by Lafica




- 12:55 - Dojmove i poruke Lafici ostavi ovdje... (1) - Ispiši to s Lafičinih Razlučivanja - #

<< Arhiva >>