utorak, 18.12.2007.

Indigo - U ovom trenutku

Image Hosted by ImageShack.us


Prvi doticaj sa bendom Indigo sam imao ove godine na koncertu (u sklopu porina) na kacicevom trgu kad su odsvirali nevjerovatan set svojih pjesama koji mi se odmah na prvu svidio. Nakon poprilicno dosta vremana dosao sam do albuma U ovom trenutku, inace drugi studijski album Indiga, ali moglo bi se rec da je i prvi, jer album Predstava objavljen kad se bend zvao Frakcija. Bendu su uzori Depeche mode, David Bowie, The Cure, Interpol itd…
sto je ocigledno zbog malo mracnije strane albuma koji te na neki nacin moze odvest u depresiju, sto mi nije drago. Volim kad je bend energican, ali jos vise kad je vesel i zabavan.
Indigo na svom albumu ima par izvrsnih pjesama koji izdvajam (nazalost, i ako to nije cesto kod mene jer vecinu svojih omiljenih bendova slusam od pocetka do kraja albuma) Brilijatno stanje feat Mladen (TBF), Blizu Pocetka, Katatonija i Trenutak...
Nadam se da ce Indigo u skorijoj buducnosti napravit malo zivlji album.

| 20:50 | Komentari (16) | Isprintaj | #

nedjelja, 16.12.2007.

Purple Haze

Image Hosted by ImageShack.us


Pjesmu "Purple Haze" snimili su 1967. The Jimi Hendrix Experience, a kao singl je objavljena u SAD-u i Britaniji. Singl je u Britaniji došao do visokog 3. mjesta na službenoj ljestvici singlova, dok je u Americi stigao samo do 65. mjesta. Pjesma je također objavljena i na američkom izdanju albuma "Are You Experienced" iz 1967. godine. U ožujku 2005., časopis "Q", smjestio je ovu pjesmu na 1. mjesto svoje liste "100 Greatest Guitar Tracks", a časopis Rolling Stone na 17. mjesto liste "500 Greatest Songs of All Time".

Za naslov se smatra da aludira na drogu LSD (no, purple haze može upućivati i na snažno djelovanje marihuane). Jimi Hendrix je u svojim intervjuima rekao kako je inspiracija potekla iz sna u kojem je hodao ispod oceana, okružen ljubičastom izmaglicom. Frazu "purple haze", Hendrix je preuzeo iz "Night of Light", SF novele Philipa José Farmera, koju je čitao u to vrijeme. Jimi je objasnio kako je poanta pjesme ljubav te je opovrgnuo bilo kakvo povezivanje sa drogom. Naglasio je kako je stih "what ever it is, that girl put a spell on me" ključ za prepoznavanje smisla pjesme.
Jedna od zanimljivosti, vezana je uz stih "'Scuse me while I kiss the sky", koji su mnogi krivo slušali, kao "'Scuse me while I kiss this guy" (to krivo slušanje riječi pjesama, naziva se mondegreen . Jimi Hendrix je na nekim svojim koncertima, ismijavajući to, namjerno, jasno i bez greške pjevao "Scuse me, while I kiss that guy." Jedna od tih verzija, pojavljuje se na albumu "Voodoo Child : The Jimi Hendrix Collection (Disc 2)", a arhiva krivo slušanih pjesama, dobila je domenu po ovom primjeru, www.kissthisguy.com.

"Purple Haze" se često smatra jednom od najpoznatijih Hendrixovih pjesama te njegovim prvim internacionalnim hitom. Pjesma je postala njegov drugi singl, koji je nastao kada ga je menadžer Chas Chandler čuo kako svira u backstageu i ubrzo mu dogovorio snimanje i objavljivanje pjesme. Originalni naziv pjesme bio je "Purple Haze, Jesus Saves", no preimenovana je nakon prvog studijskog snimanja.

Zahvaljujući svojoj popularnosti i prepoznatljivosti, pjesma su obradili mnogi glazbenici; od Ozzy Osebournea do Kronos Quarteta te je upotrebljena u mnogim filmovima, televizijskim emisijama i reklamama.
Gitarist Red Hot Chili Peppersa, John Frusciante, koristio je ovu pjesmu kao osnovu za svoj solo u pjesmi "Dani California".

| 11:42 | Komentari (3) | Isprintaj | #

srijeda, 12.12.2007.

Voodoo Child

Image Hosted by ImageShack.us


"Voodoo Child (Slight Return)" posljednja je pjesma na trećem i posljednjem albumu sastava Jimi Hendrix Experience, nazvanom "Electric Ladyland" iz 1968. godine. Pjesma je nakon Hendrixove smrti, 1970. godine, izdana i kao singl, te je osvojila 1. mjesto na Britanskoj službenoj ljestvici singlova.
"Voodoo Child (Slight Return)" je pjesma koja je nastala iz pjesme "Voodoo Chile", petnaest minuta duge blues kompozicije koju su sa Hendrixom odsvirali Steve Winwood i Jack Casady. Dan nakon snimanja "Voodoo Chile", 3. svibnja 1968., ekipa televizije ABC, snimala je grupu Jimi Hendrix Experience dok su svirali. Tada nastaje "Voodoo Child (Slight Return)". Hendrix je to ovako objasnio: "Someone was filming when we started doing that... We did that about three times because they wanted to film us in the studio—'Make like you're recording, boys.' So it was 'OK, let's play this in E, a one, a two, a three, and then we went into 'Voodoo Child (Slight Return)".

Pjesmu su obradili Stevie Ray Vaghan, 1984., na albumu "Couldn't Stand the Weather", Angelique Kidjo, 1998. i Yngwie Malmsteen na albumu "The Genesis".

| 09:00 | Komentari (4) | Isprintaj | #

ponedjeljak, 10.12.2007.

Foxy Lady


"Foxy Lady" je prva pjesma na UK izdanju albuma (predzadnja na USA izdanju), a može se naći i na kompilacijama njegovih najvećih hitova. U SAD-u je objavljena i kao singl, koji je bio dosta loše plasiran na Billboardu (tek 67. mjesto). Hendrix je inspiraciju za ovu pjesmu pronašao u djevojci Heather Taylor, koja se oženila za pjevača grupe The Who, Rogera Daltreya.
U knjižici koja je objavljena uz album "Experience Hendrix: The Best of Jimi Hendrix", naveden je citat u kojem je Jimi priznao da je ovo jedina vesela pjesma koju je napisao jer se inače, dok piše pjesme, ne osjeća baš sretno.

| 09:00 | Komentari (4) | Isprintaj | #

subota, 08.12.2007.

Jimi Hendrix - Soba ogledala

Image Hosted by ImageShack.us


Autor se upustio u četverogodišnje iscrpno istraživanje povijesti Jimija Hendrixa i obitelji Hendrix, a u tom razdoblju obavio je više od 325 intervjua s različitim osobama koje su bile povezane s Jimijem, uključujući njegovog oca Ala, brata Leona, člana Experiencea Noela Reddinga, Jimijeve brojne
bivše djevojke i ljubavi, muzičare Erica Burdona, Petea
Townshenda, Marianne Faithfull, Richiea Havensa i brojne druge.
Iz toga je nastala vrlo zanimljiva priča koja teče kronološki,
a sve su to intervjui od 2001. pa naovamo, osim nekih s
Alom Hendrixom koji sežu u početak devedesetih.

Tako iscrpan i temeljit rad polučio je fascinantnom biografijom koja vrvi detaljima i zanimljivostima iz života jednog od najboljih gitarista svih vremena, gitarista kojemu su se divili, a to su i sami priznali, svi tadašnji (a i današnji) poznati rock i blues gitaristi, svi su ostali zapanjeni njegovom revolucionarnom tehnikom i načinom sviranja.

Činjenica koju vjerojatno ne zna velik broj njegovih obožavatelja je da je Jimi pekao svoj zanat i upijao tehnike godinama prije nego što je postao poznat, od ranih 1960-ih kada je otpušten iz vojske, iz 101. padobranske divizije, zato što je lagao da ima homoseksualne sklonosti i snove o svojim kolegama u baraci, pa je u svibnju '62. napokon dobio otpust - bila je to prijevara koju kasnije nije priznavao jer je u intervjuima govorio da je dobio otpust zbog slomljenog gležnja. No, bilo kako bilo, našao se 'vani' i radio je ono što je još kao dječak s nadimkom Buster vježbao na običnoj metli za čišćenje - počeo je svirati po klubovima u Americi.

Biografija seže u prošlost puno dalje od njegovog djetinjstva, počinje s njegovim djedovima i bakama i njihovim životima na kraju 19. stoljeća, nastavlja sa životima njegovih roditelja Ala i Lucille, a tek onda počinje priča o njemu. Vjerojatno mnogi ne znaju da je Jimi imao višerasno etničko podrijetlo koje je sadržavalo mješavinu američkih domorodaca, afričkih robova i bijelih robovlasnika, pa je tako on imao barem 1/8 krvi Čiroki Indijanaca. Taj uvodni dio knjige nastavlja se rođenjem Jimija i autorovim prepičavanjem njegovog turbulentnog i teškog djetinjstva sa dvije sestre i troje braće, alkoholičarskim svađama njegovih roditelja, čestog odlaženja kod ostale rodbine na čuvanje jer roditelji nisu bili u stanju, pa do smrti njegove majke Lucille 1958.

Knjiga će vas potpuno ovisnički prisvojiti tek kasnije, kad krenete čitati o početku njegove zvjezdane glazbene karijere, koja je nažalost trajala prekratko. Tek onda se dolazi do najzanimljivijeg perioda života Jimija Hendrixa.

Image Hosted by ImageShack.us


Morat ću spomenuti neke detalje koji su zanimljivi, ali za cijelokupni uvid u njegov život ipak ćete morati sami pročitati knjigu i donijeti svoj sud. Krenut ću s njegovim odlaskom u New York nekih mjesec dana nakon ubojstva J.F.K.-ja, vrijeme kad je već skupio određeno životno iskustvo, a njegov način sviranja bluesa postao autentičan i vjerodostojan. Kasnije je svirao sa pratećim bendom Little Richarda ali nikako mu se nije sviđalo što je uvijek u pozadini zasijenjen glavnom zvijezdom. Bio je eksplozivan, a čim bi pokušao istaknuti se bilo kako, odmah bi ga izgrdili i prijetili mu se. Već tada dojadio mu je takav način sviranja.

Njegov san da će 1966. biti godina kad će postati slavan bio je istinit. Te godine ga je u New Yorku zapazila tadašnja djevojka Keitha Richardsa - Linda Keith, koja je u njemu prepoznala nevjerojatnu sposobnost sviranja i odmah je uočila da je posebna pojava na pozornici. Kasnije će Keith biti ljubomoran na Jimija zbog njegovog koketiranja s Lindom, a i Mick Jagger će se držati 'čudno' pred njim, čisto da zadovolji Keitha i njegovu ljubomoru.

Ne moram ni spominjati da je Jimi u to doba već bio pravi magnet za žensku populaciju, a to je i on sam shvatio i ubrzo počeo koristiti u svojim nebrojenim vezama sa curama, manekenkama, glumicama (legenda o njemu i Brigitte Bardot i njihovoj kratkoj pariškoj romanci iz 1969.). Prijateljstvo s Keithom Richardsom i Jaggerom kasnije će se izgladiti, ali najbolji prijatelj iz The Rolling Stonesa bio mu je Brian Jones.

Citirat ću jednu rečenicu iz ove knjige jer mislim da vrlo dobro opisuje to što je Jimi radio: "Mnogi su blues gitaristi znali savijati žice za dodatni ton - Jimi je isti princip primjenjivao na cijelu pjesmu". Zahvaljujući Lindi Keith, Jimi je prvi put stigao u Englesku, u London, u rujnu 1966. i u prvom danu koji je tamo proveo zadivio je Erica Burdona u jednom klubu gdje je slučajno zasvirao, a pronašao je i curu - Kathy Etchingham - s kojom je bio u vezi sljedeće dvije godine.

U Londonu je pronašao sredinu gdje je bio općeprihvaćen, za razliku od SAD-a gdje je znalo biti problema zbog boje njegove kože. Ubrzo je oformljen The Jimi Hendrix Experience, s basistom Noelom Reddingom, bubnjarem Mitchom Mitchellom i naravno Jimijem.

Odmah je privukao pažnju svih faca britanske rock scene, uključujući i Erica Claptona koji je slovio kao 'bog na gitari'. Na njihovom legendarnom nastupu u londonskom klubu The Bag O' Nails okupila se cijelokupna tadašnja britanska rock scena, a u publici su bili: Eric Clapton, Pete Townshend, John Lennon, Paul McCartney, Ringo Starr, Mick Jagger, Brian Jones, Brian Epstein, Jeff Beck, Jimmy Page, The Animalsi, The Small Facesi i Roger Mayer koji će kasnije izrađivati pedale isključivo za Jimija. Bila je to vjerojatno najvažnija večer u rock povijesti. Svi su ostali zapanjeni svirkom Jimija, što je dokaz da je stvarno bio jedinstveni svevremenski umjetnik.

Image Hosted by ImageShack.us


Uslijedio je proboj na američko tržište, 1967. na Monterey Pop Festivalu, gdje se Jimi šetao i družio s Ericom Burdonom, Janis Joplin i Brianom Jonesom koji je i najavio nastup Experiencea na tom festivalu. Od tamo je ona njegova poznata snimka paljenja gitare. Odmah nakon nastupa pristupili su mu Andy Warhol i Nico koji mu prije toga nisu posvećivali ni najmanju pozornost.Tada je Hendrix bio čovjek kojemu se puno toga u životu promijenilo, otišao je iz Amerike kao svirač R&B obrada, a vratio se s vlastitim rock bendom s dva bijelca. Nastup je bio potpuni uspjeh i otvorio je mnoga vrata za The Jimi Hendrix Experience.

Sve ove događaje autor Charles R. Cross opisao je vrlo, vrlo detaljno, i kad čitate o tome jednostavno ostajete bez daha. Ostajete fascinirani Jimijem kao osobom, njegovom ličnošću, jednostavno ne možete vjerovati kakav utjecaj je on ostavljao na brojne ljude, ljude koji su sve to ispričali autoru ove knjige koji je sigurno potrošio noći i noći da bi odabrao one najupečatljivije.

Drugu polovicu života Jimija Hendrixa morat ćete otkriti sami, a sigurno će vas privući još neki događaji koje ću vam samo spomenuti da dolijem ulje na vatru, kao npr. zašto nije bio voljen među crnačkom populacijom u Harlemu, nastup na Woodstocku i sve oko njega, proslava njegovog 27. rođendana u Madison Square Gardenu gdje je gledao nastup The Rolling Stonesa, raspad The Jimi Hendrix Experiencea, prijateljstvo s Milesom Davisom, njegovo ponašanje kad je bio pod utjecajem alkohola, odnos s ocem Alom i bratom Leonom, put u Maroko gdje mu je jedna vidovnjakinja prorekla smrt... To su samo neki isječci o kojima ćete morati detaljnije pročitati iz ove biografije. Definitivno ćete ostati potreseni pričom o njegovoj preranoj smrti sa samo 27 godina, nakon koje su uslijedile i smrti Janis Joplin i Jima Morrisona, a nažalost prije Jimija umro je i njegov dobar prijatelj Brian Jones. Onaj utisak koji je na mene, dok sam bio dječak, ostavila slika koju sam spomenuo na početku ovog teksta sad je upotpunjen, ali i dalje ostajem (sad još i više) fasciniran čovjekom koji je bio ispred svog vremena.

Za kraj ostavljam vas s riječima koje je Jimi nedugo prije svoje smrti napisao na omotu ploče Buddyja Milesa i koje su bile pročitane na njegovom sprovodu 1970. u Seattleu: "Brzi vlak ih je odveo daleko i zauvijek su živjeli sretno i funky i, ovaj, ispričavam se, ali mislim da čujem da dolazi moj vlak". Nadam se da ga je vlak odveo na neko lijepo mjesto i da je sretan i funky...

Image Hosted by ImageShack.us


muzika.hr

| 18:44 | Komentari (8) | Isprintaj | #

srijeda, 05.12.2007.

Dioniz


Image Hosted by ImageShack.us


Dioniz je osnovan negdi 1991. godine

Image Hosted by ImageShack.us


Eto dosli smo do Dioniza, bend za kojeg zna vrlo mal broj ljudi a pogotovo za ovaj jedan od najboljih rock uradaka, Nista od ljubavi. Album je izdala Croatia Records 1999. godine i nedugo zatim se rasproda, a one seljacine iz Croatie nisu dan danas napravili reizdanje.
Za Dioniz sam zna dosta dugo ali pravo misljenja sam steka na koncertu (porin) kad su izveli par stvari na kacicu prid premalo ljudi. Osim glazbene podloge koja je meni odlicna po meni su tekstovi najjaca karika ovog benda. Davora Gavrana nazivaju drugi Stulic, totalno se slazem jer napokon nakon Azrinog doba neko zna napisat pravu pjesmu a ne ovo danas sta slusamo po lokalni radijskim stanicama npr. " ova ljubav je kao losa hrana iz jeftinog restorana " sta cu dalje pricat…
Pametno doziram prva pjesma na albumu mi je svakako jedan od vecih favorite, poslje nje sljedi kratki intro za pjesmu Zlo more. Pjesma koja je bila jedna od singlova 99. dok je album jos bio aktulan. Van pameti, najbrza a definitivno moja najdraza pjesma. Najpopularniji singl
uz Zlo more, Idem i dolazim je Moderna vremena, cak jedina pjesma u kojoj sudjeluju klavijature na cijelom albumu… Spomenia bi jos pjesme Idi do vraga i Kupi me koje su kao i sve sa ovog albuma vrhunske…

Image Hosted by ImageShack.us


Nakon nekog vrimena nabavio sam Ubbi bacchus ibi venus vol 1, ovaj put originalni primjerak albuma. Kad sam ga ubacio u cd player odmah sam primjetio da to nije Dioniz kakvog sam ranije slusao na albumu Nista od ljubavi, nesta je oni prljav, sirov i nabrijan zvuk 80-tih. Nemogu rec da mi album nije odlican, ali ipak bi mi bilo draze da ove "cudo tehnologije" koje su koristili kad su radili na ovom albumu izbacili, pritom mislim na kucan bubanj i mastering koji bas ne pase bendu kao sto je Dioniz. Sve u svemu, bend nije bas izgubio svoj prepoznatljivi zvuk vec ga je modernizira amo rec. Najdraze pjesme koje se nalaze na prvom djelu venusa su Sad sam za pet, Dal bi da sam, Zbog nje 2, Pet minuta duze na kojoj na akusticni gitari gostuje Pupi, Pare u kojoj gostuje Sasa Antic (TBF), Kost prvi singl (rif je isti ka na pjesmi Smashing Pumpkinsa Zero), drugi singl Ona zna drugi singl a i video spot. Album je meni odlican i naravno jedva cekam vol 2. valjda ce izac brzo…

| 09:00 | Komentari (6) | Isprintaj | #

ponedjeljak, 03.12.2007.

Jinx - Na zapadu

Image Hosted by ImageShack.us


Dugo se pricalo o povratnickom albumu jedinih i neponovljivih Jinxa. I izasao je prvi i najavni singl " Na cemu si ti ". Pjesma mi se odmah svidjela naravno, ali slutio sam da to ipak nece bit album kakve sam pamtio od prije. I dobro sam slutio, naime album vise baca na pop nego sto je bio prije slucaj da je pop bio na malo drugom mistu. Moj drugi favorit je pjesma na zapadu, pjesma koja je i naziv povratnickog albuma. Odlicne vokalne dionice te upacatljive gitare sto u drugim pjesmama bas i nije slucaj. Htio bih se jos osvrnit na snimku i produkcija koja je kao i svaki put odlicna, te mix koji je nevjerovatan. Ne znam sta bi jos nadodao osim da svakako morate nabavit ovi album.

| 10:00 | Komentari (8) | Isprintaj | #

subota, 01.12.2007.

Luky - V.I.T.R.I.O.L

Image Hosted by ImageShack.us


Nastavak Lukyeve price donosi nam V.I.T.R.I.O.L. album koji se poprilicno dugo ceka, ali znate onu ko ceta taj doceka, pa se ovo cekanje veoma isplatilo. Album je kao Ararita jednako dobar, ne bi se moga usudit rec koji je bolji. Prva pjesma na albumu Tamo di san davno tija(nominacija za pjesmu godine zlatna koogla) koja je meni svakako jedna od drazih pjesama na albumu. Skojarska pisma, Vinca sam more pjesme isto jedne od znacajnih singlova ali moram rec da pjesma Arti, definitivno pjesma broj 1 ovog albuma.
Glazbena podloga je kao i u cijelom albumu savrsena, ali moram spomenut solo na saksofonu kojeg je odsvira jedan od najboljih splitskih saksofonista Sinisa Kovacic (takodjer solo na cuvam noc od budnih - cuvari svirala). Gitare je ponovno kao i na proslom albumu svirao Zlatko Brodaric, naravno i ovaj put je odsvirao vrhunski. Zanimljiv podatak da na albumu je svirao zivi orkestar, koji je snimljen u zagrebackom studiju Grosinger. Album je jos frisak, i ako ga nemate, nabavite ga sta prije, nesto nevjerovatno…

| 10:00 | Komentari (11) | Isprintaj | #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.