petak, 30.11.2007.

Luky - Ararita


Image Hosted by ImageShack.us


Lukya sam znao kao producenta i snimatelja albuma od Urbana, Dioniza i neizostavnih Tbf-ovaca. Kako je neko bolje vrime bilo i nekih glazbenih emisija di se prikazivali i spotovi, ugleda sam Lukya i njegov prvi singl i spot za pjesmu ti si more, u pjesmi gostuje Klapa Iskon. Naravno, sve sto valja meni se svidi i tako nakon nekog vrimena, a i par singlova (mislit na sebe, provaj) dobia sam Araritu u ruke.
Album uz lukya producira stari znalac Zeljko Brodaric Jappa nekadasnji clan starog splitskog benda Metak. Luky je kroz ovaj privijenac prikazao pricu u kojoj najvazniju ulogu ima njegova kcer. Jedan od vaznijih singlova sa ovog albuma je pjesma Nigdi mira niman najzesca pjesma na albumu. Gitare na cijelom albumu je svirao Zlatko Brodaric koji osim sto je jedan od najboljih studijskih gitarista u splitu bio clan metka, a poznat je po svojim solo radovima koji su vanka bolje priznati nego ovdje kod nas. Album Ararita je svako jedno veliko zlato koje ce jos godinama biti znacajan, album je 2003. godine pokupio par porina i crnih macaka, svakako zasluzeno...

| 10:00 | Komentari (8) | Isprintaj | #

četvrtak, 29.11.2007.

Disciplin a Kitschme - I think i see myself on cc tv


Image Hosted by ImageShack.us


Za disciplinu sam cua priko kopanja po raznim ex yu biografijama, te u biografijama bendova kao sto su EKV, Sarlo Akrobata te Partibrejkers u kojima se spominja Koja(zeleni zub, black tooth). Disciplina Kicme (posli u engl. Disciplin a Kitschme) me privukla svojim drugcijim stilom, i jedini bend koji je tada u ono vrijeme experimentira (podrucje bivse juge). I think I see myself on cc TV mi je dao moj drug Bepo (i neizmjerno mu zahvaljujem) koji je cak posjeduje original iz 1996. god (Babaroga records). Album je sniman u Londonu gdje je bend u to vrime i prebiva, a producent je naravno bio i sam Koja. Na albumu se nalazi i stari klasici koji su naravno ponovno doradjeni te privedeni na engleski, npr. Oh why – zasto, Do not- nemoj (1983.god), I ve got those tehnicolor eyes – Ja imam sarene oci (1985.), Have you ever heard of any other rhythm – dali si cuo za neki drugi ritam (1985.) itd… Ovaj album kao i sam bend je nevjerovatan, nadam se da ce uskoro PGP RTB ili neka nasa izdavacka kuca napravit reizdanje ovog genijalno/nevjerovatnog albuma.

| 11:25 | Komentari (5) | Isprintaj | #

srijeda, 28.11.2007.

Cuvari Svirala - ... do na kraj svijeta

Image Hosted by ImageShack.us


Cuvare svirala sam znao kao garazni cover bend. Imao sam ih priliku cak slusat za vrijeme nikad ne prezaljenog Art Caffea. Album sam nabavio priko prijatelja Tishe (veliki pozdrav) koji mi ga je senda taman kad je izasa u prodaju, i nakon samo jednog prislusavanja, definitivno sam bia opcinjenom. Album je sviracki vrhunac danasnjih rock bendova i izvodjaca. Prvu njihovu pjesmu koju sam cua bila je Sebi i drugima, ne tako davne 2004./2005. Spot za tu pjesmu se vrtio cak tri mjeseca na hrt-u. Andjele, pjesma koja se vrtila dosta vrimena na radijskim stanicama za koju uopce nisam zna da je njihova (dok nisam dosao do albuma). Mislim da bi bilo suldo sad opisivat svaku pjesmu posebno jer bi mi to oduzelo cili dan a i cijelu stranu bloga, pa cu samo reci da se na albumu nalazi sve njihove autorske pjesme koje potpisuje naravno gitarist/vokal Damir Rakic, osim jedne pjesme a to je Cuvam noc od budnih, pjesma jednog od najpopularnijih ex yu bendova Leb i sol. Snimatelj ovog remek djela je Ivica Covic – Pipo, stari znalac koji je dosad radio sa mnogim splitskim glazbenicima. Vrlo zanimljiva informacija da u njegovom studiju Tetrapak snimali nasi stari makarski bendovi Sedmo Nebo (njihov veoma znacajan album "Pjesma moje ulice"), te Terra Nostra svoj demo nazivom "Snaga svemira". Cuvari svirala su definitivno bend vridni slusanja, pa ako vec nemate njihov album … do na kraj svijeta, otidjite po svoj primjerak u neki cd shop (ala sta ih u Makarskoj ima).

| 11:12 | Komentari (12) | Isprintaj | #

utorak, 27.11.2007.

Stillness - Sve što znam o životu je odabrao Đelo Hadžiselimović

Image Hosted by ImageShack.us


Pošto za većinu bendova saznam kopajuči po internetu, tako sam priko myspace-a sazna sa Stillness. Zagrebačko – splitski bend koji mi nije odma zapea za oko. Prva pjesma koju sam čua je Vatra je djava ili legenda o trubadurima koja zapravo bend uopče ne prikazuje u pravom svjetlu. Jedan dan sam se našao u Joke u njegovoj "famoznoj" fotomuzikaliji gdje svaki misec dana idem po neki novi cd primjerak. Ovaj put mi je Stillness zapea za oko te je u roku par dana ušao u moju kolekciju najdražih albuma uopće. Sve što znam o životu odabrao je Đelo Hadžiselimović, dokumentarni audiozapis o individualnim i društvenim vrijednostima, gadostima i kretanjima. U početku bijaše rijec prva pjesma na albumu koju sam već od prije ima prilike slušat na menartovoj kompilacije ljetnih singlova, cd koji je izaša u jutarnjem listu, govori o inflaciji rijeći. Sve bi bilo jos i bolje da pjesma traju koju minutu duže.
Anataviđaja, borba pojedinca. Banana Split, treci aktualni singl koji je izaša za vrijeme predizborne kampanje. Poslušajte pjesmu znat ce te zašto je tad izašla. Katarza, osim što zvučna slika totalno baca na RATM, ljevičarska tematika se tijekom teksta veoma očituje, a samplirani Titov govor, pokazuje činjenicu današnjih aktualnih sranja. Ako želite poslušat napokon jedan album koji definitivno vridi, tu je Stillness koji samo čeka da postanete njihov fan.

| 11:12 | Komentari (9) | Isprintaj | #

ponedjeljak, 26.11.2007.

... nije gotovo ...

np Toma Bebic - Leute moj

Image Hosted by ImageShack.us


Što god se reklo o tom genijalnom čovjeku, uvijek se čini da je premalo i da ne pojašnjava osobni i umjetnički profil jedne od najoriginalnijih i najzanimljivijih osoba koje je darovala domaća umjetnička scena u posljednjih nekoliko desetljeća. Poenta je vjerojatno u tome da se Bebić i ne može smjestiti u samo jedan umjetnički iskaz te da svaki pokušaj klasifikacije i svrstavanja njegova opusa u različite artističke fajlove donosi još veću zbrku. Izgleda da Toma i nakon smrti, kao i kad je bio živ, ne dopušta da mu se pametuje. Vrlo vrijedan dobitak bi bio taj da se objavi cjelokupna ostavština koja je golema, ali raspršena. Bebić to zbog zanimljivog biografskog habitusa i multimedijalne, raznolike i neistražene umjetničke ostavštine svakako zaslužuje. Nemali popis njegovih djela govori o autorovoj svestranosti i univerzalnosti. Što god se reklo o tom genijalnom čovjeku, uvijek se čini da je premalo i da ne pojašnjava osobni i umjetnički profil jedne od najoriginalnijih i najzanimljivijih osoba koje je darovala domaća umjetnička scena u posljednjih nekoliko desetljeća.


Sretan sam
u svojoj nesreći
životu
i nesretan sam
u svojoj sreći
životu
i bit ću sretan kad umrem
jer sam živio
i sretan sam u životu
jer ću umrijeti

| 11:27 | Komentari (3) | Isprintaj | #

nedjelja, 25.11.2007.

Studeni

np Majke - Vrijeme da se krene 1996.

Image Hosted by ImageShack.us


Nocas je moja tuga
Poprimila ljudski oblik
Otvorio sam oci
Ispred sebe ugledao svoj lik
Pruzio sam si ruku
I rekao, hajde

Vrijeme je da se krene

| 20:59 | Komentari (2) | Isprintaj | #

nedjelja, 18.11.2007.

Okej, ali kratko

np Disciplin a Kitschme - I Think I See Myself On Cctv

Odlicni bendovi, besplatan upad, besplatna piva, odlicna ekipa, super zajebancija

Majke, Let 3, Djubrivo, Dino Dvornik i Eni su odrzali koncert za stranku SDP.
Skupilo se masu ljudi, nas makarana je bilo desetak i mislim da smo se svi dobro zabavili i izgustali. Samo volio bi znat zasto minutaza bendova nije bila duza, ocekiva sam da ce se kratko svirat ali i ne prekratko ?

Image Hosted by ImageShack.us


photo : dora

| 20:32 | Komentari (8) | Isprintaj | #

petak, 16.11.2007.

0+ in Rockatansky

np The Darkness - Permission to land

0+ je bend koji sam prvi put imao priliku slusat u 4. misec ove godine kad je bio organiziran akusticni koncert, te su uz 0+ svirali KUKM i Prisa.
0+ je bend koji se sastoji od starih znalaca te clanova koji sviraju u jos par makarskih bendova. Zanimljiva je stvar da su svirali povodom Chrisovog rodjedana, nazalost nisam upamtia koji mu je ovo rodjedan.
Uglavnom cestitam mu i ovom putem rodjedan, sve najbolje...

Image Hosted by ImageShack.us


| 18:29 | Komentari (4) | Isprintaj | #

ponedjeljak, 12.11.2007.

Ne znam sta bi reka

np Jinx - Na zapadu

Evo odlucia sam vam pokazat jednu moju malu recenziju koju sam napravia ima par dana. Radi se naravno o najnovijem albumu Tbf (kojima jos zahvaljujem na predugom koncertu u makarskoj). Sta se tice ove recenzije, mozda sam se previse izasra i previse bia sluzben (kako bi neki rekli), e i potrudia se jesam... cak sam i stavlja č i ć koje inace nemam na tastaturi...
Inace nisam pisa recenzije pa me nemojte previse ogadit... molim vas

Image Hosted by ImageShack.us


The Beat Fleet ili skraćeno TBF kako većina zove ovaj splitski, uvijek iznenađujuči bend izdao je novi album vrlo zanimljivim naslovom " Galerija Tutnplok ". Danas rijetko koji izvođač, na hrvatskoj glazbenoj sceni, može napraviti neki uradak koji je u rangu s onim prijašnjim. TBF me uvijek iznova iznenadjuje, sa svakim svojim novim uradkom, pa tako i sa trenutno najnovijim " Galerija Tutnplok " . Moram priznat da sam nakon odličnog albuma
" Maxon Universal " , te tri godine ćekanja sljedećeg , postao skeptičan sto se tice novog materijala. Dok, ovo ljeto na svim radijskim stanicama nije pušten singl " Djita " kao najava za taj dugočekivani album. " Djita " je kao pjesma poprilicno ritmična i brzo ulazi u uho, a i spot koji je sniman mobilinim uredjajem dovodi ponovno TBF u centar medijske paznje. Drugi singl je " Smak svita " koji je pusten u radioeter neto prije samog izlaska albuma.
" Smak svita " meni najdraza pjesma na albumu, osim sto je tekstualno odlična, sigurno najvise dominira glazbena podloga koja je melodična i upečatljiva.Glazba je i ovaj put snimljena instrumentalno a samplovi i scratchevi koristeni su kao dodatci, kako kažu i oni sami tekstualno se i ovaj put radi o sličnim temama kao i na prethodnicima, ali ovaj put sa čak dvije pjesme takoreći ljubavne tematike " Lud za njom" te " Fantastična ", koje kroz fantaziju o bezuvjetnoj ljubavi, ustvari govore o nedostatku ljubavi u suvremenom svijetu. Također, u pjesmama je osjetna doza razočarenja i promišljanja o apokalipsi, kao simboličnom krahu suvremenog zapadnog materijalističkog mentalnog sklopa, kao i rezigniranog komentiranja tužne domaće i globalne aktualnosti. Pjesme kao što su " Ne znam sta bi reka " , " Budite kao mi ", " Obnova" ćemo zasigurno jos slušati kao sljedeće singlove.


| 20:58 | Komentari (10) | Isprintaj | #

srijeda, 07.11.2007.

Vas banner

np TBF - Galerija Tutnplok

Malo sam izminia stvari u boxovima, i dosa na jedno super moderno jebenu
novu ideju... Svi vi, koji zelite svoj link na ovom blogu morate napraviti
banner, bilo kakvi, nekakvu slikicu ma znate vec.
Uvjet je da mu velicina nebude vec od boxa jer onda se pogorsava cila
velicina prozora bloga pa je to preretardirano...

POZOR - (NIJE SALA)

Najbolji banner nagradjujem vrcem pive i sat vremena druzenja s menom


pitanje : za vas zutilo je ? :)

| 13:28 | Komentari (7) | Isprintaj | #

ponedjeljak, 05.11.2007.

Highway stars

np Death - Human

Evo, bas bacim oko na par blogova i vidim da su svi pisali o sinocnjem
koncertu velikih velikana Deep Purple...
Nazalost, ja uopce ne znam sta nadodat nakon onih pustih detalja raspisanih
po tim raznim blogovima. E, tia bi se osvrnit na Morse-a, gitarista purple-a
koji je sa svojim music manovima(koliko sam i skonta dva humbackera, singlica i jos neka singlica uz prvi humbacker). Izuzetno dobar a i cini mi se iznimno raspolozen gitarist
Morse je otprasia zajedno sa bubnjarom Ian Paice-om ''Purple Haze'',genijalnu stvar hendrixa (moje raspolozenje se diglo za 80 %), ''Higway to hell''(jeli ono bia highway to hell, nisam skonta :) standarnu stvar ac/dc, ''Honky tonk woman'' neizostavnu stvar Stonesa, Morse je pjevacke dionice u pismi svira genijalnom i pretocnom
tonalitetu, da je tesko onako nesto povirovat, nazlost to su sve neki kratki dijelovi bili i onda je krenila moja omiljena stvar Purple-a ''Higway star''.

Kako je nastala pjesma Higway star :

Naime, na putu u Portsmouth, u tourbusu zajedno sa bandom bila je i ekipa, kako Gillan kaze 'nasty' novinara koji su ih cijelim putem provocirali i zamarali. Jedno od pitanja bilo je i kako inace band stvara nove stvari. U tom trenutku, Blackmore je na svom bendzu picio nekakav ritam ( kasnije uvod u stvar ) dok je Gillan od muke pjevusio nekakvu melodiju. Da stvar bude bolja, samo nekoliko sati kasnije, band je na stageu odsvirao kompletnu pjesmu, onakvu kakvu je danas znamo. Jos da napomenem da je producent albuma bio dobro poznati Martin Birch koji je svojim poznatim sadistickim metodama iz supljeg hotelskog hodnika band tjerao da nebrojeno mnogo puta ponavlja pojedine dionice, da bi ih na kraju natjerao da snimljeno dodju poslusati u kamion-studio parkiran ispred hotela. Zanimljivo je upravo to sto je do kamiona trebalo doci preskakajuci susjedne balkone, setanje gore dolje ogromnim stubistima te prolaskom ogromnog hotelskog dvorista. I tako masu puta, simo tamo. Jon Lord iz svojeg malog kuta, okruzen pojacalima i 'zvijeri' Hammondom, govori kako je upravo on nadomjestak za ritam gitaru jer je Blackmore oduvijek mrzio taj posao.

ptanje : jeste li upoznati sa radom deep purple-a ? :)

| 14:08 | Komentari (13) | Isprintaj | #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.