< travanj, 2005 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv






  Komentari On/Off

     

14.04.2005., četvrtak

Video Killed The Radio Star

Ajmo mi stavit neki video klipić na naš blog ;)


Pregled atributa:
*autoplay ("true" ili "false") - određuje da li će se video pokrenuti automatski dok se stranica očita
*controller ("true" ili "false") - prikaži/sakrij kontrolnu panelu videa (play,stop,pause).
*width i height - dimenzije videa; obratite posebnu pažnju na height jer ako dobro ne podesite visinu video moguće je da kontrolna panela neće biti vidljiva; rješenje problema je da na visinu video dodamo dodatnih 16 pixela - tako će mo video dimenzija 160 x 120 px u kodu upisati ovako: width="160" height="136"
*loop ("true" ili "false") - određuje da li će se video zaustaviti kada dođe do kraja ili će automatski krenuti sa početka
*pluginspage - URL stranice sa koje korisnik može download-ati odgovarajući video player

U gore navedenom kodu pomoću Microsoft-ove ActiveX tehnologije integrirali smo QuickTime player na našu stranicu. Zatim smo naveli url do našeg videa. Kompleksni classid atribut je broj koji na jedinstven način određuje svaki ActiveX objekt. Ako želite na stranicu integrirati Microsoft Media Player(umjesto QuickTime-a) dovoljno je promijeniti prvih nekoliko redova našeg koda:


Najpoželjnije je da format video bude u QuickTime-u (ekstenzija: .mov) jer je podržan i za PC i za MAC. Video nam također može biti u MPEG formatu (ekstenzija: .mpg ili .mp2) ili kao AVI(.avi).
Naravno filmiće možemo staviti na našu stranicu i u Flash formatu (.flv ili .swf) ali to je priča za sebe i ostavit će mo je za bolja vremena.
Rezolucija videa neka ne prelazi 320 x 240px ali također neka ne bude manja od 120 x 90px.

Ako pak želite da korisnici mogu download-at video to bumo sredili jednostavnim linkom:


U praksi je dobro kraj imena file-a za download staviti i njegovu veličinu tak da se oni sa sporijom vezom na internet ne opeku ;)
Evo Jacek nadam se da sam pomogel. Starisat sad bu mo i tebi omogućili da opet spavaš po noći a ne da razbijaš glavu sa atributima background-a;)
Pogledaj sam početak svog blog koda, posebno dio gdje počinje CSS kod i pobrini se da izgleda ovako(osim URL-a slike ofkorz):


Evo sad nam je pozadina bloga fiksna da fiksnija ne može bit...Sa background position-om se sam poigraj...


- 14:10 - Komentari (18) - Isprintaj - #