RANT
verb: to speak or shout in a loud, uncontrolled or angry way, often saying confused or foolish things.
noun: a long, angry and confused speech
Cambridge Advanced Learner's Dictonary

INVECTIVE
noun: criticism that is very forceful, unkind and often rude
Cambridge Advanced Learner's Dictionary

DIATRIBE
(Greek 'rubbing through')
It now has the more or less exclusive meaning of a rather violent attack on a person or work, couched in vitriolic language.
The Penguin dictionary of Literary Terms and Literary Theory, 4th edition, J. A. Cuddon, Penguin books, 1999

rant

01.05.2010., subota

Djelatnica za Prvi maj

Pomislila sam predložiti pokretanje prigodne inicijative na praznik rada: da se ukine upotreba (novohrvatske) riječi "djelatnica"/"djetalnik" u značenju "radnica"/ "radnik" i "zaposlenica/"zaposlenik".

Jer "djelatnica"/"djelatnik" ustvari znače "aktivistica"/"aktivist", to jest označavaju osobu koja djeluje tako da se "bori za socijalne, političke, ekonomske promjene", a svima nam je jasno da se hrvatski radnici za to definitivno ne bore. (Naime, one u privatnom sektoru je, sasvim opravdano, strah za vlastito dupe, a one u javnom je pak, također sasvim opravdano, strah da ne izgube vlastite povlastice, pa se eto u nas jednostavno nikome, na osobnoj razini, koja jedina nešto i znači, boriti jednostavno - ne isplati). 

Ali nisam zbog toga odustala. Zapelo je na nečem drugom: djelatnici ono što čine čine bez plaće, beplatno, volonterski, samo zato što im je stalo.
Pa mi je, nakon što sam se toga sjetila, odmah i postalo jasno zašto se u Lijepoj Našoj toliko forsa upotreba tog izraza. Pa ko je vidio radnike plaćat? To su djelatnici!

- 10:58 - rantaj (3) - nosi doma - #

<< Arhiva >>

< svibanj, 2010  
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Ispušni ventil, moj
Jarci, kažu, ujutro mrze sebe, a popodne cijeli svijet. Zmajevi, pak, rigaju vatru. I Jarčica i Zmajica, ponekad se, eto, naljutim. Krene logično, pravo jarčevski, a ubrzo odleti, poput zmaja, bez obzira na eventualnu gravitaciju argumenata koji letenje ni u teoriji ne dopuštaju. I zato sam ovdje: da mogu rantati preko svake mjere kad me pamet napusti, a vatra ispuni.

You have been warned.

rantalica na gmail.com

copyright © 2005. - 2009. by mmp