RANT
verb: to speak or shout in a loud, uncontrolled or angry way, often saying confused or foolish things.
noun: a long, angry and confused speech
Cambridge Advanced Learner's Dictonary

INVECTIVE
noun: criticism that is very forceful, unkind and often rude
Cambridge Advanced Learner's Dictionary

DIATRIBE
(Greek 'rubbing through')
It now has the more or less exclusive meaning of a rather violent attack on a person or work, couched in vitriolic language.
The Penguin dictionary of Literary Terms and Literary Theory, 4th edition, J. A. Cuddon, Penguin books, 1999

rant

20.02.2009., petak

Tansformers Trailer ;)


- 08:35 - rantaj (2) - nosi doma - #

19.02.2009., četvrtak

Philip K. Dick quotes

Zbog Ubiqa, razmišljam nešto o Philipu K. Dicku i kako ga nisam dovoljno čitala... Pa umjesto da odem uzet neku knjigu, uslijed pretjerane zaposlenosti, pribjegavam instant web (ništ koristi ali se osjećam bolje) rješenju...


What lies behind all my jobs:
The basic tool for the manipulation of reality is the manipulation of words. If you can control the meaning of words, you can control the people who must use the words.



It is sometimes an appropriate response to reality to go insane.

The "sometimes" has nowadays become every morning for me, overload.


And the best definition of reality I ever heard:
Reality is whatever refuses to go away when I stop believing in it.

- 09:36 - rantaj (0) - nosi doma - #

18.02.2009., srijeda

SFera u Profilu "Književni časopis za znanstvenu fantastiku - Ubiq"

Sutra, u četvrtak, 19. 02. 2009, u 19h, SFera i Profil Megastore pozivaju vas na predstavljanje Ubiqa, jedinog književnog časopisa za znanstvenu fantastiku u Hrvatskoj. Ubiq će predstaviti urednici Aleksandar Žiljak i Tomislav Šakić te Zoran Roško, glavni urednik Zareza, , a sve to u prostoru Profil Megastorea (Bogovićeva 7, Zagreb).


ŽiljakŠakić Roško


U sklopu tribine SFera u Profilu Žiljak, Šakić i Roško ne samo da će vam predstaviti treći broj Ubiqa, u kojem se nalazi esej o romanu Marije Jurić Zagorke zbog kojeg je Tomislav Šakić nedavno prozvan „otkrivačem Zagorkina zaboravljenog romana“ već će vam pokušati dati odgovor na pitanje koji se inače sa žarom postavlja kad je riječ o žanru: "Koliko žanra, a koliko literature?“.

Urednički dvojac Žiljak-Šakić proslavio se radom na Ad Astri - Antologiji hrvatske znanstvenofantastične novele 1976.-2006. (Mentor, 2006.), dok se Zarez pod uredničkom palicom Zorana Roška još više otvorio znanstvenoj fantastici, ne samo objavljivanjem domaće SF priče, već i nizom zanimljivih teorijskih tekstova, kritika i prikaza o domaćoj i svjetskoj SF književnosti, među kojima je vrlo zanimljiv i nedavno objavljeni intervju s jednim od najpoznatijih svjetskih teoretičara znanstvene fantastike, profesorom Darkom Suvinom.


ubiq3Ubiq je književni časopis koji po prvi puta otvara prostor u suvremenoj hrvatskoj književnosti i teoriji za profesionalno, kritičko i akademsko bavljenje znanstvenom fantastikom i fantastičnom književnošću. Ovaj časopis nastao je u tradiciji hrvatskih književnih časopisa, što dosad nije bilo slučaj u domaćoj znanstvenoj fantastici: naime, podjednako je posvećen novim književnim radovima domaćih pisaca, kao i teoriji i kritici znanstvene fantastike, ali i, šire, fantastičke književnosti.

Ime časopisa dolazi od latinske riječi ubique – posvudašnji – a inspirirano je romanom “Ubik” Philipa K. Dicka. Ubik je kod Dicka sredstvo koje simulakrum oko nas čini realnijim, a dolazi u raznim oblicima, od spreja do jela i pila. Prikladno je časopis za znanstvenu fantastiku – žanr koji kritički promišlja nas same – nazvati po tom, kod Dicka, sveprisutnom a opet nedosežnom sredstvu.

SFera je zagrebačko društvo za znanstvenu fantastiku. Djeluje već više od 30 godina kao udruga koja promiče fantastiku i znanstvenu fantastiku u Hrvatskoj, te potiče domaće SF stvaralaštvo kroz kulturne programe. SFera u Profilu redovna je mjesečna književna tribina na temu znanstvene fantastike, fantasyja i horora koja se održava svakog predzadnjeg četvrtka u mjesecu, u 19h, u Profil Megastoreu.

- 08:02 - rantaj (2) - nosi doma - #

17.02.2009., utorak

O Godzilli na Milerami

gojiraPovodom današnjeg prikazivanja Godzille u SFeri, SF autorica Milena Benini na svom blogu objavila je članak o, kako kaže, jednom od najdražih joj filmova. Skočite ovdje!

- 11:52 - rantaj (0) - nosi doma - #

16.02.2009., ponedjeljak

SF Vintage: Godzilla (1954.)

gojira
Sutra, u utorak, 17. 02. 2009. u 20:00 sati održat će se projekcija SF klasika „Godzilla" (1954.) u prostorijama društva SFera na zagrebačkoj Kajzerici. Ulaz je besplatan!

„Godzilla" (1954.) kultni je SF film, rodočelnik japanskih kaiju filmova, u kojima se pojavljuju golema čudovišta, a ponajviše sama Godzilla. Sve što vas dalje o ovoj temi i samom filmu zanima moći ćete čuti u uvodnom predavnju SFerinog filmskog stručnjaka i kritičara, Aleksandra Žiljaka, koji vodi ovaj SFerin program.

SFera je ciklus predavanja i projekcija pod nazivom "SF Vintage " započela u jesen 2007. godine u suradnji sa Zagrebačkim foto-kino savezom, a nastavila u prosincu 2008. godine.

U sklopu SF Vintage programa, u prostorijama društva SFera na zagrebačkoj Kajzerici (IV. Podbrežje 5) SFera dva puta mjesečno organizira projekciju starog filmskog SF klasika, popraćenu predavanjem o filmu, autorima, književnim predlošcima, triviji i svim ostalim stvarima koje oduševljavaju filmofile kol

- 12:16 - rantaj (0) - nosi doma - #

15.02.2009., nedjelja

conmfort


- 08:38 - rantaj (0) - nosi doma - #

14.02.2009., subota

Ha!

Kraljica izgubljenih passworda, pronašla je svoj pass za ovaj blog. (I još nekoliko desetaka razno raznih passova. Strava i užas.)

Yaaaaaaaaaaaaaaaaaaay!


verihepi

U svakom slučaju, dobar način da započnem godišnjicu braka! ;)



- 10:22 - rantaj (0) - nosi doma - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< veljača, 2009 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28  

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Ispušni ventil, moj
Jarci, kažu, ujutro mrze sebe, a popodne cijeli svijet. Zmajevi, pak, rigaju vatru. I Jarčica i Zmajica, ponekad se, eto, naljutim. Krene logično, pravo jarčevski, a ubrzo odleti, poput zmaja, bez obzira na eventualnu gravitaciju argumenata koji letenje ni u teoriji ne dopuštaju. I zato sam ovdje: da mogu rantati preko svake mjere kad me pamet napusti, a vatra ispuni.

You have been warned.

rantalica na gmail.com

copyright © 2005. - 2009. by mmp