RANT
verb: to speak or shout in a loud, uncontrolled or angry way, often saying confused or foolish things.
noun: a long, angry and confused speech
Cambridge Advanced Learner's Dictonary

INVECTIVE
noun: criticism that is very forceful, unkind and often rude
Cambridge Advanced Learner's Dictionary

DIATRIBE
(Greek 'rubbing through')
It now has the more or less exclusive meaning of a rather violent attack on a person or work, couched in vitriolic language.
The Penguin dictionary of Literary Terms and Literary Theory, 4th edition, J. A. Cuddon, Penguin books, 1999

rant

28.03.2008., petak

Dželo Hadžiselimović na Istrakonu?

Vele Istrakonovci:
Imamo posebnu čast najaviti Vam našeg specijalnog gosta Istrakona 2008, programskog selektora HTV-a, gospodina Dželo Hadžiselimovića. Osim što će biti prisutan na samoj konvenciji, svi gosti Istrakona moći će vidjeti i poslušati poseban interview, raspravu sa našim gostom.

Kada su se pedagozi sjetili javno reći, da televizija nije dobar „baby sitter", bilo je već prekasno! Djeca su već prokužila da televizija odlično odvlači pažnju od slaganja kockica, crtanja i sličnih aktivnosti primjerenijih predškolskoj dobi i satima su hipnotizirano buljila u šarene slike. Jeste li navikli prije Dnevnika zasjesti pred tv i odgledati sve što su vam pripremili za večeras? Što se sve od javne televizije očekuje? Kolika je stvarna moć televizije u manipulaciji masa? Mogu li gledatelji djelovati na televiziju? Kakva je situacija sa SF-om na HTV-u???

Odgovore na ova, ali i sva druga pitanja pronađite na samom Istrakonu 2008, uživo, u sklopu razgovora sa gostom: Dželo Hadžiselimović...

Voditelji: Legendarni par, Nina i Flo!!!

HOL, Subota 16:00h


hmmmm...nono hoax or not?

- 10:59 - rantaj (2) - nosi doma - #

27.03.2008., četvrtak

Istrakon, 28. - 30. 03. 2008., Pazin

Pa kaže:
Glavna tema Istrakona ove godine je „Mistični Egipat“, glavni dirigent, koordinator Žarko Zidarić – Metak, a počasni gost John Antony West, jedan od 5 najslavnijih svjetskih alternativnih egiptologa.


Ako se pitate kakve veze egiptolog ima sa znanstveno-fantastičnom konvencijom, no znajte da niste sami u svemiru. smokin Ako vam je do esefičnog, oduševljenje vas vjerojatno i nije preplavilo, no ne očajavajte. namcor

Jer ako vam je primarna zabava, Istrakon je dobar izbor. party Ako ste u blizini i ne znate što bi sa sobom, svakako svratite. fino Dobrog društva uvijek ima, a Pazinjani su već nadaleko poznati domaćini i partijaneri u domaćim SF krugovima.

Zanima vas li hrvatska znanstvena fantastika, tandem Davor Šišović Bookaleta & Boris Švel, urednik Parseka na Istrakonu vode legendarni okrugli stol o hrvatskom SF-u. (Subota, 15:00, Dungeon)

Legendarni ne velim bez veze: u pretpotopno doba dok je zagrebačka SFera svoje sastanke utorkom i svoju godišnju konvenciju SFeraKon održavala na Pešćenici, okruglim stolom poluironično su nazivali noćne razgovore o domaćem žanru kojima su popunjavali vrijeme do prvih jutarnjih tramvaja. Kako su se i SFera i SFeraKon preselili, a Hrvatska ispunila ogromnim brojem automobila, ti razgovori o domaćem SF-u, iako nisu zamrli, pali su u drugi plan. Oživio ih je i na neki formalizirao Davor Šišović na Istrakonu 2004. Hrvatski će fandom taj okrugli stol pamtiti po velikoj posjećenosti, gostovanju doajena hrvatskog SF fandoma Krste Mažuranića i tome što je za dobrih nekoliko sati prekardašio dodijeljeno mu vrijeme, a ja po bezglavoj vožnji da na isti stignemo na vrijeme, po tome što sam tamo upoznala Krstu Mažuranića i Milenu Benini, te po osjećaju vječne zahvalnosti Bookaleti koji je nakon 3 i pol sata konačno napravio break za WC i cigaretu smokin.

Davor Šišović Bookaleta i SFeraš Boris Švel na tom su okruglom stolu kliknuli (mislim da su se možda poznavali od ranije, a možda i ne) te su se nekoliko tjedana kasnije našli kao kao voditelji okruglog stola na SFeraKonu 2004. Tako se rodila nova tradicija - okrugli stol koji vodi ovaj tandem ide svake godine od tada, i to dvaput godišnje. Tema rijetko manjka, kao ni sukobljenih mišljenja .

Okrugli stolovi legendarni su iz niza razloga: informativni su na toooooliko razina - hoćeš pregled domaće SF književnosti, hoćeš kratki uvod u naš fandom, hoćeš svađanje i prepucavanje i uzburkane duhove; prava milina!

No, meni je jedan najdraži - onaj konstruktivni. Recimo: Na SFeraKonu 2004 puno se jadikovalo oko stanja domaće znanstvene fantastike, mnogo se govorilo "trebalo bi - mogli bismo". Dvojici iz publike to je dopizdilo. Svaki je od njih, slušajući žustre argumente, prepucavanja i polemike prisutnih, zaključio da je očito sada izvrsno vrijeme da netko nešto i napravi. Ako se ne varam, Tomislav Šakić je prvi otišao razgovarati s Darko Macanom, a petnaest minuta kasnije učinio je to i Aleksandar Žiljak. Obojica su mu kao nadklaniku predložili antologiju hrvatskog SF-a, Macan ih je upoznao i dvije godine kasnije rodila se Ad Astra - Antologija hrvatske znanstvenofatantastične novele 1976. - 2006. A rodio se i uspješan domaći urednički dvojac u žanru: Tomislav i Aleksandar nisu nakon Antologije posustali, pokrenuli su i hrvatski književni časopis za znanstvenu fantastiku Ubiq, u kojem su otvorili prostor za dužu hrvatsku prozu i za hrvatsku kritiku znanstvene fantastike, nešto što su Šišović i Švel često potezali na svojim okruglim stolovima.

Istrakonsku satnicu možete vidjeti ovdje.njami

- 09:37 - rantaj (2) - nosi doma - #

26.03.2008., srijeda

Cats never foget?

Idioticilisa kaže:

So these two people raised this lion cub who they named Christian, and sadly he got too big for them to take care of so they decided to release him to live as a wild lion. Well, in this footage, a year has passed and it looks like Christian's adapted to living with a pride of lions when his old friends come back to visit him. Watch closely and you can see the look of pure disbelief that dawns on his muzzle- it's awesome. ^_^ Next thing you know, we have a heart warming reunion. Not long after, members of Christian's pride approach and even they seem to accept Christian's human friends.

Again, THIS IS NOT MINE! This footage from Christian's documentary was also kleptoed from www.kimbawlion.com- a FANTASTIC website about Kimba the White Lion. ^_^ So send all Kudos where it belongs!

I'm only uploading these to give people who're oblivious to Kimba an idea as to what the heart of the series really is about.- 08:43 - rantaj (0) - nosi doma - #

25.03.2008., utorak

on SF

“Science fiction is an argument with the world. When it becomes (solely) an argument within science fiction, it breathes recycled air.”


Ken MacLeod, škotski pisac znanstvene fantastike koje je prije par godina gostovao na SFeraKonu. Naravno, i blogger.

- 09:35 - rantaj (0) - nosi doma - #

24.03.2008., ponedjeljak

Buffy

buffyreunion
Kako je bilo na Buffy Reunionu, čitajte ovdje.
Summing up the appeal of writing for a show like Buffy, Greenwalt said, "There's nothing like taking all your pain and misery and shoving it into good-looking people's mouths."


- 10:05 - rantaj (0) - nosi doma - #

22.03.2008., subota

Čitajte znanstvenu fantastiku i čitajte o znanstvenoj fantastici!

nosf2627Stigao je novi broj NOSF magazina, besplatnog online časopis u PDF formatu za sve ljubitelje znanstvene fantastike i fantastike, kojeg možete downloadati ovdje.

Najnovija doza NOSF magazina dolazi u dvobroju: na četrdeset stranica moći ćete uživati u dva bloka fikcije. Jedan, koji donosi četiri priče mladih domaćih autora, birala je gošća urednica, mlada spisateljica i blogerica (vidi tu!) Ivana Delač Horvatinčić, ovogodišnja pobjednica Istrakonskog natječaja za najbolju minijaturu.

Još dvije priče, jednu pjesmu i jednu poemu slavnog Darka Macana za ovaj dvobroj NOSF magazina odabrala je glavna urednica Irena Rašeta.

Magazinski dio donosi nastavak specijala o robotima, s člancima o problemima samosvijesti strojeva i o robotskoj tehnologiji koja zaista postoji o kojoj piše blogger Hal. Uz to se, kao i inače, u NOSF magazinu možete informirati o žanrovskim filmovima, nadolazećim i trenutnim, kao i o SF serijama na hrvatskoj televiziji o kojima piše blogger kojeg možete čitati na gnn.blog.hr.

Naravno, pisana je riječ na kraju svega nezaobilazna, a u ovom broju su izgleda nezaobilazni i bloggeri. Tako recenziju domaće zbirke horor pripovijetki “Zagrob” potpisuje blogger s adrese frogbros.blog.hr, dok za ljubitelje kombinacije teksta i slike imamo slatki tekst o SF stripovima Milene Benini koja je nedavno svoj blog Mileramu, odjenula u novo ruku i premjestila u novi dom, ovdje.

Kako se izlaženje dvobroja poklopilo sa smrću Sir Arthura C. Clarkea, u NOSF magazinu planiraju učiniti nešto njemu u čast. Što točno, možete vidjeti ovdje.

- 07:55 - rantaj (2) - nosi doma - #

21.03.2008., petak

Clarkeov posljednji intervju

Objavljen je jučer, a možete ga pronaći ovdje.

A pišete li, obavezno svratite baciti pogled na ovaj natječaj.

- 07:52 - rantaj (0) - nosi doma - #

19.03.2008., srijeda

Preminuo Arthur C. Clarke

Velikan znantstvene fantastike, autor kultne "Odiseje u Svemiru", preminuo je u 91. godini života. Više ovdje.

- 14:32 - rantaj (0) - nosi doma - #

17.03.2008., ponedjeljak

Blogging and writing


http://robinhobb.com/rant.html

zubo

- 10:08 - rantaj (1) - nosi doma - #

07.03.2008., petak

Astečka grobnica

Guardian kaže: otkrivena prva astečka kraljevska grobnica.
Uživajte.

astec

- 08:37 - rantaj (1) - nosi doma - #

06.03.2008., četvrtak

Never say die

Entertainment Weekly piknuo je 17 najdražih im besmrtnjaka, ovdje.

Ne znam baš... Preskočili su Lestata, ali ne i Petra Pana...

- 08:42 - rantaj (0) - nosi doma - #

04.03.2008., utorak

today is a sinusitis day...

...as was yesterday.

sinusitiis

- 10:03 - rantaj (0) - nosi doma - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< ožujak, 2008 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Ispušni ventil, moj
Jarci, kažu, ujutro mrze sebe, a popodne cijeli svijet. Zmajevi, pak, rigaju vatru. I Jarčica i Zmajica, ponekad se, eto, naljutim. Krene logično, pravo jarčevski, a ubrzo odleti, poput zmaja, bez obzira na eventualnu gravitaciju argumenata koji letenje ni u teoriji ne dopuštaju. I zato sam ovdje: da mogu rantati preko svake mjere kad me pamet napusti, a vatra ispuni.

You have been warned.

rantalica na gmail.com

copyright © 2005. - 2009. by mmp