RANT
verb: to speak or shout in a loud, uncontrolled or angry way, often saying confused or foolish things.
noun: a long, angry and confused speech
Cambridge Advanced Learner's Dictonary

INVECTIVE
noun: criticism that is very forceful, unkind and often rude
Cambridge Advanced Learner's Dictionary

DIATRIBE
(Greek 'rubbing through')
It now has the more or less exclusive meaning of a rather violent attack on a person or work, couched in vitriolic language.
The Penguin dictionary of Literary Terms and Literary Theory, 4th edition, J. A. Cuddon, Penguin books, 1999

rant

24.05.2007., četvrtak

"Fuj mobitel!"

mobi fobid
Gledam na TV-u neku emisiju/prilog o ovisnosti o mobitelu. Neki (izgleda mi kao) zagrebački blesan s previše para žali se kako mu mobi stalno zvoni, kako mu to kontrolira život, kako je to grozno, kako je on pokušao živjeti bez mobitela, ali onda mu je ponestalo para pa je morao ići raditi i opet je morao početi koristiti mobitel! Ah, jadan li je!

A onda jedna mlada poslovna žena ispriča priču o tome koliki je stres doživljavala od zvonjave mobitela, kako ga je čula i kad nije zvonio i kako joj to moderno tehnološko čudo od pomagala uopće nije pomoglo da radi manje. (A trebala bi? Ok, valjda svi kužimo koncept radnog vremena.)

I gledam ih i slušam, i naravno, popizdim kad čujem rečenicu pri kraju, odnosno na kraju priloga koja kaže - "Fuj mobitel!"
Zbilja mi je pun kurac tih postajemo-ovisni-o-tehnologiji-bilo-nam-je-ljepše-bez spika. Neorganizirani ljudi su neorganizirani ljudi! I točka. Nisu u modernoj čudotvornoj tehnologiji tome izmislili lijeka do sada, a čisto sumnjam da ikad budu. Kao ni za ljudsku glupost, niti za sposobnost ljudskog samozavaravanja. Mobitel ti ne može pomoći da bolje organiziraš svoje vrijeme! Jer mobitel tome nije namijenjen!

Stoga, mladom 'Fuj mobitel!' gosponu iz priloga savjetujem da ode raditi u knjižnicu ili u polje - zaradit će dovoljno da ima kaj jest, i zadnje kaj bu ga mučilo bu bil mobitel. Jer u prvom slučaju, mobiteli nisu dopušteni te će sasvim sigurno morati provesti barem osam radnih sati bez njega, a u drugom će bit toliko krepan da će sigurno prvih 6-8 mjeseci provest i po cijeli dan bez njega, jer će nakon fizičkog rada odmah ić crknut u krevet. A ako želi radi menadžerski posao, nek ne sere po tehnologiji koja bi mu isti uvelike olakšala samo kad bi gospon bil dovoljno organiziran da je umije svrsishodno upotrebljavat.

Ovo zadnje vrijedi i za gospodičnu novinarku. I ona bu si sasvimsigurno promjenom posla smanjila stres. Promjenom načina komunikacija na svom sadašnjem poslu sigurno ne bu. Naime, jednostavna istina jest ta da mobitel nije izvor stresa, dok posao jest. Odbacila - ne odbacila mobitel, posao bu joj ostaje. Kad smo već kod toga, postoji jednostavno rješenje, ne znam zašto ih novinar nije pitao o tome... Ja bih im se sigurno izderala u facu: Newsflash! Mobiteli se daju zgasit! Mobiteli se SMIJU gasit! No, to je opet, da se ne ponavljam previše, do ogranizacije vlastitoga posla i vlastitoga vremena.

I na kraju da prispustim malo van geekingcu u sebi:
"Fuj nesposobni majmuni koji se na znaju organizirat! Živjeli gadgeti svih vrsta, oblika, veličina, namjena i čega već ne!"

- 10:36 - rantaj (0) - nosi doma - #

16.05.2007., srijeda

Počeo Fantasy-O-Mat

Počela je radionica Fantasy-O-Mat. Umjesto predviđenih 20:00-22:30, prvi sastanak trajao je od 20:15 do 23:30h. Kasnilo se jer se dio polaznika izgubio u fantastično nepreglednom spletu ulica na Kajzerici. Kako se to ne bi ponovilo, na webu sada postoji Google Map u koji je ucrtan najkraći put do SFerinih prostorija.

Svi oni koji žele pohađati Fantasy-O-Mat, a nisu se na vrijeme javili ili žive predaleko da bi mogli dolaziti, radionicu mogu pratiti na sferadionici, službenom blogu svih SFerinih radionica.

- 08:15 - rantaj (0) - nosi doma - #

07.05.2007., ponedjeljak

Naučite pisati fantasy pomoću Fantasy-O-Mata!

U želji da potakne domaće autore da više pišu u jednom od najpopularnijih književnih žanrova u Hrvatskoj, Društvo SFera organizira prvu radionicu kreativnog pisanja fantasy priča u Hrvatskoj. Radionica nosi ime Fantasy-O-Mat, a njen je cilj da na praktičan način potakne domaće autore da više pišu u tom žanru, jednom od najpopularnijih među čitateljima u Hrvatskoj i svijetu. Književna radionica Fantasy-O-Mat održavat će se svakog utorka od 20-22:30h tijekom idućih dva i pol mjeseca, a počinje u utorak 15.05.2007. u 20h u prostorijama društva SFera na Kajzerici u Zagrebu.

Fantasy-O-Mat vodi predsjednica žirija za nagradu SFERA Mihaela-Marija Perković, a u okviru radionice svoja predavanja imat će domaći autori iz fantasy žanra i predstavnici relevantnih udruga poput “Reda srebrenog zmaja”. Radionica je koncipirana je kao kombinacija edukacije o pisanju kratkih fantasy priča sa stilskim vježbama u tom žanru i vježbama tehnika istraživanja tema i motiva iz fantasyja. Poseban naglasak Fantasy-O-Mata bit će na hrvatskoj baštini odnosno na elementima hrvatskog srednjovjekovlja, hrvatske poganske baštine i hrvatske kulture.

Sudionici će po završetku radionice napisati jednu fantasy priču u dužini 30-35 kartica, te biti upućeni u načine daljnjeg aktivnog brušenja kvalitete svog pisanja putem razmjene kritike. Također, polaznici Fantasy-O-Mata imat će prilike upoznati se s urednicima hrvatskih časopisa, fanzina i zbirki koje objavljuju žanrovske priče, posebno iz fantasy žanra.
Radionica Fantasy-O-Mat stoji simboličan iznos 60 kuna, a za sadašnje i nove članove društva SFera je besplatna. Broj polaznika ograničen je na 21, a ostali detalji, uključujući detaljan raspored radionice, naći će se uskoro blogu sferadionica.blog.hr.

- 10:21 - rantaj (0) - nosi doma - #

01.05.2007., utorak


Flame by ~D3ssY on deviantART

- 10:22 - rantaj (0) - nosi doma - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< svibanj, 2007 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Ispušni ventil, moj
Jarci, kažu, ujutro mrze sebe, a popodne cijeli svijet. Zmajevi, pak, rigaju vatru. I Jarčica i Zmajica, ponekad se, eto, naljutim. Krene logično, pravo jarčevski, a ubrzo odleti, poput zmaja, bez obzira na eventualnu gravitaciju argumenata koji letenje ni u teoriji ne dopuštaju. I zato sam ovdje: da mogu rantati preko svake mjere kad me pamet napusti, a vatra ispuni.

You have been warned.

rantalica na gmail.com

copyright © 2005. - 2009. by mmp