RANT
verb: to speak or shout in a loud, uncontrolled or angry way, often saying confused or foolish things.
noun: a long, angry and confused speech
Cambridge Advanced Learner's Dictonary

INVECTIVE
noun: criticism that is very forceful, unkind and often rude
Cambridge Advanced Learner's Dictionary

DIATRIBE
(Greek 'rubbing through')
It now has the more or less exclusive meaning of a rather violent attack on a person or work, couched in vitriolic language.
The Penguin dictionary of Literary Terms and Literary Theory, 4th edition, J. A. Cuddon, Penguin books, 1999

rant

19.04.2007., četvrtak

sferakon.blog.hr na WIRED-u!

Celebrity blogovi prenose vijesti o SFeraKonu.

Od SFeraKonskog GoH-a se to pomalo i očekuje, no bilo mi je veliko zadovoljstvo, kao blogerici vidjeti da je Bruce Sterling od svih SFeraKonskih siteova odlučio na svom blogu prenijeti sliku kojom je Ire još prošle godine ukrasila SFeraKonski blog, a koju su izradila Tri mudraca.

A o SFeraKonu je pisao i hrvatski celebrity blogger - Krešimir Mišak na svom blogu Preko ruba znanosti. Za one koji ne znaju, Mišak je i sam SF pisac, dvostruki dobitnik nagrade SFERA i jedan od 12 najboljih autora kojima je objavljena samostalna, autorska zbirka SF priča, pod nazivom "Zvjezdani riffovi". Mišak inače piše priče koje se mogu okarakterizirati kao klasični SF, a ono čime mene osvaja kad ga čitam je onaj zagrebački štih koji se pojavljuje u svim njegovim pričama.

Naime, jedan od ciljeva društva SFera i razlog zbog kojeg to društvo već 26 godine dodjeljuje nagrade SFERA, održava radionice kreativnog pisanja, objavljuje natječaje za djecu i mlade, fanzin Parsek (koji se, btw, uwebljuje baš na blogu) i godišnju zbirku domaćih SF pripovijetki jest upravo popularizacija domaćeg stvaralaštva u žanru.

Zanimljivo je da su najzagriženiji skeptici te ideje upravo oni koji vole i puno čitaju u žanru, no ima nas koji ne vidimo zašto Bojani, Ivani i Marije ne bi putovali svemirom umjesto Johnova, Ashtona i Francisa, zašto se izvanzemljani ne bi spustili na Kajzericu i iz tog kvarta planirali osvojiti svijet i pokoriti Zemlju, a ne samo iz tamo neke američke pripizdine.

Jer na kraju krajeva, nisu samo Maine i Castle Rock (šifra: King) creepy mali gradovi i čudne male sredine - imamo mi i Zagorje i Liku i Istru i Dalmatinsku zagoru i Slavoniju i Baranju, a bome i pravo jedno brdo malih mjesta koje su po creepy faktoru daleko bogatija. Da ne spominjem otoke.

A među Krešinim pričama mene odvaljuje jedna, koja nije posebna ni po originalnim SF motivima, ni po lijepom pisanju, već baš po tom domaćem štimungu, po vješto dočaranim lokacijama zagrebačkih kvartova i zračne luke Pleso, po majstorski uhvaćenoj domaćoj atmosferi. Priča se zove "Filipov izbor" i jedna je od meni omiljenih domaćih SF priča.

- 10:59 - rantaj (0) - nosi doma - #

<< Arhiva >>

< travanj, 2007 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Ispušni ventil, moj
Jarci, kažu, ujutro mrze sebe, a popodne cijeli svijet. Zmajevi, pak, rigaju vatru. I Jarčica i Zmajica, ponekad se, eto, naljutim. Krene logično, pravo jarčevski, a ubrzo odleti, poput zmaja, bez obzira na eventualnu gravitaciju argumenata koji letenje ni u teoriji ne dopuštaju. I zato sam ovdje: da mogu rantati preko svake mjere kad me pamet napusti, a vatra ispuni.

You have been warned.

rantalica na gmail.com

copyright © 2005. - 2009. by mmp