RANT
verb: to speak or shout in a loud, uncontrolled or angry way, often saying confused or foolish things.
noun: a long, angry and confused speech
Cambridge Advanced Learner's Dictonary

INVECTIVE
noun: criticism that is very forceful, unkind and often rude
Cambridge Advanced Learner's Dictionary

DIATRIBE
(Greek 'rubbing through')
It now has the more or less exclusive meaning of a rather violent attack on a person or work, couched in vitriolic language.
The Penguin dictionary of Literary Terms and Literary Theory, 4th edition, J. A. Cuddon, Penguin books, 1999

rant

17.04.2007., utorak

SFeraKon 2007 posvećen cyberpunku

Nema me jer radim... Previše.

A jedna od stvari koje radim je... SFeraKon.

U Zagrebu na Fakultetu elektrotehnike i računarstva će se od petka 20.04. do nedjelje 22.04. održati SFeraKon 2007. SFeraKon je najstarija i najuglednija znanstveno-fantastična konvencija u ovom dijelu Europe, a ove se godine održava 29. puta za redom. Konvenciju organizira target=_blank>SFera, društvo za znanstvenu fantastiku iz Zagreba. Ove godine očekuje se oko 800 posjetitelja, mahom vjernih zaljubljenika u znanstvenu fantastiku i srodne žanrove.

SFeraKon 2007 je u znaku cyberpunka. Cyberpunk je podžanr znanstvene fantastike nastao 1980. godine, a njegova je osnovna tema sukob između hakera, umjetne inteligencije i megakorporacija. Radnja takvih djela najčešće se odvija na Zemlji i to u bliskoj budućnosti čime se naglašavaju posljedice koje tehnologija ima na društvo. Najpoznatiji predstanici cyberpunka su William Gibson, Bruce Sterling, Pat Cadigan, Rudy Rucker i John Shirley. Danas je cyberpunk mnogo više od književnosti. To je pokret čije se ideje ostavile traga na filmu (Matrix, Minority report, Ghost in the Shell...), u glazbi (rave, tehno, Billy Idol objavio album Cyberpunk), modi (industrial fashion, gothic fashion...), videoigrama (RPG...), arhitekturi (Sonyjev centar u Berlinu) i drugim područjima. No, vjerojatno najveći utjecaj cyberpunk je izvršio na razvoj Interneta i generacija koje danas koriste taj medij.

Počasni gost SFeraKona 2007 je Bruce Sterling, jedan od najboljih cyberpunk autora i jedan od začetnika ovog podžanra znanstvene fantastike. Sterling je profesor medijske kulture i dizajna na sveučilištima u Kaliforniji i Švicarskoj, futurist, kolumnist kultnog časopisa WIRED, pokretač projekta Dead Media ( i utemeljitelj tehno-ekološkog pokreta Viridian Design Movement. On je tvorac desetak riječi, tzv. "sterlingizama", koji se koriste u engleskom jeziku. Najpoznatiji sterlingizam je slipstream, žanr na pola puta između mainstreama i SF-a. Posjetitelji SFeraKona 2007 moći će se sa Sterlingom upoznati i razgovarati u petak, a u subotu i nedjelju moći će poslušati njegova predavanja o cyberpunku i futurologiji.

Središnji događaj SFeraKona 2007 je Svečana skupština u subotu 21.04. u 20h, u okviru koje će se uručiti nagrade 'SFERA', te nagrade pobjednicima SFerinog dječjeg natječaja za najbolje literarne i likovne radove. Dodjelu nagrada vodit će Krešimir Mišak (urednik HTV-ovih emisija "Na rubu znanosti", "Umnjak", frontmen grupe Hakuna Matata, bloger i nagrađivani pisac znanstvene fantastike) i Bruce Sterling, koji će pobjednicima uručiti nagrade SFERA. Najmlađe pobjednike, odnosno dobitnike "SFERICA" tradicionalno nagrađuju nakladnici sudionici SFeraKonskog sajma knjiga, a ove godine su posebni sponzori nagrada za djecu i mlade Algoritam, Golden marketing, Blitz film & video, časopis National Geographic Junior i Planetopija.

Na konvenciji će se predstaviti i niz udruga koje se bave znanstvenom fantastikom i fantastikom. Organizirane su igraonice, turniri i demonstracije RPG igara, sajam knjiga, prodajna izložba i nakita i radionica izrade nakita, predavanja o nizu tema vezanih uz znanstvenu fantastiku, fantastiku i horor, te zabavni program koji uključuje tematske kvizova, među kojima je i Bočkoteka, opći kviz znanja o znanstvenoj fantastici u književnosti, filmu, likovnoj umjetnosti i glazbi s posebnim naglaskom na hrvatsku produkciju u žanru. Najuspješnije natjecatelje Bočkoteke očekuju poklon-bonovi Algoritma. Mlađi posjetitelji SFerakona 2007 mogu razgledati izlobu radova svojih nagrađenih vršnjaka, pohađati radionicu crtanja vanzemaljaca i sudjelovati u raznim igrama. Stariji posjetitelji moći će se zabaviti raznim tematskim radionicama u organizaciji pojedinih udruga, aukcijom knjiga, igrama SF pantomime i sada već legendarnom igrom SFeraKon Survivor.


Organizator: Društvo SFera
Suorganizator: Zagrebački foto-kino savez
Sponzor počasnog gosta Sferakona: Rovinjturist
Sponzori SFerakona: Zlatni sponzor – Algoritam; Hotel Dubrovnik, Prius.hr, Dicovery film, Zagrebački računalni savez, Coca-cola, Spaz, Mentor
Sponzori dječjih nagrada: Algoritam, Golden marketing, Bliz film&video, National Geografic Junior, Planetopija
Sponzor kviza Bočkoteka: Algoritam


A zašto sve to pišem na blogu? Zbog besramne samoreklame? Naravno. Ali ne SAMO zato.

Po meni, svim bi blogerima - onima koji se jedva odvajaju od neta i kompa - trebao biti zanimljiv gost koji diše baš poput njih! Bruce ima svoj blog, a na njemu ćete, ako malo prošvrljate, pronaći i Lijepu našu, točnije Frankopane i Krk. A pitate li se kako to da je gospon Sterling čest gost u Hrvatskoj, odgovor je jednostavan. Čovjek se oženio u susjedstvo, a njegova bolja polovica također je blogerica.

Među organizatorima SFeraKona 2007 mnogo je blogera, ali o tome kasnije. Sad moram juriti do svima vam dobro znane blogerice Ire, koja danas u 17:20 SFeraKon predstavlja na OTV-u.

Možda bi bilo zgodno napraviti blogerski kutak na SFerakonu?

U međuvremenu, veću sliku plakata pogledajte ovdje.




- 14:31 - rantaj (0) - nosi doma - #

<< Arhiva >>

< travanj, 2007 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Ispušni ventil, moj
Jarci, kažu, ujutro mrze sebe, a popodne cijeli svijet. Zmajevi, pak, rigaju vatru. I Jarčica i Zmajica, ponekad se, eto, naljutim. Krene logično, pravo jarčevski, a ubrzo odleti, poput zmaja, bez obzira na eventualnu gravitaciju argumenata koji letenje ni u teoriji ne dopuštaju. I zato sam ovdje: da mogu rantati preko svake mjere kad me pamet napusti, a vatra ispuni.

You have been warned.

rantalica na gmail.com

copyright © 2005. - 2009. by mmp