RANT
verb: to speak or shout in a loud, uncontrolled or angry way, often saying confused or foolish things.
noun: a long, angry and confused speech
Cambridge Advanced Learner's Dictonary

INVECTIVE
noun: criticism that is very forceful, unkind and often rude
Cambridge Advanced Learner's Dictionary

DIATRIBE
(Greek 'rubbing through')
It now has the more or less exclusive meaning of a rather violent attack on a person or work, couched in vitriolic language.
The Penguin dictionary of Literary Terms and Literary Theory, 4th edition, J. A. Cuddon, Penguin books, 1999

rant

11.09.2005., nedjelja

Jeb'o naranče di je meso?

Surfam po kanalima, naletim na pola minute Big Brothera i odmah popizdim. Gleda u kameru, mrtav ozbiljan, onaj plavi dalamtinac i veli "Mene čude te ženske, kako žena od svojih 25, 30 godina ne zna koja je osnovna hrana: tjestenina i meso! A ne dvije kile naranača."
E, da je nije plav trebalo bi ga pofarbat! Za ne povjerovat. I još je cijeli konsterniran, vidiš mu na faci kol'ko se zdurava, k'o da mu je 5 i po godina i neš' mu kupit sladoled. Ono, suzdržava se na rubu tantruma, pola sekunde od izbezumljenog vikanja u kameru: "Maaaaaaaaaamaaaa, di si maaaaaaamaaaaaaaaaaa, ovdi me gladnog drže, ni kuvat ne znaju, aiiiiiiiime štać' sad?!" Kuhaj sam, majmune, ako ti ne predstavlja prevelik intelektualni napor.

Stupanj šovinizma uvijek me uzruja. Onaj koji vidim u ženama jedno milijun puta više od muškog. Jerbo u nas žene djecu odgajaju. Tako da kad ti dečko neće prat suđe, to je zato kaj ga je tak mamica naučila. Poznajem cura koje dvore svoje muške. Oćeš tatu, brata, oćeš ženina muža, ili vlastitog dečka. Fakultetski obrazovane cure koje ne dozvoljavaju da u njihovom prisustvu našali na šovinistčku stranu, i argumentiraju to na izvrstan način, simboličko podjarmljivanje žena i tako to. A onda dođu doma, i ne samo da kuhaju, slažu stol, poslužuju večeru, peru i suše suđe, peglaju... nego i i svoju djecu tome uče. Žensku, naravno. Osjetljivost na šovinizam, ma šta osjetljivost, percepcija šovinizma, se briše na otiraču pred vratima, i tamo ostaje, zajedno s prljavštinom sa potplata.

Najsmješnije od svega je gledat povratnice, cure koje su rasle u Kanadi i Americi, kad počnu živjet s svojim dečkima, Hrvatima. Jer kad živiš s tim cijeli život naučiš se i s tim nosit, i to premostit. Kad ti takva situacija ni ne pada na pamet kao moguć razvoj situacije u zajedničkom životu - onda belaj! A nerijetko i kraj veze. Ne engleskom se veli "You wanna be right or you wanna be married?", a u Hrvatskoj to očito prelazi u "Oš mi bit besplatna sluškinja, bez obzira na to što jedan stalni posao već imaš, ili ćeš bit sama?"

- 21:20 - rantaj (1) - nosi doma - #

<< Arhiva >>

  rujan, 2005 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Ispušni ventil, moj
Jarci, kažu, ujutro mrze sebe, a popodne cijeli svijet. Zmajevi, pak, rigaju vatru. I Jarčica i Zmajica, ponekad se, eto, naljutim. Krene logično, pravo jarčevski, a ubrzo odleti, poput zmaja, bez obzira na eventualnu gravitaciju argumenata koji letenje ni u teoriji ne dopuštaju. I zato sam ovdje: da mogu rantati preko svake mjere kad me pamet napusti, a vatra ispuni.

You have been warned.

rantalica na gmail.com

copyright © 2005. - 2009. by mmp