it's all the same again...

............................................AND JUSTICE FOR ALL.............................

subota, 22.10.2005.

Povijest noći vjetica.......još samo 9 dana!!! pazite se...



Noć vještica je godišnja proslava, no čega je to zaista proslava? I kako je ovaj neobičan običaj oživio? Da li je to, kako neki kažu, vrsta obožavanja demona? Ili je to tek bezazlen ostatak nekih negdašnjih poganskih rituala?



Sama riječ, "Halloween," zapravo je svoj izvor našla u katoličkoj crkvi. Ona dolazi iz sažetka All Hallows Eve. 1. studeni "All Hollows Day" (ili "All Saints Day"), je katolički blagdan u čast Svih Svetih. Ipak, u 5. stoljeću prije nove ere, u Keltskoj Irskoj, ljeto službeno završava 31. listopada praznikom Samhain (sow-en) - Keltskom Novom godinom.



Jedna legenda kaže kako se na taj dan bestjelesne duše svih onih koji su preminuli tijekom prethodne godine vraćaju u potrazi za živim tijelom da ga opsjednu kroz slijedeću godinu. To je vjerovanje bilo njihova jedina nada vezana za život poslije smrti. Kelti vjeruju da svi zakoni prostora i vremena bivaju obustavljeni tijekom tog vremena, dozvoljavajući svijetu duhova da se pomiješa sa živima.



Naravno, još-živi nisu htjeli biti opsjednuti. Tako na noć 31. listopada, seljani bi gasili vatre u svojim domovima, da ih učine hladnima i nepoželjnima. Onda bi se obukli u kostime duhova i bučno vršili smotru po susjedstvu, što je destruktivnije moguće s namjerom da preplaše duhove u potrazi za tijelom za opsjednuti.



Vjerojatno bolje objašnjenje zašto su Kelti gasili vatru u domovima jest ne da obeshrabre duhove, već zato da bi sva keltska plemena mogla ponovno upaliti svoju vatru iz zajedničkog izvora - Druid vatre koja se čuvala da gori u unutrašnjosti Irske, u Usinachu.



Neke legende pripovijedaju o tome kako bi Kelti spalili na lomači nekoga za koga se vjerovalo da je već bio opsjednut, kao vrsta of lekcije za duhove. Drugi izvori o keltskoj povijest odbacuju ove legende kao izmišljotine.



Rimljani su prihvatili ovaj keltski običaj kao svoj vlastiti. U prvom stoljeću ove ere, Samhain je pretvoren u veličanje za neke od ostalih rimskih običaja koja su se održavala u listopadu, kao njihov dan u čast Pomone, rimske božice voća i drva.



Običaj Noći vještica je doveden u Ameriku 1840-ih sa irskim useljenicima koji su iz svoje zemlje bježali radi nestašice krumpira.



Dakle... počeci Halloweena nemaju veze s Amerikom. Amerika je taj praznik, kao i Božic, komercijalizirala do krajnjih granica i svjetlosnim godinama se udaljila od njegovog smisla. Ipak, kako smo mi narod sklon tome da svašta uvodimo, i kod nas se polako taj, izvorno keltski, praznik svake godine sve više slavi...



Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us

ponovno vam kažem, pazite se, noć vještica je blizu, a tada nitko ne odgovara za svoje postupke....

<< Arhiva >>