Ogulinska fatamorgana - Rambova je bolja strana https://blog.dnevnik.hr/ramboa

srijeda, 28.03.2007.

Zona Sumraka

Ovaj čovjek se zove Toma R.
I dok hitro korača ulicom, žureći se u zgradu Poglavarstva, niti ne sluti da će se njegov život za nekoliko trenutaka u potpunosti promjeniti. Ništa više neće biti isto. On samo ramišlja kakvu kavu treba skuhati za g.Zastupnika, a kakvu za g.Gradonačelnika. Nije ni svjestan da ga svaki njegov korak bliže vodi ka putu... - putu u ZONU SUMRAKA!!!
Toma R. je ušao u zgradu, ne primjetivši da na ulazu stoji veliki natpis "Zgrada Komiteta". Popeo se na prvi kat i ušao u svoju kancelariju i ostao zapanjen. Na zidu je visila slika druga Tita, kožne fotelje su bile zamjenjene drvenim stolicama, metalni arhivski ormari su nestali, a umjesto njih su stajali masivni drveni sa odvaljenim vratima, prepuni nekakvih spisa. U sobi je vladao jeziv polumrak. I taman kad se mislio okrenuti i napustiti kancelariju, u nju je ušao drug Načelnik u štofastom braun odjelu. Nije govorio ništa. Ni Toma nije rekao ni riječ. Odmah potom je u kancelariju uletio i drug Sekretar. Zatvorio je vrata za sobom, prišao prozoru, navukao tamne crvene zavjese i prstom zapovjedio Tomi da sjedne na jednu od stolica. Upalivši stolnu lampu, uperio ju je Tomi R. u lice i počeo:

d.Sekretar: Kako se zoveš?
Toma R.: Pa to sam ja. Toma R. Kaj me ne prepoznajete g.Zastupniče? Kaj se ovo ovdi dešava?
d.Sekretar: Nisam ja nikakav g.Zastupnik. Ja sam drug Sekretar i od sad ćeš me tako zvati. Jel jasno?
Toma R.: Je druže Sekretaru. Jasno. (!!???)
d.Sekretar: Jesi li ti član vladajuće stranke u Gradu koja se skriva pod konspirativnim nazivom ZNA SE?
Toma R.: Nisam (ispalio je k'o iz topa Toma R. vidjevši da je vrag uzeo šalu pod svoje)
d.Načelnik: Laže.
d.Sekretar: Jeste li vi svojim delovanjem, skupa sa rukovodećim licima G.Z..-om (53) i G.G.-om (58) doveli ovaj Grad pod potpunu kontrolu vlasti iz Karlovca?
Toma R.: Pa kaj ja znam, ovaj moral bi se posavetovat sa vami, gospodine Zastup....
d.Sekretar: Nema ovde nikakvih "gospodina". Svi smo mi drugovi. Samo neki zaslužuju taj naziv, a neki ne. Odgovori na pitanje.
Toma R.: Dobro, kaj ja znam, jesmo.
d.Sekretar: Zašto?
Toma R.: Nimam pojma zač. To ste vi gosp...ovaj drug Zastupnik je tako rekal, da će nami bit bolje ako se svi damo Karlovcu.
d.Sekretar: Šta je još taj vaš drug rekao?
Toma R.: Pa rekal je da su ove godine šljive bolje rodile u Karlovcu nego pri nami i da će bit dobre brlje tamo i da nam je bolje na vrime da se tamo skrasimo.
d.Sekretar: Aha, dakle, oćeš reći da kod nas ništa ne valja, kod nas ni šljive ne valjaju?
Toma R.: Pa nis ja to mislil.
d.Sekretar: Zašto?
Toma R.: Kaj zašto? Zač ni šljiv il zač nis ja to mislil?
d.Sekretar: Svejedno je. Govori. Zašto?
Toma R.: Zato kaj smo mi napravili ovdi pri nami deponije za svakakvo smeće, pa nam niš više ne rađa. A tamo pri njimi sve rađa.
d.Sekretar: Aha. Dakle priznaješ da ste sustavno podkopavali sistem razvoja našeg Grada u ličnom interesu i sa namerom da sebi pribavite sve vrste materijalne koristi?
Toma R.: Priznajem.
d.Sekretar: Dobro. Priznaj i ostalo.
Toma R.: Koje ostalo?
d.Sekretar: Sve.
Toma R.: Dobro, priznajem sve.
d.Sekretar: Aha. Tu smo. Druže Načelniče ja mislim da je ovaj slučaj zaključen. I da je ovaj spreman za rešenje po kratkom postupku.
d.Načelnik: Slažem se druže Sekretaru. Ne treba odgađati izvršenje kazne.
d.Sekretar: DEŽURNI !!! Vodite ovog izdajnika pravo pred streljački vod.

zvvvvrrrrrnnnn, zvvvrrrrnnn... - u tom času je Tomi zazvonio mobitel i probudio ga iz dubokog sna.
Toma R.: -Joj, dobro je. Ja sam ovo sve samo sanjal. To je sve od oni gemišti snoć.

zvvvrrrnnnn, zvvvrrrnnnn....
Toma R.: ALOOO!!! Kaj je sad? Ki me budi sad u ovo doba?
iz tel.slušalice: Drug Sekretar vas hitno zove u Komitet. Odmah.

28.03.2007. u 16:07 • 3 KomentaraPrint#^

subota, 24.03.2007.

Konferencija za tisak

Nakon opetovanih napada na gradske vlasti, pogotovo od strane blogera, vodstvo našeg grada, u sastavu g.Zastupnik, g.Gradonačelnik i Toma R., odlučilo se na konferenciju za tisak, kako bi razjasnili nesuglasice i objasnili pučanstvu kako stvari stoje i koliko se oni žrtvuju za narod. Na samom početku riječ je uzeo g.Zastupnik kako bi pojasnio trenutno stanje u Gradu:

g.Zastupnik: Gospodo novinari, dopustite mi da vas prvo obavestim kako ćemo kad ovo završi, svi skupa projt na odojak pri Dalmatincu, da malo dojdemo sebi nakon ovega. Grad časti. Ja sam već rezerviral stolove i naručil par kil prasetine i mladega luka. A sad nekuliko reči o temu kako se dela pri nami u gradu i kaj ima novega. Mi delamo jako dobro. Ja vam svaki dan lobiram po saboru i da mene ni mi niš nebi imali. Evo Gospodarstvo: naša poduzetnička zona samo kaj ni. Ja znam da se to malo odužilo, al to tako ide. Ima tuj puno papiri kaj treba skupit, pa dok mi skupimo, oni izglasadu novi zakon i opet moramo ispočetka, ali gospodarstvo nam stalno raste. Zaposlenast nam isto raste. Evo lani smo zeli par ljudi u općini, a kaj je to nego rast zaposlenosti. Investicije isto rastu. Mi sad pregovaramo sa nekakvi strani investitori i to sa dosta nji, al ja se sad nemorem setit nijednega, a i nebi sad o imeni, znate kako to ide i kulko je to škakljivo. I sami znate da će se pri nami graditi oni POS-ovi stanovi, kaj se moru kupit za niš novac, daklem i socijala nam je na pameti i ona ide dobro. Eto tulko od mene za sad,ako ima ki kaj za pitat...
Toma R: Ja bi još til dodat da pri nami raste i zelje, i krumpir, al ako se dobro nađubri, pogotovo sa stajskim, ima i bukvi, grabi, borovi i ....
g.Zastupnik: Muči beno, ni o temu sad reč. Jesam li ti lipo rekal da ako te ki kaj bude pital da veliš samo: no koments? Jesam li?
Toma R: Jeste, al sad me niki niš ni pital, pa sam ja mislil...
g.Zastupnik: Dosta! Dakle gospodo morete počet sa pitanji.

Novinari: G.Zastupniče. Zašto nam propada bolnica i zašto je u tolikim dugovima, a pomoći nema niotkud?
g.Zastupnik: Pa znate kaj, teško je na to pitanje odgovorit...
Novinari: Možete li nam dati pisani odgovor slijedeći put na ovo pitanje?
g.Zastupnik: More. To more. Dobićete pisani odgovor.
Novinari: Pitanje za g.Gradonačelnika: Zašto ste se liječili u Karlovačkoj bolnici, a ne u našoj, koja je opremljena sa svim mogućim aparatima i kadrovima?
g.Gradonačelnik: Pa ovaj...znate...kako bi rekal.... ovaj...mene još uvik boli...ja...
g.Zastupnik: Ni opremljena. Nami uvik fali nešto u bolnici.
Novinari: Zašto se onda nitko od vaših vijećnika u Županiji nije pobunio protiv nepoštene raspodjele županijskih sredstava za zdravstvo?
g.Zastupnik: Pa ovaj...kaj ja znam...dobićete pisani odgovor.
Novinari: Zašto se nitko od vaših vijećnika nije usprotivio spajanju Ogulinskog općinskog suda sa Karlovačkim?
g.Zastupnik: Gledajte, ovaj...dobićete pisani odgovor.
Novinari: G.Jakov J.,direktor pod.zone je izjavio da se prije godinu dana moglo kupiti državno zemljište koje spada pod Šumsko gospodarstvo, za jednu kunu po hektaru,ako je namjenjeno ind. zoni, zašto to nije učinjeno tada, iako se znalo da će se pod.zona širiti, nego se čekalo da se stvari sa tim maksimalno zakompliciraju?
g.Zastupnik: Pa to bi trebali pitati g.Jakova, ali on sad ni tu, pa ću vam ja dostavit pisani odgovor.
Novinari: Zašto kolektor za vodu kasni za završetkom i koliko će to koštati porezne obveznike grada Ogulina?
g.Zastupnik: Ovaj...dobićete pisani odgovor.
Novinari: Zašto se ta sredstva za kolektor nisu pokušala ostvariti iz predpristupnih fondova EU?
g.Zastupnik: Nami niki ni rekal da se to more, a i da je, mi nemamo kadrovi koji moredu sastaviti taj zahtjev, ali dobićete pisani odgovor.
Novinari: Zašto POS-ovi stanovi koštaju isto u Ogulinu kao u Zagrebu, Dubrovniku, Rijeci...?
g.Zastupnik: Mi to razmatramo, ali dobićete pisani odgovor.
Novinari: Zašto nas je teniska dvorana koštala više od 10 mil.kuna iako je u početku bilo predviđeno da košta 5,5 mil.kuna i zašto još nije otvorena?
g.Zastupnik: Pa gledajte, to je bilo 5,5 mil. plus ona 2, plus oni 1 i pol,plus...ma da sad nejdem u matematiku, al nas ni tulko koštala kulko vi velite, nego manje. Negdi oko 9,9 milijoni, al nis siguran. Dobićete pisani odgovor.
Novinari: Dali se zna koliko će nas koštati Kranjčevka?
g.Zastupnik: Neznam vam ja točno...al kaj ste sad svi navalili nato kulko košta ovo, kulko košta ono, koda ja to znam. Kaj nevidite da nam dobro ide i da je narod zadovoljan s nami, i kaj sad ćete. Kaj vam sad moram polagat račune za sve kulko kaj košta?
Novinari: Pa trebali bi, jer javnost želi znati kako vi raspolažete sa njihovim novcima.
g.Zastupnik: Ja sa njihovi novci raspolažem dobro i kvit. Gotova je konferencija. Završavamo. I od sad ćete mi uvik davati napismeno gotova pitanja i odgovore, kaj me mislite pitati i kaj ja trebam odgovorit, i to najmanje pet dani ranije. TOMA!!! Dojdi simo.
Toma R: No koments g.Zastupniče.
g.Zastupnik: (tooof po glavi) Otkaži prasetinu.

24.03.2007. u 15:35 • 7 KomentaraPrint#^

subota, 17.03.2007.

POS-ovi stanovi

Na tajnom sastanku u zaključanoj zastupnikovoj kancelariji:

g.Zastupnik: Dečki, izbori dolaze, samo kaj nisu. Mi moramo nešto smislit kako da ovim ljudimi velimo da glasaju za nas. Mi moramo sebe prikazat, ali pazite kaj divanim, PRIKAZAT, kao sposobne, pametne i obrazovane ljude. Zato sam ja zval Andriju i on mi je rekal da bi dobro bilo za početak da se i mi uključimo u POS, jer su svi naši dečki već tamo, pa kaj mi čekamo. I ja sam mu rekal da ćemo. Zato sam naložil g.Gradonačelniku da raspiše natječaj za taj POS, tako da i mi budemo u tem kolu.
g.Gradonačelnik: G.Zastupniče, morem li ja zamolit da objasnite drugimi kaj to znači POS i kako to ide, mislim, ja znam da je to ono kad se nami daju diplome odma Posle Osnovne Skole i bez da zavšimo tečaj, ali morda ima i oni koji o tem nemaju pojama.
g.Zastupnik: Ma ne taj POS. Ovaj POS divani o stanovi, o temu kako ćemo se mi žrtvovat i narodu koji nima novac, al ima banak i krediti, sagradit jeftine stanove od iljadu euri po kvadratu, tako da oni vidu da moredu uvik računat na našu pomoć. To se zove briga za socijalu.
g.Gradonačelnik: Da, da. Evo ja sam i zube napravil preko socijalneg, pa zač se onda nebi mogli i stanovi delat? Jel tako g.Zastupniče?
g.Zastupnik: Hmm, tako nekako Gradonačelniče.
Toma R: Meni tu nešto smrdi... Pa zač bi...
g.Gradonačelnik: Meni ne. Meni niš ne smrdi. Ja nis fažol južinal. Ja ne. Nemojte me gledat. G.Zastupniče, ja nisam majkemi!!!...dobro, možda mi je malo popustilo.
g.Zastupnik: Dobro, dobro nema veze, nego da čujemo kaj Toma ima za pitat?
Toma R: Pa zač bi neko tu zemal stan, kad more za iste novce lipo u Zagrebu si zet isti tulki stan?
g.Zastupnik: A kaj ćeš u Zagrebu beno jedna? Kaj ti znaš po Zagrebu? Neznaš ni kadi je Jelačić plac, ni kadi je Vrapče, ni...?
Toma R: A to znam. Bil sam tamo puno puti, kad sam išal zubaru.
g.Zastupnik: Pa ni to za zubara.
Toma R: A kaj ja znam, meni su rekli da idem zubaru i da nepravim pizdarije. Kad sam došal tamo svi su mi bili tulko čudni i tulko benasti, da sam mislil da sam došal u ludnicu.
g.Zastupnik: Toma ne seri. To kaj je ista cena tuj i tamo, kega je to briga. Ajbog da mi ovdi prodamo kaj, pa da si kaj stavimo u džep, i bog.
Toma R: Zač nebi zeli nekog od naši, kaj ja znam, recimo Mikasa, Gavana il tako, pa da to bude malo jeftinije?
g.Zastupnik: Zato kaj ćedu svi znati da oni moredu te stanove napravit za upol cene, i onda mi sebi nemoremo zet ni lipe, a ovako lipo mi to napravimo za upol cene, a velimo da je to tulko zato kaj je to država odredila. I zato kaj moramo samo delati s njimi, s tim apeenom.
Toma R: Kaj ni to onda korupcija il mito. il tako nekako?
g.Zastupnik: Psssst, beno. Nemoj da te ikad više čujem da si te reči spominjal u mojoj blizini. Nikad više, jel jasno?
Toma R: Je, ali kaj ni po zakonu da moremo zet kega ćemo?
g.Zastupnik: Je, al ki to zna? Osim tega, mi dajemo ovdi mukte plac, struju i vodu, a sve ćemo to uračunat u cenu kvadrata, tako da i tuj moremo kaj ušićarit. Jel ti sad jasno?
Toma R: Aha, sad znam. Joj kako ste vi pametni g.Zastupniče. Morda bi si ja sazidal prašćak od tega? Samo, kome ćemo mi te stanove prodat?
g.Zastupnik: Pa valjda će se ki javit? Ako niš moraćemo mi u akciju. Toma, ti bi mogal na štandu prodavat stanove.
Toma R: Evo g.Zastupniče ja sam već smislil da na štandu stavim transparent na kome će pisat:
"Baš je dobar ovaj štos
iljadu euri po kvadratu
navali narode,to gradi POS
samo tristo za jednu ratu"

g.Zastupnik: Dosta zajebancije! Ovako ćemo. Gradonačelniče, tiš delit letke po gradu i derat se po špici KREDITI, KREDITI BEZ JAMACA, MALA KAMATA! Toma, tiš sredom na plac, zet ćeš štand i prodavat stanove na štandu. Ivek, ti vidi kadi ima kakav zgon, pa zemi moju prikolicu i prodaji pijaču. Stavi akciju: dupli badel besplatno za sve one koji ćedu zet stan. Jose ti ćeš bit glasnogovornik. A ti Mare, ti ćeš od kuće do kuće i prosit ćeš za stan, tako da narod vidi da more i sirotinja do stana. I ne zaboravi zavirit tuj i tamo u neki kontejner, jer kontejneri i stanovi idu skupa.

17.03.2007. u 00:43 • 9 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 12.03.2007.

Priopćenje za javnost

Republika Hrvatska
Karlovačka Županija
Naš Grad
Klasa: 1975 / 75 - Električarska gimnazija, smjer specijalni
U Razredu Broj: 24 (a sad sam dogural do broj 3)
Ogulin,dne (opet ovo dne?) 12.03.2007.


Poštovani građani!!!

Sinoć kad sam došal doma sa rekreacije, zatekal sam maleg Joška pri meni, kaj ide u šesti ce, a inače je on mali od Brane-bumbara. Bil je sa onim kompjuterom kaj se da preklopit i nosat kamo god ćeš. Onda mi je on rekal da se o nami iz Poglavarstva piše po nekakvi blokovi, i da to more ki god će, i da tamo ima svega. Ja sam ga pital poč su ti blokovi, a on mi je rekal: "Džabe". A kad sam ga ja pital bil ja mogal sebi dopeljat kamijon il dva, jer bi si til sazidat prašćak u produžetku vrta, onda je on meni rekal da to nisu blokovi za zidat, nego da je to kao nekakav dnevnik kaj ljudi pišedu i da se tamo kritizira sve kaj mi delamo u Poglavarstvu. Onda mi je to i pokazal. Ja sam se samo zabezeknul od čuda kad sam vidil kaj tamo sve piše. Odma sam izvjestil g.Gradonačelnika i g.Zastupnika, a oni su mi rekli da sastavim Prikopčenje za javnost i da to odma objavim kod Koze i na radiju da to moredu vidit svi, pa čak i oni koji si nemoru kupit internet u pošti. (Ja doma imam dva, pa ako komu treba ja bi jedan internet rado prodal).
Stoga ja po naredbi odozgor izdajem ovo Prikopčenje za javnost te zamoljavam sve građane da ne nasjedaju na to kaj se piše po ti bloki, jer to niš ni istina.
U današnjem demokratskem društvu, kadi svaki more reć kaj god će, nas se stalno napada sa nekakvi laži, a mi tuj nemoremo niš napravit kako bi timi začepili usta jer oni uvik najdu te internete, pa onda pišu i to tako da ih moredu čitat i u Americi i u Papui Novoj Gvineji. Premda smo mi iz Poglavarstva pokupovali sve internete kaj se moredu nać pri nami, oni uvik najdu još jedan i počnu pisat o nami, i o temu kako mi sve delamo naopako. A sad ja vas pitam, kaj će g.Bush mislit o nami kad to bude čital? I kaj će o nami reć naša dijaspora u toj Papui? I jesmo li mi zaslužili da se takva slika o nami šalje u svit? Pa naravski da nismo. Ali oni koji to delaju, samo podkopavaju našu demokratski izabranu vlast, koju smo mi na izbori dobili bez jebemti, i koju ćemo, kako je rekal naš g.Zastupnik, uvik dobit jer znamo kako se to dela.
Dragi naši građani, kaj uvik glasate za nas, mi smo spremni i povećat oni sto kun ako treba (znate kaj divanim) i zato nemojte virovat svemu temu kaj se piše po ti bloki. To vam je sve kaj na filmu, kad onaj kauboj ubije oneg indijanca, on njega ni zastvarno ubil, nego se samo pretvaral, i onaj indijanac će ponovo glumit u novem filmu, (tako barem veli naš g.Zastupnik, iako ja nisam nikad vidil isteg indijanca u dva filma, jer su meni svi oni isti), e tako vam i mi glumimo, ustvari oću reć, nemojte virovat kauboji ni indijanci na filmu, nemojte virovat ni nami, tj. onemu kaj se piše o nami, pardon.
Tulko laži, tulko muljanja, tulko obmani, tulko...tulko...tulko svega, ja već dugo nis vidil na jednemu mistu, tako da se ja sad pitam da to ni neki od nas. Možda neki iz Poglavarstva ruje i odaje sve tajne kaj mi delamo i kaj divanimo kad se zaključamo kod g.Zastupnika u kancelariji. Al g.Zastupnik veli da neserem puno jer to nemore bit niki od nas, nego je neki sa strane. A ja si posle mislim kako to neki sa strane more sve znat, i odkud njemu te informacije, al još nisam niš smislil.
Ali dragi naši glasači, ja vas još jedanput pozivam da ne nasjedate na te laži, obmane i provokacije od tih "blokeri", kako mali Joško veli da se zovu, (iako ja u imeniku nis našal nikega ki se tako zove, al vrag će ga znat), i da im oprostite jer oni ni neznadu kaj činu. Vi znate da smo mi uvik bili dobri prema vami i uvik bi oprostili svakomu od vas, pa tako i sad opraštamo i timi kaj to pišedu, ali uz upzorenje da je nami pukal film i ako se to ponovi biće svega. Jer oni nisu ni svjesni kulku štetu čine našemu gradu, a zatim i vami, a bogami i nami. Evo naprimjer ja sad moram zvat opet nekoga iz pošte da me prikopča, iako sam se ja sam prikopčal preko pancera još prije dvajstpet godin, al sad moram to ponovo, i to preko tega interneta, al ja to neznam sam, i naravski ovaj put to moram platit. Jer, jebiga kako ću poslat ovo prikopčenje, ako me ne prikopčaju.

Puno poštovanja od vašega Tome R.

Bog.

12.03.2007. u 17:06 • 2 KomentaraPrint#^

četvrtak, 08.03.2007.

Što je pjesnik htio reći...

Opet nadahnut nekim pjesničkim žarom, prihvatio sam se posla, sklepao nekoliko stihova i uputio ih našem nadnaravnom g.Zastupniku, znajući da on uživa u poeziji skoro isto kao i ja:

U našemu gradu,
Brez imalo stida,
Za svaku fasadu,
Nami uvik fali zida,

Naši oci, gradske glave,
Ne pitajuć o našem jadu,
Svaku grešku glasno slave,
Ovako misle, a tako i radu.

"Uvik višak dobro dojde,
Svaku kunu valja čuvat,
Jer kaj kad nami vrime projde?
Kad' ćemo se onda muvat?"



No ubrzo potom stigao mi je dopis iz Poglavarstva u kome me uljudno zamoljavaju da im malo pojasnim: što ja pjesnik htio reći sa ovim stihovima i što oni znače. U potpisu g.Zastupnik. Nije mi preostajalo ništa drugo nego da dodam nekoliko riječi, pa je to izgledalo ovako:


U našemu gradu, sve se dela naopako,
Brez imalo stida, poslovi se svojem daju,
Za svaku fasadu, ne pita se: zač ni kako,
Nami uvik fali zida, samo nek se zgrade sjaju,

Naši oci, gradske glave, uvik zase brigu vodu,
Ne pitajuć o našem jadu, svaki upit baš ih smeta,
Svaku grešku glasno slave, tu je dvorana i "ono" za vodu,
Ovako misle, a tako i radu. A biće novac i ovega leta,

"Uvik višak dobro dojde, il u novcu, il u pesku,
Svaku kunu valja čuvat, svaki kubik suhe građe,
Jer kaj kad nami vrime projde? Kaj ću plaćat svaku tresku?
Kad' ćemo se onda muvat? Tuđi račun, uvik slađe."


E onda je uskoro opet stigao dopis, u kome me zamoljavaju da im malo pojasnim: što je pjesnik htio reći sa ovim stihovima i što oni znače. U potpisu, prekriženo g.Zastupnik i stoji g.Gradonačelnik. A što sam mogao? Dodati nekoliko riječi, pa to ispadne ovako:


U našemu gradu, sve se dela naopako, svaki svoje zbrinit gleda,
Brez imalo stida, poslovi se svojem daju, il pak onem ki da više,
Za svaku fasadu, ne pita se: zač ni kako, pa kad lova mirno seda,
Nami uvik fali zida, samo nek se zgrade sjaju, kaj džipovi posli kiše,

Naši oci, gradske glave, uvik zase brigu vodu, sebi krto,a narodu kost,
Ne pitajuć o našem jadu, svaki upit baš ih smeta, pa od muke povećali masu,
Svaku grešku glasno slave, tu je dvorana i "ono" za vodu, i kaj još ćemo, kaj to nije dost.
Ovako misle, a tako i radu. A biće novac i ovega leta, ajbog nam je Bechtel napunio kasu.

"Uvik višak dobro dojde, il u novcu, il u pesku, morti bi još kaj zidaval,
Svaku kunu valja čuvat, svaki kubik suhe građe, svaki obrok: u menzi je,
Jer kaj kad nami vrime projde? Kaj ću plaćat svaku tresku? Ja sam zemal, nisam daval,
Kad' ćemo se onda muvat? Tuđi račun, uvik slađe. Jer nima kruva od penzije."


E onda opet dopis. I opet me zamoljavaju da im malo pojasnim: što je pjesnik htio reći sa ovim stihovima i što oni znače. U potpisu, prekriženo g.Zastupnik i g.Gradonačelnik i stoji ... ma znate već tko, Toma R. naravno. E pa, evo Toma i za tebe mali dodatak, pa neka na kraju to ispadne ovako:



U našemu gradu, sve se dela naopako, svaki svoje zbrinit gleda, priznat ćete,ni to lako,
Brez imalo stida, poslovi se svojem daju, il pak onem ki da više, samo nek ne priznaju,
Za svaku fasadu, ne pita se: zač ni kako, pa kad lova mirno seda, partner nam je sve i svako
Nami uvik fali zida, samo nek se zgrade sjaju, kaj džipovi posli kiše, to je ponos našem kraju.

Naši oci, gradske glave, uvik zase brigu vodu, sebi krto,a narodu kost, jer nismo ni mi svi u rodu,
Ne pitajuć o našem jadu, svaki upit baš ih smeta, pa od muke povećali masu, i svaki od nas po živci im šeta,
Svaku grešku glasno slave, tu je dvorana i "ono" za vodu, i kaj još ćemo, kaj to nije dost, još da nam i cviće raspu po podu. Ovako misle, a tako i radu. A biće novac i ovega leta, ajbog nam je Bechtel napunio kasu. Manje dela, manja nam je šteta.

"Uvik višak dobro dojde, il u novcu, il u pesku, morti bi još kaj zidaval, kakvu vilu i u njoj fresku.
Svaku kunu valja čuvat, svaki kubik suhe građe, svaki obrok: u menzi je, resto doma, nek se nađe,
Jer kaj kad nami vrime projde? Kaj ću plaćat svaku tresku? Ja sam zemal,nisam daval, pa neću valjda ložit lesku.
Kad' ćemo se onda muvat? Tuđi račun, uvik slađe. Jer nima kruva od penzije."
Kakva bruka! Što nas snađe?

08.03.2007. u 19:15 • 3 KomentaraPrint#^

nedjelja, 04.03.2007.

Prijedlog Zakona

Potaknuti kritikama iz Evropske unije o sporom usklađivanju naših zakona sa zakonima EU, naši vrli oci su se bacili na posao, i svojim trudom i zalaganjem pripomogli bržem riješavanju spomenutog problema (a i kako bi se uvukli glavešinama u dupe), te su iz svoje neiscrpne radionice umotvorina izbacili Prijedlog Zakona o lokalnoj upravi, čiji pročišćeni tekst donsimo u ovom postu:

Zakon o lokalnoj upravi, samo upravi i ničem drugom osim uprave

Član 1
Ovaj zakon se zove Zakon o lokalnoj upravi,samo upravi i ničem drugom osim uprave zato da se lipo reče da vlast treba dat u prave ruke tj. nami,kako bi mi mogli raditi kaj ćemo na području koje smo dobili mukte od naši šefovi.
Ovaj zakon pokriva područje našeg Grada i još malo šire.
U našem Gradu je g.Gradonačelnik bog i batina, i to sve dotle dok se g.Zastupnik ne vrati iz Zagreba.
G.Zastupnik je bog i batina u sjeni, dakle i kad nije tu.

Član 2
Izbor g.Zastupnika i g.Gradonačelnika nije ni potreban, jer smo ih mi već izabrali zato kaj su najbolji. Zato se i zovu g.Zastupnik i g.Gradonačelnik.
Ako i dođe do kakvih izbora, svi stanovnici lokalne uprave (živi i mrtvi) moraju glasati po vlastitoj savjesti, ali obavezno za nekog od njih dvojice.
G.Zastupnik i g.Gradonačelnik mogu mjenjati mjesta i funkcije kad god im se to prohtije,a bez obaveze da se jave bilo kome,pa čak ni Gradskom Poglavarstvu,a kamoli Gradskom vijeću.
Oni imaju puno pravo da biraju svoje zamjenike i ljude s kojima će raditi, ali na taj način da uvijek jedan zamjenik mora biti Toma R.
Toma R. je smjenjiv samo u slučaju kad nešto gadno zajebe, a da taj zajeb ne mogu ispraviti ni g.Gradonačelnik ni g.Zastupnik.

Član 3
G.Zastupnik i g.Gradonačelnik ne primaju naknadu za svoj rad, osim plaće, božićnice, K-15, naknade za sjednice, postotka od ugovorenih poslova, provizije od zapošljavanja, dodatka za godišnji i dobrotvornih donacija od strane građana.
Neke naknade mogu im biti isplaćene i u drugim materijalnim vrijednostima, a ne samo u novcu.
Oni obavljaju profesionalne dužnosti, a kad im dosadi mandat imaju pravo se vratiti na svoje radno mjesto koje su napustili prije početka mandata, a to su radna mjesta gradonačelnika i zastupnika, i obrnuto, i to uz odgovarajuću otpremninu iz gradskog proračuna.
O visini otpremnine odlučuju sami.
Toma R. nema pravo na nikakvu naknadu, jer on svoj posao obavlja iz ljubavi.

Član 4
G.Gradonačelnik saziva sjednice Gradskog Poglavarstva i Gradskog Vijeća i to u dogovoru sa g.Zastupnikom po načelu "kad nam najviše paše"
G.Gradonačelnik predsjeda svim sjednicama, pa čak i onima kad ga nema.
G.Gradonačelnik predlaže Dnevni red sjednice i svi su ga dužni prihvatiti.
Sjednice se moraju održavati najmanje jedanput u tijeku mandata, osim ako tom prilikom g.Gradonačelnik nije spriječen da prisustvuje sjednici. Tada se ta jedna-jedina sjednica ni ne mora održati.
Redni broj sjednice počinje od broja 145., tako da ako neko i čita te zapisnike pomisli kako se kod nas sjednice održavaju svaki dan i kako se kod nas puno radi.
Toma R. je dužan prisustvovati svim sjednicama, pa čak i onima koje ga se uopće ne tiču, a to su sve.

Član 5
Nijedan stanovnik lokalne uprave ne smije ništa raditi na svoju ruku, a da prije toga nije obavio konzultacije sa g,Gradonačelnikom ili g.Zastupnikom.
Nijedan stanovnik lokalne uprave ne smije ništa raditi niti na svoju nogu.
Svi građani lokalne samouprave su isti, samo su neki ljepi, a drugi su ružni.
I ljepi i ružni imaju pravo na besplatan rad u korist g.Gradonačelnika i g.Zastupnika.
Toma R. je ružan.

Član 6 Ovaj Zakon je već odavno stupio na snagu, ali ga još nisu prihvatili u Saboru.
Ovaj Zakon nije prihvaćen u Saboru jer ga Toma R. tamo nije ni odnesao, još uvijek je kod njega na prvom čitanju.



U Ogulinu, dne (što im znači ovo dne?) 03.03.2007.

04.03.2007. u 08:14 • 3 KomentaraPrint#^

četvrtak, 01.03.2007.

Govor

Toma R. je imao tu čast da ispred svih partijskih drugova održi govor za druga Zastupnika,prilikom njegovog odlaska na novu dužnost. Svečano se obukao. Sviježe obrijao. Stavio je kravatu sa stranačkim obilježljima,zalizao kosu i ukočio se ispred ogledala. Bio je ponosan na svoj izgled. Još je samo trebalo sastaviti govor i sve će biti spremno. Ali tu je nastao problem,jer Toma R. nikad nije sastavljao govore. Uvijek je to za njega činio g.Gradonačelnik,ali njega sada nema,pa je sav teret pao na Tomu. I tako je sjeo u svoj ofis i počeo sastavljati svečani govor.

" Lipi i dragi naš (kaj da stavim - druže ili gospodine? Hmm? Aha,znam...) dakle, Lipi i dragi naš druže-gospodine Zastupniče, od sveg srca... ( ne,nevalja ovo od sveg srca,morda se čovik kaj naljuti name kaj nis stavil i drugo:pluća,bubrege,jetru,ruke,noge,kurac...da,tako ću ja)... od sveg srca,pluća,bubregi i kurca vam želimo da na novoj dužnosti... (ma kaj novoj,kaj ja pričam.Koda on to nikad ni delal,dakle staroj,a opet novoj) ...na novoj,a staroj,al ne onoj staroj,nego ovoj novijoj,a opet ne starijoj od ove nove,jer ova novija je starija od one nove,a novija od ove stare,i jebiga sad neznam ni ja više kojoj, dužnosti, uspješno savladavate sve prepreke koje se pred vas postavu,sva brda i doline,sve gore i sve dolje,sve oceane,jezera i rijeke,sve planine i sve udoline,sve puteljke i šumarke,i sve dolove i volove, koje do sad niste savladali, kao što ste to činili i prije dok ste nami bili šef. (e ovo mi je dobro,ovo dok ste nami bili šef,samo sam trebal ovo šef sa velikim "š") ...dok ste nami bili šef sa velikim "Š". Velika mi je čast i zadovoljstvo prenesti... (ne,ovo prenesti mi zvuči nekako previš na ekavici) ... prenijesti čestitke i pozdrave od svih nas skupa,a posebno od babe Mande,koja uvik pita za vas,i uvik govori da vas pozdravimo,pa ja to ovom prigodom i činim,da se baba Mande nebi kaj naljutila name,zato kaj vas nikad nis pozdravil ,a uvik velim da ću. Isto tako vam želimo uspišan nastavak...(kaj uspišan, uspišan i usran,ne,ne,ne, samo uspišan,to je dost) ... uspišan nastavak vaše političke karijere,te da nas se sitite i kad budete gore. (a kaj ako se ja ovde zbenim? Kaj ako počnem mucat? Kaj će čovik mislit o meni? Ma niš. Neću ja to njemu ni čitat,ja ću to njemu lipo napisat i samo dat,kaj,svedno). Ne mogu, a da ne primjetim kulko ste nam značili dok ste bili tuj, i kulko ćete nam falit sad kad vas više ni. Neka vam je vječna slava i ... (jooj,kaj ja delam,pa nis ja velečasni). Svi ćemo skupa pamtit kulko ste svakomu od nas dali i kulko ste nas puti spasili kad bi nam zelo vozačku samo zbog tega kaj smo si malo popili. I ni bilo nijedne fešte, kulko se ja sjećam, a da vi niste bili na njoj skupa s nami. Brez vaše pomoći ni ja nebi bil tuj kadi sam sad, nit bi imal sve ono kaj sad imam. Često se puti ja vas setim, prije nego projdem leć.
Često puti se setim i kako ste me znali lipo potapšat po glavi i sa očima puni suz mi reć:"Toma,ajd ne seri." To mi je bilo tako lipo za čut,jer sam znal da ste na mojoj strani zato kaj znate kako se zovem. I setim se ono kad smo g.Gradonačelnik i ja pri vami zelje sadili,i kad ste došli doma iz Zagreba i počastili nas sa pivum,zato kaj smo bili pri kraju sa svi šest njivi - taj dan. Lipa su to vremena bila,kaj ne? A opet,bilo je i teški momenti.
Ono kad smo bižali od mobilizacije i kad su nas skoro ćopili pri Iveti, da bi na kraju opet svi zeli spomenice. Ni to bilo lako. I ono kad smo zeli one novce od penzijoneri, a sutra su nam došli oni iz financijske, srećom nisu niš skužili, al opet je bilo jako blizu, kaj ne? Sad sam se sitil i onega kad smo išli od kuće do kuće i svakomu ki je bil za nas davali po sto kun za glas. Kulko sam samo ja puti bil izbačen iz kuć od ljudi i kulko su me puti samo opsovali, al kaj ćeš. Tulko sam dobil po repu da ni dan danas to nemogu zaboravit. A spizdil sam goriva za godinu dan i niki mi to ni nadoknadil. Sve vas je bolila briga kaj ja u pol dvanajst po noći pretačem ložu iz kanisteri u golfa, kako bi jutri mogal opet na teren. Nikog ni bilo briga za me. I ki je mene kaj pital tad? Ki je pital;Toma kako je tebi? Niki niš. A ja sam sve dal za vas i g.Gradonačelnika. Sve. I to mi je sad fala.
Neka,neka g.Zastupniče, dojt će i moji pet minuti. Dok ste vi i g.Gradonačelnik bili na mišanom mesu ja sam pazil da vam niki ne ogrebe auto na parkingu,aha,i kaj sad? Sad me se niki nesiti. Ni fala. Kad je trebalo zet lopatu u ruke - Toma prvi. Kad je trebalo šalovat - Toma prvi. Kad je trebalo skidat šalung - Toma prvi. Kad je ki kaj sjebal - Toma prvi. Kad je trebalo kaj pročitat - Toma prv...,Toma odma iza prvega. A kadi je sad Toma?
Ma znate kaj g.Zastupniče,već mi je pun kurac svega tega sa tom našom ekipom. Ja ću projt, pa kaj bude da bude. Onda ćete se pitat kadi je Toma? Zač je prošal? Vidit ćete onda kaj je sve Toma pokrival i kulko je vukal za druge. Meni je tega puna kapa. Ja to više neću trpit i kvit.
Stoga g.Zastupniče ja ovom prigodom dajem ostavku na tuj kadi sam sad i točka. Jer se na mene skroz zaboravilo i...i...i... to,tako.
Doviđenja i bog, za sva vrimena. (taaako,nek mi sad kaj velu.)

Toma R.


P.S. - I znate kaj,ja sad idem lipo Pašaliću,pa ću se tamo skrasit. E baš oću. Bog.

P.S. - I nemojte me zvat doma jer sam rekal ženi da veli da me ni doma. Za nikega. Ni za vas. Bog.

P.S. - I nemojte me zvat doma jer sam rekal ženi da veli da me ni (aha,to sam već napisal) - onda niš. Bog.
P.S. - Ako nemate kaj delat u nedilju mogli bi projt skupa na janjetinu posli mise,ja plaćam. Trebal bi nešto divanit sa vami,ako ni problem i ako ćete me saslušat,onako,ko čovik čovika.
Vita jela zelen bor,tražim brzi odgovor. (ne,ne,ovo ću izbacit) ... vita jela zelen bor,zamoljavam lipo brzi odgovor (e to je već bolje) "

01.03.2007. u 13:26 • 2 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

< ožujak, 2007 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Svibanj 2009 (1)
Travanj 2009 (1)
Ožujak 2009 (2)
Veljača 2009 (1)
Studeni 2008 (3)
Ožujak 2008 (1)
Studeni 2007 (1)
Listopad 2007 (3)
Rujan 2007 (1)
Srpanj 2007 (1)
Lipanj 2007 (1)
Svibanj 2007 (2)
Travanj 2007 (2)
Ožujak 2007 (7)
Veljača 2007 (3)
Siječanj 2007 (2)


Komentari da/ne?

Opis bloga

Smijati se ponad jada - jedini je način da ostanem normalan u ovom ludilu zvanom "život".
(U mračnoj sadašnjosti našeg Grada,napuklina je baš u svemu i srećom - kroz svaku svijetlo izbija)

Linkovi

Blog.hr
Ogulin.blog.hr
Ogulinske uske staze
Maksova maksimala
Janjo
Mračni blog
C.N.N.blog

free web counter

free web counter