utorak, 07.02.2006.

Image Hosted by ImageShack.us


Mačak se nastavio pojavljivati iz dana u dan i od ranog jutra do navečer se izležavao na grobu. Svaki puta kada sam pogledao kroz prozor vidio sam kako mu se crno krzno presijava na jarkom ljetnom suncu. A onda nam se mačak uselio i u kuću.

Sjedio je pred vratima i čekao kada će ih netko otvoriti, a onda je bez krzmanja ušao unutra. Bez ikakvog snebivanja je obišao sve prostorije na katu, prošao je pored svih ukućana bez imalo straha, a onda otišao u kuhinju i sjeo na pod pored stola. Sestra se vratila s otvorenih vrata odjevena za izlazak i zvala me:

- Vidi!

Ušao sam u kuhinju. Baka i majka se sjedile za stolom, sestra se navirivala preko mene. Mačak je sjedio na istom mjestu, u istom položaju i s istim izrazom kao Buba kada je tražio da ga nahranimo.

- Pa dajte mu nešto jesti - rekoh ženama.

Baka i majka su sjedile sleđene otkako je ušao preko praga kuhinje. Baka se prene, priskoči hladnjaku, izvuče svježe odreske i počne ih obrezivati. Sočni komadići su uskoro padali na pod pred životinju. Mačak ih je bez žurbe jeo dok se nije zasitio, a onda je krenuo nazad u stan, pravo prema fotelji u najdaljoj sobi u kojoj je Buba najradije spavao i smjestio se u nju.

- Ha! Što sada kažeš?! - pobjednički uzvikne sestra.

- Što bih rekao? Vidjele ste isto što i ja. - Sad smo već znali da je mačak. - Ogladnio je, a kroz ove dane je shvatio da mu od nikoga od nas ne prijeti opasnost. Na stolu baka priprema jela, reže meso, zato je i Buba to mjesto naročito cijenio kada je bio gladan, znajući da će neki zalogaj i njemu dopasti. Na tom stolu najčešće i jedemo. A mačak zasigurno ima dovoljno dobar nos da prepozna gdje u kući najviše miriši na hranu…A fotelja najviše miriši na mjesto na kojemu najradije provodi vrijeme u vrtu.

Sestra ljutito frkne nosom i ljutito odpraši u grad. Baka i majka se snuždiše. Znao sam da me smatraju nevjernikom i bezbožnikom, da potajice gledaju u talog kave što im se sprema, a da se suzdržavaju preda mnom raspravljati što im horoskopi po novinama predviđaju. No kako se mačak udomaćio i zbližio sa svima, pri čemu se od prvoga časa ponašao kao da nas oduvijek poznaje, i sam sam se znao zaticati u pomisli kako na svoj mačji način zapravo fascinantno nalikuje Bubi, ponaša se kao i on i predavao se maštarijama kako bi bilo lijepo da nam se to zapravo Buba vratio.
NASTAVAK:4.dio
- 04:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se