Rajčice, jeftino

Nove postove čitajte na domeni moj.name!

utorak, 13.11.2007.

Kako radi PageRank, update o mojoj novoj stranici

Nakon nedavnog Googleovog upozorenja odlučio sam napraviti stranicu bez bilo kakvog (vlastitog) link buildinga, dakle samo ću se baviti onsite optimizacijom. Google je rekao da ne voli da manipuliramo linkovima pa ću igrati prema njegovim pravilima. Ne iz straha nego čisto zbog testiranja kako će to izgledati.

Jedna od novijih metoda koje se upotrebljavaju u optimizaciji je postavljanje rel="nofollow" na interne linkove koji nam nisu toliko važni, npr na link do kontakt formulara. Dakle taj link će izgledati ovako:
<a href="/kontakt" rel="nofollow">Kontakt</a>

Google kaže da nofollow njegovom robotu znači da ne slijedi taj link, pa se na taj način PageRank neće prelijevati u te linkove. Na slijedećoj ilustraciji skicirano je "curenje" PageRanka. Zamislite si da je PageRank neka zelena tekućina (vani to zovu PageRank Juice - PageRank sok).

Kako Radi Pagerank

Brojke na slici su samo karikirane, ne mora to biti bas tako.

Na početnoj stranici imamo PR5. Na toj stranici nalaze se tri linka, jedan na internu stranicu 1, jedan na internu stranicu 2 i jedan na kontakt stranicu. Link na Kontakt stranicu je "nofollow" pa PageRank kroz taj link ne curi, dok na ostala dva curi, tj. prenosi se dio PageRanka na te stranice.

Usporedimo sada internu stranicu 1 i internu stranicu 2. Interna stranica 1 ima samo jedan link na početnu stranicu i dio njenog PageRanka curi na tu početnu stranicu, ali ima 2 linka na drugim stranicama na našem sajtu koji pokazuju na nju i kroz te linkove curi pagerank na internu stranicu 2, to su početna stranica i interna stranica 3, i ta dva linka joj povećavaju PageRank jer kroz njih curi PageRank sa tih dviju stranica.

U isto vrijeme interna stranica 2 ima četiri linka, jedan na početnu stranicu, zatim na internu stranicu 3 i 4 te link na neki vanjski site. Kroz ta četiri linka curi PageRank sa interne stranice 2 na te četiri stranice i povećava im PageRank dok se njoj u isto vrijeme smanjuje. Link sa početne stranice na internu stranicu 2 povećava toj stranici PageRank.

Sa interne stranice 2 PageRank curi kroz 4 linka i zato je toj stranici manji PageRank nego internoj stranici 1 kojoj curi kroz samo jedan link a ima 2 izvora kroz koja joj dolazi PageRank sok.

Vidimo da Pagerank također može iscuriti na vanjski sajt, a isto tako sa tuđeg sajta može iscuriti na naš sajt ako tuđi sajt ima link na neku našu stranicu. Zbog toga je počela zloupotreba linkova u svrhu povećanja PageRanka.

U zadnjem redu vidimo da stranice imaju najmanji PageRank. To je zato sto se puno PageRank soka izgubi dok dođe od početne stranice do njih. Dakle iz slike se da zaključiti da stranica koja ima PR5 može drugoj stranici prenijeti veći dio PageRank soka nego stranica koja ima PR3. Zato je važno dobro organizirati navigaciju na stranici, sve stranice koje su važnije trebaju imati link na početnoj stranici, a one koje nisu važne, tj. koje ne želimo da nam se prikazuju u Google rezultatima pretrage trebaju imati "nofollow". Što je stranica dublje zakopana (treba više puta kliknuti da bi se došlo do nje) imati će manji PageRank. Ako imamo puno stranica i sve su nam važne naravno da bi zauzelo puno mjesta da ih sve linkamo na početnoj stranici, zato napravimo jednu stranicu koja će nam biti karta sajta (Site Map) i na nju stavimo sve linkove. Ako imate više od 100 stranica onda je dobro podijeliti kartu sajta na par njih jer nije baš dobro da se previše linkova nalazi na jednoj stranici.

Primijetite kako početna stranica ima čak četiri linka koja pokazuju na nju i kroz svaki od tih linkova curi dio PageRanka na nju i čini je "najjačom" stranicom na sajtu. Ako netko na vanjskom sajtu linka na neku od naših internih stranica povećat će PageRank toj stranici ali će onda ta stranica povećati PageRank početnoj stranici.

* * *


Prosjek posjetitelja na mojoj novoj stranici prerastao je 20, točnije 22.4 posjetitelja po danu u zadnjih tjedan dana. Zanemariv broj Google posjetitelja došao mi je preko mojih primarnih ključnih riječi, skoro svi su došli upisivanjem sekundarnih ključnih riječi (o tome sam pisao ovdje).

Zarade još nema, nije to za sada ni bitno jer ne bi ni mogla biti neka velika sa 20 posjetitelja. Kada ih bude više počet ću razmisljati više o poziciji oglasa. Ili kad budem raspoložen za to, trenutno nisam :)

Iako sam ne gradim linkove posjetitelji su stavili par linkova na svoje stranice, nije to puno 3-4, ali uz tako malo ljudi je obećavajuće. Ako napravite zanimljivu stranicu ne morate se niti brinuti za linkove i PageRank.

glasaj na Croportalu

- 16:07 - Komentari (16) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

Ako vas je Google izbacio iz AdSensa probajte WidgetBucks, ja ne mislim najbolje o njima ali barem žele prikazivati oglase na hrvatskim stranicama, a i daju u startu $25 što privlači ljude Earn $$ with WidgetBucks!
Go Daddy $1.99 Domains 125x125
Ikobo je program za slanje novca u strane zemlje uz ne tako velike provizije
iKobo Money Transfer
zarada sa blogom