Rajčice, jeftino

Nove postove čitajte na domeni moj.name!

petak, 28.09.2007.

Korak po korak instrukcije za zarađivanje sa stranicama - 4. dio - Kako napraviti kvalitetnu stranicu (SEO)

Sada ću vam napisati kako napraviti kvalitetnu stranicu. Kada radimo stranicu moramo paziti ta ona bude ugodna i oku čitalaca i oku robota (roboti su mala bića koja čitaju našu stranicu i onda odlučuju hoće li se naša stranica pojaviti na prvom mjestu u Googleu i drugim tražilicama ili na 101. mjestu). Prvo ću vam opisati na koje stvari treba paziti kada se radi stranica a u drugom dijelu posta ćete moći vidjeti kako se stranica radi u Drupalu.

Savjeti za pisanje dobre stranice:
  1. Odvajajte odlomke - nemojte da vam stranica bude puna bezličnog teksta, čitaoce privlači i estetika teksta, ugodnije je čitati kada su odlomci kraći
  2. Ubacite slike u tekst - tekst je puno ljepši kada ima slika
  3. Istaknite važne izraze - ako podebljate važne riječi ili izraze to će pomoći ljudima ali i robotima da znaju na što trebaju obratiti pozornost ali također i poboljšava estetiku teksta, nitko ne voli bezlični tekst

Ključne riječi, SEO

Na engleskom jeziku nazivaju se keywordi. Zašto su oni bitni? Bitni su zato što ključne riječi ljudi upisuju u Google kada traže nešto i naravno ako neka osoba traži nešto o čemu smo mi pisali na našoj stranici mi bismo htjeli da se naša stranica pojavi na prvome mjestu u rezultatima pretrage. Ali kako među stotinama drugih stranicama koje govore o istoj temi kao i naša dobiti prvo mjesto u rezultatima pretrage? To je grana koja se naziva Search Engine Optimization (ili skraćeno SEO) - optimizacija za internet tražilice.

SEO nam govori kako možemo poboljšati stranicu kako bi se više svidjela robotima (prisjetimo se, ako se robotima više svidi naša stranica dobiti ćemo višu poziciju u rezultatima pretrage). No SEO nije ni malo jednostavna znanost, najveći je problem što nitko ne zna kako tražilice ocjenjuju kvalitetu stranice pa su sva saznanja koja imamo nastala više mjesečnim istraživanjem i isprobavanjem.

Dakle da bismo odabrali naše ključne riječi moramo misliti šta će neki surfer napisati u Google. Ako na primjer radimo stranicu o cvijeću neke od ključnih riječi mogle bi biti cvijeće, ruže, cvijetnjak, proljetno cvijeće... Tada bismo napravili jednu stranicu na kojoj bi nam ključna riječ bile cvijeće, drugu na kojoj bi nam ključna riječ bila ruže, itd.

Ovo su neka od osnovnih pravila SEO-a:
  1. Podebljavajte ključne izraze - ali pritom nemojte pretjerati jer ako nas robot skuži da namjerno podebljavamo izraze neće biti sretan. Podebljajte maksimalno dvije, u jako dugačkim tekstovima možete i tri puta ključnu riječ.
  2. Ubacite ključne riječi u naslov i opis stranice - naslov je ono što se nalazi na vrhu internet preglednika i na vrhu stranice (unutar h1 taga) a opis je ono što se ne vidi na stranici ali daje robotu sažetak sadržaja stranice, kasnije ću pokazati kako se to ubacuje u Drupalu
  3. Ubacite ključne riječi u opis slika - opis slika se ubaci tako da u kod slike ubacimo unutar izlomljenih zagrada ovakav dio: alt="opis slike"
    primjer: <img src="url-do_slike.jpg" alt="rajčice jeftino" />
  4. Ne koristite sakriveni tekst - ni slučajno ne stavljajte na stranicu neki sakriveni tekst, npr. tekst bijele boje na bijeloj pozadini, to robot jako mrzi.

Imajte na umu da su ovo samo neka od pravila koja će nam pomoći da se stranica pojavi više u rezultatima pretraživanja ali da nam ova pravila nisu jedino što nam treba da bismo uspjeli, ima tu puno puno više toga što treba uzeti u obzir ali ovo je osnovno što trebate znati. Ako se netko sjeti još nečega što bi tu trebao dodati ostavite mi komentar.

Izrada stranice u Drupalu

U Drupalu se stranica radi tako da nakon što smo se ulogirali (unijeli smo korisničko ime i lozinku pa sada više nemamo polja za unos toga sa lijeve strane) u izborniku kliknemo na link Create content. Sada nas pita da li želimo napraviti Page ili Story, kliknite na Page.

Evo nas na izradi stranice. Sada ću opisati pojedino polje.

Title: Ovo je naslov stranice. Naslov neka što bolje opisuje sadržaj vaše stranice ali neka pritom bude što je moguće kraći. Ovdje probajte neprimjetno ubaciti svoju ključnu riječ. Neprimjetno znači da nije očito da smo ubacili tu ključnu riječ samo da bismo došli na vrh rezultata u tražilici. Primjer (kad sam već poćeo sa cvijetnim primjerima): Cvijeće za sve prilike

Body: Ovdje upisujemo sadržaj naše stranice. Znači probamo ubaciti ključne riječi u tekst ali ne smijemo pretjerivati pa ubaciti baš u svaku rečenicu, tekst mora zvučati prirodno kao kada razgovaramo sa nekime. I podebljajte maksimalno dvije kljucne riječi, ako je kraći tekst onda samo jednu. Ispod polja za unos teksta nalazi se link Input formats koji možemo kliknuti. Pokazati će se 3 opcije ali za sada možemo ostaviti zabilježenu prvu opciju ako ne znamo šta koja znači.

Log message: Ovdje možemo zapisati sami sebi neke zabilješke, to neće vidjeti nitko osim nas.

URL path settings: ovdje upišemo url koji želimo da nam stranica ima. To može biti samo ključna riječ ili isto kao i naslov s razlikom da budu sve mala slova, da umjesto razmaka stavimo minus -, i da ne koristimo nikakve znakove osim brojeva i slova engleske abecede, dakle bez naših slova sa kvačicama. Za naš primjer URL path bi izgledao ovako: cvijece-za-sve-prilike ili samo cvijece. Ovi urlovi su dobri jer imamo unutra ključnu riječ (nema veze što je bez kvačice) pa će se robotu naša stranica više svidjeti.

Comment settings: Ovdje uključujemo da li želimo dati posjetiteljima da pišu komentare na dnu stranice.

Menu settings: Ovdje upišemo kako će se zvati link u izborniku sa lijeve strane kojim će se dolaziti do ove stranice. Na primjer za našu stranicu možemo upisati: Cvijeće. Tu je isto korisno ubaciti ključnu riječ. Polje Description možete upisati ali nije obavezno, to je ako želimo bolje opisati link, taj će se tekst pojaviti kada posjetitelj stavi miša iznad linka. Weight je težina pojedinog linka u izborniku. Veći weight znači da će link biti niže u izborniku. Ako dva linka imaju isti weight biti će poslagani po abecedi.

Zadnje dvije stavke ne morate gledati nego samo kliknite gumb na dnu Submit, ili ako želite pregledati tekst jednom prije spremanja onda kliknite gumb Preview.

Sada kada znamo kako se radi stranica ajmo prvo napraviti početnu stranicu (to je ona koja će se pojaviti kada upišemo www.imenašedomene.com u internet preglednik. Ispunimo sva polja kako je gore opisano, s time da URL path nije važan koji ćemo upisati jer se ionako neće ni vidjeti, a i Menu settings ne moramo ispunjavati jer nije potrebno.

Kada smo napravili početnu stranicu moramo kliknuti u meniju s lijeve strane na Administer, zatim na Site configuration i onda na Site information. Pronadjemo na dnu stavku Default front page i tu upišemo URL path od stranice koju smo malo prije napravili te spremimo postavke klikom na gumb Save configuration.

Nakon toga napravimo još par stranica. Ja sam napravio početnu stranicu i još dvije stranice na svojoj novoj domeni. U sljedećim nastavcima saznati ćemo kako se prijaviti na tražilice, kako dotjerati našu stranicu, kako početi zarađivati i još mnoge stvari.
- 17:56 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

Ako vas je Google izbacio iz AdSensa probajte WidgetBucks, ja ne mislim najbolje o njima ali barem žele prikazivati oglase na hrvatskim stranicama, a i daju u startu $25 što privlači ljude Earn $$ with WidgetBucks!
Go Daddy $1.99 Domains 125x125
Ikobo je program za slanje novca u strane zemlje uz ne tako velike provizije
iKobo Money Transfer
zarada sa blogom