Ljepotica i zvijer - rafting na Zrmanji
[ # ]

Duboki kanjon, ponegdje i do tristotinjak metara. Predivan kontrast bijelog stijenja, zelene rijeke i buketa proljetnog cvijeća koji se spuštaju sve do same vode. Razigrani slapovi i trinaest barijera koje su u jednom trenutku završili svoj ciklus te nam sada nude skrivene spilje, prave male cvjetne vrtove i divlje životinje koje se skrivaju u tajnim procjepima. Prelijepe pješčane plaže, mnoštvo života, livade.

zrmanja03Veliki buk

Sve to ćete doživjeti samo na jednom mjestu… Na rijeci Zrmanji..

Zrmanja svoj život počinje u mjestu kreativna imena „Vrelo Zrmanja“. Izvor joj nije posebno spektakularan. Iz sipara počinje rijeka. No sve dalje povezano sa ovom rijekom je prelijepo i spektakularno..

Nas zanima avantura, preciznije zanima nas Zrmanja kao rafting rijeka. A tu Zrmanja ima što ponuditi. Rijeku iz milja zovemo „ljepotica i zvijer“. Naime kada je vodostaj visok, kada Zrmanja „poludi“, rafting je kategorije V. Divlje brzice, teška prenošenja, vrtoglava brzine vode. Brzica „Ajme meni majko mila (iako su se u zadnje vrijeme počeli koristiti, suprotno svjetskim trendovima davanja kreativnih imena brzicama, nazivi sa karte, pa bi to bio „Ogarov buk“) jedna je od najboljih u podosta široj okolici.

Velika masa vode dojuri do puknute barijere. Nagomila se i pada sa visine od oko 20 metara u pedesetak metara duboko jezero. Ludoooo… No na žalost takav vodostaj treba loviti. Isto tako treba loviti vodiče koji mogu savladati isti. No ukoliko uspijete moći ćete pričati o pravom raftingu. Zrmanja kao zvijer nudi i poslasticu. To je tura od Ervenika do Žegara. Najluđi rafting, četri kilometara konstantnih valova, jureće rijeke i padova. Jako rijetko to možete doživjeti ali ako uspijete, dugo i naširoko ćete o tome pričati. To je bila zvijer.

zrmanja_rafting3Ajme meni..

Sada ljepotica. Pravo lice Zrmanje. Sve počinje u mjestu Kaštel Žegarski. Tu je Zrmanja slatki mali potok koji prolazi kroz bogato i široko polje.. Lagano krećemo nizvodno. Kanjon se pojavljuje i postepeno produbljuje. Pred nama je prvih nekoliko kilometara puta. Rijeka je mirna, sa vremena na vrijeme spokoj, mir i tišinu omete žuborenje manjih brzica.. Super dio za kupanje i skakanje u vod sa stijena kojih ima raznih oblika i visina...

zrmanja06

Kada postane već pomalo dosadno dolazimo do ušća rijeke Krupe u Zrmanju. Tu i do sada predivan kanjon počinje se bahato razmetati ljepotama. Odmah iznad ušća, na lijevoj obali, visoko u stijeni, nalazi se turska utvrda. No našu pažnju zaokupirati će nastanak rijeke pred nama. Jednostavno je više nema. Uskoro ćemo ćuti i huk. Izlazimo iz čamca i pogled na 12 metara visoki vodopad „Veliki buk“ zaustaviti će dah i onima naviklim na prirodu i ljepote.

Vodići bacaju čamce niz vodopad, dok se lagano spuštate niz isti. „It is f****g beautiful, i didnt expect that“, rekao je u podnožju slapa jedan od vlasnika vrlo velike Američke i svjetske pustolovne agencije. A kako ista u ponudi ima sve značajnije rijeke na svim kontinentima, ova izjava ima određenu težinu.

zrmanja01Veliki buk

Dalje Zrmanja postaje malo živahnija. Ništa preteško, slapići od pola metra. No ovdje u igru nastupaju puknute barijere. Svaka je nekada bila slap. Neke od njih bile su i duplo više od „Buka“. Nijemi podsjetnik na to koliko je sedra krhka. Ujedno barijere su prepune prelijepih spiljica, cvijeća i života. Divno mjesta za fotografiranja i uživanje u prirodi.

Što se brzica tiče, Zrmanja je svoje adute sačuvala za kraj. Prvo dolazimo do zanimljivog i dinamičnog već spominjanog „Ajme meni majko mila“ buka. Na nižem vodostaju nije toliko opasna no nekoliko kaskada i zadnji pad od dva metra izuzetno su zabavni. Iza brzice je jezero, super za kupanje i pripremu za najveću avanturu.

Muškovci II, vodopad od tri metra. Vodič će naciljati čamac ili kayak. Puštaju vas! Trenutak koji se čini kao da vi i vrijeme stojite a onda pad. Zapjenjena voda oko vas, čamac izlijeće van vode. Vi ste mokri, veseli a adrenalin kola vašim žilama. Obje brzice su usprkos uzbuđenjima koje pružaju svemu kategorije II tako da ih svi mogu savladati.

Rafting na ZrmanjiMuškovci II

Još malo i ova trosatna avantura prelijepom rijekom je gotova. Željezni most u selu Muškovci je na vidiku. Opraštamo se od rijeke.
Kada se presvučete biti ćete gladni. Na žalost usprkos prekrasnom okružju ugostiteljska ponuda na samoj rijeci i nije neka. No blizu, u selu Kruševo nalaze se „Mićanovi dvori“. Po mom skromnom mišljenju jedno od najljepših seoskih gospodarstava u nas. Fina klopa, pogled na Velebit i kanjon rijeke. Divan način za završiti dan.

Kada na Zrmanju?? Ako ste lovac na adrenalin, rano proljeće ili nakon jačih kiša vaš je termin. A ako Vas pak zanima rijeka Zrmanja kao ljepotica svibanj i lipanj su vaši mjeseci. Kasnije kada vodostaj padne i rijekom zavladaju kruti kanui svaki vaš izlet ostaviti će teške rane na krhkim sedrenim barijerama rijeke. A sedra prosječno raste na godinu 6 milimetara. Dakle svojim ste kanuom odlomili komad od pet centimetara. Koliko ste godina oduzeli rijeci?? Da ne pričamo o tome da brzice ljeti i nisu previše zanimljive.

Rafting na ZrmanjiEkipa

Zrmanja je tada idealna za lagane pješačke izlete. Malo hodate, malo slikate prelijepe krajolike i puno se kupate u osvježavajućim vodama Zrmanje.. A svratite i na Krupu. Našu vjerojatno najljepšu rijeku. Staze nisu zahtjevne no da bi vidjeli sve nevjerojatne stvari koja ova rijeka ljubomorno čuva pronađite lokalnog vodiča. No o tome drugom prilikom.

Još za kraj pogledajte našu flickr galeriju fotki rafting na Zrmanji..

www.rafting.com.hr

29.04.2009. ...12:43 [ Komentari (1) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

 

< travanj, 2009 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Veljača 2011 (1)
Siječanj 2011 (1)
Prosinac 2010 (5)
Studeni 2010 (6)
Listopad 2010 (3)
Rujan 2010 (3)
Kolovoz 2010 (3)
Srpanj 2010 (3)
Lipanj 2010 (8)
Svibanj 2010 (6)
Travanj 2010 (6)
Ožujak 2010 (5)
Veljača 2010 (7)
Siječanj 2010 (4)
Prosinac 2009 (4)
Studeni 2009 (8)
Rujan 2009 (2)
Kolovoz 2009 (6)
Srpanj 2009 (4)
Lipanj 2009 (5)
Svibanj 2009 (6)
Travanj 2009 (11)
Ožujak 2009 (6)
Veljača 2009 (8)
Siječanj 2009 (9)
Prosinac 2008 (7)
Studeni 2008 (10)
Listopad 2008 (7)
Rujan 2008 (6)
Kolovoz 2008 (2)
Srpanj 2008 (3)

O čemu pišemo..

Linkovi