RADIO RIVARELA - ISJEČCI IZ PROGRAMA
Ovdje su dijelovi programa Radija Rivarela sa Novigradskog proljeća 2005. Isječci su u Real Media formatu, a izrezani su iz snimke onoga što je išlo van iz odašiljača radija osim clipa br. 1 kojeg ekskluzivno objavljujem samo ovdje na blogu (emitiran je ali se NIJE NAŠAO na finalnoj CD kompilaciji "16 ZA 16 x 2".

1. NOVIGRADSKA RAZGLEDNICA
2. PJESMA O ŽOHARU

Radio Rivarela

16.05.2005., ponedjeljak

SVEMU DOĐE KRAJ....

.....pa i ovom blogu. Bilo je i vrijeme. Kilavio sam punih 5 mjeseci da bih ga kako-tako formatirao i završio. Kad se pogleda unatrag i nije nešto ali vjerujem da će čitatelji shvatiti što je to Novigradsko proljeće, Radio Rivarela i pojam stvaralaštva nadarenih učenika. Ako nekome još uvijek nije jasno, nema problema. Tu su Psihovi blogovi pa neka se zainteresirani jave, a za sve ostale kojima se ovaj blog nije svidio, predviđena je ova KNJIGA ŽALBE s lijeve strane koju možete aktivirati putem maila koji je dolje desno u okviru.
Radio Rivarela je bila jedna od zaista lijepih epizoda u mom radu s klincima željnim znanja o radijskom stvaralaštvu i tehničkom aspektu proizvodnje i emitiranja radijskog programa. Jedni od drugih smo mnogo naučili.....o poslu, o druženju, o toleranciji, o svemu. I druženje sa drugim "proljećarcima" ostavilo je traga: jedno nezaboravno iskustvo i lijepa sjećanja koja će uvijek ostati.

Obećajem da ću u skorije vrijeme u okvir s lijeve ili desne strane staviti zvučne isječke iz programa. Kakav bi to bio radio-blog bez zvuka. Samo da nađem malo više vremena za tu akciju...

Ne znam hoće li Radija Rivarela biti na Novigradskom proljeću 2006. godine. To će pokazati vrijeme. U svakom slučaju, svom nasljedniku u vođenju tehnike Radija Rivarela, ma tko god bio, želim svaku sreću i mudrost.

Na kraju bih se oprostio s jednom meni vrlo posebnom pjesmom Cat Stevensa čiji tekst možete vidjeti na dnu ovog posta. Mislim da je prigodan. Baš za ovu priliku.
Pozdrav svima.
Slušajte radio.
Bilo koji.

CAT STEVENS

NEVER

I know there'll be another time
there's going to be another moment
there'll never be another you
there's going to be another story
there's so much left for you to do love

there'll never be another you
there's going to be another spring
and it won't always be winter
and it'll always be spring
there's going to be another kingdom
there's so much left for you to know love

there'll never be another you
will be there when you need me
darling you'll Just have to say
but you know i'll be there anyway
you ve got to have faith in me darling
gut to have faith in yourself
faith in your wealth

i know there'll be another spring
and it won't always be winter
and it'll always be spring
there's going to be another story
there's so much left for you to know love
there'll never be another you
there'll never be another you
there'll never be another you love


- 12:07 - Komentari (10) - Isprintaj - #

DARIO

.....ili u krugovima Radio Rivarele i oko nje zvan Di Džej, bio je voditelj tehnike Radija Rivarela i jedan od dva "tonca" koji su stvarali program. Zaposlen kao tehničar na HTV-u sa vrlo omraženim statusom u odjelu ENG (pitajte šefa zašto) dao je sve od sebe da režija i odašiljački sustav Radija Rivarela proradi, radi i da se slavno ugasi kada je došlo vrijeme. O meni je već sve rečeno kroz ovaj blog i zato ne bih duljio.

- 11:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

TEA

Stručna voditeljica po pitanju jezikoslovlja, jer na radiju je potrebno pratiti pravilan i jasan izgovor i govor, imala je najviše posla na Radio RIvareli. Trebalo je naše mlade novinare privremeno odviknuti od svakodnevnog "kućnog govora" i naučiti prilagođavanju onom službenom - hrvatskom književnom. Tea je profesor hrvatskog jezika u mirovini, sa bogatim iskustvom u radu s djecom (jer kroz njen radni vijek "odgojila" ih je preko 4000) a osim toga je i jedan od osnivača Radija 5+ i NTTV-a, koji se nažalost također ugasio ali to je jedna druga priča.
Za Teu su svi rekli da se jednostavno zna prilagoditi djeci i spustiti na njihov nivo a ipak u isto vrijeme održavati razinu profesionalnog odnosa urednika prema novinaru, iako to na Radio Rivareli nikada nije trebalo shvatiti doslovno i ozbiljno. Tea je ove godine prvi puta uvela u program pojam radio-drame iako nije realizirana u potpunosti već kroz tri kratke ekološke priče koje su sigurno ostavile trag kako u onima koji su ih stvarali, tako i među slušateljstvom. Što će se dogoditi na NP2006, ne znam ali ako se išta dogodi - bit će još bolje nego ove godine. Tea još uvijek nije rekla svoju zadnju riječ.

- 11:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ŽELJKA

Hospitantica iz Križa (OŠ Milke Trnine) s bogatim iskustvom na polju radijskog stvaralaštva, koja u matičnoj školi vodi radijsku skupinu od tridesetak učenika, došla je na NP2005 utvrditi i proširiti znanje. Zajedno sa dvije svoje učenice, Matejom i Martinom, pomogla je u organizaciji posla i pripremama za montiranje priloga što je nama u rudniku (čitaj: tonskoj režiji) itekako olakšavalo rad. Mogu slobodno reći da je uz Dragu bila "desna ruka" uredničkom timu jer puniti program svakodnevno svježim informacijama i zanimljivim reportažama nimalo nije jednostavan i jednoličan posao. Željka to može, zna i želi jer neće proteći dugo a školski radio u OŠ Milke Trnine u Križu - započet će s radom pod vodstvom vrlo sposobne Željke. Neka joj je sa srećom i neka se javi ako treba pomoć. Pa nije Križ na kraj svijeta :-)))

- 11:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

DRAGA

Draga....hospitantica - nekad pridjev, nekad imenica - voljela je za sebe reći simpatična hospitantica iz Virovitice koja je na NP2005 došla po pozitivan virus Radiomanije. I dobila ga je. Ne samo da je zdušno pomagala u realizaciji svih priloga za Radio Rivarelu, već je u razgovoru s mentorima stalno prikupljala podatke o tome kako bi u svojoj školi pokrenula radio. Kako je Radijska radionica jednim dijelom i zamišljena kao trening trenera, Draga je na pravom putu da postane novi trener - mentor radijske družine u svojoj školi. Nažalost, ona je jedna od rijetkih entuzijasta koja to zaista želi. Drugi ostaju samo na pričama.
Čvrsto vjerujem da će se Draga javiti vrlo brzo i nagovoriti me (a teško mene nagovoriti) da odem širiti pozitivne radijske viruse - u Viroviticu. Hoću. Zbog Drage, zbog njenih učenika, zbog svega što se još mora učiniti.

- 11:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

MIA I.....

Jedna od dvije najmlađe sudionice Radijske radionice, učenica 6. razreda iz Poreča, odlično se snašla u ulozi radijske novinarke. Došla je nešto naučiti, došla se zabaviti, a otišla je puna dojmova, bogata za jedno novo iskustvo koje će - vjerujem - pokušati prenijeti na svoje prijatelje kako bi u njihovoj školi ipak zaživio školski radio. U Istri je to puno lakše nego nama na kontinentu. Mi se moramo boriti za svaku sitnicu, objašnjavao sam svojedobno dok su me pitali kako se pokreće školski radio. Poreč je mala sredina, sa mladim sposobnim ljudima kao što je Mia koja, iako je tek krenula u novinarske vode - obećava mnogo. Samo hrabro i - dođi na NP2006.

- 10:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

......ANITA

Druga najmlađa sudionica Radijske redakcije također je ozbiljno shvatila što je to radio. Tim više što se i ona prvi puta okušala u novinarskom poslu. Od Mie se razlikovala po tome što je imala nešto agresivniji pristup zadacima koji su se stavljali pred nju. Hrabro je ulazila u razgovore sa anketiranim "cittanovesima" koji su govorili o uređenju svojih balkona i vrtova za Novigradsku razglednicu, a ni razgovori i najave uživo u studiju nisu joj bili problem.
Nevjerojatno kako se za vrlo kratko vrijeme neka djeca mogu adaptirati za rad na gotovo profesionalnim zadacima. Anitu će i slijedeće godine trebati na Radio RIvareli. Sigurno......ako frekvencija 88.5 i slijedeće godine bude u funkciji.
Anita, hrabro naprijed i - sretno!

- 10:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

VIŠNJA

Čim se spomene ZAŠTO TAKO ili neki od naslova "fičera" (u radijskom žargonu oznaka za dokumentarnu radiodramu) asocijacija odmah pada na Višnju. Novinarka Hrvatskoga radija, koja već preko 25 godina radi emisije o djeci i za djecu, bila je urednica redakcije Radija Rivarela na Novigradskom proljeću. Ovom i na još puno ranijih u svojstvu voditelja Radijske radionice kada pravog radija nije ni bilo.
Sve svoje bogato iskustvo pokušala je u 6 dana rada prenijeti na malu ekipu radijaša, vrlo sugestivno i autoritativno jer - to je njen stil. Naravno da je u tome uspjela jer Radio Rivarela ne bi bio to što je bio.
Višnja je nakon NP2005 otišla na LIDRANO u Dubrovnik, pa onda slijedi Medijska škola u Trakošćanu, pa opet Novigradsko proljeće.....tko zna kuda će je sve putevi i njena želja za prenošenjem znanja odvesti slijedećih mjeseci....i godina.

- 10:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

15.05.2005., nedjelja

RETROSPEKTIVA-DAN DEVETI: NEDJELJA (muke po pakiranju i odlasku)

Nakon što su svi otišli svojim kućama, ostao sam sâm. Trebalo je rastaviti režiju koju smo slagali skoro dva dana - u svega par sati. Niti toliko jer su čistačice već nervozno hodale oko prostorije pitajući "...a kada će to već biti vani?". Da mi nisu pomogli Vlatko, Damjan i Milan, sumnjam da bih do 15 sati sve uspio posložiti, izvaditi van i utrpati natrag u auto. No, ipak je oko 15 sati auto bio spreman za polazak pa smo se posljednjih minuta pred odlazak družili na terasi "pučke čitaonice" dok su se sa sjeverozapada valjali crni oblaci. Spremalo se "junačko nevrijeme", kako je to primijetio Psiho, a meni je bilo svejedno jer - navikao sam na takve uvjete.
Nedugo zatim, nakon pozdrava i opraštanja, krenuli smo u istarsku oluju koju smo sretno i spretno prebrodili i stigli kući. Neoštećeni.

- 12:07 - Komentari (1) - Isprintaj - #

RETROSPEKTIVA-DAN OSMI: SUBOTA (muke po završnoj prezentaciji)

Točno u 11 sati odjavom naše radijske urednice Višnje Biti završilo je ovogodišnje emitiranj Radija Rivarela. Sve je stalo, utihnulo, odašiljač je ugašen. Ono što je još ostalo za odraditi bila je završna prezentacija u POLI dvorani negdje iza 16 sati. Ne moram ni napominjati kako je sve skupa bilo komplicirano jer smo svi zajedno totalno ostali bez ideja nakon vremenske havarije u kojoj ni slučajno nismo mogli dovršiti "radionički hip-hop" pod naslovom IZ DUBINA PUT VISINA čija je glazbena matrica već bila gotova. Tekst se jednostavno nije uklapao u koncepciju i ekipa je - odustala.
Sjeli smo svi zajedno, promislili i smućkali nešto do popodne. Prezentacija je bila tako-tako....od prvotne koncepcije koju smo zamislili još u petak kasno navečer ostao je samo kostur, a ostatak smo naknadno dodali. Nije bilo baš slavno ali eto - radijska radionica je u nekih desetak minuta uspjela predstaviti dio svoje ovogodišnje proizvodnje.

- 12:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< svibanj, 2005  
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

ČEMU SVE OVO?
Radio Rivarela službeni je radio Škole stvaralaštva "Novigradsko proljeće" koja se svake godine održava u istarskom gradiću Novigradu (Cittanova). Radio Rivarela je od prošle 2004. godine po prvi puta uz Internet počeo emitirati i na FM frekventnom području preko odašiljača male snage (300 mW) koji se smatra eksperimentalnim uređajem, koji se kod nas na tržištu može legalno nabaviti i za kojeg nije potrebna dozvola za emitiranje. Radio Rivarela potekao je iz radijske radionice Škole stvaralaštva. To je (vjerojatno) jedini radio na svijetu koji svoj program (za sada) emitira samo 9 dana godišnje. Ovo je javni dnevnik RADIJA RIVARELA.
GLAZBENE ŽELJE....
....i sve ostalo što želite znati o Radio Rivareli ili o Novigradskom proljeću možete 24 sata na dan slati kao upite mailom AKO KLIKNETE MIŠEM OVDJE.


Company logo design
Logo Design