Brižljivo izrađen logo

< kolovoz, 2006 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga

Quik-e-Films

Linkovi

Blog.hr
Forum.hr
Monitor.hr
Imdb

Contact & stats

quikmail


Brojilo


Quiks bloglinks

Movieworld
Udružena fronta filmofila sa forum.hra.


Jimblog
Lijep foto putopis SAD-a. Istočna obala. Što je prije toga bilo ne znam jer mu u arhivu zavirivao nisam. Sudeći po ovome i to bi trebalo biti prilično zanimljivo.


horror filmomanija
Stravično i užasno dobar blog. Horor film galore. Ogromna baza svih vrsta horora.


Gadgeterija
Tko ne voli cool tehnološke novotarije? Zakon blog.


FilmTV
Jedan od najboljih, ako ne i najbolji blog o filmovima i tv. Mnoštvo sadržaja fino i pregledno sortirano. For your viewing pleasure.


Dubai2
Putopisni blog sa naglaskom na Dubai i okolicu. Međutim ima tu i Pakistana, ostalih okolnih i inih zemalja.


Blueser
"Woke up this morning, no woman by my side." Blog o bluesu

Appleart
Vjerojatno najbolji teenie blog sa ogromnim potencijalom da postane još bolji. Zarazan čak i za studoše kao što sam ja. Provjerite o čemu se radi.

Azzul S'phyre
Azzul S'phyre. Better to save the mystery than surrender to the secret. Uvijek zanimljiv post na rubu znanosti.

FilmFreak
Opsežne recenzije filmova. Ne samo to nego i još puno toga, uključujući i snimanje vlastitog filma. Come and get it.

Travelfreak
Još jedan freak blog. Ovaj put o putovanjima.

srijeda, 23.08.2006.

Bang your head iliti metal health

...

Evo da se i ja udostojim napisati novi post više :). Gledao sam u ovih zadnjih par dana nekoliko poprilično dobrih filmova pa mi se malo teško bilo odlučiti odabrati koji da prvi predstavim. Na kraju, iako teška odluka, odlučio sam se za nešto malo atipičnije: dokumentarac.

Metal: A Headbanger's Journey - ne radi se o sisačkoj željezari niti sindikatu metalaca iz Zenice te putovanjima njihovih radnika u Bakar na godišnji odmor tamo kod koksare, već se radi o maloj demistifikaciji metala kao često osporavanog i osuđivanog glazbenog pravca. Kroz priču nas vodi Samuel Dunn, inače moj (budući) kolega antropolog, ali i ono što je važnije, true metalac. Dakle, Dunn si je uzeo za zadaću da otkrije što je to što tvori metal kao kulturu, koje su crte koje ga povezuju i zašto je takav kakav jest. Film je podijeljen u poglavlja prigodnih naziva: Origins, Fans, Gender & Sexuality, Censorship, Death And Violence etc. Vjerujte, ništa nije preskočeno.

viđe slike

U procesu snimanja Dunn je intervjuirao najveće metal ikone žanra kao i neke autoritete koji se bave tom temom tj. metalom. Od poznatih i omiljenih glazbenih faca imate priliku vidjeti, da nabrojim samo neke: Bruce Dickinsona (pjevač Iron Maiden ako netko ne zna, intervjuiran u Hammersmith Areni, London - gdje je snimljen jedan od mojih najdražih albuma - No Sleep 'Till Hammersmith od Motörheada), Dee Snidera (frontmen sjajnih Twisted Sister i ujedno jebena legenda od čovjeka), živuću legendu i metal/rock ikonu Lemmya (Motörhead, inače jedan od mojih all time favorita), Tony Iommia (Black Sabbath), Tom Arayu i Kerry Kinga iz Slayer, Rob Zombiea, Alice Coopera, Cannibal Corpse i još puno, puno, puno drugih. Ono što je zanimljivo je da je prilično očito da se metalci opuste kad vide da ih intervjuira očiti fan tog žanra pa su svi intervjui vrlo zanimljivi i vidi se da su akteri 100% iskreni i svi odreda su vrlo interesantni. Dunn i njegova ekipa je obišla praktički sav metal svijet, od Wacken festivala u Njemačkoj, preko L.A.ovog Sunset Stripa, pa sve do Norveške, a i šire. Inače, u Norveškoj je snimljen dio o Black Metalu (a o čemu drugome, reći će znalci) ali o tome nešto kasnije.

S tehničke strane iskreno ne znam kako bi ocijenio film, način snimanja je kao u svakom jako dobrom dokumentarcu. Ono što ću istaknuti je lijepo organizirana i dizajnirana "mapa" povijesti metala i odlična (d'oh) glazba. Dunn i kolege (Scot - nije tipfeler, piše se sa jednim t - NcFadyen i Jessica Joy Wise) su napravili odličan posao. Ono što mi se nije svidjelo su šturi opisi pojedinih manje poznatih osoba. Recimo sociologinja Donna Gaines, nigdje ne piše zašto su se baš njoj obratili i zašto bi ta babetina baš nešto znala o metalu. Eto, ja ću reći da je ona autor najopsežnije sociološke analize metala i da je zato uvrštena među intervjuirane. Međutim, ispod njenog imena piše samo "Sociologist/Author" tako da se malo pitate tko je ona. Također sam skužio da je još par puta malo kasnio titl koji kaže tko govori. Znam da to baš i nije previše bitno ali eto moram malo i picajzlirat :). Ne zamjerite.

viđe slike

Metal: A Headbangers Journey je napravljen tako da nije potrebno biti hardcore metalhead da bi vam bio zanimljiv, privlačan je i potpunim metal laicima. Film je prepun pamtljivih scena, a svi likovi su vrlo zanimljivi; ponekad bizarnih live-nastupa (Alice Cooper), ponekad smiješni do bola (Dee Snider :D), a ponekad i pomalo "zastrašujući" (ekipa iz Norveške). Gušt je gledati Dunna kako razgovara sa svojim idolima, osjeti se da ih tip obožava još odmalena. Usprkos tome u filmu se ne osjeća pristranost, ali se osjeti užitak u obavljanju posla što je vrlo pohvalno. Ne mogu dati manje od 10/10, ne samo zato što volim dokumentarce, nego i zato što je tema sjajna i fenomenalno predstavljena. Neke od bendova i ja obožavam (Motörhead, Twisted Sister i druge), a sigurno i vi tako da je još dodatni gušt slušati njihove izjave i glazbu.

Ja imam divx verziju filma koja, makar ima sjajan zvuk i sliku, nema ono što ima DVD verzija. Ona se sastoji od dva DVDa od kojih je drugi krcat dodacima koji uključuju mini dokumentarac o Black Metalu kao jednom od najbizarnijih subžanrova metala i još puno drugih lijepih stvari. Pa eto, ako netko ima priliku da nabavi i taj dodatni disk neka se potrudi jer se stvarno isplati. Ako ne, nema veze, ni ja ga nisam gledao, a i sam glavni feature je dovoljan.

viđe slike

Appendix: Norveška Black Metal scena - još se odlučujem da li ću u jednom od slijedećih postova opisati tamošnje događaje u 90ima, bendove i aktere istih, a malo se osvrnuti i na taj mini-dokumentarac. Dakle to uključuje sve sotonjare; Burzum, Old Funeral, Mayhem i druge važne likove i bendove u toj sceni. Paljenja crkava, pravljenje ogrlica od komadića ljudske lubanje i ljudožderstvo uključeno.

- 00:40 - Komentari (11) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.