Brižljivo izrađen logo

< kolovoz, 2006 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga

Quik-e-Films

Linkovi

Blog.hr
Forum.hr
Monitor.hr
Imdb

Contact & stats

quikmail


Brojilo


Quiks bloglinks

Movieworld
Udružena fronta filmofila sa forum.hra.


Jimblog
Lijep foto putopis SAD-a. Istočna obala. Što je prije toga bilo ne znam jer mu u arhivu zavirivao nisam. Sudeći po ovome i to bi trebalo biti prilično zanimljivo.


horror filmomanija
Stravično i užasno dobar blog. Horor film galore. Ogromna baza svih vrsta horora.


Gadgeterija
Tko ne voli cool tehnološke novotarije? Zakon blog.


FilmTV
Jedan od najboljih, ako ne i najbolji blog o filmovima i tv. Mnoštvo sadržaja fino i pregledno sortirano. For your viewing pleasure.


Dubai2
Putopisni blog sa naglaskom na Dubai i okolicu. Međutim ima tu i Pakistana, ostalih okolnih i inih zemalja.


Blueser
"Woke up this morning, no woman by my side." Blog o bluesu

Appleart
Vjerojatno najbolji teenie blog sa ogromnim potencijalom da postane još bolji. Zarazan čak i za studoše kao što sam ja. Provjerite o čemu se radi.

Azzul S'phyre
Azzul S'phyre. Better to save the mystery than surrender to the secret. Uvijek zanimljiv post na rubu znanosti.

FilmFreak
Opsežne recenzije filmova. Ne samo to nego i još puno toga, uključujući i snimanje vlastitog filma. Come and get it.

Travelfreak
Još jedan freak blog. Ovaj put o putovanjima.

utorak, 15.08.2006.

Can't stop the signal

yeehaw

Filmski žanr koji je najisplativiji na bjelosvjetskim kino blagajnama je zasigurno znanstvena fantastika (iliti sci-fi). Ujedno, to je i žanr gdje se filmovi mogu jednostavno svrstati u poprilično očajne filmove (Poštar, Lost In Space, Wing Commander) i poprilično odlične filmove (Star Wars saga, The Matrix - naravno, samo prvi dio, Mad Max serijal, posebno Mad Max 2, Blade Runner etc.). Da sad ne davim sa poviješću tog žanra samo ću reći da je slijedeći film definitivno jedan iz "poprilično odlične" skupine.

Serenity - radnja je smještena negdje 500tinjak godina u budućnosti. Kao što to već biva, zemaljska kugla je postala prenapučena, No, mi, inteligentni zemljani, smo doskočili ovom problemu tako što smo odaslali gomilu brodova-kolonija u svemir u potragu za novim planetima gdje bi se mogli naseliti. Ubrzo su kolonisti našli novi, veći sunčev sustav, teraformirali tamošnje planete i mjesece da ih učine naseljivima, naselili se na njima i tako napokon snizili cijene nekretnina i omogućili si bolji život. Tim planetama su na čelo stavili hrpu čičica koje su nazvali Interplanetarni parlament, a svoj dominion su nazvali Savez (the Alliance - potpuno nepovezano sa Alliance osiguranjem) i mislili da je to napokon amen. Međutim, vanjske planete sustava nisu dijelile sentiment unutarnjih planeta prema vlastodršcima i izbio je građansko - interplanetarni rat. Budući da je rat bio ekvivalentan onome što bi bilo kad bi Nesvrstane zemlje zaratile protiv NATO pakta, the Alliance je ubrzo pobijedio i ponovno je zavladao mir.

viđe slike

E sad, u filmu pratimo posadu pomalo trošnog transporterskog svemirskog shuttlea "Serenity" (hence the title). Nju čine kapetan broda, ratni veteran i posvemašnja legenda Malcolm "Mal" Reynolds, vrsni mu pilot Hoban "Wash" Washburne i njegova žena Zoe Washburne, zatim dipl.ing. strojarstva Kaylee Frye te frajer ženskog imena Jayne Cobb. Odmah da napomenem da Jayne nije nikakva pičkica nego baš suprotno; brodska mrcina i općenito macho-mrga od čovjeka. Ime mu je totalna suprotnost, ako znate pjesmu od Johnny Casha - A boy named Sue, znate na što mislim. Ovoj karizmatičnoj bagri su se prikrpala još dva člana. Jedan je Simon Tam, dr.med., a drugi njegova blago poremećena teenage sestra River Tam. Sad da ne duljim previše, tu je još i ultra seksi članica posade Inara Serra, makar se ona ne pojavljuje od samog početka. Uglavnom, River Tam je od strane the Alliancea još od malih nogu bila podvrgnuta poprilično invazivnim psihofizičkim terapijama tako da su od nje stvorili živo oružje, a mala je uz to još i poprilično moćan telepat. Simon ju je izbavio iz njihovih zlih kandži te potom unajmio Mala i njegovu posadu svemirskih kauboja/đabalezgaroša da štite njegovu sestru od tkzv. The Operativea, misterioznog Allianceovog agenta (i ne, ni on ne prodaje nikakvo osiguranje) koji traži River. Da stvari budu još zanimljivije, River čuva strašnu tajnu koja bi iz temelja mogla poljuljati the Alliance što je još jedan razlog sveopće potjere za njenim blijedim dupetom.

viđe slike

Sa tehničke strane film je zakon. Casting i gluma su odlični, eye candy specijalni efekti su izvrsni, režija je odlična, a glazba je upravo fenomenalna i općenito filmu daje jedan prekrasno prigodni space western ugođaj. Možda moj izraz "country blues akustična gitara u kombinaciji sa orkestralnim dionicama" zvuči malo čudno ali vjerujte mi rezultat te simbioze je savršen. Usprkos svim tim lijepim stvarima, u stvari ono što ovaj film čini toliko dobrim je genijalan scenarij, prvenstveno dijalozi, koji su užitak za slušati. Prožeti su izvrsnim nenametljivim humorom i sveopće odišu nekakvom svježinom i primjerenom realnošću u datim situacijama.

viđe slike

Serenity je ustvari filmska verzija kratkotrajne serije Firefly. Ja osobno nikad nisam gledao ni epizodu spomenute serije ali na netu bruje da je zakon i posve neopravdano otkazana. Fireflyu u prilog govori i izvanredna ocjena na imdbu: 9.5/10. Naravno, Serenity je samostalna jedinica i nije potrebno gledati i seriju da bi se uživalo u filmu. Za one koji, kao ni ja, nikad nisu gledali Firefly, film bi se moglo okarakterizirati kao prekrasan mix između odličnog japanskog animea Cowboy Bebop sa malim primjesama spaghetti westerna Sergia Leonea.

Serenity je potencijalni kultni film, dokaz tome je i to što je totalno podbacio na box officeu usprkos neospornoj kvaliteti. Vjerojatno će vas nagnati da potražite i epizode serije, kao što je i mene. Obavezno pogledati, čistih 10/10.

- 19:35 - Komentari (6) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.