qaya

25.12.2009., petak

Mit i mitolomanija


Odmah na početku da razjasnimo Katičinu čulnost. Ajde, ajde kaj ste se uskomešali, miir...Jest da je naslov posta ''mit'' i da sex sam što joj nije spao u tu kategoriju, ipak ovo neće biti tekst na temu sexa. Nažalost, čovjek nekad mora napisati i nešt prigodno.
Dakle čula. Čulo mirisa. Njuh.
Katica je, ko što znate, jedna fina žena koja, kao i sve fine žene, jelda cure, prirodne mirise i ne smatra baš mirisima. Ovo je sad mala digresija, al uvijek mi se lice rastegne u kombinaciju smijeha i nevjerice kad pojedini primjerci muškog roda svoju nedruželjubivost spram vode opravdavaju lakonski izgovorom da oni najviše vole prirodan miris. ..he,he...
Kao što se čita, iz prethodno napisanog, razvidno je da su Katici svi dijelovi olfaktornog mehanizma na broju. Mada ona sama često fali. Izgubljena u svemiru, u potrazi za odgovorima. To što je radoznalost ubila mačku, uopće ne dopire do nje.
Dakle s osjetom mirisa kod nje je sve u redu. A i čerce, pljunuta mama, ispravna roba stoposto. I tako ispravne odlučile mi da mater tj, ja, tj Katica, ove godine ne će više varati i kupovati gotov bakalar u obližnjem restaču neg ćemo to učiniti same. A znate i čerce je stasala za udaju, pa se Katica našla u obavezi, znate ono s koljena na koljeno, da je uputi u tajne...raznorazne, jelte, pa i kulinarske.
Sad da vam priznam, jedini razlog zašto do sad nisam kod kuće spremala bakalar, je bila fama da bakalar kod pripreme jako smrdi. Kome god bi se pohvalila da ću ove godine spremat tu ribu i štoviše da sam već nabavila i kombinirke (za kožu) i teški bat, a mislila sam da ne bi bilo zgoreg nabaviti i motornu pilu, neku manju za podoma, svi su me odgovarali jer to kao jako smrdi. Mislim, ne motorka već riba.
Prvo sam se opskrbila receptima i to izvorno smora, ne doduše norveškog već ovog domaćeg kojem su prvo prodali foru sa bakalarom kao božićnom delicijom, koju danas skupo plaćamo zaboravljajući da je to nekad bila sirotinjska hrana za prehranu robova na brodu. No enivej, odlučile smo se za, kak se to dole veli, brujet. Sam zato jer su nam smora poslali sušene rajčice i komorač što je u kombinaciji zanosno mirisalo. A Katica se, ko što smo iz nekih prethodnih crtica zapazili , voli poskliznuti na mirise i pasti...pa narafski, u naručje namirisanog muškarca. Mada to često izgleda ko da je lupila o pod.
Pri kupnji smo se odlučile za komad nečeg što je ličilo na komušinu (Alisa zna kaj mislim, jelda) a vi ostali samo kratka opaska da se radi o sušenim listovima kukuruza.
Prvi problem je iskrsnuo kad je trebalo ''to'' staviti namakati. E sad, Katica nije znala da li se to smije prerezati a pošto je mladunče u nju gledalo pogledom ''mama sve zna'', nije mogla nikog pitati pa se snašla i izvukla jednu ogromnu vazu i turila bakalar u nju. Čist je dobro izgledalo. Dekorativno.
U strahu od najavljenog smrada namjera je bila da se vaza stavi na terasu al baš je u tom trenu stigao moj mačji zet s kompićem, da se ogrebe o nešt hrane, pa mi se ideja da ribu ostavim vani i nije učinila najbolja. Nemreš vjerovati mačkama. Možda su prehlađene. A dobro vide.
I tak je vaza sa bakalarom završila, vrlo prigodno, u ''muškoj sobi''. Prvotno je soba uređena da bi unutra boravili moji muškarci i intelektualno se uzdizali u miru, kad mi dopizdi njihovo šaltanje po daljinskom dok ja okolo zujim i pospremam. Pošto takovih ima samo sporadično soba se polako pretvorila u svaštarnicu (koja se lako pospremi ak baš zatreba). I tu je završio bakalar.
Kad sam se tog prvog dana namakanja vračala sa posla sa strahom sam otvarala vrata kućice jer sam mislila da ću pasti mrtva na dovratku, od smrada. Ali eto me, kuc,kuc, još migam...Ništa, nikakav smrad..ma ni miris...Drugi dan isto...Onda je suseda, vidjevši iza zavjesa da nisam pala pokošena, došla i opipati bakalar uvjerena da su nam, takva kakva već naivna Katica je, prodali plastičnog. Popodne se glas već proširio pa je došla i druga sa početka ulice. Nju sam zamolila da laže da smrdi, sam da mi ne dođe cijelo susjedstvo.
Nakon tri dana namakanja i nikakvog mirisa, čerce i ja smo uspješno, uz nešt kirurških instrumenata, makle kožu, izvadile koske i stavile ''to'' po receptu kuhati. Širom otvorile vrata, sva sreća pa je granulo proljeće usred zime, za svaki slučaj kad počne smrditi. I jopet ništa. Ne mogu vam opisati Katičino osobno a i razočaranje njene mladunčadi. Od svih bakalara u butigi one su izabrale krivi. Što me podsjetilo na Katičinu životnu priču: '' da joj je puna vreća jelte, ona bi izvukla khm..''...ma znate.
I molim vas lijepo kako ću ja sad vjerodostojno širiti mit da bakalar smrdi? Zar baš u mojoj porodici da prestane i ovaj mit...Katice, nesrećo ženska, ime ti je mitolomka...


PS a kaj se tiče jestvine, kaj da vam velim...najbolji je bil sušeni paradajz..
Nakon što se čerce najela izrekla je onu mudru, narodnu: ''..nema tice do prasice..''. Ma pametno mamino.
Odahnula sam...ipak mi je uspjelo ono sa koljena na koljeno...

- 09:58 - Komentari (27) - Isprintaj - #

12.12.2009., subota

Isto

I patnja i sreća navodi čovjeka do stanja kad je spreman uništiti sve oko sebe. U prvom slučaju zato da bi patnja prestala a u drugom da bi sreća potrajala.
I što mi je za radit?
Katica mi vječno plovi na cvjetnim oblacima srcolikog oblika. I, khm, roza boje... Malo ju lepše pogledaš i već radi svadbeni meni.
A Qaya, eh, ta se budi filozofskom raspravom: ''A čemu nam trud svirači kad ''...sve počinje muzikom a završava metkom u duši''...
Kak su jeli, pardon, rekli naši stari: se ti kad tad dojde na isto...
Dakle, čemu sve to...?
Molim duhovite odgovore.
- 21:00 - Komentari (39) - Isprintaj - #

06.12.2009., nedjelja

Smrtni grijeh. Peti?


Ako se ovak nastavi Katica se kune da više nebu vjerovala u sv Nikolu...
A sve je učinila kak treba. Kao prvo trudila se cijele godine biti dobra. No ajde, što je istina istina je, nije baš da je majka Tereza, jelte ali ni sa Krampusom se ne druži često, ono malo iz gušta da ne popizdi od dosade. Dakle prvi uvjet smo ispoštovale. Onda smo jučer lijepo na vrata objesile pustenu čizmu i na njoj pristojno napisale ''Keš onli'' jer smo je samo zalijepile pošto su vrata PVC pa nemreš zabijati čavle. Tak da Nikoli ne padne na pamet da ubacuje unutra pakete ili nedaj bože mandarine. Čak ni vrata od ograde nismo noćas zaključale..i još smo stavile jednu staru (al očišćenu!) čizmu s vanjske strane ograde. Mislim, ak se Nikoli nebu išlo do vrata. Jeste vidli...
A ono, ujutro n i š t a...osim kaj nema više one čizme s vanjske strane ograde.
Katica je dugo, u suzama, razmišljala di je zajeb, šta je ona jadna skrivila a onda je došel jedan frend i rekel da kak je opće mogla očekivati darak kad je na čizmici nacrtan glavni konkurent sv Nikole-djed Mraz.
I pazi stvarno...
No kaj taština nije kažnjiva?


PS čak mi ni bivša svekrva nije dala čokoladu...
A onda je stvar spasilo jedno muško biće koje mi je sasvim neizazvano,svašta lijepo o Katici reklo...Tak prigodno na današnji dan...Dakle naravoučenje: sv Nikole su oko nas...
- 17:17 - Komentari (29) - Isprintaj - #

02.12.2009., srijeda

test test test proba

Vi znate da se moja Katica jako trudi biti ''in'' pa osjeća gotovo svrbež po jeziku od želje da kaže nešt pametno o ''novoj gripi'' kak se to kod nas lijepo veli, da se ne uvrijedi svinjski rod. Al ona bu to naravno rekla iz svog specifićnog ugla i navela najjači razlog zakaj se ne bu cijepila.
Dakle, neki dan sluša pažljivo na TV da su naši kao uvezli toliko i toliko cijepiva, pa se nešt razvezlo o razlozima ''za'' i taman kad je skoro povjerovala, reče teta na ekranu da je cijepivo prije proizvodnje testirano na, paz'tesad, na 160 ljudi!!! E tu je Katici pao mrak na oči..
Pa krema koju stavlja na lice testirana je na više ljudi...
Svako ima svoj razlog za i protiv, pa je tako i Katica našla svoj...Tipičan.
Ovaj put je i Qaya podržava.
- 13:46 - Komentari (21) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< prosinac, 2009 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Kolovoz 2014 (1)
Prosinac 2013 (1)
Rujan 2013 (1)
Travanj 2013 (1)
Veljača 2013 (1)
Prosinac 2012 (2)
Listopad 2012 (1)
Rujan 2012 (1)
Kolovoz 2012 (4)
Lipanj 2012 (1)
Travanj 2012 (2)
Veljača 2012 (1)
Siječanj 2012 (1)
Prosinac 2011 (1)
Listopad 2011 (1)
Rujan 2011 (1)
Kolovoz 2011 (1)
Lipanj 2011 (1)
Svibanj 2011 (1)
Travanj 2011 (3)
Ožujak 2011 (1)
Siječanj 2011 (4)
Prosinac 2010 (2)
Studeni 2010 (4)
Rujan 2010 (2)
Kolovoz 2010 (1)
Lipanj 2010 (2)
Svibanj 2010 (2)
Ožujak 2010 (3)
Veljača 2010 (3)
Siječanj 2010 (2)
Prosinac 2009 (4)
Studeni 2009 (9)
Listopad 2009 (4)
Rujan 2009 (1)
Kolovoz 2009 (1)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi