Put jednostavnosti https://blog.dnevnik.hr/putjednostavnosti

srijeda, 28.09.2011.

Zdravlje, mladost, ljepota

Svi smo više ili manje (više više nego manje) zainteresirani za poboljšanje i očuvanje ovoga troje, i to ne nužno ovim redosljedom. I većina nas je spremna platiti puno previše novaca za postizanje tog cilja. Čarobne pilule (vitamini, minerali, aminokiseline, antioksidansi, biljni ekstrakti, Q10, L-karnitin, zelena magma, spirulina.....), još čarobnije kremice (protiv celulita, protiv bora, za podizanje grudi, zatezanje trbuha, sjajan ten....), pa onda sve moguće spravice za vježbanje koje u roku 2 tjedna garantiraju preoblikovano tijelo, mišiće i nestanak špeka, celulita i ostalih ljepota. Pa onda kozmetički tretmani, masaže za opuštanje i bolji tonus kože, tretmani lica koji vam vraćaju sjaj, razne manikure, pa sva moguća šminka.... Organizirani oblici vježbanja, u točno određeno vrijeme. Pa tko će to sve poplaćati? Naći vremena za sve? I dalje, da li nam je to uistinu potrebno?

Ne, ne, ni slučajno ne mislim reći da ne trebamo paziti na svoj izgled, još manje na zdravlje. Ono što želim reći je da nam većina tih preparata, spravica, programa i tretmana zapravo ne treba. Kompliciraju nam život. U ionako prenakrcane dnevne rasporede pokušavamo ubaciti još i vježbanje u nekom centru, masažu, sve i svašta. Umjesto da nam budu gušt i opuštaju nas, te aktivnosti postaju obaveze koje moramo izvršavati i stvaraju dodatni pritisak, grižnju savijesti ako ih preskočimo. Pa da umirimo grižnju savijesti, kupimo neku skupu kremu koja će nam zategnuti tijelo. Ne stignemo se kvalitetno hraniti pa kupimo bočicu tableta za koje nam kažu da ionako sadrže puno više potrebnih vitamina, minerala i drugih tvari nego što ih prehranom možemo unijeti u organizam.

Pa, ne slažem se s time. Poneki dodatak prehrani nam može pomoći, pogotovo u stanjima pojačane iscrpljenosti kao posljedica bolesti i sličnoga, ali niti jedna pilula i niti jedna kremica nam ne mogu zadržati zdravlje, mladost i ljepotu. Mogu malo pomoći u tome, s naglaskom na malo. Ono jedino što nam može puno pomoći je naravno malo kompliciranije, barem u početku dok se ne usvoje nove životne navike. Zahtijeva određene promjene u načinu života i prvenstveno u načinu razmišljanja.

Jedino što stvarno utječe na stanje našeg organizma, a što ovisi o nama i onome što radimo, su prehrana, fizička aktivnost i opuštanje / odmor. Ostalo, tipa genetske predispozicije, je naravno van naše kontrole. I ovdje kao i u svemu možemo samo igrati s kartama koje su nam dane, ali bitno je kako igramo.

Znači hrana, kretanje i opuštanje.

Zdrava, izbalansirana, cjelovita prehrana je jedan od temelja o kojima ovisi naše zdravlje. Zdravija prehrana = zdraviji organizam = manje bolesti, sporije starenje, ljepši (zdraviji) izgled. Sve to je posljedica unosa mnoštva nutritivnih tvari koje su nam potrebne, u njihovom najboljem obliku.

S druge strane fizička aktivnost, odabrana tako da odgovara našem temperamentu, jača krvožilni sustav, produbljuje disanje čime organizam dobiva više kisika, ubrzava izbacivanje štetnih tvari, jača mišiće, zateže cijelo tijelo, popravlja držanje. I ništa manje bitno, fizička aktivnost utječe i na naše psihičko stanje, što je također nezaobilazan faktor našega zdravlja.

Stres se najbolje izbaci znojenjem, pogotovo na svježem zraku. A već i vrapčići na grani cvrkuću o tome kako je stres uzročnik dobrog dijela bolesti današnjice, znači definitivno ga se treba riješiti. Ako već ne možemo smanjiti količinu stresu koju primamo, onda barem moramo naći načine da ga se riješimo, očistimo od njega. Naravno, postoje i druge metode otpuštanja stresa, meditacija, joga, može i dobra masaža povremeno (ali ne kao jedini način opuštanja), boravak u prirodi. I naravno potrebna je dovoljna količina sna.

U idealnom slučaju, shvatite ovo kao nadogradnju a ne osnove postavke, nakon što organizam oslobodimo stresa, odmorimo, kvalitetno ga nahranimo i dobro pokrenemo, bilo bi poželjno i dobro ga duhovno i umno nahraniti. To može biti čitanjem, učenjem nečega novog što nas veseli, bavljenjem hobijem, igranjem s djecom... bilo čime što nas veseli i stvara osjećaj zadovoljstva i ispunjenosti.

Time smo „nahranili“ i naše tijelo, i um, i duh, i stvorili podlogu za optimalno očuvanje zadravlja, mladosti i ljepote.

28.09.2011. u 15:53 • 4 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

< rujan, 2011 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Studeni 2012 (1)
Listopad 2012 (2)
Travanj 2012 (1)
Ožujak 2012 (2)
Veljača 2012 (1)
Siječanj 2012 (2)
Prosinac 2011 (4)
Studeni 2011 (3)
Rujan 2011 (7)
Kolovoz 2011 (2)
Srpanj 2011 (2)

Opis bloga

Crtice iz potrage za jednostavnošću, smirenošću i zadovoljstvom u kompliciranom svijetu zaposlene razvedene majke.

Padawana = naučnica Jedi vitezova, uči ovladati Silom (za sve neupućene, pogledati Star Wars ;)), nema nikakve veze s bilo kojom postojećom religijom

sunceiklonovi@gmail.com

Misli vodilje

What lies before us
and what lies beyond
are tiny compared to
what lies within us.

***
Tko hoće, nađe način.
Tko neće, nađe izgovor.

***
Iskustvo je ono što dobiješ
kada ne dobiješ ono što želiš.

***
Ne slijedi stazu.
Kreni kuda staze nema
i ostavi trag.

***
You can never get enough
of what you don’t really need
to make you happy.

***
1. Reduce
2. Repair
3. Reuse
4. Recycle

***
Samo je promjena stalna.

Koliko pogleda?

od 28.09.2011:
Free Web Counter
Free Web Counter

Zanimljivo i / ili korisno:

Zen habits
Green guide
Energetska efikasnost