love4dogs

08.01.2007., ponedjeljak

Zapadno Škotski Bijeli Terijer-Westy

Bok svima! Evo... Na molbu jedne blogerce........ Pisat ću post o Westy-ćima!!!
Image Hosted by ImageShack.us
Skupina:
III. FCI skupina - Terijeri
Zemlja porijekla:
Škotska
Namjena:
Kućni ljubimac
Veličina:
Visok je oko 28 cm, a težak oko 7,5 kg.
Dlaka:
Zapadnoškotski bijeli terijer ima dvoslojnu dlaku: vanjska dlaka je oštra i tvrda, bez uvojaka, dok je poddlaka mekana i kratka. Ova je pasmina uvijek bijela, s tamnim očima i tamnijom pigmentacijom na jastučićima šapa, noktima, valokama (usnama) i nosnoj pečurci.
Njega:
Ovaj terijer mora imati tvrdu dlaku, tako da ga ne smijete previše često prati, kako ne bi postao mekan. Ako se pas i uprljao igrajući se vani, najbolje je ostaviti ga da se posuši, a zatim dobro iščetkati prljavštinu. Dlaku morate iščupkati rukom ili otrimati dva do tri puta godišnje. Psi namijenjeni izložbama zahtijevaju i veću njegu.
Narav:
Ovo je živahan, zaigran, neustrašiv, budan i oprezan pas, vesele naravi, vjeran gospodaru, otvoren, lukav i domišljat, ali jednako je tako i tvrdoglav, odlučan i neovisan. Zapadnoškolski bijeli terijer je krajnje samopouzdan i nije ga lako impresionirati.
Odgoj:
Iskrenost i vesela narav ovog psa ne bi smjela biti opravdanje da radi što god mu se prohtije. Ponekad ga treba i kazniti. Ovi terijeri znaju biti uporno zločesti, tako da morate ostati dosljedni i nikako im popustiti.
Socijalno ponašanje:
Ovi terijeri dobro se slažu s drugim psima i izvrsni su partneri u dječjoj igri, jer mogu podnijeti i grubu igru. Pokušajte ga naviknuti na mačke i druge kućne životinje dok je još mlad, kako ih kasnije ne bi naganjao. Poneki primjerci ove pasmine znaju se ponašati dosta dominantno prema drugim psima, ali to najviše ovisi o njihovom ranom socijalnom odgoju.
Vježbanje:
Zapadnoskotski bijeli terijeri obožavaju igre loptom, jurcanje i skakutanje. Potrebno im je puno kretanja, pa im to nipošto nemojte uskratiti. Vole kopati, a neki od njih i odlutati, tako da vaš vrt mora biti jako dobro ograđen.

Malen je i robustan pas, dubokih prsiju, kratkih nogu, bijele dlake i drskog pogleda. Čeoni dio lubanje je srednje velik, malo zaobljen i prekriven gustom dlakom. Njuška je razmjerno kratka, čeono koljeno je dobro izraženo. Ne smije biti sličan škotskom terijeru. Oči su srednje velike, tamne i približene veličine. Male uši su uspravne, zašiljene i prekrivene dlakom. Tijelo je kompaktno, leđa kratka kao i rep koji je nošen uspravno.
Zapadno škotski bijeli terijer je nastao iz sličnih razloga kao i silihemski terijer. Željeli su imati bijelog lovca, koji bi se razlikovao od lisice ili jazavčara, da ga lovac slučajno ne ustrjeli. Zapadno škotske bijele terijere je slikar Lanser prikazao na slici već 1839. godine. Naslikao je krvosljednika i "westija" koji gledaju iz pseće kućice. Westi je naravno najpoznatiji kao bijela polovica reklamnog simbola za whisky "Black and White". U tu je svrhu vlasnik škotskih destilerija Buchanan dao naslikati svoga psa već 1892. godine. Zapadno škotski bijeli terijer je izuzetno umiljat, veseo i očaravajući pas. Od njega nije dobro napraviti modnu lutku, jer to nije pas koji bi bio zadovoljan u naručju. Samostalan je, prirodan, voli dijecu, osjećajan je i istrajan. Tome možemo dodati još i neosjetljivost i nezahtjevnost. Idealan je pas. Svaka tri mijeseca treba mu skratiti dlaku. Dočeka visoku starost.
EVO MALO SLIKICA:
Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Linkovi

Opis bloga

* Na ovom ćete blogu naći nadam se sve što vas zanima o psima

O čemu sam sve pisala:
na dnu strane-UVOD
Japanski španijel
Mops (Pug)
Nešto malo o genetici
Samojed
Sterilizacija i kastracija
Labrador retriver
NJemački ovčarski pas
Godišnji odmor s ljubimcem
Čivava
Zlatni retriver
Bernardinac
Špic
Kinologija
Gordon seter
Škotski ovčar
Pudl
Francuski buldog
Imena za pse
Zapadno Škotski Bijeli Terijer-Westy
Jack Russel Terrier
Hrvatski ovčar
Papillon
Maltezer
Bigl (Beagle)
Bernski planinski pas
Veliki Švicarski planinski pas
Bichon Havanais
Kraljevski gonič medvjeda
Hrtovi
Bokser
Shi-tzu
Jorkširski terijer
Američki stafordski terijer
Američki pit pull terijer
Shar pei
Engleski bulldog
Crni Ruski terijer
Dogo Argentino
American Bandogge Mastif
Pekinezer
Njemačka doga
Epanjel breton

Koker Španijel
Tibetski terijer
Newfoundland
Agility
Puli

Psići

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

10 pravila tih plemenitih stvorenja
1. Ja živim samo 10-15 godina. Svaka riječ od tebe meni puno znači. Molim te dobro razmisli prije nego me uzmeš i postanem dio tvog života.
,2. Daj mi dovoljno vremena da shvatim što želiš od mene.
3. Vjeruj mi, od toga živim
4. Nikada se ne ljuti na mene i ne kažnjavaj me. Ti imaš svoj posao, svoju zabavu, svoje društvo, a ja imam samo tebe.
5. Molim te ponekad razgovaraj samnom. Iako ne razumijem riječi, poznajem tvoj glas i znam da je on u tim trenutcima namijenjen samo meni.
6. Kako god da se odnosiš prema meni, dobro ili loše ja to nikada ne zaboravljam.
7. Prije nego me udariš pomisli na to da bih te svojom čeljusti lako mogao zgrabiti za ruku i ugristi te, ali ja to nikada ne činim.
8. Prije nego li me izgrdiš, kažeš da sam slab, lijen ili trom razmisli. Možda me muči nepravilna prehrana, možda sam bio predugo na suncu ili mo je oslabilo srce.
9. Brini se za mene i kada ostarim i ti češ jednom biti star.
10. Pripremi me za posljednje trenutke moga života. Nemoj reći da to nemožeš gledati i prepustiti me samome sebi. Znaj da mi je uz tebe sve puno lakše.






















Image Hosted by ImageShack.us








Image Hosted by ImageShack.us











Image Hosted by ImageShack.us


Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Free Image Hosting at www.ImageShack.us








Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Free Image Hosting at www.ImageShack.us